Entsyymi Alkoholi

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Mun kaveri haluisi tietää mikä tai mitä on " Entsyymi Alkoholi " . Kysyin sitä opettajalta mutta hän ei sitä muistanut.

Kommentit (9)

Vierailija

Entsyymit ovat ilmeisesti useimmissa tapauksissa proteiineja, jotka taasen ovat pitkiä aminohappoketjuja. Aminohapoista seriinissä (C3H7NO3) ja treoniinissa (C4H9NO3) on alkoholeille ominainen OH- eli hydroksyyliryhmä. Eli vastaus kysymykseesi lienee seriini ja treoniini, kaikki tieto löytyi kätevästi Wikipediasta näppärällä hakemisella.

Vierailija

Ei liity oikeastaan mitenkään aiheeseen. Mutta voisiko joku kemiasta tietävä vastaa erääseen kysymykseen, joka on välillä mietittänyt: Voiko etanolista tehdä 100% tavaraa? Missä muodossa se olisi normi huoneenlämmössä? Jos tässä on ylipäätään onnistuttu, niin miten tämä on tapahtunut?

Kiitos.

Vierailija

Entsyymi tosiaan pilkoo Molekyylien yhteyden (tämä tarkoittaa että ne pääsevät eroon toisistaan ja helppottavatat ruuan sulatusta minun mukaan)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä26835
Liittynyt16.3.2005
kromi
Ei liity oikeastaan mitenkään aiheeseen. Mutta voisiko joku kemiasta tietävä vastaa erääseen kysymykseen, joka on välillä mietittänyt: Voiko etanolista tehdä 100% tavaraa?



Ei mitään ainetta voi tehdä makroskooppisia määriä niin, etteikö joukossa olisi yhtään epäpuhtauksia. Parhaimmassakin piikiteessä, joka on puhtainta ainetta mitä osataan valmistaa, on epäpuhtauksia vajaa miljardisosan verran. 99,99%:sta etanolia taisi olla jossain myynnissä puolijohdeteollisuuden käyttöön.


Missä muodossa se olisi normi huoneenlämmössä? Jos tässä on ylipäätään onnistuttu, niin miten tämä on tapahtunut?

Jäykkää viinaa se on, ei se siitä miksikään muutu. Ihmisen aistein ei teoreettista täydellisen puhdastakaan etanolia voisi erottaa normaalista 96 %:sesta pirtusta.

Vierailija
Neutroni
kromi
Ei liity oikeastaan mitenkään aiheeseen. Mutta voisiko joku kemiasta tietävä vastaa erääseen kysymykseen, joka on välillä mietittänyt: Voiko etanolista tehdä 100% tavaraa?



Ei mitään ainetta voi tehdä makroskooppisia määriä niin, etteikö joukossa olisi yhtään epäpuhtauksia. Parhaimmassakin piikiteessä, joka on puhtainta ainetta mitä osataan valmistaa, on epäpuhtauksia vajaa miljardisosan verran. 99,99%:sta etanolia taisi olla jossain myynnissä puolijohdeteollisuuden käyttöön.


Missä muodossa se olisi normi huoneenlämmössä? Jos tässä on ylipäätään onnistuttu, niin miten tämä on tapahtunut?



Jäykkää viinaa se on, ei se siitä miksikään muutu. Ihmisen aistein ei teoreettista täydellisen puhdastakaan etanolia voisi erottaa normaalista 96 %:sesta pirtusta.
Vierailija
Neutroni
kromi
Missä muodossa se olisi normi huoneenlämmössä? Jos tässä on ylipäätään onnistuttu, niin miten tämä on tapahtunut?

Jäykkää viinaa se on, ei se siitä miksikään muutu. Ihmisen aistein ei teoreettista täydellisen puhdastakaan etanolia voisi erottaa normaalista 96 %:sesta pirtusta.

kromin kysymystä on täällä pohdittu monesti aiemminkin*. Muistaakseni on spekuloitu, että puhdas etanoli olisi kiteistä. Muistaakseni siinä oli kuitenkin se ongelma, että jos puhdasta etanolia pitää alttiina ilmalle, se imee siitä kosteutta ja nesteytyy. Wikipedian etanoliartikkeli ei kuitenkaan tue tätä spekulaatiota.

Tässä pari lyhyttä, mahdollisesti mielenkiintoista otetta artikkelista:

author="Wikipedian <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Ethanol">etanoliartikkeli</a>" kirjoitti:
Several unusual phenomena are associated with mixtures of ethanol and water. Ethanol-water mixtures have less volume than their individual components: a mixture of equal volumes ethanol and water has only 96% of the volume of equal parts ethanol and water, unmixed. The addition of even a few percent ethanol to water sharply reduces the surface tension of water.

...

The product of either ethylene hydration or brewing is an ethanol-water mixture. For most industrial and fuel uses, the ethanol must be purified. Fractional distillation can concentrate ethanol to 96% volume; the mixture of 96% ethanol and 4% water is an azeotrope with a boiling point of 78.2 °C, and cannot be further purified by distillation. Therefore, 95% ethanol in water is a fairly common solvent.

* [size=75:dnmolnq6]Edit: Ja taas:http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtopic.php?t=6199[/size:dnmolnq6]

Vierailija

Niin siis etanoli ja vesihän muodostavat niin sanotun atseotrooppisen (seos,joka kiehuu vakiokoostumuksessaan) seoksen, jossa on aina mukana n. 4 tilavuusprosenttia vettä.
Jos vettä halutaan poistaa etanolista käytetään kuivausaineita, jotka sitovat vettä itseensä. Näin saadaan ns. absoluuttista etanolia, jossa on vieläkin noin 0,5 tilavuusprosenttia vettä.

Vierailija

Jotenkin tämä viina tuntuu herättävän omituisia ajatuksia. En ole ennen kuullutkaan selitystä että 100% etanoli olisi kiinteää. Kaipa tuohon sitten jotain syitä löytyy.

No, 100% etanolia ei ole olemassa, pieni määrä siitä hajoaa vedeksi. Mutta tämä maksimipitoisuus on jossain 99,99% tai jotain, en nyt muista tarkkaa prosenttia.

Esimerkiksi Suomessa Altia myy Etax AA ja AAS -etanolia, joissa etanolipitoisuus on vähintään 99,5%.

Normaalilla tislauksella etanoli kyetään konsentroimaan n. 94-96 prosenttiseksi (4-6% vettä). Kuten jo mainittu tämän seoksen kiehumispiste on parisen astetta alempi kui "puhtaan" etanolin.

Wikipedian teksti on sinänsä väärin, että tislaus ei rajoita pitoisuutta 96%:tiin, kun halutaan tuon yli meneviä pitoisuuksia yksi tapa on tislata seosta vettä sitovan aineen kanssa (unohdin kyllä jo käytetyn aineen nimen) jolloin saadaan tuota lähes 100% etanolia.

Toisaalta, jos oikein hiuksia halotaan, eipä edes vettä ole 100 prosenttisena autoprotolyysireaktion vuoksi.

Uusimmat

Suosituimmat