Seuraa 
Viestejä174

Alustuksena:
Olen tässä leikkinyt poikani kanssa erilaisilla hyrrillä ja aina pyörimisnopeuden hidastuttua hyrrä rupeaa vavahtelemaan (ja aika isoja heittojan pyörimisakselista), mutta jatkaa taas tasaista pyörimistä.

Ja kysymykseen:
Maapallon pyörimisnopeus ymmärtääkseni hidastuu kokoajan. Onko maapallolla odotettavissa tällaisia voimakkaita vavahteluja? Muistaisin, että maapallon akseli vaappuu kokoajan muutaman aseteen sisällä (millä aika välilä), mutta voiko tällaisia isoja heittoja/vavahteluja esiintyä maapallolla. Ja jos niitä on tulossa, niin huomaako maan asukit sitä jotenkin, esim. sinkoutumisena avaruuteen?

Vastaukset on siellä mistä ne löytää

Kommentit (1)

Vapaa radikaali
Seuraa 
Viestejä2176

Jos ymmärsin oikein, niin et tarkoita tässä yhteydessä prekessiota, joka on pyörimisakselin säännönmukaista kiertymistä, vaan sitä ilmiötä, että akseli yhtäkkiä heittää rajusti muutaman kierroksen ajan, kunnes palautuu osapuilleen suoraan.

Taitaa olla hyrrän akselin ja alustan välisen kitkan aiheuttama ilmiö. Alustassa on aina epätasaisuuksia, pölyhiukkasia ym. vastaavaa, joihin akseli pyöriessään ottaa kiinni. Voi olla, että olen väärässä, ja nopeat vavahtelut johtuvat jostain ihan muustakin.

Maa on kuitenkin "different animal". Koska Maan "akseli" ei pyöri minkään päällä, en usko tällaisia epäsäännöllisiä vavahteluja esiintyvän ilman kitkaa pyörivän maapallon liikkeissä. Maan akselin prekessioliikkeen sykli kestää muistaakseni reilut 25 tuhatta vuotta (en jaksa googlata), eli aika hidasta on akselin kiertyminen. Maan pyörimisliikkeen vakauttajana on lisäksi Kuu, jonka kanssa Maan pyöriminen on vuorovesilukittunut. Ilman kuuta akseli vaappuisi paljon kaoottisemmin.

Maa on niin massiivinen kappale, että noin nopeisiin vavahteluhin tarvittavat energiat tai painopisteen muutokset ovat käytännössä ihan mahdottomia. Voit siis olla suhteellisen huoleti. Jos satut sinkoutumaan yhtäkkiä avaruuteen, se johtuu jostain muusta syystä kuin tuosta vavahtelusta.

Gentlemen, start polishing your tin foil hats!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat