Seuraa 
Viestejä13878
Liittynyt12.7.2010

Kuka osaa tehdä tai tietää kuinka tehdä?

Itellä olis hinku aurinkokuivattua naudanlihaa tai sydäntä.
Ohuiks viipaleiks syitten mukaan, runsaasti suolaa ja päiväksi aurinkoon kypsymään. (Thaimaassa)

Meneekö ihan noilla eväillä?
Joku verkko varmaan tarvitaan ettei koirat varasta tai linnut noki.

Ylipäätään lihan kuivaamisesta auringossa keskustelua kaipaan.

Siitä sais semmosta hyvää napostelupalaa oluen kera ja ja tuoreita vihanneksia kylkeen.

You have to die few times before you really can live.
- Charles Bukowski

Sivut

Kommentit (16)

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5000
Liittynyt21.6.2009

Saattaa olla, että elelet alueella jossa seuraavaa reseptiä ei ole mahdollista toteuttaa. Tosin kyseessä ei ole aurikokuivattu liha vaan:

Lapin paras kuivalihaohje

http://yle.fi/uutiset/lapin_paras_kuivalihaohje/6537534

Edit: thai-ohje http://tesathome.com/2011/11/09/thai-be ... ried-beef/

Thai Beef Jerky (Sun-Dried Beef)

Ingredients:

1 kg round steak- cut into long thin strips

1 tsp sea salt

1 tsp roughly ground white pepper

8 cloves garlic- pounded into rough paste

Oil for deep frying

Preparation:

Season beef strips with salt, white pepper and garlic. Mix well with hand and let the beef stand for 10 minutes.
Arrange the beef in bamboo tray/drying basket or hang on the clean rod directly in sun light for several hours preferably whole day or until the meat is dried. You can also dry the beef in the preheated oven at 160 degree F for about 2 hours. Store in the cool dry place.
To cook, heat the oil in the deep fryer over the medium heat. When the oil is hot, add dried beef, it should immediately sizzle. Cook further for only a few minutes or until the beef is crispy and thoroughly cooked. Serve hot as snack or with warm sticky rice as a meal.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

iMuke
Seuraa 
Viestejä1347
Liittynyt13.3.2008

Meillä emäntä tekee tosi hyvää kuivattua lihaa. Se tekee jonkinlaisen marinadin ja pitää siellä lihansuikaleita vähän aikaa ja sitten kuivumaan. Me asutaan nykyään Suomessa, joten ihan kuivurilla tehdään. Kambodzassa laittavat vain lihat ulos aurinkoon ja aina ei ole edes niin tarkkaa niistä kärpäsistä. Ihan hyvää se on niinkin kunhan ei kovin muistele kuivatusprosessia.

Raspu
Seuraa 
Viestejä13878
Liittynyt12.7.2010
iMuke
Meillä emäntä tekee tosi hyvää kuivattua lihaa. Se tekee jonkinlaisen marinadin ja pitää siellä lihansuikaleita vähän aikaa ja sitten kuivumaan. Me asutaan nykyään Suomessa, joten ihan kuivurilla tehdään. Kambodzassa laittavat vain lihat ulos aurinkoon ja aina ei ole edes niin tarkkaa niistä kärpäsistä. Ihan hyvää se on niinkin kunhan ei kovin muistele kuivatusprosessia.



Voisitko kysyy siltä mitä se laittaa marinaadiin?

You have to die few times before you really can live.
- Charles Bukowski

mluluke
Seuraa 
Viestejä2880
Liittynyt2.11.2012
iMuke
Me asutaan nykyään Suomessa, joten ihan kuivurilla tehdään.



En ole lihaa itse kuivannut mutta luulisin, että tuo kuivuri on tosiaan älykkäämpi ratkaisu kun levitellä niitä auringonpaisteeseen. Esimerkiksi sienikuivureiden ohjeissa mainitaan, että myös lihan kuivaaminen onnistuu niissä mainiosti.

Nobelaner
Seuraa 
Viestejä1767
Liittynyt9.6.2011

Nyt on varmasti aivan täydelliset ajat kuivailla lihaa ulkona. Aurinko porottaa psykopaattisella voimalla mutta on pakkasta niin että mitään pieneliöitä tai kärpäsiä ei ole. Siitä en osaa sanoa miten jotkut talitiaiset kiinnostuisi räystäiden alla roikkuvista lihoista, tokkopa noi lihan hajusta tykkää? Sitäpaitsi voipi olla että tuuli kuivattaa jopa enemmän kuin aurinko?

Jos Khmeriruoka erityisesti kiinnostaa niin noita löytyy YouTubesta vaikka kuinka, itse olen seuraillut välillä tuollaista käyttäjää kuin bernymac20. Sieltä löytynee tuollainen kuivattu lihakin, veikkaisin. Tuo äijä lienee joku amerikkalainen (eli äitinstä on Khmeri) eikä itse ilmeisesti esmes kieltä osaa lainkaan, mutta toisaalta vastailee kyllä kysymyksiin ihan hyvin jos jotain haluat tietää ruuasta, pari juttua itsekin kerkesin jo kysellä. Itselleni ainakin tuo kanava avasi uusia käsityksiä Khmerikeittiöön joka vaikutti hyvinkin aneemiselta muutaman viikon vierailulla, siis verrattuna Thaimaan tai Laosin keittiöihin.

mluluke
Seuraa 
Viestejä2880
Liittynyt2.11.2012
Nobelaner
Siitä en osaa sanoa miten jotkut talitiaiset kiinnostuisi räystäiden alla roikkuvista lihoista, tokkopa noi lihan hajusta tykkää? Sitäpaitsi voipi olla että tuuli kuivattaa jopa enemmän kuin aurinko?



Lihoja ei täällä Suomessa kai kannata kuivata räystäiden alla vaan katolla. Ja auringon puolella ja tosiaan tuulisessa paikassa. Ja nyt on tosiaan oikea hetki kuivata jos haluaa ulkona kuivata.

Suomessa on aivan oma lihan kuivaamisen perinne ja melko erilainen kuin vaikkapa Kambodzassa jonka joku tuossa taisi mainita.

Raspu
Seuraa 
Viestejä13878
Liittynyt12.7.2010
Suolaus

Lihat voidaan suolata kuivasuolauksella (umpisuolaus), laittamalla
lihat ja merisuolaa esim. saaviin siten, että lihat ovat kauttaaltaan
suolan peitossa. Aika maksimi 24h.





Suolasin kilon naudanlihaa tuolla menetelmällä.
Kaks pienehköä rasiaa johonka kumpaakin oma setti.
Runsaasti karkeeta merisuolaa ja jääkaappiin muhimaan.

24h kuulemma riittää tuon ohjeen mukaan, mutta onko se sitten syömäkelposta?
Vai suolat ravistellaan veke ja annetaan vielä muhia parisen viikkoa jääkaapissa ja pitääkö kansi poistaa rasian päältä?

Miten ne väsää sitä todella mustaa ja jämäkkää beeffiä tai porkkia?

You have to die few times before you really can live.
- Charles Bukowski

Raspu
Seuraa 
Viestejä13878
Liittynyt12.7.2010

Tuli ihan hyvää. Söin sitä liikaa. On saatanan suolasta.
Hiukopalaa kaljan kera.

You have to die few times before you really can live.
- Charles Bukowski

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Liittynyt16.3.2005
mluluke
Nobelaner
Siitä en osaa sanoa miten jotkut talitiaiset kiinnostuisi räystäiden alla roikkuvista lihoista, tokkopa noi lihan hajusta tykkää? Sitäpaitsi voipi olla että tuuli kuivattaa jopa enemmän kuin aurinko?



Lihoja ei täällä Suomessa kai kannata kuivata räystäiden alla vaan katolla. Ja auringon puolella ja tosiaan tuulisessa paikassa. Ja nyt on tosiaan oikea hetki kuivata jos haluaa ulkona kuivata.

Suomessa on aivan oma lihan kuivaamisen perinne ja melko erilainen kuin vaikkapa Kambodzassa jonka joku tuossa taisi mainita.




Perinteisesti lihat on yleensä kuivattu nimenomaan räystään tai jonkin muun katoksen alla. Syitä on muutama: lumi- tai vesisade, linnunpaskat, muu taivaalta satava saasta. Varsinkin linnut voivat tykästyä lihoista taikka niiden kuivatusorsista/naruista/tms. jolloin ulostekontaminaation riski on suuri. Siksi katos on joksenkin välttämätön mutta myös suojaava verkko sivuilla ja alla olisi hyvä lisä. Lisäksi kuivaamon pitää olla riittävän ylhäällä ja kiipeilyn suhteen vaikeassa paikassa jotteivät maata pitkin kulkevat pienpedot ja raadonsyöjät pääse apajille.

Tuulta ja aurinkoa piisaa etelänpuoleisen räystään alla enemmän kuin tarpeeksi jos nyt paikalla ylipäänsä on tuullakseen.

Kuivaminen näinä aikoina Suomessa perustuu pääasiassa lämpötilan kovaan vuorokausivaihteluun; yöllä käydään pakkasella joka kuivattaa ilman, eli ilmakosteus härmistyy pois jolloin yöllä sekä päiväsaikaankin ainakin aamulla auringon lämmittäessä ilma on siten hyvin kuivaa. Lisäksi toki suora auringonpaiste voi lämmittää tummien lihojen pintaa mikä tehostaa kuivamista varmaankin, mutta enin kuivuminen tapahtunee osmoottisesti eli kohti pienempää pitoisuutta. Yöpakkaset varmistavat että pilaantumista ja toukkaantumista ei tapahdu ja tämä on tärkeää ainakin kuivatuksen ensimmäisen vaiheen (muutamista päivistä viikkoon) ajan kun kosteutta on vielä suhteellisen paljon. Ei haittaa vaikka päivätkin olisivat pakkasella mutta kuivaminen hidastuu paljon jos liha on alusta asti jäässä ympäri vuorokauden.

Viime talvena kun tein kuivalihaa, niin kissa vietti terassin tolpissa ja kaiteilla ekat kolme vuorokautta melkeinpä yötä päivää yrittäen päästä käsiksi herkkupaloihin. Ensimmäisen yönä paikalle ilmaantuivat myös supikoiran jäljet. Oravilta ja tirpoilta suojasi viritys jossa lihat olivat katetut vanerilevyllä, josta ne myös roikkuivat, jonka alle oli kanaverkosta rakennettu umpinainen häkki. Tämä viritys siis roikkui terassin katon alla talon etelä-lännen puolella, ilmavassa paikassa johon aurinkokin paistois uuren osan päivästä. Hyvää tuli.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Liittynyt16.3.2005
SamikoKu
Suolaus

Lihat voidaan suolata kuivasuolauksella (umpisuolaus), laittamalla
lihat ja merisuolaa esim. saaviin siten, että lihat ovat kauttaaltaan
suolan peitossa. Aika maksimi 24h.





Suolasin kilon naudanlihaa tuolla menetelmällä.
Kaks pienehköä rasiaa johonka kumpaakin oma setti.
Runsaasti karkeeta merisuolaa ja jääkaappiin muhimaan.

24h kuulemma riittää tuon ohjeen mukaan, mutta onko se sitten syömäkelposta?
Vai suolat ravistellaan veke ja annetaan vielä muhia parisen viikkoa jääkaapissa ja pitääkö kansi poistaa rasian päältä?

Miten ne väsää sitä todella mustaa ja jämäkkää beeffiä tai porkkia?




Syömäkelpoisuus on kaksipiippuinen juttu. 24 tunnissa vähäkalvoisemmasta lihasta tulee jo todella tujua, jokseenkin tönkkösuolattua (sitä kai umpisuolaus tarkoittaakin...), ainakin mikäli se suolataan maltillisen kokoisissa paloissa eikä esim. kokonaisina kinkkuina ja paisteina. Joku enemmän kalvoja ja jänteitä sisältävä retaleliha saattaa tulla OK vuorokaudessa mutta esim. jollekin hyvälaatuiselle paistilihalle sanoisin että 12-18 h on parempi. Jos siis ajatellaan maun ja syötävyyden puolesta. Tönkkösuolattu on niin väkevää että sitä ei voi isompia määriä syödä ilman liotusta tai käyttämättä sitä jonkun keittotyyppisen sapuskan mausteena jolloin suolaisuus laimenee. Snackina saattaa mennäkin.

Sinsänsähän liha on syömäkelpoisia raakanakin joten suolaus on vain ylimääräinen, säilyvyyttä ja ehkä makua parantava vaihe. En tiedä tuosta jälkimuhituksesta, tuskin siitä suurempaa hyötyä tai haittaa on. ehkä suolaisuus voi lihan sisällä tasaantua jos se muuten on isommassa palasessa epätasainen. Toisaalta jos suolaus on mieto niin turha odottelu kuulostaa aiheettomalle pilaantumisriskin kasvattamiselle. Mutta jos aikoo kuivata lihaa, niin alkusuolauksen jälkeen on turha odotella mitään viikkoja vaan kuivattaa liha saman tien.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Raspu
Seuraa 
Viestejä13878
Liittynyt12.7.2010
Kosh
SamikoKu
Suolaus

Lihat voidaan suolata kuivasuolauksella (umpisuolaus), laittamalla
lihat ja merisuolaa esim. saaviin siten, että lihat ovat kauttaaltaan
suolan peitossa. Aika maksimi 24h.





Suolasin kilon naudanlihaa tuolla menetelmällä.
Kaks pienehköä rasiaa johonka kumpaakin oma setti.
Runsaasti karkeeta merisuolaa ja jääkaappiin muhimaan.

24h kuulemma riittää tuon ohjeen mukaan, mutta onko se sitten syömäkelposta?
Vai suolat ravistellaan veke ja annetaan vielä muhia parisen viikkoa jääkaapissa ja pitääkö kansi poistaa rasian päältä?

Miten ne väsää sitä todella mustaa ja jämäkkää beeffiä tai porkkia?




Syömäkelpoisuus on kaksipiippuinen juttu. 24 tunnissa vähäkalvoisemmasta lihasta tulee jo todella tujua, jokseenkin tönkkösuolattua (sitä kai umpisuolaus tarkoittaakin...), ainakin mikäli se suolataan maltillisen kokoisissa paloissa eikä esim. kokonaisina kinkkuina ja paisteina. Joku enemmän kalvoja ja jänteitä sisältävä retaleliha saattaa tulla OK vuorokaudessa mutta esim. jollekin hyvälaatuiselle paistilihalle sanoisin että 12-18 h on parempi. Jos siis ajatellaan maun ja syötävyyden puolesta. Tönkkösuolattu on niin väkevää että sitä ei voi isompia määriä syödä ilman liotusta tai käyttämättä sitä jonkun keittotyyppisen sapuskan mausteena jolloin suolaisuus laimenee. Snackina saattaa mennäkin.

Sinsänsähän liha on syömäkelpoisia raakanakin joten suolaus on vain ylimääräinen, säilyvyyttä ja ehkä makua parantava vaihe. En tiedä tuosta jälkimuhituksesta, tuskin siitä suurempaa hyötyä tai haittaa on. ehkä suolaisuus voi lihan sisällä tasaantua jos se muuten on isommassa palasessa epätasainen. Toisaalta jos suolaus on mieto niin turha odottelu kuulostaa aiheettomalle pilaantumisriskin kasvattamiselle. Mutta jos aikoo kuivata lihaa, niin alkusuolauksen jälkeen on turha odotella mitään viikkoja vaan kuivattaa liha saman tien.




Hiukka tuntuu se suolasuus tasottuneen tai laantuneen. Eilen vetelin sitä liikaa.
Nyt on ollu jääkaapissa ja siitä on semmonen pintakosteus hävinny (huuhdoin niitä ylimäräsen suolan poistamiseks) ja sitä on helppo leikata.

You have to die few times before you really can live.
- Charles Bukowski

tsbmw
Seuraa 
Viestejä277
Liittynyt12.12.2012

Mielenkiintoista kun vesi herahtaa kielelle..., millaista poroon verraten, naudasta, hevosesta, possusta, broilerista, metsosta, teerestä, peurasta, Puna-Hilkasta

1) Suojataanko auringolta (UV-säteily) eli varjoon kevättuuleen?

2) En käytä suolaa ei kai se ole lainkaan tarpeen?

3) Kuivauspalojen ihannepaksuus 0,5 - 1 - 2 - 4 cm?

4) Kuivausaika eri viipalepaksuuksilla, 3pv - 1vk - 2vk?

5) Mistä tietää milloin on niin kuiva että maistuu parhaalle / säilyy 1 v?

6) Paras missä kuivausasteessa, siis sormella painuu tai ei, onko mittaria?

7) Jos pakastaa niin häviääkö makua, entä vakuumipakkaaminen (O2 suoja)?
Entä jos antaa vaan riippua narulla kunnes syö?

8. Miten valmistetaan vai viivin kanssa (tykkään raa'asta riiputettuna)?

9) Miten menetellään rasvajuonteiden kanssa, ne tuskin kuivuu?

10) Lihapaikalla väliä, file/paisti, kylki, potka, sydän, kieli, turpa jne?

[offtopiccia: Entäs lahna - 1,2€/kg (täti 1960-l kuivatteli pyykkinarulla)]

...taasko noita uusia ajatuksia...

Raspu
Seuraa 
Viestejä13878
Liittynyt12.7.2010

Aslakki näistä parhaiten tietää.
Sillä oli kommenttii tossa Phonyn linkkaamassa ketjussa.
Nykyään kirjottelee palstalla vähempi.

You have to die few times before you really can live.
- Charles Bukowski

tsbmw
Seuraa 
Viestejä277
Liittynyt12.12.2012

No tohon suolaan tää mun kohdalla tökkää - en käyttäny 7 vuoteen!
Suola aiheuttaa naaman turvotusta, verisuonisairauksia ym., sitä saa
väkisin liikaa "piilosuolana" vaikken koukuttavaa leipää enää syökkään!
Onko kellään kokemusta suolattomasta/etikoidusta tms. kuivalihasta?

PS. "Syömäkelpoiseksi?", jos vaan sattuu niin juuri ammutusta hirvestä
saa oivat veistopalat, samoin myös onkiessa pehmeäsuomuiset kalat
heti "sushina" esim. salakka tai sitten nylettynä esim. ahven, kuha

Ihminen on syönyt miljoonia vuosia suoraan luonnosta ilman mekaanista
tai kemiallista ruuan käsittelyä. Mikään muu laji ei "valmista ruokaa".
Laittakaas kissalle tuore tai paistettu kala tai koiralle raaka hirvenliha!
Ruokaa ei ole tarkoitettu valmistettavaksi - turhin keksintö siinä on tuli!
Luonnollisilla menetelmillä tulee hyvää esim. hapankaali tai homejuusto.

...taasko noita uusia ajatuksia...

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat