Seuraa 
Viestejä1313

Oletetaan että meillä on härveli joka kulkee avaruuden halki lähestyen valonnopeutta.

Einsteinin oppien mukaan avaruus kaareutuu massan lisääntyessä. Valonnopeutta lähestyttäessä massa kasvaa erittäin suureksi, ja vaikka teoriassa valonnopeuden saavuttaminen olisi vielä nykykäsityksen mukaan massallisella kappaleella (avaruusaluksen luokkaa) saavuttamattomissa, niin jätetään se nyt hetkeksi pois kuvioista.

Mitä tapahtuu? Avaruus kaareutuu massan lisääntyessä, kunnes alus muodostaa mustan aukon ja katoaa? Tapahtuuko tässä jonkinsortin gravitaatiovallin murtuminen, jota voisimme verrata äänivallin murtumiseen. Alus siirtyy ulottuvuuteen, jossa se voi matkata hetkessä paikasta toiseen (kuten arvelemme että matkustajan näkökulmasta valonnopeuden saavutettuaan aika pysähtyy).
Olisiko kyseessä madonreikä johon alus syöksyy? Jos madonreikää ei voi hallita niin tästähän seuraisi se että poukkoilisimme avaruudessa päämäärättömästi ilman kykyä saavuttaa päämäärä. turhauttavaa matkustelua.

Ajattelin vain herättää keskustelua jos jollakin on käynyt samanmoisia ajatuksia mielessä.

Savor, Olkoon sielusi kevyt kuin mielesi tuote.
- Maalaisjärki

Kommentit (4)

Goswell
Seuraa 
Viestejä16107

Miksi ihmeessä massa kasvaisi nopeuden suhteen kun nopeus on vain suhteellista.
Kiihtyvyyden suhteen jotakin kyllä kasvaa, mutta silloinkin vain paino. Lopeta kiihdytys, massa on sama kuin alussa.
Paino ei ole sama kuin massa, siispä mitään ihmeellistä ei tapahtuisi edes valonnopeudessa.
Oletetaan aluksen suojaus toimivaksi.

Ajassakaan ei ole eroa maahan jos kiihdytetään tasaisesti 1g:n kiihtyvyydellä.

Jatkakaa.

Minun mielestä noin.

Jyri T.
Seuraa 
Viestejä1356
Maalaisjärki
Oletetaan että meillä on härveli joka kulkee avaruuden halki lähestyen valonnopeutta.

Mitä tapahtuu? Avaruus kaareutuu massan lisääntyessä, kunnes alus muodostaa mustan aukon ja katoaa?
Aluksen omasta näkökulmasta katsottuna se ei saa lisää massaa, joten se kulkee autuaan tietämättömänä nimimerkki Maalaisjärjen dilemmasta eikä mitään mustaa aukkoa synny.

Suosikkiurheilulajini on nojatuolisarkasmi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
MaKo71
Seuraa 
Viestejä1481
Maalaisjärki
Valonnopeutta lähestyttäessä massa kasvaa erittäin suureksi, ... Mitä tapahtuu? Avaruus kaareutuu massan lisääntyessä, kunnes alus muodostaa mustan aukon ja katoaa? Tapahtuuko tässä jonkinsortin gravitaatiovallin murtuminen, jota voisimme verrata äänivallin murtumiseen.En ole suhteellisuusteorian asiantuntija, mutta käsittääkseni kappaleen lepomassa (se, joka on tekemisissä gravitaation kanssa) ei muutu mihinkään nopeuden kasvaessa. Suhteellisuusteoriassa esiintyvä massan lisäys on nk. liikemassaa, ja olen käsittänyt, että kyseessä on jonkinlainen apusuure tai vastaavaa:

http://www.tieteessatapahtuu.fi/022/maalampi022.htm

Massaenergian lisäksi kappaleella on silloin liike-energiaa. Einsteinin kaava voitiin kuitenkin säilyttää muodollisesti alkuperäisessä muodossaan korvaamalla massa m uudella suureella M, jolle annettiin nimi liikemassa. (Matemaattisesti M = m/(1-v2/c2)1/2 , missä v on kappaleen nopeus havaitsijan suhteen ja c on valonnopeus.)Toisin sanoen, lähes valonnopeudella liikkuvasta avaruusaluksesta ei siis tule mustaa aukkoa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat