Seuraa 
Viestejä45973

Kannaksen joukkojemme komentaja, kenraaliluutnantti Karl Lennart Oesch (1892-1978) on todennut rintamakarureihin kohdistetuista toimista kirjassaan “Suomen kohtalon ratkaisu Kannaksella v. 1944”, Otava, 1956.):

"Sotapoliisin toimesta huomattava osa näistä miehistä pidätettiin ja lähetettiin aina Viipurin ympäristöstä ja Saimaan rannikoilta asti velvollisuudntuntoisten taistelutoverien riveihin TAI SAAMAAN MUUTA ASIAANKUULUVAA KÄSITTELYÄ."

Oesch todistaa ettei kaikkia karkureita palautettu takaisin joukko-osastoihinsa.

Ne karkureiden kohtalot, joita ei palautettu “saamaan muuta asiaankuuluva käsittelyä”, on kirjattu Oesch’in lausunnossa verbin passiivimuotoon.

Lausunosta ei siis ilmene, kuka sotilasviranomainen on tätä asiankuuluvaa käsittelyä näille karkureille antanut ja milloin?, tai se, mitä tämä käsittely on pitänyt sisällään tai sen, missä tätä käsittelyä on annettu?

Armeijan oma selitys ja tätä selitystä myöntäilevien tutkijoiden vakiotulkinta on ollut jo 69 vuotta, että kaikki kesäkuussa ja myöhemmin kesällä 1944 kiinnisaadut kymmenettuhannet rintamakarkurit palautettiin takaisin rintamalle joukko-osastoihinsa.

Seurassa julkaistiin 11.3.2005 toimittaja Antero Raevuoren juttu ”Meidän piti haudata 150 teloitettua”.

Erkki Huhdanpää kertoi jutussa olleensa kesällä 1944 Luumäellä Kaatuneiden evakointikeskuksessa arkuttamassa vainajia. Huhdanpää oli tuolloin 24-vuotias, rutinoitunut ja karaistunut silpoutuneiden ruumiiden käsittelijä ja pakkaaja.

Huhdanpää sai komennuksen Luumäen hautausmaalle.

”Näky oli kaamea. Auto oli kipannut noin 150 miestä kuopan reunalle. Kaikkia oli ammuttu takaapäin, rinta oli rikki. Ei ollut silminnäkijöitä kun vainajat oli paikalle tuotu.

”Miehet oli ammuttu vasta vähän aikaisemmin. Kuolinhetkestä ei ollut pitkä aika, sillä ruumit olivat puolijäykkiä. Heitä ei oltu tuotu kaukaa rintamalta. Kun Huhdanpää kahden muun miehen kanssa aloitti ruumiiden hautaamisen, työ yllättäen keskeytettiin ja paikalle tuli kuorma-autoja arkkulastissa. Kaikki lähes 150 vainajaa laitettiin arkkuihin ja vietiin pois.”

Luumäen evakointikeskuksella vainajien arkuttajana toimineen Erkki Huhdanpään todistustuksen mukaan kaikkia Luumäen hautausmaalle kipattuja 150 miestä oli ammuttu takaapäin koska kaikkien rinnat olivat rikki. Huhdanpään mukaan heidän kuolinhetkestä ei olut pitkä aika, sillä ruumiit olivat puolijäykkiä eikä heitä näin ollen ole voitu tuoda kaukaa rintamalta.

Tiedustelu-upseeri Nils-Börje Silferberg, Helsingin Haagasta, on kertonut 5.2.2009 kodissaan professori Heikki Ylikankaalle nähneensä kesällä 1944 Taavetissa valtavan nelimetrisellä piikkilanka-aidalla ympäröidyn alueen, jonne oli koottu vähintään 200 karkuria, joukossa aliupseereita ja alempia upseereita.

Yksi ruotsinkielinen sotilas pyysi Silferbergiltä tupakkaa, jonka tämä aidan raosta miehelle ojentikin. Mies sanoi:

“Vi väntar här på döden”(Me odotamme tässä kuolemaa).

Silverbergin lausunnon mukaan välirauhan tultua poltettiin Luumäellä valtaisia kasoja mappeja, papereita ja arkistoja. Mukana polttamassa oli mm. JR 61:n komentaja Alpo Miettinen.

Sodan jälkeen, 1947, Silferberg palveli sotilasasiamiehen apulaisena Ruotsissa. Sinne saapui Lauri Pöyhönen, jota Silferberg oli avustamassa suomalaisten arkistojen polttamisessa.

Taavetissa on saatavissa perimätietoa ja aikalaismuisteluksia, joiden mukaan Taavetin karkurileirin kieltäytyjäkarkurit ammuttiin kesäkuussa 1944 Taavetissa ja haudattiin myös Taavettiin.

Myös säilyneistä sotapäiväkirjoista on saatavissa yllättäen tukea taavettilaisen perimätiedon ja aikalaismuistelijoiden tulkinnalle.

Asiakirjojen mukaan Taavetin karkurileiri perustettiin 22.6.1944 ja samalla sen komentajaksi määrättiin eversti Räsänen.

Sotapäiväkirjan mukaan eversti Räsänen komennettiin 'toistaiseksi' syrjäisen Taavetin karkurileirillä komentajaksi ja majuri Simenius hänen sijaisekseen tuhansia karkureita pursuavassa Lappeenrannassa varuskunnan päälliköksi.

Sotapäiväkirjassa mainitaan 29.6.1944 eversti Räsäsen Taavetin komennuksen, tarkalleen, "toiminta Taavetissa", kestäneen vain viikon:

“Kello 19.10 IV AKE ilmoitti V AKE:en, että eversti Räsäsen toiminta Taavetissa loppuu 29.6.1944.”

Kyseisen viikon aikana kesäkuussa 1944 Taavetin karkurileirille oli koottuna reilu tuhat (1100) karkuria.

Mikä on voinut olla sen johtavalle upseerille annetun erikoistehtävän luonne Taavetin karkurileirillä, joka sotapäiväkirjan mukaan oli ”toiminta Taavetassa”, tai kenraali Oesch’in lausunnon mukaan, “muu asiaankuuluva käsittely karkureille”, viikon verran (22.6.-29.6.1944), jonka toimeenpanijaksi tarvittiin Viipurin ja Lappeenrannan varuskunnan päällikkö, eversti Räsänen?

Jos annettuna erikoistehtävänä olisi ollut Taavetin karkurileirin reilun tuhannen kesäkuun lopun 1944 karkurin palauttaminen takaisin joukko-osastoihinsa (kuten on jo 69 vuotta kerrottu), kyseisen tehtävän toimeenpano ja valvonta olisi uskottu alemmalle upseerille: vänrikille, luutnantille tai kapteenille.

Nils-Börje Silferbergin lausunnon mukaan Taavetin karkurileirillä ruotsinkielinen karkuri kertoi 200 karkurin häkistä hänelle “heidän asiaankuuluvan käsittelyn” tarkoittavan heidän ampumistaan. Oesch’in kirjan todistus vahvistaa Silferbergin ja Haanpään kertomaa.

Kun tiedustelu-upseeri Björn Silferbergin haastattelulausunnosta ilmenevän karkulaisen lausunnon mukaan Taavetin karkurileirille kootut kaikki 200 karkuria odottivat leirillä ampumistaan, niin Huhdanpään Luumäen hautausmaalla näkemät ja käsittelemät – lausunnon mukaan jossain lähistöllä 150 takaapäin rintaan ammutut vainajat - ovat todennäköisesti olleet juuri Taavetin karkurileirillä ammuttuja suomalaisia rintamakarkureita.

Tulkintaa puoltaa myös Silferbergin ja Haanpään lausunnoissaan kuvaamien tapahtumien ajallinen yhteys. Aikalaisten osoittamalta Taavetin karkurileiripaikalta on auton mittarin mukaan vain 3,2 km matka Luumäen hautausmaalle. Matkaa Lappeenrantaan on 35,5 km.

Toivottu tulkinta, että kenraaliluutnantti Karl Lennart Oesch, tiedustelu-upseeri Nils-Börje Silferberg ja vainajien arkuttaja Erkki Huhdanpää olisivat tulleet vuosina 1956, 2005 ja 2009 julkisuuteen valehdellen tai muistaisivat kertomansa tapahtumat ja niiden ajankohdan tarkoitushakuisesti virheellisesti , ei ole uskottava.

Martti Pelho
suuhygienisti
Fuengirola
Andalusia

Sivut

Kommentit (55)

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081

Tämä osoittaa kuinka sotatilan aikainen laki ja käytäntö eroavat jonkun verran rauhanajan toimenpiteistä. Sikäli mikäli tarina on kaikin osin totta. On kuitenkin huomioitava, että sodan aikana kuri ja saktiot on vietävä äärimmäisyyksiin että järjestelmä toimisi.

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Ilmanmuuta tutkimisen arvoinen juttu. Kaikkia karkureita ei kutenkaan ammuttu.
Minua ainakin kiinostaa mitkä oli kriteerit?
Nuori ikä vai mikä soi armon?

Myös tuo karkureitten lukumäärä on valtava.
Antaa aivan toisen kuvan suomalaisen armeijan "lujuudesta".

Edit: Olis kyllä syytä kaivaa esiin nää omatkin tappamiset.
En nää mitään syytä hyssyttelyyn.

mluluke
Seuraa 
Viestejä2880
Martti Pelho
"Sotapoliisin toimesta huomattava osa näistä miehistä pidätettiin ja lähetettiin aina Viipurin ympäristöstä ja Saimaan rannikoilta asti velvollisuudntuntoisten taistelutoverien riveihin TAI SAAMAAN MUUTA ASIAANKUULUVAA KÄSITTELYÄ."

Oesch todistaa ettei kaikkia karkureita palautettu takaisin joukko-osastoihinsa.
Ensinnäkin kiitoksia hyvästä avauksesta.

Kovasti ihmetystä minussa kuitenkin herättää se, että onko tuo sinulle itsellesi jotenkin uusi asia, että sotilaskarkureita teloitettiin sodan aikana?

Itse olen kuvitellut, ettyä tuo on ollut jo varsin pitkään kaikkien tiedossa. Esimerkiksi Väinö Linnan Tuntematomassa sotilaaassa (1954) kerrottiin karkureiden teloittamisesta. Vaikka tuo on vain romaani niin ei sitä olisi julkaistu jos karkureiden teloittaminen ei olisi ollut varsin yleisesti tiedossa oleva asia.

Karkureiden palauttaminen Joukko-Osastoonsa ei todellakaan ollut selviö. Peruste ampua karkurit oli erityisesti sellainen karkuruus joka oli omiaan rapauttamaan koko joukon taistelutahtoa ja tapahtui siis muun joukon nähden taistelutilnteessa tai muutoin. Sen sijaan etulinjasta epämääräisesti pois "ajautuneet" ja omien linjojen kotipuolelle "eksyneet" karkurit saatettiin armahtaa ja palauttaa takaisin joukkoonsa.

Vierailija
Rere2
Siis Luumäen hautausmaalla pitäisi olla 150 teloitetun joukkohauta. Vieläkös se arkuttaja on elossa, väitehän on helppo todistaa.Ehkä ne lähetettiin kotiin omaisten haudattaviks.

SamikoKu
Rere2
Siis Luumäen hautausmaalla pitäisi olla 150 teloitetun joukkohauta. Vieläkös se arkuttaja on elossa, väitehän on helppo todistaa.Ehkä ne lähetettiin kotiin omaisten haudattaviks.Pelhon kirjoituksen mukaan ne haudattiin Luumäelle.

Vierailija
Rere2
SamikoKu
Rere2
Siis Luumäen hautausmaalla pitäisi olla 150 teloitetun joukkohauta. Vieläkös se arkuttaja on elossa, väitehän on helppo todistaa.Ehkä ne lähetettiin kotiin omaisten haudattaviks.Pelhon kirjoituksen mukaan ne haudattiin Luumäelle."työ yllättäen keskeytettiin ja paikalle tuli kuorma-autoja arkkulastissa. Kaikki lähes 150 vainajaa laitettiin arkkuihin ja vietiin pois.”

Kummin päin se nyt sitten oli?

SamikoKu

"työ yllättäen keskeytettiin ja paikalle tuli kuorma-autoja arkkulastissa. Kaikki lähes 150 vainajaa laitettiin arkkuihin ja vietiin pois.”

Kummin päin se nyt sitten oli?
Olet oikeassa. Sitä en tiedä, onko noissa salaisissa joukkoteloituksissa mitään perää. Niistä nousee aina silloin tällöin häly ja on niitä tutkittukin, mutta laihoin tuloksin.

Vierailija
Rere2
SamikoKu

"työ yllättäen keskeytettiin ja paikalle tuli kuorma-autoja arkkulastissa. Kaikki lähes 150 vainajaa laitettiin arkkuihin ja vietiin pois.”

Kummin päin se nyt sitten oli?
Olet oikeassa. Sitä en tiedä, onko noissa salaisissa joukkoteloituksissa mitään perää. Niistä nousee aina silloin tällöin häly ja on niitä tutkittukin, mutta laihoin tuloksin.Jos niitä kaikkii oli ammuttu selkää niin yksittäin tai pienissä ryhmissä oli telotettu.
Ei voi olla montaa ampujaa ja konetuliasetta ei varmaankaan ollu käytetty, mutta kivääriä kuitenki koska luoti oli tullu rinnasta läpi.

SamikoKu
Rere2
SamikoKu

"työ yllättäen keskeytettiin ja paikalle tuli kuorma-autoja arkkulastissa. Kaikki lähes 150 vainajaa laitettiin arkkuihin ja vietiin pois.”

Kummin päin se nyt sitten oli?
Olet oikeassa. Sitä en tiedä, onko noissa salaisissa joukkoteloituksissa mitään perää. Niistä nousee aina silloin tällöin häly ja on niitä tutkittukin, mutta laihoin tuloksin.Jos niitä kaikkii oli ammuttu selkää niin yksittäin tai pienissä ryhmissä oli telotettu.
Ei voi olla montaa ampujaa ja konetuliasetta ei varmaankaan ollu käytetty, mutta kivääriä kuitenki koska luoti oli tullu rinnasta läpi.Niin, tämä Pelho spammaa näitä juttujaan keskustelupalstat täyteen. Toteen niitä ei ole voitu osoittaa. Luepa vaikka tämä ketju samasta aiheesta Agricola-forumilta.
http://agricola.utu.fi/keskustelu/viewt ... =10&t=5070

PSYbuse
Miksei niitä kaikkia vain ammuttu rintamakarkureina??

Minulla on luotettavaa perimätietoa, että nuorimmat ja söpöimmät sotilaskarkuripojat pääsivät ylempien upseerien seksileluiksi. Homostelu on luultua yleisempää Suomen sotien aikana. Miekat ruskeina puolustettiin Suomen itsenäisyyttä. Jonkun olisi jo aika tehdä uusi Talvisota -elokuva tästä näkökulmasta.

mluluke
Seuraa 
Viestejä2880

Joukkueenjohtajalla tai komppanian päälikköllä on ollut ampumisoikeus taistelutilanteessa sotapelkuruudesta linjasta pakeneviin sotilaisiin. Nämä tilanteet ovat olleet harvinaisia sodan aikana. Suomalaisia karkureita on silti ammuittu teloituskomennuskuntien edessä toisen maailmansodan aikana. Nämä tilanteet eivät ole olleet kamalan harvinaisia.

Ottamatta kantaa asian oikeudelliseen pohjaan ihmettelen edelleen onko tämä historiallinen fakta sotilaskarkureiden ampumisesta jollekin täysin uusi?

PSYbuse
Seuraa 
Viestejä1365
mluluke
Ottamatta kantaa asian oikeudelliseen pohjaan ihmettelen edelleen onko tämä historiallinen fakta sotilaskarkureiden ampumisesta jollekin täysin uusi?Niin, mä oon pitänyt sotilaskarkureiden teloittamista automaagisena toimenpiteenä. Harmittaa, kun tuli historian tunneilla nukuttua. Voisi tietääkin enemmän..

[offtopic]
Tuleeko muilla palstalaisilla jatkuvasti SQL Error ruutuun kun vaihtaa sivua??
[/offtopic]

Mielipiteeni voi muuttua, muttei se tosiasia, että olen oikeassa.
http://www.youtube.com/watch?v=1orMXD_Ijbs

Vierailija
mluluke
Joukkueenjohtajalla tai komppanian päälikköllä on ollut ampumisoikeus taistelutilanteessa sotapelkuruudesta linjasta pakeneviin sotilaisiin. Nämä tilanteet ovat olleet harvinaisia sodan aikana. Suomalaisia karkureita on silti ammuittu teloituskomennuskuntien edessä toisen maailmansodan aikana. Nämä tilanteet eivät ole olleet kamalan harvinaisia.

Ottamatta kantaa asian oikeudelliseen pohjaan ihmettelen edelleen onko tämä historiallinen fakta sotilaskarkureiden ampumisesta jollekin täysin uusi?
Ei ole uus juttu ollenkaan. Nuo lukemat vaan hämmästyttää.
Eli faktaa siitä paljonko niitä todellisuudessa oli?
Paljonko oli sotilaita kaikenkaikkiaan?
Paljonko niitä pakeni etulinjasta ja paljonko oli sotilaita etulinjassa?
Paljonko teloitettiin ja millä perusteella?
Paljonko armahdettiin ja millä perusteella?

Nuo vaan kiinostaa historiallisesta näkökulmasta ja muutenkin faktatietoa että kuinka sotilaat noin keskimäärin käyttäytyy ja toimii tiukan paikan tullen.

Jos nuo vainajat oli puolijäykkiä niin niitä ei ollu ammuttu taistelutilanteessa selkään riintamlla vaan jossain muualla, ehkä kuitenkin siitä syystä että taistelutilanteeksi olis voinut myöhemmin väittää. Vai ammuttiinko karkureita muutoinkin teloitustilnteessa aina selkään?

penni
Seuraa 
Viestejä5787

Mun äidin isä oli jonkinlainen sotasankari. Kantoi yksin selässään konekivääriä paikasta toiseen tulituksen alla, painija kun oli. Kaupunginlääkäri kertoi hänelle että jatkosodassa hänet laitetaan eturintamaan ammuttavaksi, koska oli kommunisti ja ollut keskitysleirillä. Lääkäri, joka tiesi kertoa tästä, (suomenruotsalainen) kirjoitti hänelle paperin jossa vakuutti hänen tulevan palvelukseen. Karkasi paperin kanssa perheineen Ruotsiin, missä heille ei annettu turvapaikkaa. Ruotsi antoi määräyksen lähettää heidät Chileen. Juuri ennen matkustamista loppui sota ja hänet armahdettiin.

Natsitohtori ja homotohtori vie teitä reppanoita kuin litran mittaa

Mr. Smith
Seuraa 
Viestejä1316

Jahas..suuhygienisti on löytänyt Tiede palstan.
Suuhygienisti Andalusiasta jatkaa samaa saarnaa, mitä löytyy monelta, monelta keskustelupalstalta.
Tyypillistä on se, että mitään mielipiteitä suuhygienistillä ei itsellään näytä olevan.
Ei hän myöskään keskustele, latoo vain samaa eri muodoissaan.

Aiheesta on kirjoitettu useampi kirjakin.

Se on selvää että rintamakarkuruus on sotalain mukaan pääsääntöisesti TUTKITTAVA.
Summittaisia teloituksia tapahtui, mutta..tuo selkäänampumisasia, mitä hän korostaa, on erittäin kyseenalainen.

Jatkosodassa Saksalaisetkaan eivät suoralta kädeltä ampuneet omia rintamakarkureitaan. Heistä tehtiin rangaistuspataljoona joka sai sitten ankaraa käsittelyä, mutta ei heitä ammuttu noin vain. Kannaksella oli saksalainen divisioona ja ei sieltä karattu. Sotilaat harhailivat eksyneinä omista yksiköistään samoin kuin suomalaisetkin.

penni
Seuraa 
Viestejä5787

Kokkolassa oli suojeluskunnan puhelinvaihde venäläinen sotavanki. Sotavangit olivat rikkaitten palvelusväkeä. Isäni muisteli että sotavanki tuli hevosen kanssa kerjäämään leipää, äitinsä lähetti leivän, jonka isäni syötti hevoselle. Kun isoäitini näki tämän, hän antoi sotavangille uuden leivän.

Kun heidät lähetettiin takaisin Venäjälle, he itkivät asemalla.

Natsitohtori ja homotohtori vie teitä reppanoita kuin litran mittaa

syytinki
Seuraa 
Viestejä10222

Eikös nuo kaivelleet joku vuosi takaperin jollain leirialueella (Lappeenranta?). Syynä oli huhu noista käpykaartilaisten ampumisesta ja hautaamisesta.

Jos muistan oikein löytyi vanha venäläinen sotilashautausmaa eli huhu haudoista piti paikkansa.

Alkuperäisessä jutussa on joko perää tai sitten ei. Kyllä suomalaisetkin osasivat. Oli pitkä kokemus vankien teloittamisesta ja keskitysleireistä, kuten myös hommien salaamisesta.

En kylläkään ymmärrä miksi joku porukka olisi vaivautunut noin monimutkaiseen, tarpeettomaan ja räjähdysalttiiseen hommaan. Toisaalta kieroontuneita hulluja kyllä löytyy tarvittaessa ja vaikka ei tarvittaisikaann.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat