Seuraa 
Viestejä45973

Penn State -yliopiston tutkimuksessa todettiin, että mitä nopeammin aamun ensimmäisen tupakan sytyttää heräämisen jälkeen sitä suuremmaksi sen riskivaikutukset kasvavat.

- Havaitsimme, että niillä tupakoitsijoilla, jotka polttavat heti herättyään on kehossaan enemmän tupakasta peräisin olevan NNK -karsinogeenin hajoamistuotteita, riippumatta siitä paljonko he polttavat päivittäin, tutkimusta johtanut professori Steven Branstetter sanoo.

Branstetter tutki kollegoineen liki 2000 tupakoitsijan virtsanäytteet ja vertasi karsinogeenien esiintymistä koehenkilöiden tupakointitapoihin.

Tutkimuksessa havaittiin NNK -karsinogeenista kertovien hajoamistuotteiden määrän korreloivan suoraan sen kanssa, kuinka aikaisin koehenkilö tavallisesti poltti päivän ensimmäisen tupakkansa.

Tutkimukseen osallistuneista niillä, jotka polttivat ensimmäisen tupakkansa heti heräämisensä jälkeen oli korkeimmat NNK:sta kertovat arvot.

- Tulokset osoittavat, että aikaiset aamutupakoitsijat ovat riskiryhmässä, Branstetter sanoo.

Aamutupakoinnin vaaroista on tiedotettu ennenkin. Aiemmassa Penn State yliopiston tutkimuksessa aamutupakoinnin vaarat osoitettiin vertaamalla tuhansia syöpää sairastavia tupakoitsijoita terveisiin. Tietojen perusteella tupakoitsijoiden syöpäriskin todettiin olevan liki kaksinkertainen niillä, jotka polttivat ensimmäisen tupakkansa 30 minuutin kuluessa heräämisestä.
http://www.verkkouutiset.fi/index.php/t ... 408-118408

Tässä on taustalla luultavasti se, että tupakasta riippuvaisemmat polttavat ensimmäisen röökin heti herättyään, mutta varsinainen syy on varmaankin se että he polttavat tupakkansa lähes filtteriin asti kun taas vähemmän riippuvaiset tumppaavat sen aikaisemmin.
Nitrosamiinit ja muut karsinogeenit rikastuvat tupakan loppupäähän, jos sätkän loppupätkän jättää polttamatta, syövän riski voi pienentyä selvästi.

Nicotine-derived nitrosamine ketone (NNK)
http://en.wikipedia.org/wiki/NNK
Tämän kokoisella yhdisteellä on aika korkea kiehumispiste, se tiivistyy tehokkaasti pienen matkan kuljettuaan röökin sisällä.

Kommentit (4)

Flick
Seuraa 
Viestejä258

Ittehen että "loppupään" tupakka on jotenkin kitkerämpää kuin eka savut, liittyiskö jotenkin tuohon haitta-aineiden rikastumiseen sinne filtteripäähän. Siispä tumpatkaamme aiemmin.

Ei tuota nyt onneksi paljon tule polteltua, muutama päivässä, vois helposti lopettaa mutta pitäähän sitä jokin harrastus olla.

Flick
Ittehen että "loppupään" tupakka on jotenkin kitkerämpää kuin eka savut, liittyiskö jotenkin tuohon haitta-aineiden rikastumiseen sinne filtteripäähän. Siispä tumpatkaamme aiemmin.

Ei tuota nyt onneksi paljon tule polteltua, muutama päivässä, vois helposti lopettaa mutta pitäähän sitä jokin harrastus olla.
Loppupäähän tiivistyy muitakin aineita, tässä aika samanlainen yhdiste nikotiini, jonka kiehumispiste on 247 astetta. Siitä kuitenkin puuttuu DNA:n nukleosidien kanssa reaktiokykyiset =O tai N=O ryhmät, joten se ei ole karsinogeeninen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
fenomenologi
ja muut korkeassa lämpötilassa kiehuvat karsinogeenit rikastuvat tupakan loppupäähän,Viestiä muokatessa siitä unohtui pätkä.
Eli ei röökistä terveellistä tule, helposti haihtuvat karsinogeenit mm. tupakan palaessa syntyvät formaldehydi ja asetaldehydi poistuvat tupakasta.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä61725

Listataan syitä lopettamisen motivointiin..

Tupakointi keski-iässä lisää dementiaan sairastumisen riskiä myöhemmin erityisesti geneettisesti alttiilla ihmisillä, osoittaa LL Minna Rusanen väitöstutkimuksessaan.

Riski on suurin niillä, joilla on perimässään Alzheimerin taudin yleinen riskigeeni ja jotka polttavat yli kaksi askia päivässä.

Rusasen mukaan myös keski-iässä todetut keuhkoahtaumatauti ja astma altistivat myöhemmälle kognitiiviselle heikentymiselle ja dementialle. Ne henkilöt, joilla oli todettu jompikumpi sairaus keski-iässä, sairastuivat myöhemmin muistisairauteen lähes kaksi kertaa useammin kuin muut. Sen sijaan sairastuminen näihin keuhkosairauksiin vasta myöhemmällä iällä oli käänteisesti yhteydessä kognitiiviseen heikentymiseen.

Lisäksi Rusanen osoitti, että ikääntyvien yleiset sydänsairaudet, erityisesti myöhemmällä iällä diagnosoitu eteisvärinä ja sydämen vajaatoiminta, lisäävät riskiä sairastua dementiaan ja Alzheimerin tautiin. Sepelvaltimotauti yksinään ei vaikuttanut dementiariskiin.

Rusanen toteaa, että tupakoinnin välttäminen sekä keuhko- ja sydänsairauksien hyvä hoito saattaa ehkäistä dementiaa.

– Vaikuttaa todennäköiseltä, että geneettisten ja elämäntapatekijöiden lisäksi myös muut sairaudet vaikuttavat dementiariskiin, ja näiden hyvä hoito yhdistettynä terveisiin elämäntapoihin voi auttaa dementian ehkäisyssä.

Väitöskirjatyön osatutkimuksista kolme pohjautui suomalaiseen Cardiovascular Risk Factors, Aging and Dementia eli CAIDE-tutkimukseen. Lisäksi yksi osatutkimus pohjautui yhdysvaltalaiseen retrospektiiviseen, monietniseen Kaiser Permanente of Northern California -tutkimuskohorttiin.

Rusanen väittelee Itä-Suomen yliopistossa 5.4.2013.
http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/ ... 891162.ece

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat