Seuraa 
Viestejä9

Korean niemimaan tapahtumien seurauksena aloin pohtimaan, voiko häivehävittäjä käyttää omaa tutkaansa paljastumatta muille hävittäjille? Toinen enemmän askarruttanut kysymys, mitä tapahtuu, jos ydinkärjellä varustettu ohjus onnistutaan ampumaan alas. Käynnistääkö torjuntaohjuksen räjähdys ydinreaktio ydinkärjessä vai jääkö ydinräjähdys tapahtumatta?

Kommentit (2)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35469
matriisi
Korean niemimaan tapahtumien seurauksena aloin pohtimaan, voiko häivehävittäjä käyttää omaa tutkaansa paljastumatta muille hävittäjille?Ei voi. Tutka toimii niin, että se lähettää radiopulsseja ja vastaanottaa niiden heijastumia. Lähetetyt pulssit on helppo havaita. Jos on ilmaherruus, erillinen tutkakone voi skannata laajoja alueita ja välittää tiedot häivekoneen lentäjälle.

Toinen enemmän askarruttanut kysymys, mitä tapahtuu, jos ydinkärjellä varustettu ohjus onnistutaan ampumaan alas. Käynnistääkö torjuntaohjuksen räjähdys ydinreaktio ydinkärjessä vai jääkö ydinräjähdys tapahtumatta?Ydinpommin räjäyttäminen on nanosekunnintarkkaa työtä, jossa iso joukko nalleja pitää räjäyttää oikein ajoitettuna. Jos ulkoinen räjähdys käynnistää detonaation ydinpommin laukaisevassa tavallisessa räjähdysaineessa, se on epäsymmetrinen eikä pysty puristamaan fissiomateriaalia kriittiseen tiheyteen. Sama tapahtuu, jos ulkoinen vaikutus, esimerkiksi törmäys maahan, muuttaa pommin muotoa ennen kuin sen oma räjäytyssysteemi toimii. Ydinmateriaali lentää jonkinlaisina palasina ympäristöön ja aiheuttaa sitä kautta saastumista, mutta ydinräjähdys jää haaveeksi.

Länsimaiset ohjukset pyritään tekemään niin, etteivät ne räjähdä ennen kuin kohteessa, mutta tietysti on mahdollista tehdä systeemi, joka laukaisee ydinpommin heti kun se havaitsee jonkin uhan. Voi olla että epätoivoiset diktaattorit tekevät jotain sellaista, mutta siinäkin tapauksessa tuho jää murto-osaan aiotusta, koska ohjus on kaukana kaikesta.

Neutroni
matriisi
Korean niemimaan tapahtumien seurauksena aloin pohtimaan, voiko häivehävittäjä käyttää omaa tutkaansa paljastumatta muille hävittäjille?Ei voi. Tutka toimii niin, että se lähettää radiopulsseja ja vastaanottaa niiden heijastumia. Lähetetyt pulssit on helppo havaita.Näin toki perinteisesti. Nykyisin on kuitenkin kehitetty passiivisia tutkia, jotka havaitsevat ympäristön muiden säteilylähteiden lähettämien radioaaltojen heijastumia.
http://en.wikipedia.org/wiki/Passive_radar
Itseasiassa ihmisen näköaisti toimii täsmälleen samoin - silmähän ei myöskään valaise kohteita, vaan havaitsee ympäristön ainoastaan eri valonlähteistä lähteneen valon (radioaaltojen) heijastusten kautta.

Tietääkseni passiivisia tutkia ei kuitenkaan vielä ole lentokoneisiin saatavana.
F-22 -koneessa on kuitenkin käytössä teknologiaa, joka käytännössä saa tutkan näkymättömäksi perinteisten tutkavaroitinten näkökulmasta. LPI-teknologiassa lähtevä signaali mm. hajautetaan laajalle kaistalle, jolloin signaalia on vaikea erottaa taustakohinasta.
http://www.radartutorial.eu/02.basics/rp17.en.html

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat