Seuraa 
Viestejä13176

65 litran saavin ostan ja siihen valmistan olutta

Miten maltaasta saa tehtyä uutetta?

Mallasuutteesta valmistaminen tuntuu helpommalta. Itse ostan 25 kg säkin jotain mallasta. Tuskin k-kaupassa tai Prismassa on valikoimaa.

toki mallasta pitää lämmitellä 70-80 asteen lämpötilassa. Ei varmaan tarvitse keittää.

Onko kokemuksia.

Kommentit (19)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35361
tiäremiäs
Miksi äiti vastustaa jos meinaan sen vessassa valmistaa olutta?Kysy siltä, älä meiltä. Mutta luulisin ettei se jaksa katsoa kännäävää aikamiespoikaa nurkissaan.

Maltaista saa uutetta uuttamalla niitä kuumassa vedessä. Alkuun varmaan pääsee kun ostaa kilon pussin kaljamaltaita, kaataa sen pönttöön, päälle muutaman litran kiehuvaa vettä. Odottaa jonkin aikaa, lataa 6 kg sokeria ja täydentää 25 litraan vettä. Kun se on kädenlämpöistä, lisää ruokalusikallinen turbohiivaa (ei koko pussia). Anna käydä muutama viikko omassa vessassa, ei äidin. Kirkasta, lappoa ja läträä standardimetodein, jos olet kultavatsa, ja vedä huiviin. Se on kyllä kiljua eikä kaljaa, jos ruvetaan termeillä saivartelemaan, mutta se ei vaikuta siihen miten se kihahtaa päähän.

On kokemuksia. Tein joskus kakarana mallaskiljua. Se ei ollut ihan niin pahaa kun kaverien hedelmäkiljut, mutta täytyy sanoa että siinä kisassa yleinen taso oli hieman, sanoisinko, vaatimaton. Pidä nenästä kiinni ja juo lasillinen kerrallaan pohjanmaan kautta, niin olet pian tukevassa jurrissa. Krapula on saatanallinen, niin kuin kiljulla on tapana. Mutta halvalla ei saa hyvää laillisin keinoin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Mutta halvalla ei saa hyvää laillisin keinoin.

Riippuu mitä tarkoitat "halvalla"? http://www.reittausblogi.info/2013/03/j ... -olut.html

Täältä löytyy paljon tietoa suomeksi: http://www.kotiolut.com/index.php

Alkuun suosittelisin kokeilemaan uutteista. On kokemusta niistä, ei maltaista. Uutteita, hiivaa, käymislämpötilaa, sokeria/spraymallasta, humalia ja mausteita käyttämällä voi varioida paljon tulosta. Ei missään nimessä muistuta kiljua vaan ihan olutta (sokkotesteissä tuttavistani osa on arvioinut paremmaksi kuin kaupasta saatavat verrokit).

30 l käymisastia vesilukolla (n. 15 e), ominaispainomittari ja mitta-astia (ehkä 10 e yhteensä?), lappo, (mahdollisesti esim. tarralämpömittari), , toinen astia (ei tarvitse olla käymisastia), pullotusväline, pullot ja raaka-aineet. Itselläni on nyt tulossa n. 20 litraa olutta ja raaka-aineet tais maksaa 30 e. Litrahinta ei päätä huimaa.

Kaupan oluet ovat liian steriilejä. Niihin käytetään erikoisohraa jonka proteiinipitoisuus on pieni jotta se hiivan kanssa suodatetaan pois. Tulee kirkas puiseva mehu. Kotioluen saa yhtähyvin huippuolueksi jossa on pullossa sakkakerros tai sameaksi vatsataudin lähteeksi riippuen työmäärästä ja tarkkuudesta. Juotavaa siitä saa helpohkosti.

Marssilainen
Seuraa 
Viestejä3337

Kaveri teki joskus itseasiassa oikein hyvääkin olutta. Ei siis mitään kiljua vaan oluen makuista olutta. Minuakin on alkanut vähän kiinnostaa aihe, mutta miten nuo hajuhaitat? Joskus jotkut on tehneet kotiviinejä saavissa ja ne haisevat pahalle. Tottahan siitä hajua syntyy väkisinkin, mutta te joilla on kokemusta, onko se haju yhtä voimakas, kuin viinimaakareilla?

Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa...

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35361
Marssilainen
Kaveri teki joskus itseasiassa oikein hyvääkin olutta. Ei siis mitään kiljua vaan oluen makuista olutta. Minuakin on alkanut vähän kiinnostaa aihe, mutta miten nuo hajuhaitat? Joskus jotkut on tehneet kotiviinejä saavissa ja ne haisevat pahalle. Tottahan siitä hajua syntyy väkisinkin, mutta te joilla on kokemusta, onko se haju yhtä voimakas, kuin viinimaakareilla?Johda käymisessä syntyvä kaasu aktiivihiilen läpi niin ei haise. Tai letkua pitkin ilmanvaihtohormiin, jos talossasi on koneellinen ilmanvaihto. Kun sen tekee oikein, saa tehdä rankkia äidinkin kylpyhuoneessa (nimim. kokemusta on).

Itselläni käymisastia on suihkussa, ja hajua ei oikeastaan juuri yhtään synny. Vesilukkoa jos haistelee niin silloin haistaa (tällä hetkellä banaanimainen haju), mutta siis suihku tai muut tilat ei haise. Olen tehnyt myös kiljua ja siinä haju oli huomattavasti suurempi... Johtuisiko vähemmän tiiviistä käymisastiasta tai nopeammasta käymisestä, en osaa sanoa. Viinejä en ole tehnyt.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Eikös tuon voisi tehdä rellussa sitten, kun talvi hiukan helpottaa.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Opetelkaa valmistamaan sahtia, siitä olemme kuuluisia.
Lahdessa edelleen valmistetaan sahtimallasta, joka on kätevästi valmiiksi rouhittua mallastettua ohraa. Sitä voi kauppias tilata tukustaan, jos haluaa asiakastaan palvella. Säkissä on 20 kg.
20 litraa varten tarvinnet jonkun 6kg.
Sekoita maltaat 50 asteiseen veteen, lämmitä vaikkapa 68 asteeseen, sekoittele siinä lämpötilassa jonkun kolme varttia ja suodata kirkas vierre jyvän kuorista eroon sahtikuurnassa tai kankaalla tms.
Keitä vierrettä vaikkapa puolitoista tuntia, mausta saunanseinustan humalakävyillä, jäähdytä nopsasti ja laita oluthiivaa sekaan. Käy muutaman päivän ja sitten selkenee kylmässä viikon.
Hups, tulikin olutta.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35361
jouni56
Opetelkaa valmistamaan sahtia, siitä olemme kuuluisia.Juomaan opetteleminen onkin sitten se työläämpi juttu. Sitten kun sen hallitsee ilman välitöntä oksennusrefleksiä lienee jo rapajuoppo, jolle uppoaa sinolit ja tärpätit. Ainkaan minä en ole koskaan saanut sahtia, joka ei olisi reippaalla kertoimella pahempaa kuin huonoimmat juomani pikahiivakiljut. Moni sitä on tyrkyttänyt, sekä "oikeita perinteisiä" että "hyviä nykyaikaisia" mutta aina sama juttu. Ö-luokan mallaskiljua.

Sokeria on käytettävä maltillisesti. Suomessa myytävissä (finlandia tms) uutteissa ohjeissa kehotetaan käyttämään sokeria runsaasti... Lisäksi niissä ohjeistetaan tekemään olut nopeasti. Se tekee oluesta "kiljumaisen". Itse käytän sokerin tilalla spraymallasta, se luo olueeseen runkoa ja makua. Sokeri kyllä tietääkseni käy täysin jos sitä on oikea määrä (tuo siis alkoholipitoisuutta), mutta jos liikaa luo kiljumaisuutta.

Ei tuo kiljulta näytä - eikä maistu! http://i7.aijaa.com/b/00671/12063837.jpg

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35361
Grendel
Ei tuo kiljulta näytä - eikä maistu! http://i7.aijaa.com/b/00671/12063837.jpgEi se liene sahtia. Mutta joo, olen kuullut jonkun muunkin sanovan, että toisin kuin viinejä, kelvollista oluita voi tehdä itse. Mutta Alkon halvinpienkin viinien tasolle pääsy vaatii pitkän kokemuksen ja paljon vaivaa. Johtuen varmaan pitkälti näistä mömmöistä.

Tuo aloitus, 65 litran saavi ja mallassäkki äidin vessassa, toi kyllä mieleen vähän muuta kuin hienostuneisuuteen pyrkivän oluen valmistuksen.

Joo, ei se sahtia ole vaan jonkin sortin stout. Imperial stoutia lähellä, mutta alkoholipitoisuus matalampi (5,5%) kuin "oikeassa" IS:ssä. http://fi.wikipedia.org/wiki/Stout

Ale on pintahiiva ja sopii hyvin huoneenlämmössä tehtäväksi, n. 18-22 c. Lagerit (pohjahiiva) vaatii viileämpää käymislämpötilaa.

Kunhan välineet on puhtaita, käymislämpötila sopiva, tehdään maltilla ja raaka-aineet on oikeita ja niitä on oikea määrä pitäisi saada hyvää olutta. 3-4 viikossa saa jo varsin hyvää olutta. Itselläni yleensä käyminen on valmis 2 viikossa, jonka jälkeen hiilihapottuvat pulloissa (2 viikkoa), mutta on se jo käymisen jälkeen "juotavaa", joskin hiilihappoja ei ole.

Hesarissa oli muuten vähän aikaa sitten juttu kotioluen teosta: http://www.hs.fi/ruoka/Hirvel%C3%A4n+ke ... 3155399258

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Lainaus:
"Kunhan välineet on puhtaita, käymislämpötila sopiva, tehdään maltilla ja raaka-aineet on oikeita ja niitä on oikea määrä pitäisi saada hyvää olutta."

Niin pitäisi.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Oikeastaan vasta sitten pitäisi saada kutsua suomalaiseksi, jos osaa tehdä sahtia.

Ilastuttavaa on nykyinen pienpanimoiden esiinmarssi, on niitä odotettukin.
Vielä kun lainsäädännössä saataisiin olut edes viinien tasalle, olisivatpa mainioita turistirysiäkin panimokierrokset joista voisi ostaa myös tuliaisia, kuten viinitiloillakin. Tyhmä lainsäädäntömme tämän nyt kieltää, hitsin mukaeurooppalaiset viinihörhöt päättäjissämme.

Hartolan markkinoilla on perinteisesti ollut sahtiteltta, ja heidän sahtinsa on ollut perin maistuvaa. Sinne suunnistakaa ensisyksynä te aiemmin huonoa sahtia maistaneet.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat