Seuraa 
Viestejä45973

Ja heti toinen aihe samaan kategoriaan perään...

Tänään koulussa kun katsoin ikkunasta niin viereisen talon savupiipusta tullut savu nousi piipusta tulonsa jälkeen vielä noin puoli metriä mutta laskeutui sitten alas katolle kunnes haihtui.

Mistähän tämä voisi johtua?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (1)

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
tupakka
Mistähän tämä voisi johtua?

Inversiosta. Kun savu nousee ylöspäin, sen paine laskee ja samalla laskee myös lämpötila. Normaalisti myös savua ympäröivän ilman lämpötila laskee sitä mukaa kun savu nousee. Seurauksena normaalitilanteessa savun ja ympäröivän ilman välillä oleva lämpötilaero säilyy vaikka savu jäähtyykin matkalla ylöspäin. Lämpötilaeron seurauksena savu jatkaa nousuaan.

Inversiotilanteessa lämpötilajakauma on nurinpäin ja savua ympäröivän ilman lämpötila nousee savun kohotessa. Niinpä savun ja ympäröivän ilman välinen lämpötilaero menee tuota pikaa nollaan ja savun nousu tyssää ja savu voi mennä myös väärään suuntaan.

Inversio syntyy helposti kirkkaan talviyön aikana: maan pinta jäähtyy voimakkaasti kun lämpö pääsee säteilemään suoraan tyhjään avaruuteen. Kylmä maa jäähdyttää yläpuolellaan olevan (lämpimämmän) ilman, joten maan välittömässä läheisyydessä kylmintä on maan pinnassa ja lämpötila nousee ylöspäin mentäessä. Auringon noustessa maanpinta lämpenee ja inversio nousee pikkuhiljaa ylöspäin. Yleensä ilmakehässä on inversio lähes aina jollain korkeudella, esimerkiksi kesällä poutapäivänä muutaman kilometrin korkeudessa. Myös koko stratosfääri on jatkuvassa inversiotilanteessa, josta syystä kovimmatkaan ukkospilvet eivät yleensä kohoa paljoa yli kymmenen kilometrin (jossa tropopaussi sijaitsee).

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat