Seuraa 
Viestejä1521

Asiantuntijat ovat tähän saakka dominoineet vähän kaikkea. Ainakin jossain mielessä. Esim (hiljainen) tiedollinen ja käsityksellinen johtaminen lienee osa tätä.

Mutta miten on?

Milloin hyödyntyy koko suurempi verkosto tiedollista maailmaa ajatellen? Tuleeko jossain vaiheessa tilanne, jossa tavalliset ihmiset ovat se johtavin taho? Heidän laaja potentiaalinsa?

Milloin häviää elitistinen asiantuntijuus? Varmasti on näin joillain alueilla jo nyt, mutta noin laajemmassa mielessä?

Tulisiko tiedon mahdollisuutta lisätä jokaisen saataville? Millä keinoin?

Mitä on osallistumis- ja osallisuus-yhteiskunta tätä aluetta koskien?

Juha Myllärinen, Lappeenranta

Kommentit (6)

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä7801

Olinkin juuri aikeissa kirjoittaa aiheesta: Toimittajat demokratian tuhoajina. Liittyy avaukseen. Nykyään toimittajat dominoimalla keskusyelua omilla vahvoilla tunneperäisillä ajatuksillaan estävät järkevän kansalaiskeskustelun. Toimittaja osaa kirjoittaa vahvoja tunteita herättävästi, joten asiantuntijoilta estetään pääsy keskusteluun aiheesta. Kansa valjastetaan huutamaan lehdistön rahastusmielessä mietittyjä "totuuksia"

Asiantuntijoita pitää tietenkin kuunnella. Asiantuntija pystyy kyllä selittämään asian niin, että useimmissa asioissa arkijärjellä rauhallisesti miettien pystyy seuraamaan asiantuntijaa. Jos kritiikkiä, tai erityisesti parempaa tietoa on, niin ei oikea asiantuntija pahastu siitä, jos hän saa paremmin asiasta tietoa ja näin oppii samalla uutta.

Kansalaisvalta, jos sillä tarkoitetaan sitä, että asioihin täysin perehtymättömät saisivat huutamalla päättää mitä yhteisissä asioissa tehdään, olisi suurinta typeryyttä koskaan. Asioita on paljon ja monet niistä vaativat pitkää perehtyneisyyttä. Osaaminen, ja paljon sitä on myös kansan syvissä riveissä olisi hyvä saada käyttöön, mutta tämä ei tarkoita että Pihtiputaan mummolta kysyttäisiin moottoritien rakennusohjeita.

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä7801

Puhumaan oppinut on asiantuntija suhteessa siihen kykenemättömään. Yhteiskunnassa kyky puhua avaa mahdollisuuksia. Miksi asiantuntijuutta pidetään pahana?

Miksei sitä pidetä hyvänä asiana, joka mahdollistaa nykyisen elintason?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
eskimo
Seuraa 
Viestejä1521

Ajattelin asiaa vähän siitä näkökulmasta kuin mitä avoimia ohjelmistoja tehdään. Niissä asiantuntijuus keräytyy laajemmalta alueelta kuin koulutettujen parista.

On sattunut silmään jokin tapaus, jossa on käytetty jonkin tietyn ongelman ratkaisemiseen peliä, johon on voinut osallistua kuka tahansa. En muista tarkemmin, mutta kyseessä on ollut menestykseen johtavuutta ratkaisupuolella.

Jos asiantuntijuus kasvaa laajemmalta alueelta päin, niin kyllä sillä oma positiivinen merkitys on. En tarkoita, että laajempi yhteisosallistuminen yhteisiin asioihin olisi aina oltava jotain kannatukseen liittyvää kuten on enemmän demokratiassa.

"Jos ihmisiä on pallolla X miljardia, niin onko järkevää se, että aivot käyvät Y tuhannella ja muut juovat Coca-Colaa ja syövät hampurilaisia?"

Juha Myllärinen, Lappeenranta

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä7801

Jostain tuollaisesta pelistä muistan itsekkin kuulleeni. Siinä tulee asiantuntijoita mahdollisesti myös normaalien kanavien ulkopulelta. Kuulostaa mielenkiintoiselta.

Pokeri on esimerkki, miten tälläiset uudet pelimäiset asiantuntijaverkot muodustuisivat (ainakin jos se peli yhtään enää vastaisi "perinteisiä" pelejä). Peli tulisi markkinoille, ja suuriksi voittajiksi tulisi osa niistä jotka alkaisivat sitä pelata yötä-päivää. Kymmenen vuoden päästä näillä alun pitkää päivää tehneillä, onkin niin rautainen kokemus pelistä, että vaikeaa on uusien menestyjien päästä rahakkaimmille paikoille.

Tavan kansalle peli, on mikä on vaikea peli ei aukenisi.

Löytyisikö palstalta visionääriä, joka hahmottaisi mitä vaikkapa julkisella sektorilla kannattaisi pelimäistää? Löytyykö sellaisia ongelmia ylipäätään vielä, vai muodostuuko sellaisia ajan saatossa osaamisen kasvamisen myötä?

eskimo
Seuraa 
Viestejä1521

Sitä toivoisi ajattelun rohkeutta myös tavallisilta ihmisiltä!
Kyllä tässä muuten toivo menee ...

Ehkä ajattelu on sallittu vain harvoille ja hekin laulava kenen lauluja sattuvat laulamaan. Vähän kuin tuossa yllä mainittiin median roolista jotain negatiiviseen sävyyn ja perustettiin siitä aiheesta oma ketjunsakin.

Maailma on iso. Asiat ovat laajoja ja kytköksiä on kuin aivoissa. Tietoa pukkaa joka tuutista. Kuka kokoaa? Eikö mitään koottavaa muka ole? Milloin on päätelmiin ja spekulaatioihin asti?

Mitä sanot?
Minä en silti oikein tiedä, mutta tällaisia nyt.

Juha Myllärinen, Lappeenranta

eskimo
Seuraa 
Viestejä1521

Ennustus

Jossain vaiheessa historian jatkumoa suurin asiantuntijuus on tavallisella kansalla, tai ainakin sillä osalla kansaa, joka ei ole enää erityisasiantuntija-ainesta samalla tapaa eristäytyneinä kuin mitä tällä hetkellä on.

Edessä on hyvä tulevaisuus, mikäli jaksetaan pitää yllä elämänlankaa. Se onkin jo kokonaan toinen juttu.

Juha Myllärinen, Lappeenranta

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat