Seuraa 
Viestejä739

Harmittaako joskus, kun törmäät tilanteeseen, jossa muutokset kaatuvat sanoihin "näin on aina tehty"? Älä huoli, paljon suuremmatkin asiat saattavat olla kiinni vanhoista toimintatavoista.

Yhdysvalloissa rautatiekiskojen väli on 4 jalkaa 8.5 tuumaa. (4' 8.5") eli 1435,1 mm. Aika outo luku, eikö vain? Miksi näin on?

No tietenkin siksi, että Englannissa on sama raideleveys ja Amerikan rautatienrakentajat olivat lähtöisin Englannista.
Mutta mistä mahtaa johtua tuo samainen, kieltämättä epämääräinen mitta Englannin rautateillä?

Ensimmäiset junanvaunujen rakentajat olivat entisiä hevoskärryjen tekijöitä ja he luonnollisesti käyttivät samaa raidevälimittaa kuin hevoskärryissäkin.

Entä mistä ihmeestä tuo mitta tuli hevoskärryihin?

Jos hevoskärryjen raideväli olisi erilainen olisi riski pyörän särkymisestä ollut suuri, sillä vanhojen tiepohjien urat olivat juuri tuolla välillä.

Ja ketkä rakensivat Englannin vanhan päätieverkon urineen päivineen? Tietenkin Roomalaiset, jotka rakensivat teitä pitkin Eurooppaa legiooniensa käyttöön.

Roomalaiset sotavaunut siis kaiversivat teihin urat, joita toisten tienkäyttäjien oli seurattava välttääkseen pyörärikot.

Koska sotavaunut rakennettiin Rooman keisarikunnassa olivat ne kaikki tietenkin keskenään samanlaisia ja raidevälistä muodostui näin ollen Euroopanlaajuinen standardi.

Yhdysvaltojen rautateiden raideväli 4' 8.5" on siis saanut alkunsa Rooman valtakunnan sotavaunuista.

Joten seuraavan kerran, kun käteesi annetaan spesifikaatio ja mieleesi nousee kysymys "mistähän hevon perseestä tämäkin mitta on peräisin", muista että Roomalaiset sotavaunut suunniteltiin leveydeltään sellaisiksi, että niiden aisojen väliin mahtuu juuri kaksi keskiverto vetohevosta.

Vaan ei tämä tähän pääty.

Alunperin avaruussukkulan kantorakettien suunnittelija olisi halunnut tehdä niistä hieman paksummat paremman hyötysuhteen saavuttamiseksi.

Valitettavasti raketit valmistavan tehtaan ja laukaisupaikan välisellä rautatiellä on tunneli, johon rakettien oli mahduttava.

Tunnelin läpi kulkee vain yksi kiskopari ja kustannusten vuoksi tunnelista oli tehty vain hieman kiskoja leveämpi ja kuten nyt tiedämme tuo mitta on aika liki kahden hevosen takamusten yhteen laskettua leveyttä.

Joten yksi avaruussukkulan, erään maailman kehittyneimmän kuljetusvälineen, päämitoista on itse asiassa peräisin kahden vuosituhannen takaisten vetohevosten takamusten leveydestä.

On siis aivan turha tulla väittämään, etteikö hevon perseellä olisi mitään merkitystä.

Kommentit (1)

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Jenkkilässä, kuten Englannissakin, on aikojen kuluessa ollut runsaasti erilaisia raideleveyksiä. Toisinaan on radassa ollut kolme kiskoa, niinkuin Sveitsissä edelleenkin. Voi käyttää kahta raideleveyttä samalla radalla. 5 ft on alunperin ollut jenkkilässä tavanomainen arvo. Sieltä se on Ryssänmaalle ja Suomeenkin tullut.

Venäjänkielinen rautatieasemaa tarkoittava "vaksal" on väännös amerikkalaisen rautieinsinööri Wauxhallin nimestä.

Nykyihmisen kannalta on mielenkiintoista se, mistä tulee matkustajalentokoneiden penkkien leveyden 45 cm? Kyseessä on oikeastaan 18", ja se tulee Englannin laivastosta. Siellä riippumattojen levitinpalikoiden pituus saa olla maksimissaan 18".

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat