Seuraa 
Viestejä45973

Voltaire, oikealta nimeltään François-Marie Arouet (21. marraskuuta 1694 Pariisi – 30. toukokuuta 1778 Pariisi), oli ranskalainen kirjailija ja valistusfilosofi.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Voltaire

Voltaire on todennut: "Oppiaksesi kuka hallitsee sinua, selvitä ketä et saa arvostella!"

Oman näkemykseni mukaan Voltaire esittää varsin tarkan ajatuksen, vaikkei se demokratian kontekstissa ensi tuntumalta tunnukaan pitävän paikkaansa. Mehän voimme koska tahansa demokratiassa kritisoida edustuksellisten instituutioittemme edustajia; itse valitsemiamme ja äänestyskäytöksellämmehän me teemme niin joka tapauksessa.

Voltairen maailmassa ei ollut avointa demokratiaa - yhteiskuntaluokkien edustuksellinen valta kuitenkin tuon ajan ranskalaisesta hallintojärjestelmästä löytyy, ja siitä hän puhuu.

Vaikka hän esittää ajatuksensa tuossa kontekstissa tuon ajatuksen oleellinen pointti ei ole hävinnyt; todellinen valta ei halua, että sitä arvostellaan.

Demokratiassa on paitsi vallan kolmijako myös valta, jota ei valita vaaleilla: se syntyy omistamisesta, joka tarjoaa rahoittamisvaltaa mediassa, informaatiossa ja vaaleissa. Pääoma, joka ei ole vastoin yleistä kuvitelmaa kasvoton on luonut reunaehdot kansallisvaltioiden poliittiselle päätöksenteolle.

Ja sitten aloitukseni ytimeen ja Voltairen ajatukseen: onko olemassa sellaisia globaalisti tai valtakunnallisesti kiellettyjä kohteita, joita ei oikein saa arvostella?

Olen itse ihmetellyt sitä, miten vähän kansainvälinen media puhuu Israelin apartheidpolitiikasta (määritelmä, jota ovat käyttäneet niin Yhdysvaltain entinen presidentti Jimmy Carter kuin Etelä-Afrikan Nelson Madelakin). Etelä-Afrikan rotusorto ja bantustan-politiikka oli lähes lemmekästä Israelin miehityspolitiikkaan verrattuna ja silti nyt vaietaan, kun Etelä-Afrikkaa boikotoitiin kansainvälisen yksimielisesti.

Oletteko te huomanneet jotain sellaista suunteippaamista, johon Voltairen lause sopisi?

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (117)

Voltaire on todennut: "Oppiaksesi kuka hallitsee sinua, selvitä ketä et saa arvostella!"

Tuon demokratiaan sijoittunut ilmenemismuoto on: se, mistä ei puhuta.

Itsesensuuri, joka on suojeleva tapa, on varmaan rinnasteinen määritelmä tuolle Voltairen lauseelle. Ja jälleen me sensuroimme vallan kontekstissa, kuten Paasikivi - Kekkosen itsesensuuriyhteiskunnassa Neuvostoliittoon. Osa tästä on ulkopoliittista viisautta, jossa jo Voltairea soveltaen tiedetään, ketä et voi arvostella.

eskimo
Seuraa 
Viestejä1521

Tieteen maailmaa saa arvostella, mutta sen sisältä käsin.
Sisältä käsin arvostelu on muutenkin suosittua.
Ja voin sanoa, että "tehokasta" ja "horjuttavaa"!

Juha Myllärinen, Lappeenranta

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pseudohippi
Seuraa 
Viestejä22865
Pubi
Voltaire on todennut: "Oppiaksesi kuka hallitsee sinua, selvitä ketä et saa arvostella!"

Päivittäisin Voltairen sinänsä syvällisen ja oivaltavan ajatuksen 2000-luvulle: Oppiaksesi kuka hallitsee sinua, selvitä ketä et halua arvostella!

When an educated, influential person tweets something he knows is a lie, he is announcing his contempt for the general public. He’s saying he considers you so stupid that you’ll believe the lie.
Andrew Stroehlein

Retard
Seuraa 
Viestejä28258

Jyrki Kasvin hieman kärjistävää bloggausta mukaillakseni kaipa kritiikin ulkopuolelle meillä Suomessa mieluusti jättäytyisivät poliitikot. Noh enpä tiedä kuinka tarkkaan tuo teoriani käytännössä toimii. Sitä paitsi poliitikot joutuvat ammattinsa puolesta jatkuvasti median heihin kohdistaman kritiikin kohteeksi, joten osa kritiikin kieltämisestä kuuluu varmasti pelin henkeen tarkoittamatta kuitenkaan sitä. Eipä tule mieleen kuin joitain marginaalisia äärijärjestöjä, joissa kritiikki olisi kielletty. Vaikeinta omalla kohdallani olisi esittää kritikkiä omia käytöstapojani kohtaan, joskus sekin toki onnistu muttei lainkaan niin usein kuin olisi tarpeellista, joten käytöstapani lienevät minulla ehkä lähimpänä tuota Voltairen vallanpitäjää.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Pseudohippi
Pubi
Voltaire on todennut: "Oppiaksesi kuka hallitsee sinua, selvitä ketä et saa arvostella!"

Päivittäisin Voltairen sinänsä syvällisen ja oivaltavan ajatuksen 2000-luvulle: Oppiaksesi kuka hallitsee sinua, selvitä ketä et halua arvostella!Tämä on muuten vähän uudessa kontekstissa erittäin hyvä oivallus.

Tässä me olemme valinnantekijöinä subjekteja, jotka alisteisina toteutamme valtaa.

-:)lauri
Jyrki Kasvin hieman kärjistävää bloggausta mukaillakseni kaipa kritiikin ulkopuolelle meillä Suomessa mieluusti jättäytyisivät poliitikot. Noh enpä tiedä kuinka tarkkaan tuo teoriani käytännössä toimii. Sitä paitsi poliitikot joutuvat ammattinsa puolesta jatkuvasti median heihin kohdistaman kritiikin kohteeksi, joten osa kritiikin kieltämisestä kuuluu varmasti pelin henkeen tarkoittamatta kuitenkaan sitä. Eipä tule mieleen kuin joitain marginaalisia äärijärjestöjä, joissa kritiikki olisi kielletty. Vaikeinta omalla kohdallani olisi esittää kritikkiä omia käytöstapojani kohtaan, joskus sekin toki onnistu muttei lainkaan niin usein kuin olisi tarpeellista, joten käytöstapani lienevät minulla ehkä lähimpänä tuota Voltairen vallanpitäjää.Jyrki Kasvilla on rehellisiä näkemyksiä, jotka ainakin tuossa artikkelissa olivat hyvin ja pitkälle pohdittuja.

Tuosta artikkelista ilmenee, että kansanedustajien karrikatyyrinen suhde valtaan eli äänestäjiinsä on jonkinsortin informaatiopeli, josta katsojat/äänestäjätkin ovat tavallaan tietoisia. Sillä näyttäisi kuitenkin olevan säännöt, joita ei saa loukata.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä74971
Pubi
Voltaire, oikealta nimeltään François-Marie Arouet (21. marraskuuta 1694 Pariisi – 30. toukokuuta 1778 Pariisi), oli ranskalainen kirjailija ja valistusfilosofi.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Voltaire

Voltaire on todennut: "Oppiaksesi kuka hallitsee sinua, selvitä ketä et saa arvostella!"
Muutetan hieman focusta lähemmäs; onko meissä itsessämme vastaava vallanpitäjä/hallitsija joka ei halua että sitä arvostellaan? Ja kuka/mikä se mahtaisi olla?

eskimo
Seuraa 
Viestejä1521
jussipussi
Muutetan hieman focusta lähemmäs; onko meissä itsessämme vastaava vallanpitäjä/hallitsija joka ei halua että sitä arvostellaan? Ja kuka/mikä se mahtaisi olla?Hyvä vihje. Katsellaan sitten sinne suuntaan ...

Oikeasti vaikea kysymys. Miten sen tiivistää. Jos sanoo, että EGO, niin sitä pitäis sitten selventää.

Minusta kyseessä on suojamuurit, joita puolustetaan. Puolustetaan, koska jotain tärkeää voi olla muuten uhattuna. Siis myös oikeasti tärkeää eikä vain niitä etuja, jotka ovat jollain lailla kyseenalaisesti haalittuja.

Oikeasti ihminen ei voi olla täysin vailla "ihoa", sillä yhteis-systeemi voi pitää sisällään jotain sellaista, jota vastaan on oikeasti suojauduttava.

Luulisi kuitenkin, että vallan karsiminen tuo onnea niin yksilötasolla kuin laajemmissa puitteissakin. Suojamuurien sisään hautautuminen ei ole kivaa. Etenkään jos suojauksen aste on kovin korkea.

Juha Myllärinen, Lappeenranta

Vierailija

Hauska mies tuo Voltaire...

http://fi.wikipedia.org/wiki/Voltaire

Satiirisena väittelijänä Voltaire käytti usein teoksiaan Ranskan valtiollisten laitoksien, kirkon oppien, Raamatun epäjohdonmukaisuuksien ja papiston typeryyden arvostelemiseen Tästä huolimatta Voltaire ei suinkaan ollut demokraatti, sillä hänen mielestään tasavalta edusti "massojen idiotismia". Sen sijaan Voltaire kannatti valistunutta itsevaltiutta, jossa filosofi toimisi yhdessä kuninkaan kanssa alamaistensa yhteiseksi eduksi.
Voltaire katsoi kuningasvallan olevan avain edistykseen ja muutokseen. Hän myös katsoi afrikkalaisten olevan erillinen, eurooppalaisia alempi laji ja juutalaisten olevan "tietämätöntä ja barbaarista kansaa".
Chair
Seuraa 
Viestejä2833
Pubi
Olen itse ihmetellyt sitä, miten vähän kansainvälinen media puhuu Israelin apartheidpolitiikasta (määritelmä, jota ovat käyttäneet niin Yhdysvaltain entinen presidentti Jimmy Carter kuin Etelä-Afrikan Nelson Madelakin).

Se että pari julkkispoliitikkoa käyttää sanaa apertheid ei todista yhtään mitään (argumentum ad auctoritatem). Onko sinulla esittää kovia faktoja siitä, että Israel harjoittaisi apartheidpolitiikkaa? http://fi.wikipedia.org/wiki/Apartheid

Pubi
Etelä-Afrikan rotusorto ja bantustan-politiikka oli lähes lemmekästä Israelin miehityspolitiikkaan verrattuna ja silti nyt vaietaan, kun Etelä-Afrikkaa boikotoitiin kansainvälisen yksimielisesti.

Kova väite. Onko sinulle esittää jotakin sen tueksi, esim. rinnastuksia?

"Die Theorie bestimmt was wir beobachten können."(Albert Einstein)

Helsingin Sanomia,

sen toimittajia, toimituspolitiikkaa eikä varsinkaan päätoimittaja Mikael Pentikäistä uskalla arvostella kukaan neljännen valtiovallan edustaja, paitsi Aarno Laitinen, harvoin ja ihan pikkasen vaan.. Mutta hän onkin rikas ja saa vanhuuseläkettä, joten hänen ei tarvitse pelätä, kenen leipää syö ja lauluja laulaa, kun media-alan työnäkymät entisestään synkkenevät.

Chair
Pubi
Olen itse ihmetellyt sitä, miten vähän kansainvälinen media puhuu Israelin apartheidpolitiikasta (määritelmä, jota ovat käyttäneet niin Yhdysvaltain entinen presidentti Jimmy Carter kuin Etelä-Afrikan Nelson Madelakin).

Se että pari julkkispoliitikkoa käyttää sanaa apertheid ei todista yhtään mitään (argumentum ad auctoritatem). Onko sinulla esittää kovia faktoja siitä, että Israel harjoittaisi apartheidpolitiikkaa? http://fi.wikipedia.org/wiki/ApartheidOlemme käsitelleet tämän jo toisessa aiheessa. Valtio, joka määrittelee kansalaisuuden (ja tässä mm. maahanmuutto-oikeuden) rotuopein on lähtökohtaisesti apartheidvaltio. Ideologisesti ei ole eroa sillä, määritteleekö jokin valtio itsensä arjalaiseksi tai juutalaiseksi, koska niin arjalaisuus kuin juutalaisuus määrittyvät rotuopein.

Israel määrittelee itsensä rotuopein, jossa sekulaariilla juutalaisella on muutto-oikeus, jolloin juutalaisuus arvotetaan geneettisesti. Ja tämä tukeutuu juutalaiseen halakhaan, joka on rotuoppi.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä74971
eskimo
jussipussi
Muutetan hieman focusta lähemmäs; onko meissä itsessämme vastaava vallanpitäjä/hallitsija joka ei halua että sitä arvostellaan? Ja kuka/mikä se mahtaisi olla?Hyvä vihje. Katsellaan sitten sinne suuntaan ...

Oikeasti vaikea kysymys. Miten sen tiivistää. Jos sanoo, että EGO, niin sitä pitäis sitten selventää.

Yritetään selventää ja nimetään EGO minäksi. Nyt sitten se pitäis saada luupin alle ja tutkittavaksi mutta mistä sen hallitsijan loytäisi? Jossainhan se lymyää?

Pubi
Chair
Pubi
Olen itse ihmetellyt sitä, miten vähän kansainvälinen media puhuu Israelin apartheidpolitiikasta (määritelmä, jota ovat käyttäneet niin Yhdysvaltain entinen presidentti Jimmy Carter kuin Etelä-Afrikan Nelson Madelakin).

Se että pari julkkispoliitikkoa käyttää sanaa apertheid ei todista yhtään mitään (argumentum ad auctoritatem). Onko sinulla esittää kovia faktoja siitä, että Israel harjoittaisi apartheidpolitiikkaa? http://fi.wikipedia.org/wiki/ApartheidOlemme käsitelleet tämän jo toisessa aiheessa. Valtio, joka määrittelee kansalaisuuden (ja tässä mm. maahanmuutto-oikeuden) rotuopein on lähtökohtaisesti apartheidvaltio. Ideologisesti ei ole eroa sillä, määritteleekö jokin valtio itsensä arjalaiseksi tai juutalaiseksi, koska niin arjalaisuus kuin juutalaisuus määrittyvät rotuopein.

Israel määrittelee itsensä rotuopein, jossa sekulaariilla juutalaisella on muutto-oikeus, jolloin juutalaisuus arvotetaan geneettisesti. Ja tämä tukeutuu juutalaiseen halakhaan, joka on rotuoppi.
Niin, Suomenkaan kansalaisuutta ei noin vain saa, vaikka haluaa. Jokainen itsenäinen valtio voi ihan itse määritellä, keille kansalaisuuden antaa. Toki Pubin, Ertsun ,mirabin jne vanhojen stalinistien mukaan Israel on apertheid-kansa. Onneksi sentään siellä Israelissa on ollut yleinen ja yhtäläinen äänioikeus kymmeniä vuosia. Kuinkahan monessa arabi-maassa on sellainen ollut? No, itse kysyin ja itse vastaan: ei yhdessäkään.

Juffe
Omaa työnantajaa ei oikein taida saada arvostella ilman ikäviä seuraamuksia.Kun käyttää muuta kuin työkonettaan ja kirjoittaa nimimerkillä, niin saattais olla mahdollista. Edellyttäen, ettei pomot tunnista.

Jotenkin pohjoiskorealainen fiilis, kun maan mahtavinta lehteä ympäröi täyshiljaisuus. Suomen suurin tabu: Hesari.

Toope
Seuraa 
Viestejä30395
Pubi
Tuosta artikkelista ilmenee, että kansanedustajien karrikatyyrinen suhde valtaan eli äänestäjiinsä on jonkinsortin informaatiopeli, josta katsojat/äänestäjätkin ovat tavallaan tietoisia. Sillä näyttäisi kuitenkin olevan säännöt, joita ei saa loukata.

Eduskunnassa on tietyt varsin tiukat käyttäytymissäännöt, joiden mukaan toisen puolueen edustajista ei sanota mitä ajatellaan.
Israel määrittelee itsensä rotuopein, jossa sekulaariilla juutalaisella on muutto-oikeus, jolloin juutalaisuus arvotetaan geneettisesti. Ja tämä tukeutuu juutalaiseen halakhaan, joka on rotuoppi.

Oikeastaan Israel käsittelee itseään kansallisvaltion perustein. Maa on perustettu juutalaisten valtioksi. Termi käsitetään kansallisuudeksi. Kansallisvaltio on toki erittäin toimiva yhteiskuntaratkaisu.

En oikein hahmota, mitä Sophia tällä avauksella ajaa, muuta kuin sananvapauden maksimoimista.

Ja sitten aloitukseni ytimeen ja Voltairen ajatukseen: onko olemassa sellaisia globaalisti tai valtakunnallisesti kiellettyjä kohteita, joita ei oikein saa arvostella?

Minusta ei ole. Yhteiskunnassa ei ole asioita, joita ei saisi kommentoida tai kritisoida. Mikä ihme voisi olla asia, jota ihmiset eivät saisi arvostella?

"Ruotsikin oli pirullinen maa ennen kuin tajusivat tuon monikulttuurin. Peppit ja Lindgrenit ovat niin eilispäivää." Pommit ja etnojengit? Uusi normaaliko?
"Ei ole tärkeää, kuka tai mikä hallitus lopettaa huonon maahanmuuton Suomeen. Pääasia on se, että joku sen lopettaa."
"Minä kun tyhmänä luulin, että median moniarvoisuus olisi arvokasta, eikä valtamedian samanmielisyys?"

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä8509

Kansa. Mielipiteet, joiden mukaan sairaanhoitajilla on ihan ok palkka, perusduunari lähinnä nojailee lapionvarteen ja että yhteiskunta on persiillään koska enemmistö ihmisistä on kuraa ovat kiellettyjä mielipiteitä. Samoin mielipiteet vaikkapa siitä miten ääliömäistä on tuijottaa olohuoneen töllöä 3h/päivä.

Valta on kansalla, joten ainut mitä ei saa arvostella on kansa.

eskimo
Seuraa 
Viestejä1521
HuuHaata
Valta on kansalla, joten ainut mitä ei saa arvostella on kansa.Hiton totta.
Tästä on tullut heitettyä läppää.

Juha Myllärinen, Lappeenranta

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat