Seuraa 
Viestejä1521

Ihmisenä: ruumiillisuus, tietoisuus, tuntoisuus, sieluisuus, ...

Ihminen havainnoi ympäristöään ja sisäistä maailmaansa ja tekee erotteluita. Havaintoikkunan (öh) aineisto koostuu menneistä ehkä pitkällekin prosessoiduista kuvista ja suoremmin aisteihin liittyvästä. Näin ihminen saa erilaisia kokemuksia kaiken aikaa.

Ihminen tiedostaa usein havainnoidessaan myös oman osuutensa kokonaisuudessa. Mitä laajempi on havaintojen huomioonottamisen piiri, sen enemmän tietoinen ihminen on (sillä hetkellä). Osa ihmisen tilanteista voi olla vaikkapa jopa automatismeja, joissa ihminen on kuin robotti tai kone eikä muista näistä tapahtumista jälkikäteen. Tyypillistä esim epilepsiaa sairastavalle.

En oikein tiedä, mihin pyrin. Tai tiedän. Haluan tietää enemmän ihmisestä. Se tärkein teema, jossa on kaiken lisäksi aidosti paljon tuntematonta!

Otetaan nyt syyniin vaikka ihmiseen liitetty vapaa tahto ...

Minusta ihmisellä on vapaata tahtoa niin paljon kuin on mahdollista näkökulmaa ja resursseja tiettyyn tavoitteeseen tai tavoiteprossiin nähden. Vapaan tahdon aste vaihtelee tilanteen mukaan. Vapaa tahto on samalla vähän kuin vapauden määrä. Mitkä reitistöt ovat mahdollisia missä määrin missäkin tilanteessa kohti tavoitetta. Siitähän on kyse. Ihme mystifiointeja aiheesta. Eikö?

Vapaus on monen tason ilmiö. Fyysisesti voidaan ajatella liikkumavapautta. Sitten on vapaus tunteisiin ja aina syvempiin olotiloihin ja virittymisiin. Ydintasolla olemme ehkä vapaan retvakoita toteuttamaan sitä ihmisyyttä, joksi olemme muovautuneet. Sitä ihmisyyttä ei voi vangita. Ei ainakaan pinnallisen tason operaatioin. Voitte kuvitella esim mannerlaattojen liikkeen vaikutuksen koivujen sisäisempään kasvuprosessiin. Suhteellinen paikka Telluksella voi vaihtua, mutta muuten mennään pitkälle kuten ennenkin.

Mikä on se oleellisin ihmisessä?

Aiemmin luultiin, että syvällä oleva on jotain pysyvintä. Eli, että ihmisellä olisi sielu. Sielu ja muut eri tason härpäkkeet ovat tarkkastelijaa ajatellen vain rajattuja otoksia ihmiseen liittyvästä. Miksi sielutasoisuus tms olisi jotain sen ihmeempää? Eri tasot kytkevät meidät toki eri yhteyksiin. Tai tasoja voidaan jäljittää yhteyksiin liittyvän perusteella.

Täytyy lopettaa tämä luotailu, koska oikeasti ei ole mitään uutta sanottavaa Jos heräsi jotain ajatuksia, niin kerro pois!

Juha Myllärinen, Lappeenranta

Kommentit (1)

eskimo
Seuraa 
Viestejä1521

Ihme kypsymistä sain aikaan itsessäni edellisen kirjoituksen avulla. En ehkä kuitenkaan osaa tuoda esiin mitään järkevää tästä.

Korjaan sen bugin, että pintatason siirrot eivät vaikuttaisi syvälle. Ei näin. Yhteys makromaailman ilmiöistä ulottuu atomitasolle ja jne. Ihmisrakenteen syvempi olemus vaatii ajoittain sopivia siirtoja näkyvässä maailmassa. On kuin alitason elämä lukkiintuisi, ellei tiettyjä päivityksiä tapahdu "latvustossa".

Nojoo. Ehkä merkillepantavinta koko oivalluksessani oli se, miten ihminen vimmaisella kapeudellaan tekee kuin "autopsyn". Miksi hän ei näe, että on osa kokonaisuutta. Ihme purkauksia kulttuurin puolella nämä individualistiset narsismit ja itsekeskeisyydet. Kai ne pahimmat perversiydet ajastaan karsiutuu?

En kiellä sitä voimaa, joka ihmisyksilön kautta ilmaantuu erillisyyden vahvanakin hakemisena. Mutta milloin minnekin se katse ja huomio suunnataan ...

Juha Myllärinen, Lappeenranta

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat