Seuraa 
Viestejä19

Suomessa ja koko läntisessä maailmassa koulutetaan vuosittain valtava määrä kaupan ja talouden huippu-osaajia. Myös verotuksen saralla pörrää globaalisti lukematon määrä professoristason ekonomisteja.

Näin ollen kaikkialla länsimaissa yritysen talouden kirjanpito luulisi perustuvan pitkälti ainakin periaatteiltaan samaan ikivanhaan kahden kertaisen kirjanpidon malliin. http://fi.wikipedia.org/wiki/Kahdenkertainen_kirjanpito

Jokaisessa maassa on toki omat erikoissäätönsä ja kikkailunsa, joiden avulla yrityksistä saadaan kupattua aina vaan enemmän ja enemmän, tehokkaammin ja tehokkaammin, mutta itse kirjanpidon periaatteen luulisi olevan kaikilla pitkälti sama.

Olisiko tältä globaalilta talouden koulukunnalta mitenkään mahdollista saada jotakin yksinkertaistettua, mielellään yhdelle A4 -paperille sovitettua periaatekuvausta tai vastaavaa rautankamallia jossa kuvattaisiin kyllin selkeästi ja yksiselitteisesti millä tavoin yrityksen kirjanpito kuuluu toimia kaikkineen takaisinkytkentöineen ja esimerkkikuvituksin?

Kirjanpidon mallia voitaisiin täydentää erilaisilla luovilla kirjanpidon malleilla joita finanssi-alan yritykset saavat jatkaa toimintaansa vaikka kuuluisivat oikeasti olla konkurssissa.

Voisi kuvitella että tämän tyyppinen reilu ja avoin kirjanpidon kuvausmalli helpottaisi hahmottamaan kokonaisuutta ja kokonaiskäsityshän olisi äärettömän tärkeää mikäli tuolle mielivaltaiselle temmellyskentälle halutaan lisää hyväuskoisia toimijoita.

Jos joku on sitä mieltä ettei kirjanpidon toimintaa kertakaikkiaan voida esittää periaatekuvauksena kaikkine takaisinkytkentöineen tai millään muullakaan selkeällä lohkokaaviokuvana, niin ei voi kuin ihmetellä miten ihmeessä elektroniikka-alalla onnistutaan kuvaamaan ja esittämään hyvinkin mutkikkaiden laitteiden toiminta niin yksityiskohtaisen nerokkaasti. Samaa nerokkuutta kaivattaisiin kirjanpidon opettamiseen.

http://users.tkk.fi/u/mdufva/fil/ajattelu.png
http://matriisi.ee.tut.fi/arvo/kuvat/ar ... kaavio.gif
http://217.71.145.20/TRIPviewer/temp/TU ... fi0259.jpg
http://users.tkk.fi/~mdufva/fil/ajatus2.png
http://aava.pbworks.com/f/prosessikaavio.jpg

Kommentit (10)

jesper
Seuraa 
Viestejä795

Mielenkiintoinen aihe, olisi mielenkiintoista kuulla esimerkkejä noista kirjanpidon kummallisuuksista.

Kirjanpito, raha- ja pankkijärjestelmä ja yksityisoikeus kuuluvat yhteen kokonaisuuteen, joka lopulta määrittää koko "kaupallisen kentän" toiminnan. Systeemi on kaikkea muuta, kuin selvä. Voi perustellusti epäillä, että tavallisen ihmisen ei ole tarkoitettukaan ymmärtävän tätä systeemiä. Salaliittoteoreetikkojen piirissä on käytetty jopa termiä 'occult commerce'.

Vaikka pohdinnat helposti johtavat salaliittoteoreettisiin näkökulmiin, ei se tarkoita sitä, että kaikilla asioista ymmärtävillä olisi jotain suunnitelmia tavallisten ihmisten pään menoksi. Ilmeisesti monet vain pitävät tiettyä salailua talouden toiminnan kannalta välttämättömänä. Mielestäni salailuun perustuva talous on lopulta kuitenkin kestämätön.

Heed not my earthly lot, for it hath little of earth in it.
- Edgar Allan Poe

Pseudohippi
Seuraa 
Viestejä18663

Yrityksen kirjanpidon kuuluu toimia niin, että tilintarkastajat ja viranomaiset sen hyväksyvät.

Ei tarvittu edes A4-arkillista...

When an educated, influential person tweets something he knows is a lie, he is announcing his contempt for the general public. He’s saying he considers you so stupid that you’ll believe the lie.
Andrew Stroehlein

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
mukka
Seuraa 
Viestejä19
Pseudohippi
Yrityksen kirjanpidon kuuluu toimia niin, että tilintarkastajat ja viranomaiset sen hyväksyvät. Ei tarvittu edes A4-arkillista...Juu ei tarvittu jos tuo kerran riittää

Kaikille tuon tason täsmällisyys ei ehkä ihan riitä. Minulle ei ainakaan, ei todellakaan.

Se mitä käsittääkseni suomessakin tarvittaisiin-, olisi se-, että ihmiset olisivat jatkossakin-, aina vaan niin hämmästyttävän luottavaisia ja suorastaan naiiveja. Siis uhkarohkean uhrimielisiä-, jotta kaikesta tilastollisesta todennäköisyydestä huolimatta-, suostuisivat siltikin, oikein joukolla perustaa niitä veroilla ja muilla veronluontoisilla laskuilla kupattavia yrityksiä.

Perustamaan yrityksiä silläkin uhalla, ja täysin tietoisena, että tuon uhkarohkean heittäytymisen todennäköisenä ja vääjäämättömänä seurauksena joutuvat ihan laillisesti kynittäväksi tai suorastaan ryöstettäväksi. Usein vieläpä niin, että niitä yrityksellesi kasattuja veroja ja muita velkoja karhutaan lopulta ulkomailta käsin, ja karhuamista jatketaan täysin surutta aina kolmanteen polveen saakka.

Eli uskaltautuisivat heittäytyä pankkien kätyreinä toimivien tilintarkastajien ja viranomaisten täysin mielivaltaisen oloisen vedätyksen äänettömiksi maksumieheksi ilman mitään täsmällistä etukäteistietoa siitä kuinka niitä luovia kirjanpidon mulkkauksia finanssialan firmoissa tehdään. Ilman mitään todellisia ennakkotietoja tai ylipäätään mitään omia ehtoja. Puhumattakaan että tietäisi miten sitä omaa pikku-yritystä kohdeltaisiin suhteessa muihin.

Vaatii todellista rämäpäisyyttä ryhtyä yrittäjäksi joiden ainoa todellinen tarkoitus tuntuu olla maksajan rooli. Maksaa muksiematta ja kiltisti kaikki mitä pankit, tilintarkastajat ja muut viranomaiset vain ikinä keksiikin. Eli ei muuta kuin "ALL IN" -ja peliin mukaan?

Pelisääntöjä täsmennellään, muutellaan ja sorvataan vuosittain ihan miten sattuu, ihan vaan fiiliksen ja pärstäkertoimen mukaan. Aiempia lakeja, perustuslakeja myöten noudatetaan tai ei noudateta tai sitten niitä sovelletaan tai muutellaan ja väännellään, tai muuten vaan täysin mielivaltaisesti ihan miten sattuu, tai sitten ei.

Tämä visio tuli mieleen näistä hallituksen epämääräisen oloisista SoTe- sooloiluista.

Eli nimi paperiin ja asiat joko selviää tai ei selviä, ja sekin selviää sinulle sitten joskus myöhemmin, eli sittenpähän näet kun olet ALL IN mukana. Ja kyllähän ne asiasi väkisin lopulta käräjillä selvitellään, isoa korvausta vastaan ja sinun piikkiin tietenkin.
'
Vaikuttaako tämmöinen meno tutulta ja houkuttelevalta?

Sote sekoilu toi mieleen epäilyn että olemme itse-asiassa tilanteessa, jossa kukaan ei todellisuudessa voi etukäteen varmasti tietää virkamiesten tai muiden byrokraattien oikuista yhtään mitään ja esimerkiksi verottajalla on täysin mielivaltainen oikeus ryhtyä esim. millon vain ryhtyä penkomaan, tutkimaan ja tulkitsemaan, korjaamaan, karhuamaan korkoineen ainakin viisi vuotta vanhoja, ja jo ajat sitten kuopattuja yritysten tilinpäätöstietoja.

Jos yrittäjyyttä halutaan lisätä niin kirjanpidon logiikka ja yritysten pelisäännöt pitäisi olla äärettömän selkeät ja yksinkertaiset, ja vieläpä kaikille samat ja etukäteen viimeistäkin kikkailua myöten selvillä tottakai. Lakien kanssa sählääville byrokraateille ja muille kikkailijoille pitäisi saada täysi vahingonkorvausvelvollisuus ja vähintäänkin yhtä ankarat sanktiot aiheuttamistaan vahingoista.

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5077

Kahdenkertainen kirjanpito on valtiovallan vaatimus yrityksille - kaksinkertainen kirjanpito on taas rikollinen toimi joka saattaa jouduttaa linnaan tuon valtiovallan toimesta.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Mitä ihmeen kaaviokuvaa siihen oikein tarvitsee? Nämä tilit pannaan ikkunan puolelle ja niiden vastakirjaukset johonkin toiseen tiliin oven puolelle. Tilit vastakirjauksineen voi katsoa kirjasta jos niitä ei osaa ulkoa.

Hämmentää.

mukka
Seuraa 
Viestejä19
ROOSTER
Kahdenkertainen kirjanpito on valtiovallan vaatimus yrityksille - kaksinkertainen kirjanpito on taas rikollinen toimi joka saattaa jouduttaa linnaan tuon valtiovallan toimesta.Aika hyvä

Suurin osa yrittäjistä ei taatusti tajua noidenkaan, sinänsä ihan viattoman ja yksinkertaisilta kuulostavien termien välisestä erosta.

Ei vaikka heidän omaa firmaa ja omaa henkilökohtaista talouttaan nimenomaan rosvottaisiin ja rassattaisiin kaksinkertaisella laskutuksella.

Debitit ja Creditit sun muut komealta kuulostavat veivukset ovat ihan hakusessa mutta silti on ihanan fantsua kun saa yrittää.

Minä väitän että jos tästä kirjanpitoa koskevasta epäselvästä veivauksesta olisi selkeä ja avoin juridisesti pitävä prosessikaaviokuvaus niin suurin osa suomenkin konkursseista olisi jäänyt kokonaan näkemättä ja kokematta. Kärjistetysti voisi jopa väittää että konkurssi koskee ainoastaan yrityksiä joiden kirjanpitoa ei osata tai haluta esittää riittävän luovalla tavalla.

Näkeehän tämän finanssialan yrityksistäkin.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
mukka
Kärjistetysti voisi jopa väittää että konkurssi koskee ainoastaan yrityksiä joiden kirjanpitoa ei osata tai haluta esittää riittävän luovalla tavalla.

Voisi jopa väittää, että vankeus koskee ainoastaan niiden yritysten vastuuhenkilöitä, joiden kirjanpito on esitetty riittävän luovalla tavalla.

Hämmentää.

jesper
Seuraa 
Viestejä795

En tiedä, onko täällä kiinnostusta näihin pohdintoihin, mutta luulisi ainakin kirjanpitäjien joskus pohtivan näitä perusasioita.

Kahdenkertaisen kirjanpidon perusyhtälö on englanniksi: Assets = Liabilities + Capital. Tuo yhtälö pätee siis jatkuvasti yrityksen kirjanpidossa.

Assets-puoli edustaa jonkinlaista arvoa ja omaisuutta, ja Liabilities jonkinlaisia vastuita. Capital (tai Owner's equity) kai suomennetaan omaksi pääomaksi. Kirjanpidossa normaalitilanne (ns. normal balance) on se, että assettien saldo on debet +, ja vastuiden ja oman pääoman credit +.

Omistaja ja yritys ovat erillisiä yksiköitä, ja koska omistaja voi vaatia omaa pääomaa itselleen, on se yrityksen näkökulmasta myös jonkinlaista vastuuta. Tietenkin muut vastuut ovat ensisijaisia, ja omistaja voi vaatia jotain vasta, kun muut vastuut on katettu. Sellainenkin tilanne on mahdollinen, että oma pääoma on negatiivinen. Tällöin vastuut ovat assetteja suuremmat, ja omistaja onkin vastuussa yritykseen päin. Perusyhtälö pätee kuitenkin myös tuossa tapauksessa.

Voidaan siis yksinkertaistaen ilmaista, että assetit = vastuut. Rahamääräistä vastuuta voidaan nimittää myös velaksi, jolloin jonkun velkaa vastaa aina jonkun toisen osapuolen saaminen. Tietenkään kaikkia vastuita ei välttämättä nimitetä velaksi, yrityksellä on esimerkiksi palkkavastuita työntekijöilleen.

Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että assetteihin sisältyy tuo velkarelaation toinen puoli, eli saamiset. Usein yrityksellä on assettina ainakin saamisia pankilta eli esim. tavallinen pankkitilin saldo. Assetteihin sisältyy kuitenkin myös raha-arvoista omaisuutta ja muuta, joka ei varsinaisesti ole mitään saamista. Nyt huomataan selvästi, että kahdenkertaisessa kirjanpidossa saamiset < vastuut.

Selvä johtopäätös tästä tuloksesta on, että kaikilla taloudellisilla toimijoilla ei voi olla käytössä normaali kahdenkertainen kirjanpito. Vastuita olisi tällöin välttämättä enemmän, kuin saamisia. Matemaattinen välttämättömyys kokonaisuudessa kuitenkin on, että niitä on yhtä paljon. Systeemissä on siis tuntemattomia toimijoita, joilta kateissa olevat saamiset löytyvät. Lisäksi voidaan päätellä, että jos tehtäisiin täydellinen velkojen selvitys systeemissä, kaikki kirjanpidon assetteina oleva omaisuus (ym.) siirtyisi näiden toimijoiden omistukseen.

Onko sitten esim.tavallisilla kansalaisilla jotenkin poikkeava kirjanpito? Kahdenkertaista kirjanpitoa ei ole tavallisen ihmisen pakko pitää, mutta voidaanko se kuitenkin olettaa jokaisen "taustalla" olevan? Tavalliset ihmiset ainakin suorittavat täsmälleen samanlaisia taloudellisia toimia, kuin yritykset. Asian arviointia vaikeuttaa se, että kansalaiset eivät ole suvereeneja toimijoita, vaan oman valtionsa jäseniä. Jos valtio pitää kirjaa kansalaistensa puolesta, olisi se kiva tietää. Kaikkien henkilökohtaista kirjanpitoa tuskin löytyy valtionkaan arkistoista, mutta kansalaisten kollektiivinen taloudellinen vastuu tulee kyllä esille monessa muodossa.

Heed not my earthly lot, for it hath little of earth in it.
- Edgar Allan Poe

jesper
Seuraa 
Viestejä795

Olen katsonut jonkin verran FOXilla pyörivää Da Vinci's Demons-sarjaa. Se on sinänsä kevyttä viihdettä, mutta antaa mielenkiintoisen (ja osin totuudenmukaisen) kuvan kahdenkertaisen kirjanpidon ja pankkitoiminnan alkuajoista Italian renessanssiaikana. Sarjassa Firenzeä hallitseva Medicin pankkiirisuku kuvataan pääosin sympaattisessa valossa, taistelemassa vapaamielisen Firenzen puolesta. Medicien päävihollisena esitetään Rooma, ja sitä hallitseva ahdasmielinen katolinen kirkko. Medicien vallanhimoa ei peitellä, mutta ei paljon kritisoidakaan.

Cosimo de’ Medici kuvataan sarjassa viisaana esi-isänä, joka on kuulunut salaperäiseen Mithran pojat-salaseuraan. Tuo salaseura on sarjassa keskeisessä osassa, ja keskeisenä juonikuviona on da Vincin "salaisen viisauden" etsintä, jossa salaseura da Vincia opastaa. Salaseura on kaiketi fiktiota, mutta on totta, että renessanssiaikana erilaiset mystiset ja esoteeriset perinteet (hermetismi, ruusuristiläisyys, kabbala, ym.) alkoivat ihmisiä kiinnostaa. Cosimosta kerrotaan, että hän kannatti uusplatonisen filosofin Georgios Gemistos Plethonin opetuksia.

Pohdintoja ketjun aiheeseen liittyen:
On selvää, että kirjanpidon ja pankkitoiminnan perusluonne on pysynyt samana Medicien ajoista saakka. Tuossa da Vinci-sarjassa Medicien keskeisenä valtataistelun keinona on saada pankilleen asiakkaita ja liittolaisia. Jos silloin taloudessa oli mukana valtapelin ulottuvuus, onko niin myös nyt? Toisaalta, pankkitoiminnan mystisestä perusluonteesta on yhä enemmän alettu puhua. Miten on mahdollista, että taloustieteilijät, saati tavallinen kansa, eivät lainkaan tajua, mistä raha tulee. Ehkä selitys löytyy pankkitoiminnan ja talouden organisoinnista esoteerisen salaseuraperinteen mallin mukaan. Keskeistä on hierarkkinen tasolta toiselle etenevä tiedon omaksumisen malli. Joku viisampi tietää, tavallisella rahvaalla ei tarvitse. Pienen eliitin vallankäytön mahdollistajana hierarkkinen salailumalli on tietenkin ideaalinen. Elämmekö siis suuressa Firenzessä?

Heed not my earthly lot, for it hath little of earth in it.
- Edgar Allan Poe

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat