Seuraa 
Viestejä41238

http://yle.fi/uutiset/me_tiedamme_missa_asut/6590408

Vihapuhe pyrkii katkaisemaan keskustelun, ja vihapuheeseen syyllistyvä haluaa olla henkilö, joka viime kädessä päättää yksin kaikesta.

Mielestäni on jännittävää, että monet näistä vihapuhetta harrastavista ovat henkilöitä, joille esim. nationalismi on tärkeä aate, ja eikö siihen Suomen kohdalla liity oleellisesti sananvapaus. Ja sitten nämä henkilöt hyökkäävät sellaisia kulttuureja vastaan, jossa sananvapaus halutaan kahlita.

Eivät ilmeisesti itse huomaa tätä ristiriitaa, joka minun silmissäni on räikeä.

Kuinka paljon näiden vihapuheiden taustalla on todellista halua toteuttaa uhkaus, vai onko se enimmäkseen "pelkkää" räkänokkien suunsoittoa tai humalaisten mussutusta, joille netti tarjoaa mahdollisuuden vyöryä kohteiden kimppuun ilman harkintaa?

Kuinka paljon nämä vihapuheet vaikuttavat siihen, mitä ihmiset nykyään uskaltavat sanoa tai tehdä julkisuudessa? Joko vihapuheet ovat onnistuneet tukahduttamaan kulttuuria ja keskustelua?

Oletko sinä lähettänyt joskus vihapuheiksi luokiteltavaa postia inhoamillesi henkilöille? Jos näin tapahtui, mitä mahdoit miettiä?

Itse lähetin kerran nuoruudessani yhden nimettömän sähköpostin eräälle inhoamalleni natsille. Arvostelin siinä alatyylisesti hänen puheitaan ja tekojaan. Jälkikäteen on kaduttanut, vaikka posti ei mitään uhkailua sisältänytkään, kritiikkiä ja kiroilua vain. Silti ajattelen nykyisin niin, että asioita joita ei uskalla omalla nimellään tehdä (en tarkoita anonyymiä palstakirjoittelua, jossa siinäkin tietenkin täytyy säilyttää tolkku) ei pitäisi tehdä.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Sivut

Kommentit (577)

Delivers
Seuraa 
Viestejä449

Tarkoittikos vihapuhe nyt sitä, että puhuu vihaisena?

Olen kyllä Halla-Ahon kanssa samaa mieltä, että

Sen, joka on lanseerannut käyttöön tämän käsitehirviön vihapuhe, pitäisi määritellä sen sisältö. Niin kauan kuin se on tällainen leimakirves, sitä voidaan lätkiä minkä tahansa epämiellyttävän puheen ympärille.Miksei asioista voi puhua niiden oikeilla nimillä? Kun Suomen lakikin tuntee kunnianloukkauksen, uhkauksen ja syrjinnän käsitteet, miksi pitää keksiä uusi sana ja ympätä siihen mielivaltaisesti vanhoja käsitteitä.

Minunkin henkeäni on uhattu poliittisten mielipiteiden vuoksi. En tehnyt asiasta tutkintapyyntöä, enkä ole antanut asian vaikuttaa mielipiteideni ilmaisemiseen. Internetissä pyöriessä karaistuu aika hyvin tällaiselle. Itse en ole uhkaillut ketään enkä muutenkaan mene henkilökohtaisuuksiin asiakysymyksissä, muut kysymykset taas jätän sikseen.

Arbeit macht frei

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kosh
Seuraa 
Viestejä21228

Vihapuheen taustalla piilevistä motiiveista ja ajatuksista en osaa sanoa mitään kun en moiseen ole koskaan ryhtynyt. En kirjeidenkään muodossa. Rakkauskirjeitä olen kyllä kirjotiellut sekä vastaavia juttuja äneenkin höpissyt. Itse voin siis osallistua jos avataan ketju rakkauspuheesta. Tämän passaan.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Anomalia
Seuraa 
Viestejä1784

Vihapuhe on nettikeskusteluiden mahdollistama ilmiö. Netissä kun riittää omia harhoja vahvistavaa sisältöä jokseenkin kaikille ja mitään kynnystä oman mielipiteen ilmaisemiseen ei ole, niin siitä se tulee.

Aiemmin nämä jupisivat hiljaa itsekseen, pienissä piireissä tai olivat hiljaa. Nyt olemme saaneet tämän kauan vaienneena olleen "kansan" äänen kaikkien kuultavaksi ja nähtäväksi.

Näin se kehitys kehittyy. Ja demokratia.?

Uudistunut virkamies: jokainen päivä on samankaltainen.

kohveeman
Seuraa 
Viestejä1628
Anomalia++
Vihapuhe on nettikeskusteluiden mahdollistama ilmiö. Netissä kun riittää omia harhoja vahvistavaa sisältöä jokseenkin kaikille ja mitään kynnystä oman mielipiteen ilmaisemiseen ei ole, niin siitä se tulee.

Aiemmin nämä jupisivat hiljaa itsekseen, pienissä piireissä tai olivat hiljaa. Nyt olemme saaneet tämän kauan vaienneena olleen "kansan" äänen kaikkien kuultavaksi ja nähtäväksi.

...
Mistä viha syntyy? Ristiriidoista. Rakkauden puutteesta. Olen samaa mieltä minäkin Halla-ahon kanssa. Koko termi vihapuhe on huono ja turha. Viha lakkaa kuitenkin vasta siinä tapauksessa, kun sen luonut ristiriita laukeaa. Voisiko vihapuhe jopa lievittää joidenkin ihmisten sisäistä tuskaa niin, että heidän ei tarvitse mennä vaikka väkivaltaisuuksiin. "vihapuheen" lisääntyminen kertoo mielestäni vain ristiriitojen ja ihmisten kokeman pahoinvoinnin lisääntymisestä. Yksinkertaista? Vai mistä se johtuu?

Kai nyt kaikki tajuaa mistä turhautuminen esim maahanmuuttoa kohtaan johtuu? Suomi on ylivelkaantumassa, työttömyys on korkealla ja silti halutaan maahanmuuttajia työtä tekemään. Täydellisen järjetöntä.

Luulen, että sananvapauden rajoituksia tullaan perustelemaan juuri Anomalia++:n mainitsemilla argumenteilla. Jotta "ääriainekset" eivät kiihottaisi toinen toistaan niin keskusteluja pitää rajoittaa... Tiedätte kai mihin tämä johtaa?

George Orwell - 1984
240 Jos ihmisten tasa-arvoisuus halutaan ainaiseksi hävittää - jos yläluokan on määrä pysyä paikallaan - silloin on kontrolloidun järjettömyyden oltava vallitseva sielullinen tila.

(Tasa-arvoisuudessa ei kannata kuitenkaan mennä totalitaristiseen suuntaan.. Hyvä video: G. Edward Griffin - The Collectivist Conspiracy
http://www.youtube.com/watch?v=jAdu0N1-tvU )

Anomalia++

Näin se kehitys kehittyy. Ja demokratia.?Demokratia? Todellakin demokratia on menettämässä koko ajan merkitystään, eivätkä ihmiset enää koe voivansa luottaa poliitikoihin tai vaikuttaa itseään koskeviin asioihin. Koko ajan äänestysprosentit laskevat. Valta valuu EU:lle. Kuntia yhdistetään, palvelut karkaavat ja tuskin kukaan kuntalainen tätä haluaa.

Seuraavat huomiot dokumentista Gridkey:
http://www.youtube.com/watch?v=B4j5BcCo ... =endscreen

70% ihmisistä ei katso, että poliitikot edustaisivat heitä. Epäluottamus ja kykenemättömyys vaikuttaa globaaleihin asioihin johtaa siihen, että ihmiset pyrkivät vaikuttamaan paikallisesti.
Esimerkkinä dokumentissa on mm. paikallisvaluutat(berkshare). Tästä tietysti seuraa, että paikallinen tuotanto on erittäin elinvoimainen!

750 000 perhettä USA:ssa on päättänyt elää "off the grid". Siellä on myös 3 miljoonaa ihmistä, jotka varastoivat ruokaa, ovat ns. "preppereitä". Valmistautuvat esim. dollarin romahdukseen jne.

Luottamuksen puute lopulta hajottaa koko yhteiskunnan.. Kuka haluaa hajoittaa ja hallita?

kohveeman
Voisiko vihapuhe jopa lievittää joidenkin ihmisten sisäistä tuskaa niin, että heidän ei tarvitse mennä vaikka väkivaltaisuuksiin. "vihapuheen" lisääntyminen kertoo mielestäni vain ristiriitojen ja ihmisten kokeman pahoinvoinnin lisääntymisestä. Yksinkertaista? Vai mistä se johtuu?Sehän siinä onkin ongelma, kun ei se lievitä, vaan lietsoo. Se on sellaiset itsensä ja toisten agitoimista, jonka tarkoituksena on entistä enemmän kiihtyä ja kiihdyttää tunteita. Vaarana on, että lopulta pelkkä puhe tuntuu riittämättömältä ja tulee "pakko" siirtyä käytännön tekoihin.

Jalkapallohuligansimi on vähän tällaista. Joukolla aletaan uhota, kiihottaa tunteita ja lopulta mopo karkaa käsistä. Jotain ihan muuta tuskaa siinä yritetään leivittää kuin tuskaa oman joukkueen puolesta. Korviketoimintaa, jonka taustalla on jokin syvä tyytymättömyys itseen ja omaan elämään. Erilaisten vähemmistöjen syyttely omasta tyytymättömyydestä on vastaavan laista syntipukin / korviketoiminnan etsimistä. Ei Saksassakaan se elämä raiteiltaan mennyt juutalaisten takia, vaan hävityn sodan takia. Tai niin ainkin historiankirjat asian selittävät.

Mikä ihmeen vihapuhe?

Ja eikö niihin YLE:n ajankohtaisohjelmiin löydy keskusteltavaksi ihan oikeitakin yhteiskunnallisia ongelmia, kun pitää joitain suomi24 juttuja ja pölhökustaa blogien tekstejä oikein TV:ssä vatvoa?

pinklin1
Seuraa 
Viestejä3346

Suomalaiset oikeistopoliitikot tulevat palkituiksi Venäjävihan ylläpitämisestä.

Vaikutukset näkyvät sitten kentällä, esimerkiksi viime tiistain Iltalehden paperiversion lööppi ydinpommin räjäyttämisestä itärajan läheisyydessä ja mtv 3:n eileniltainen Mikael Stjörsön ulostulo Kavkaz Centerin sivustollaan venäläisiin kohdistamastaaan sotapropakandasta. Stjörsö julkeni käyttää juuri sanaa "sotapropakanda", mutta loivensi sen sitten.

Tavallisten ihmisten asenteet sopivat huonosti alkusyyksi. He vain kritiikittömästi levittävät sitä paskaa, mihin heille oli annettu suunta.

Korj. kielioppi

kohveeman
emp: niin, enkös maininnutkin, että poistamalla ristiriita poistuu ongelmakin. Pitää vaan selvittää mikä tämä ristiriita on ja mikä on sille hyvä ratkaisu.Siitä vain tekemään kaikki suomalaiset onnellisiksi ja omaan elämäänsä tyytyväisiksi. Ettei kukaan enää pistä omia ongelmiaan "pahan maailman" syyksi.

Vaikka toki on syytä pyrkiä mahdollistamaan kaikille hyvän elämän eväät, en ihan heti usko, että on mahdollista luoda millään politiikalla yhteiskuntaa, jossa kukaan ei ole onneton tai tyytymätön elämäänsä. Siksi pelkästään poliittisilla toimilla ongelmaa on mahdotonta kokonaan poistaa. vaikka olisi rajattomat resurssit. Ennemminkin olisi kyettävä luomaan sellaista yhteisöllisyyttä, jossa ihmisarvo ei riipu työpaikasta tai varallisuudesta tai ties mistä henkilökohtaisista ominaisuuksista. Jossa kaikki pääsevät osallisiksi, eikä ketään sysätä tarpeettomien joukkoonja luonnehdita pelkäksi taakaksi. Jotenkin minun on vaikea nähdä tässä onnistuttavan siten, että osoitellaan sormella niitä, joille tuo osattomuus jonkin hämärä periaatteen mukaan kuuluisi itsen sijaan. Jotka muka on "kiilanneet jonossa", kun tätä osallisuutta jaetaan.

Hyvä indikaattori on se, josko pääpointti valituksessa on vaatia muilta jotain pois. Sen sijaan, että pääpointti olisi vaatia itselle lisää. Kateudeksihan tuollaista on tapana kutsua. Eikä kateus tuota koskaan mitään positiivista, koska siinä ei tavoite ole saada enemmän, vaan vähentää toiselta - vaikka itse ei edes hyötyisi.

Anomalia
Seuraa 
Viestejä1784
Varastopäällikkö
Mikä ihmeen vihapuhe?

Ja eikö niihin YLE:n ajankohtaisohjelmiin löydy keskusteltavaksi ihan oikeitakin yhteiskunnallisia ongelmia, kun pitää joitain suomi24 juttuja ja pölhökustaa blogien tekstejä oikein TV:ssä vatvoa?


Onko sinusta ok, että julkisuudessa olevia ihmisiä uhkaillaan netin välityksellä?

Uudistunut virkamies: jokainen päivä on samankaltainen.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238

Kyllä termille "vihapuhe" on paikkansa minun mielestäni. Se tavallaan on kokonaisvaltainen ilmiö, johon voi liittyä useita eri keinoja yleisistä foorumeista henkilökohtaisiin sähköposteihin ja julkiseen huuteluun, eritteiden ja myrkkyjen postitteluun jne. Kyse on siis systemaattisesta toiminnasta, jossa uhkailun ja pelottelun avulla halutaan häiritä, tai vaientaa eri näkemystä edustava ihminen.

James Ellroyn Amerikan rikolliseen historiaan keskittyvässä kirjasaagassa on mainiota kuvausta tällaisesta toiminnasta. Kirjan hahmot postittavat Edgar Hooverille epämieluisille hahmoille vihakirjeitä, palkkaavat toimittajia kirjoittamaan niitä lisää + törkyjuttuja lehtiin yms.

Vihapuheella ja -kirjoittelulla on pitkä historia, mutta nyt se on kulminoitunut aivan uudenlaiseksi ilmiöksi, kun julkisuuden henkilötkin ovat helposti lähestyttävissä netin kautta. Kaikki kännissä tulleet nerokkaat oivallukset lähtevät yhdellä napinpainalluksella eteenpäin, eikä harkinta-aikaa jää. Lisäksi kyseessä on muoti-ilmiö, jota, kuten tuossa linkkaamassani kirjoituksessa mainitaan, paisuu keskustelupalstojen ja Facen voimin, kun samanmieliset pöljäpäät sparraavat toisiaan ja perustavat ryhmiä, joissa suorasukaisesti hyökätään jotain ihmistä tai ilmiötä vastaan.

Vihapuhe sulkee sisäänsä uhkailut, kiusaamisen, halveksumisen, nöyryyttämisen, valehtelemisen ja mustamaalauksen ja kaikki kuviteltavissa olevat keinot, joilla toista ihmistä voidaan vahingoittaa. Lopulta jopa attentaatit.

Terminologiasta: ainakaan minä en tiedä tuolle kokonaisvaltaiselle ilmiölle muuta nimitystä kuin viha.

Jussi Halla-ahon mietteet aiheesta jättäisin rauhassa sivummalle, koska vihapuheesta julkisesti tuomittu henkilö on kaikkea muuta kuin objektiivinen sanomaan siitä yhtään mitään.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Varastopäällikkö
Mikä ihmeen vihapuhe?

Ja eikö niihin YLE:n ajankohtaisohjelmiin löydy keskusteltavaksi ihan oikeitakin yhteiskunnallisia ongelmia, kun pitää joitain suomi24 juttuja ja pölhökustaa blogien tekstejä oikein TV:ssä vatvoa?
Eiköhän tässä olla erityisen huolissaan siitä henkilökohtaisesti kohdistetusta vihapuheesta, jolla vaikkapa täytetään ihmisten sähköposti tai tavallinen posti? Se, joka ryöpsähtää vaikkapa ravitsemustutkijoiden silmille, kun he esittelevät tutkimustuloksista tekemiään päätelmiä? Se nettikeskustelu on vain kasvualusta sille, että tietyt ihmiset saavat ammattinsa vuoksi silmilleen uhkauksia ja henkilökohtaista haistattelua. "Tiedämme, missä asut. Tuki suusi ämmä. Muuta Afrikkaan. Muista katsella taaksesi, sillä sut hakataan just." Tällaisia viestejä jonkun sähköpostiin suoltava ei ole harjoittamassa sitä sanavapautta, jota haluamme varjella. Ikkasen on vaikee nähdä lause "tuki suusi ämmä" sananvapauden puolustamisena. Sehän ajaa täysin päinvastaista agendaa.

pinklin1
Seuraa 
Viestejä3346
CE-hyväksytty
Internetin käyttö pitäisi rajata ainoastaan meidän älykkäiden ja hyvien ihmisten käyttöön.

Voisi soveltaa voimassa olevaa lakia, jonka mukaan rikoksen tehneeltä otetaan rikoksentekoväline pois.

Ongelma on se, että Suomi on kahden, - ei kovin symppiksinä toisiaan pitävien naapurimaiden välissä.

Pitäisi keksiä ongelmanratkaisukeino.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Varastopäällikkö
Mikä ihmeen vihapuhe?

Ja eikö niihin YLE:n ajankohtaisohjelmiin löydy keskusteltavaksi ihan oikeitakin yhteiskunnallisia ongelmia, kun pitää joitain suomi24 juttuja ja pölhökustaa blogien tekstejä oikein TV:ssä vatvoa?
Esim. tämä kirjoituksesi on sukua vihapuheelle. Sinun taktiikkasi on olla ymmärtämättä yksinkertaista asiaa, jonka ideologiselta kannalta koet itsellesi epämieluisaksi. Tällä tavalla vähättelet joidenkin ihmisten elämään aidosti todella pahasti vaikuttavaa negatiivista ilmiötä, eli vääristelet tarkoitushakuisesti olemassaolevaa, todellista asiaa.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

pinklin1
Seuraa 
Viestejä3346
emp
Hyvä indikaattori on se, josko pääpointti valituksessa on vaatia muilta jotain pois. Sen sijaan, että pääpointti olisi vaatia itselle lisää. Kateudeksihan tuollaista on tapana kutsua. Eikä kateus tuota koskaan mitään positiivista, koska siinä ei tavoite ole saada enemmän, vaan vähentää toiselta - vaikka itse ei edes hyötyisi.

Ne arvot ja käytännön toteutuksethan ovatkin jo yleismaailmallisia. Kenellä on aseet ja voimaa ottaa, se ottaa.

Aweb
Varastopäällikkö
Mikä ihmeen vihapuhe?

Ja eikö niihin YLE:n ajankohtaisohjelmiin löydy keskusteltavaksi ihan oikeitakin yhteiskunnallisia ongelmia, kun pitää joitain suomi24 juttuja ja pölhökustaa blogien tekstejä oikein TV:ssä vatvoa?
Esim. tämä kirjoituksesi on sukua vihapuheelle.

Tulkitsen tuon niin että sinusta vihapuhetta on kaikki mikä ei miellytä sinun ja tiettyjen tahojen silmää tai korvaa.

Vähän niin kuin Neuvostoliitossa. Siellähän väärän mielipiteen esittäjät lähetettiin Gulagin ojennusleireille. Ei liene sattumaa että suurinosa näistä vihapuheista höpisevistä on äärivasemmistolaisia.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat