Seuraa 
Viestejä852

Yritän rakennella omaan käyttöön Arduinon ympärille sellaisen näyttömahdollisuuden, että näytön sisältö on pyöräillessä aina näkökentässä, esim. oikeassa ylänurkassa, päätä kääntämättä. Vähän saman tapaan kuin Googlen Glass-projektissa, mutta köyhän miehen versiona. Amerikkalaiset käyttänevät nimitystä "head-up display" eli HUD.

Wikipedia kuvaa tekniikoita täällä: https://en.wikipedia.org/wiki/Head-up_display

Laiskana askartelijana yrittäisin päästä vähällä työllä ja valmisosilla, jos vain ovat mieluiten enintään luokkaa 1000 e.

Periaatteessa voisi käyttää pientä puoliläpäisevää (osittain läpäisevää) peiliä 45 asteen kulmassa katselusuuntaan verrattuna. Havainnollisuuden vuoksi verrataan henkilöauton tilanteeseen: tuulilasi on noin 45 asteen kulmassa. Pistetään kojelaudan päälle läppärin näyttö taivasta kohti. Tuulilasissa näkyy läppärin näytön kuva, jos ulkona valoisuus on sopiva. Vasen ja oikea ovat vaihtaneet paikkaa kuten peilikuvassa aina, mutta esim. ohjelmilla voidaan asia korjata eli tästä ei tarvitse murehtia.

Järjestelyssä läppäristä heijastuva kuva on kuitenkin lähempänä kuin esim. edessä ajava tarkkailtava auto tai muu kohde. Pitäisi saada näppärästä kuva kauemmaksi. (linssejä, peilejä: mutkistuu?). Ensi alkuun voisi kuitenkin sietää sitä, että kuva on liian lähellä.

Google Glass käyttää otaksuakseni peilin asemasta prismaa ja näytön arvelisin olevan kovin pieni. Sitä katsottaneen suurentavan linssin tai peilin kautta (?). Koko laitteisto on silmälasia muistuttava pikku häkkyrä.

Pyöräilyssä ajattelin kokeilla kännykän tai/ja tabletin näytöllä. Pyöräilykypärään voisi väsätä telinettä, johon osat kiinnitetään. Puoliläpäisevän tasopeilin saa plexilasinpalasesta liimaamalla sen päälle vaikkapa auringonsuojakalvon tms. Siinä se eka proto likimain olisi.

Millainen ratkaisu olisi elegantimpi? Jotain halpislaitteita, joista voisi purkaa lähes koko jutun? Miten lähtisit ratkomaan pulmaa? Ideoista ja näkökohdista olen hurjan kiitollinen.

Tarpeen vaatiessa voin yrittää piirtää kuvan tänne.
---
Google ei vielä suostu myymään ratkaisuaan muille kuin valituille kokeilijoille 1500 usd:n hintaan. Tekisi mieli pyöräillä tämä oma vekotin päässä jo tänä kesänä.

1. Päätä, mikä (tutkimus-)tulos TUNTUISI mukavalta
2. Etsi tulosta tukevia todisteita, hylkää kaikki muut todisteet
3. Pysy kannallasi lopun elämää ja toista sitä kaikille herkeämättä.
4. Valmis!

http://www.tiede.fi/keskustelu/66231/ei_yliopistollinen_tutkimus_taikako...

Kommentit (6)

Jonkinlaisia ns.videolasejahan on myynnissä, jos nämä saisi jotenkin yhdistettyä kännykkkään ja laseista poistaisi toisen niin säilyisi yhden silmän näkökyky vielä tiehen.

En tiedä minkä kokoista näyttöä havittelet saavasi (tai siis miten pientä), mutta olisiko mitään ideaa ostaa vaikka halvin mahdollinen android puhelin tai vaikka nokia 105 ja räjäyttää se.
Eikös noista näytöistä nykyään näy jo läpi.. Samalla saat näytölle kaapelin liittimineen ja kun upotat loput piirilevystä jonnekkin kypärän sisään niin saat androidin (tai S40) kaikki mapsit ja kilometrit ja rasvan kulutukset suoraan näyttöön, eli siis käytännössä mielikuvitus on rajana.
Nokian 105 pysyisi ainakin budjetti kuosissa (suositus hinta taisi olla jotain 15e) mutta en tiedä onko se myynnissä suomessa, enkä tiedä nykyisestä s40 ohjelma tarjonnasta mitään... ja halvimmmat androidit taitaa pyöriä jossain 40-50e hujakoilla joten niitäkin saa muutaman jo viskoa roskiin jos vaikka jossain erehtyy jossain väärin tekemään

Näin niikus köyhänmiehen budjetilla nopeasti heräsi mieleen...

>>>>Mutta jos arduinon ympärille haluat rakennella niin en osaa äkkiseltään ite sanoa mitään järkevää muuta kuin kannattaisiko katsoa dx.com ja sieltä arduino osia.......

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
optimistx
Seuraa 
Viestejä852

Kiitos VPeltoselle, heipetrille ja Einherille näkökohdista! Jatketaan tuumailua.

---

Tällä tavoin tuulilasi toimii osin läpäisevän peilinä ja näyttää kartan maiseman päällä:

http://lifehacker.com/191129/diy-hud-in-action

Ongelmana käytännössä on se, että maiseman täytyy olla sopivan tummaa karttaan verrattuna.

---

Australialaisen rakentelijan teipattu proto kännykästä ja lippalakista:
http://my20percent.wordpress.com/2012/0 ... up-displa/

Havainnollinen sivukuva edellisestä (liian iso suoraan tälle keskustelupalstalle liitettäväksi):
http://my20percent.files.wordpress.com/ ... e-view.jpg

---

Yrittänen aluksi saada kännykkäruudun kuvan toisen silmän näkökenttään, mahdollisesti näkökentän oikeaan alanurkkaan. Ehkä annan vasen-oikea -suuntien olla vaihtuneina tai käännän ne tarvittaessa ohjelmalla (silloin tarvitsee vai yhden peilin kahden sijasta).

Oikeastaan homma ei olisi kummallisempi kuin näyttäisi tuulilasiin kiinnitetyssä auton taustapeilissä tietokoneen tekemää kuvaa; taustapeili voisi ikäänkuin olla osittain läpinäkyvä. Läpinäkyvyyskään ei ole kovin kriittistä, jos näyttö ottaa vain pienen osan toisen silmän näkökentästä.

Kännykän ruudun täytyy olla sopivalla lukuetäisyydellä silmästä. Jotta silmien etäisyystarkennus ei olisi erilainen vasemmassa ja oikeassa silmässä niin pitäisi linssillä tai kaarevalla peilillä tai jotenkin saada kännykkä näennäisesti kauas.
Kännykkäni Nokia E72 ruudun koko on 5 cm leveä * 4 cm korkea, ja sitä voin katsoa mukavasti 30cm - 50 cm etäisyydeltä.
Miten laskettaisiin tarvittava linssi tai peili? (ja tulos mieluiten sellainen, että linssin/peilin löytää kirpputoreilta tai muuten vaan kohtuuhintaan )

---

Koko tämä haihatteluni sai alkunsa siitä, että lenkkeilyllä ja pyöräillessä ei näe helposti mittareita, vaan vähintään täytyy siirtää katsetta, tai kaivella taskuista laitteita, huitoa käsiä rannemittareiden tutkailemiseksi. Siinä kompastuu juurakkoon tai törmää esteeseen, tai pitää pysähtyä tihrustelemaan. Kömpelöä.

Kun pyöräilykypärä on päässä joka tapauksessa (ei haittaa kävelylenkilläkään), niin ripustukset voi perustaa sen varaan.

1. Päätä, mikä (tutkimus-)tulos TUNTUISI mukavalta
2. Etsi tulosta tukevia todisteita, hylkää kaikki muut todisteet
3. Pysy kannallasi lopun elämää ja toista sitä kaikille herkeämättä.
4. Valmis!

http://www.tiede.fi/keskustelu/66231/ei_yliopistollinen_tutkimus_taikako...

Itse olen samaa miettinyt ja ajatellut tällaista ratkaisua:
lcd-näytöstä otetaan taustavalot ja muut turhat härpäkkeet pois, ja jollain konstilla saadaan se sellaiseksi, että se näyttää kirkkaalla pohjalla tummat merkit/kuviot. Yritetään saada tämä kirkas palanen muovattua esim silmälasien linssiä vasten ja mahdollisuuksien mukaan poistetaan reunoilta ylimääräinen tavara näyttöä rikkomatta. Se klipsu josta data näyttöön tulee, laitetaan vaikka lasien sankaa vasten ja siitä jokin johto laitteeseen josta halutun kuvan näytölle haluaa. Ulkopuolelta tuleva valo ei läpäise näytöllä olevaa kuvaa, jolloin laseja pitävä näkee tämän kuviona linssissä. Tällöin saataisiin mielestäni kohtalaisen yksinkertaisesti tällaine köyhän miehen versio laseista eikä hintakaan olisi kuin jossain muutaman kympin paikkeilla, jos nyt ei lasketa mukaan laitetta josta kuvan haluaa näkyviin. Korjatkaahan, jos selitin jotain aivan puuta heinää, en nimittäin näytöistä sun muusta niin hirveästi tiedä, ja voin laittaa jotain kuvaakin tulemaan jos kiinnostusta on

Elias

NotYet
Seuraa 
Viestejä4141
optimistx
Jotta silmien etäisyystarkennus ei olisi erilainen vasemmassa ja oikeassa silmässä niin pitäisi linssillä tai kaarevalla peilillä tai jotenkin saada kännykkä näennäisesti kauas .

Hiinnäpä he , en nyt viitsi kuukkeloida miten Google on asian hoitanut, muutenhan he menee v...s.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat