Seuraa 
Viestejä10327

[size=85:28ib894t] Uutisointiin kimposi tieto, että nyt syödään eläkesäästöjä, jotta saadaan maksetuksi tämän vuoden lisääntyviä eläkkeitä – samalla käynnistyi suuri eläkekeskustelu oikeudesta ja velvollisuudesta ...[/size:28ib894t]

[ … vuosimiljoonaisessa eläinkunnassa ei ole eläkeläisiä vapaamatkustajina. Muu eläinkunta, ilman ihmistä – rakentuu itsetoimeentuloon ja/tai laumassa hyödyn antoon yksilöltä ryhmälle ja ryhmän laumaturvallisuuteen yksilölle. Evoluution luoma ajauma/hakeuma ravintoketjuun hyödyllisyysajankohdan jälkeen on voimakkaasti sisäänrakennettu systeemi – jo jos tuo systeemi ei toimi, huolehtii vahvemman laki poistumasta … ]

Tylyä tekstiä sukupolvisopimuksen tehneille!

Ylläoleva kursivoitu kappale on tylytystä inhimillisesti ajattelevalle kilpailuihmiselle, joka elää kuitenkin näyttö- ja vertailutaloudessa. Oman itsemme säästääksemme olemme laatineet muusta eläinkunnasta poikkeavan säännöstön jatkohuolehdinnasta, kun säällinen työjakso on hoidettu yhteiskuntavastuullisesti ja ”eläkkeelläolon toimettomuusjakso” alkaa.

Hintamme vapaavuosille

Ajankohtaisohjelma YLE:llä kertoi, että keskimäärin maksamme työssäoloaikanamme jokaisesta tienaamastamme 100 eurosta 5-7 euroa massiiviseen yhteiseläkepottiin 1], josta sijoitetaan tuottotoiveella sekä maksetaan eläkkeitä työrupeamansa tehneille. Nyt jokainen voi laskea kuinka paljon työelinaikana pitää näitä ”100 eurosia” tienata, että kertyy se ansaittu eläke 10 -, 20 -, 30 – jopa 40 vuodeksi – näyttää siltä, että keskimääräinen eliniänodote kasvaa koko ajan.

...
Vinoutuuko työssä- ja eläkkeelläolosuhde?

Työrupeama on joillain yhtäjaksoisesti psimmillään jopa 50 vuotta – ja lyhimmillään se ei edes ala, sillä osa nuorista päätyy työkyttömyyseläkkeelle ilman mitään työtä, joka olisi kerryttänyt omaa henkilökohtaista eläkekertymää 2] – näissä tapauksissa yhteiskuntahoidettu kansaneläke tulee apuun sitten joskus.

2] Jokainen voi tarkistaa vuosittain oman kyselyhetkeen kertyneen ”eläkepotin” - vaikkapa internetin välityksellä.

...
Palkkataistelu

Kuten tunnettua olemme maailmanlaajuisessa työn uudelleenjaon taistelussa 3]. Meillä työkustannukset kaikkinensa ovat korkeaa luokkaa, koska olemme halunneet 'sosiaalidemokraattisesti' turvaavat yhteiskuntapalvelut, periaatteessa kaikille – ja se maksaa.

Tulontasauskoneisto kitisee jo, se olisi rasvattava ja täysin uudelleen arvioitava. Elämmekö liian korkeassa materiaalisessa elintasossa – nyt maapallollisille yhteisvarannoille on etsiytynyt reippaasti uusia jakajia – on niukkojen vuosikymmenien (vuosisadan) aika.

Yksilövastuu

Kuten alussa todettiin on eläinkunnassa täydellinen yksilövastuu – laumankin suojeluksesta. Lauma ei pitkään elätä hyödytöntä jäsentä, vaan ravintoketjusta vihollinen nappaa aina ne heikoimmat; samalla ylläpitäen harvennettavan populaation elinvoimaa. Evoluutiohan ylläpitää vahvuutta ja elinkelpoisuutta tavalla, joka on meille pohjimmiltaan tuntematon. Miten me ihmiset määritämme yksilövastuun?

Tulontasauskoneisto

Pitkälti sisällis- tai veljessodastamme liikkeelle lähtenyt tulokertymien tasaistus rakensi työväestön joukkovimalla aseen, jolla aiempi ”ehkä liikaa ahnehtinut” joutui jakamaan yltäkylläistä elintasoaan.

Työnantajakin lopulta huomasi, että ilman työväkeä ei synny suppealle piirille jaettavaa voittoa – nyt työväestön pitäisi vastineeksi todella ymmärtää, että ilman riskinottoa, suunnittelua, johtamista ja ohjausta ei synny myöskään työpaikkoja – ovathan nämä perusprinsiipit niin hellyttävästi naimisissa, jotta tämä ”vastakkainasettelu” olisi nyt vihdoin purettava!

Syntyvyytemme on liian pieni

Meitä aitosuomalaisia syntyy liian vähän ja joskus vastaavasti syntyi ”liikaa” - ja nyt he ponnistavat ansaitulle eläkkeelle, nostettuaan sitä ennen eläke-etuudet sellaiselle tasolle, josta ilman uusia oivalluksia nouseva maksusukupolvi ei selviydy.

Palkkojakin me joudumme alentamaan 3], jos haluamme olla kilpailukykyisiä halvempia kaukoitätovereita kohtaan. Palkkojen aletessa eläkevarakertymät pienenvät ja sijoitusmarkkinat eläkevarojen osalta eivät riittävästi tule tuottamaan, ilman selvää riskitason nostoa. Kaiken lisäksi taseellinen omaisuus on markkinatalouslakien alainen – tasearvot voivat dramaattisestikin laskea – ja osakekirja paperina ei pidä sisällään mitään elättävää ravinnearvia – bittitaseista puhumattakaan.

3] Voimme suurella todennäköisyydellä olettaa, ettemme pysty loputtomiin tuottavuutta, lisäarvoa ja innovaatioita nostamaan kerryttämään lisätuloa – sillä nousevien ja yhteisille raaka-aine- ja energiavaroille pyrkivät kansakunnat eivät ole yhtään sen huonompia tässä kilpaillussa maailmassa.

...
Mitä teemme sukupolvisopimuksen suhteen?

Mehän pidämme lupauksemme ja huolehdimme omamme, mutta vain omamme, sillä siihen meillä on oikeus. Voisimme todeta, että ”jokaisella meistä on se oma isänmaa, jossa meidän on hyvä asua, ja se on se valtio tai alue, jossa tulemme parhaiten ymmärretyksi omalla äidinkielellämme”.

Meidän on lisäksi torpattava ulkomaalainen halpatyövoima, ja säästettävä nekin työtehtävät itsellemme. Tämä tarkoittaa sitä, että joudumme hyväksymään pienemmän tulotason ja ostovoiman – me siis ”puolitamme kultuksemme”, mutta vastapainoksi teemme työtä ja pysymme paremmin terveinä kuin työtä tekemättöminä.

Jos oman ”täystyöllistämisen” jälkeen jää vapaita työpaikkoja, niin haettakoon sellaisia työntekijöitä, jotka osaavat äidinkielemme, tunnustavat tapamme, eivätkä tuputa meille omiaan, vaan hyväksyvät kulttuurimme ja järjestelmämme – silti he ahkerina saavat ylläpitää keskenään omia mieltymyksiään ja elämisen menetelmiä, kunhan ne ”istuvat” lainsäädäntöömme. Näin meillä kaikilla on hyvät lähtökohdat pärjätä tälle erinomaisella suomenniemellä!

...
VIITE
1] ”Kansallinen eläkekertymävarasto” - tähän sijoitus- ja käyttötiliin kertyy toki muualtakin varoja; työnantajalta, yhteiskunalta ja toivottavasti lisääntyvästi myös sijoitustoiminnasta ~
http://www.ilmarinen.fi/Production/fi/i ... XpL5rVYNzN -

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_el% ... telm%C3%A4

Meillä on lisäksi vapaaehtoisia eläkevakuutuksia, joilla voidaan lisätä kunkin vapaaehtoismaksuihin osallistuvan eläkettä ansaitun kansan- ja työeläkkeen päälle – tästä on aiemmin saanut kerryttämisaikana mukavat verohelpotukset – niin yksilönä kuin yrittäjän yhtiönä tai hyvän työntekijän palkanmaksuyhtiönä. Valtio on näin tukenut avokätisesti näitä vapaaehtoiseläkkeitä, ymmärtäen, että ne tuovat myöhemmin maksuhelpotuksen valtiolle – tosin viime vuosina tätä vapaaehtoiseläkejärjestelmää ollaan ”kiristetty”.

...
EXTRA
E65 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi ... lla-e65e67 -

Ilkka Luoma

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Kommentit (17)

werbalis
Seuraa 
Viestejä51

Eläkeläisiä on yhä enemmän. Eläkeläiset elävät yhä pidempään ja siis eläkkeitä maksetaan kauemmin. Riittääkö raha ja pitäisikö ihmisten työajan jotenkin suhteutua vapaa-ajan ja työajan suhteen. Onko niin, että on jo kohtuutonta olla "vain" työelämässä vaikkapa 30 vuotta ja sitten eläkkeellä 40 vuotta?! Vaikea kysymys. Olisi kiva saada vastauksia.

Nyt väläytellään jo Etlasta, että suhteuttaminen pitää tehdä - siis lisää työaikaa vapaa-aikaan nähden, kuulemma eliniänodote lisääntyy seuraavina 50 vuotena jo noin neljä vuotta!

installer
Seuraa 
Viestejä9908

Mihinkäs niitä eläkesäästöjä sitten on oikein kerätty jos ei eläkkeiden maksuun?

Pitäsikö eläkesäästöt jättää koskemattomiksi ja rahoittaa niillä korkeintaan eläkevakuutusyhtiöiden johtajien palkkioita vai mikä on tässä se ongelma?

"Kenet jumalat tahtovat tuhota, sen he lyövät ensiksi sokeudella. "

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
werbalis
Seuraa 
Viestejä51
installer
Mihinkäs niitä eläkesäästöjä sitten on oikein kerätty jos ei eläkkeiden maksuun?

Pitäsikö eläkesäästöt jättää koskemattomiksi ja rahoittaa niillä korkeintaan eläkevakuutusyhtiöiden johtajien palkkioita vai mikä on tässä se ongelma?
Kertyneet ja sijoitetut eläkesäästöt (varannot) eivät riitä eläkkeiden maksuun.

installer
Mihinkäs niitä eläkesäästöjä sitten on oikein kerätty jos ei eläkkeiden maksuun?

Pitäsikö eläkesäästöt jättää koskemattomiksi ja rahoittaa niillä korkeintaan eläkevakuutusyhtiöiden johtajien palkkioita vai mikä on tässä se ongelma?


Ne ei riitä alkuunkaan. Työeläkemenot ovat nyt 25 miljadia vuodessa ja rahastojen koko on 136 miljardia, eli vajaassa 6 vuodessa ne on syöty kun IMF-ottaa Suomen talouden hallintaansa.

rane58
Seuraa 
Viestejä46

Kun niitä "moniosaajia" tulee koko ajan lisää työvoimapulaa paikkaamaan, niin luulis työssä olevien eläkemaksujen jo kohta pienenevän...?

-Kun taitamaton laittaa haluttoman tekemään tarpeetonta, tuntuu vähän siltä, että turha työ menee hukkaan.

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä7801

Suuret ikäluokat ovat syyllisiä Suomen tavattoman vaikeaan tilanteeseen. Henki tällä ikäluokalla on ollut aina neuvottelematta vaatia itselleen mahdollisemman paljon ilman huolta huomisesta, tai muista.

Arvostan suuresti sotaan lähtenyttä ikäluokkaa. He tämän maan rakensivat, ja hyvin rakensivatkin.

Tilanne esimerkiksi eläkkeiden osalta on aiheutettu täysin tietoisesti. Netistä asiaan voi perehtyä helposti. Vielä kymmenenkin vuotta sitten tilanne olisi ollut siedettävällä tuskalla käännettävissä toisen näköiseksi, mutta suuret massat (=suuret ikäluokat) eivät neuvottele.

Tämän pohjalta olisi helppo sanoa mikä olisi moraalisesti oikea ratkaisu. Ahneella on tietynlainen loppu... Mutta onko muita ehdotuksia? Orjaa ette ainakaan minusta saa, vaikka se soveltuisi varmasti loistavasti suurelle ikäluokalle. Lopulta ei taida jäädä nurkkaan ajetulle nuorisolle muuta tietä, kuin rynnätä voimalla nurkastaan ulos?

Yksi näkökulma joka tässä unohtuu on se ,että eihän ne eläkkeet mihinkään mustaan aukkoon katoa: Eläkeläiset ostaa ruokaa ja käyttävät yritysten tuotteita ja palveluja.Tämä luo myös työpaikkoja.Sen sijaan olisikin kansantaloudellisesti järkevää luoda eläkekatto ,koska suurimpiin eläkkeisiin menevä raha ei palaudu kansantalouden kiertoon.Tämä auttaisi myös eläkevarojen riittävyyteen.

werbalis
Eläkeläisiä on yhä enemmän. Eläkeläiset elävät yhä pidempään ja siis eläkkeitä maksetaan kauemmin. Riittääkö raha ja pitäisikö ihmisten työajan jotenkin suhteutua vapaa-ajan ja työajan suhteen. Onko niin, että on jo kohtuutonta olla "vain" työelämässä vaikkapa 30 vuotta ja sitten eläkkeellä 40 vuotta?! Vaikea kysymys. Olisi kiva saada vastauksia.Tuo on liian yleistävää ajattelua.On ammatteja joissa jo nykyinen eläkeikä on liian korkea.Yksinkertaisesti alkaa tulla fysiologiset rajoitteet vastaan.Nämä eivät yleensä ole mukavia ja lokoisia päällikkö- ja johtajahommia joissa "töitä" voi paiskia pidempäänkin.

taucalm
Seuraa 
Viestejä7174

suurin ongelma on siinä, että nuoret eivät osaa järjestäytyä kuten vanhemmat ikäluokat ovat tehneet ja ahnehtineet nykyiset etunsa. asioiden ratkaisuun pitäisi käyttää kylmää matematiikkaa sen sijaan, että annetaan vanhempien ikäluokkien edustajien päättää asioista, jotka koskevat heitä itseään. ei ole nuorten vastuulla maksaa vanhempien ikäluokkien jättieläkkeitä, joita vanhemmat ikäluokat eivät ole itselleen säästäneet tarpeeksi, että niihin olisi varaa.

jokainen säästäköön itse eläkkeensä, tai rahoittakoon elämänsä työssä olemalla siihen asti, että käyttöön otetaan kansalaispalkka, tai jokin sen näköinen muu järjestelmä. miksi nuorten pitäisi maksaa siitä, että joku vanhemman ikäluokan edustaja nauttii suurempaa eläkettä kuin nuorten palkka on?

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

pinklin1
Seuraa 
Viestejä3346
HuuHaata
Suuret ikäluokat ovat syyllisiä Suomen tavattoman vaikeaan tilanteeseen.

Miten voit syyllistää suuria ikäluokkia, jos he ovat ottaneet palkan työstään? He ovat maksaneet niistä verot ja nyt juovat valtiolle tuottavaa viinaa ja kuolevat siihen.

taucalm
Seuraa 
Viestejä7174
pinklin1
HuuHaata
Suuret ikäluokat ovat syyllisiä Suomen tavattoman vaikeaan tilanteeseen.

Miten voit syyllistää suuria ikäluokkia, jos he ovat ottaneet palkan työstään? He ovat maksaneet niistä verot ja nyt juovat valtiolle tuottavaa viinaa ja kuolevat siihen.
eiköhän suuria ikäluokkia syyllistetä ihan siitä syystä, että he vaativat korkeampia eläkkeitä kuin ovat työuransa aikana ansainneet. eihän sellainen ole reilua.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

pinklin1
Seuraa 
Viestejä3346
taucalm
pinklin1
HuuHaata
Suuret ikäluokat ovat syyllisiä Suomen tavattoman vaikeaan tilanteeseen.

Miten voit syyllistää suuria ikäluokkia, jos he ovat ottaneet palkan työstään? He ovat maksaneet niistä verot ja nyt juovat valtiolle tuottavaa viinaa ja kuolevat siihen.
eiköhän suuria ikäluokkia syyllistetä ihan siitä syystä, että he vaativat korkeampia eläkkeitä kuin ovat työuransa aikana ansainneet. eihän sellainen ole reilua.

Sinä tarkoitit kai vanhaa eläkkeiden laskutapaa?

hölömöläinen
Seuraa 
Viestejä48

Kerrankin täällä puhutaan asiaa! Ihmettelen miksei tästä pidetä enenpää ääntä.
Olen taipuvainen aloittajn kannalle, tekeekö se minusta nimimerkkini mukaisen, voi olla.

taucalm
suurin ongelma on siinä, että nuoret eivät osaa järjestäytyä kuten vanhemmat ikäluokat ovat tehneet ja ahnehtineet nykyiset etunsa. asioiden ratkaisuun pitäisi käyttää kylmää matematiikkaa sen sijaan, että annetaan vanhempien ikäluokkien edustajien päättää asioista, jotka koskevat heitä itseään. ei ole nuorten vastuulla maksaa vanhempien ikäluokkien jättieläkkeitä, joita vanhemmat ikäluokat eivät ole itselleen säästäneet tarpeeksi, että niihin olisi varaa.

Varmaan juuri näin. Ammattiyhdistyksissä ei ole paljoakaan nuoria suhteessa eläkeläisiin. Vanhempipolvi on täysin epäonnistunut sukupolven vaihdoksessa. tai sitten se on onnistunut täydellisesti, koska nuoremmat eivät ole vaatimassa etuja itselleen. Mitä edes eläkeläiset tekevät työläisten ammattiyhdistyksissä?
Ammattiyhdistys vastustaa kovasti eläkeiän nostoa, varmasti ainakin siihen asti kunnes isot ikäluokat on eläköityneet. Sitten sitä jo voidaankin nostaa ja rajusti. Tosin sitten on jo aivan liian myöhäistä. Tuota eläkeiän nostokaan ei tosin ole oikea lääke, vaan eläkkeiden rajuleikkaus. Ja vaikka takautuvasti. Sääli että meitä "ikärasisteja" on aivan liian vähän ay-liikkeessä saadaksemme mitään aikaan.
taucalm

jokainen säästäköön itse eläkkeensä, tai rahoittakoon elämänsä työssä olemalla siihen asti, että käyttöön otetaan kansalaispalkka, tai jokin sen näköinen muu järjestelmä. miksi nuorten pitäisi maksaa siitä, että joku vanhemman ikäluokan edustaja nauttii suurempaa eläkettä kuin nuorten palkka on?

Ei miksikään. Velaksi eläminen pitäisi lopettaa ja heti. On täällä työläisillä hemmetin kivat oltavat, kun tuo pilalle itsensä syönyt ikäluokka kaataa hautaan mukanaan ammattiyhdistykset ja jättää jättivelkaisen suomen jälkeensä.

bergepanther
Seuraa 
Viestejä4839
taucalm
suurin ongelma on siinä, että nuoret eivät osaa järjestäytyä kuten vanhemmat ikäluokat ovat tehneet ja ahnehtineet nykyiset etunsa. asioiden ratkaisuun pitäisi käyttää kylmää matematiikkaa sen sijaan, että annetaan vanhempien ikäluokkien edustajien päättää asioista, jotka koskevat heitä itseään. ei ole nuorten vastuulla maksaa vanhempien ikäluokkien jättieläkkeitä, joita vanhemmat ikäluokat eivät ole itselleen säästäneet tarpeeksi, että niihin olisi varaa.

jokainen säästäköön itse eläkkeensä, tai rahoittakoon elämänsä työssä olemalla siihen asti, että käyttöön otetaan kansalaispalkka, tai jokin sen näköinen muu järjestelmä. miksi nuorten pitäisi maksaa siitä, että joku vanhemman ikäluokan edustaja nauttii suurempaa eläkettä kuin nuorten palkka on?
Erinomaisesti kirjoitettu ja asian ytimeen. Todennäköisesti jonkinlaisessa pakkotilanteessa myös suuremmat ikäluokat taipuisivat omien eläke-etujensa kevyehköön leikkaamiseen nuorempien sukupolvien hyväksi mutta eipä tämmöistä edes missään oteta esillekkään. Syytä olisi myös nostaa nykyisten eläkejohtajien ekstrabonukset ja palkkaus aiheen keskiöön (vaikka tämä aiemmin linkattu http://www.taloussanomat.fi/kotimaa/201 ... 1311106/12 ) , miksi selkeän huonosti hoidetusta työstä nykyään palkitaan (pimeyden) ruhtinaallisesti?

rane58
Seuraa 
Viestejä46
El Loco
Yksi näkökulma joka tässä unohtuu on se ,että eihän ne eläkkeet mihinkään mustaan aukkoon katoa: Eläkeläiset ostaa ruokaa ja käyttävät yritysten tuotteita ja palveluja.Tämä luo myös työpaikkoja.Sen sijaan olisikin kansantaloudellisesti järkevää luoda eläkekatto ,koska suurimpiin eläkkeisiin menevä raha ei palaudu kansantalouden kiertoon.Tämä auttaisi myös eläkevarojen riittävyyteen.El Loco puhuu viisaita!

-Kun taitamaton laittaa haluttoman tekemään tarpeetonta, tuntuu vähän siltä, että turha työ menee hukkaan.

bergepanther
Seuraa 
Viestejä4839

Tämähän on positiivinen uutinen

Eläketurvakeskuksen raportista:

Uudet väestö- ja työllisyysennusteet ovat aikaisempaa myönteisempiä.

– Ikääntyneiden ihmisten työllisyysasteet ovat nousseet. Väestöennusteen mukaan myös maahanmuutto lisääntyy, mikä vaikuttaa työikäisten määrää kasvattavasti, kertoo Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Ismo Risku.

Työllisyysaste nousee 68 prosentista siten, että vuodesta 2020 eteenpäin se on runsaat 72 prosenttia. Nousua vuoden 2011 laskelmaan on prosenttiyksikkö
Hieman mietityttää ennusteessa mm peruste maahanmuuton lisääntymisestä ja ilmeisesti tästä arvioitu myönteinen vaikutus, elleivät puheet siitä että kun työvoimaa tarpeeksi tuodaan Suomeen syntyy sitten paljon uutta työtä pidä paikkaansa. Toki ikääntyneiden työllisyysaste on nousujohteinen mutta kokonaisaste näyttäisi viime vuosien osalta aika tasaiselta
http://www.findikaattori.fi/fi/41

Työttömyysaste näyttää vielä suht tasaiselta..
http://www.findikaattori.fi/fi/34
..mutta riippuen arvioijasta myös nousujohteiselta
http://www.suomenpankki.fi/fi/tilastot/ ... rt_fi.aspx

Ulkomaankaupan tilastot eivät anna erityisen hyvää signaalia, vienti (ja toki tuontikin) selvässä laskussa
http://www.findikaattori.fi/fi/80

Eläkeiän nosto vaikuttaa joka tapauksessa eläkevarojen riittävyyteen, tosin sillä edellytyksellä että monien osalta vain maksaja on toisesta paikasta ja menot rasittavat sitten valtion varoja eläkevarojen sijasta

Muoks melkoinen jokeri maan kokonaiskehitykselle on tosiaan tuo vienti, seuraavan kaltaisista uutisista voi päätellä kuinka nopeaa muutos voi olla, sikälikin hyvä että eläketurvakeskus ainakin on positiivisella mielellä
http://www.tekniikkatalous.fi/talous/su ... 11/a936587

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat