Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Miksi ejektori tekee alipaineen? Ja maalaisjärkinen selitys jos sellaista on tarjolla.

Sivut

Kommentit (19)

No sen tiedän että virtauksen nopeuden kasvu pienentää painetta. Sama efekti ilmeisesti lentokoneen siivessä. Mutta lähinnä se että miksi näin käy on se mietitystä aiheuttanut juttu.

bosoni
Seuraa 
Viestejä2704
Liittynyt16.3.2005
leopoldhauki
Miksi ejektori tekee alipaineen? Ja maalaisjärkinen selitys jos sellaista on tarjolla.Hydrodynamiikan yhtälöt ovat hieman raskaita, mutta jos niitä haluaa tutkiskella, niin teoreettisesti Bernoullin yhtälön voi johtaa melko suoraviivaisesti sopivilla yksinkertaistavilla oletuksilla lähtien Navier-Stokesista (tai oikeastaan Eulerin yhtälöstä, jossa viskositeetti on jätetty pois), joka taas tulee vähemmän suoraviivaisesti vielä yleisemmistä yhtälöistä. Hydrodynamiikan kurssikirjoista ja luentomateriaaleista näitä johtoja voi katsella (luentomateriaaleja löytää netistä). Voi olla hieman raskasta luettavaa.

Navier-Stokes/Eulerin yhtälö on eräänlainen momentinsäilymisyhtälö, ja Bernoullin yhtälön johdossa oletetaan sen pätevän virtausviivoilla. Hyvin ylimalkainen tulkinta Bernoullin yhtälöstä tässä tapauksessa voisi kuulua vaikkapa muodossa "jotta neste voisi kiihtyä virtausviivaa pitkin, täytyy olla virtausviivan suuntainen paine-ero (ja päinvaistoin)". Bernoullin yhtälö mahdollistaa tietysti kiihtymisen myös ulkoisen voiman, esim painovoiman, ansiosta. Tässä esimerkissä ja tulkinnassa jätin sen huomioimatta.

Jos sorruin (taas) virheeseen, niin tukka varmaan vain oli silmillä, kuten kuva osoittaa...

ekvivalentti
Seuraa 
Viestejä419
Liittynyt25.12.2012

Ejektorissa on usein pieni putki isomman sisällä ja siitä pienestä pumpataan nestettä tai kaasua, joka ruiskutetaan isompaan. Tämän sisäputken aineen virtaus ottaa mukaan isomman putken aineen, jolloin isompaan putkeen syntyy virtaus. Tämä virtaus ilmenee imuna eli alipaineena. Ejektori toimii niin kaasuilla kuin nesteillä ja ainakin vesiruiskulla voi tehdä alipainetta viemärin kaasuihin. Olikohan tämä maalaisjärkinen selitys?

Ejektori on hauska laite. Testailin joskus. Esim 40 asteisella vedellä (työpaine) ei pysty kiehuttamaan alipaineessa 30 asteista vettä, vaikka työpaineeksi laittaa 100 bar. Yksinkertaisesti 40 asteinen "työ" vesi räjähtää kaasuksi, ja ei tuota virtausmassallaan kiehumispistettään alhaisempaa painetta. Tämä siis heti kun työvesi jättää suuttimen.

Samoin on mielenkiintoinen juttu, kun höyrykattilan omalla höyrynpaineella pystyy ajamaan lisää vettä samaiseen kattilaan, ejektorilla. Mm. vanhoissa vetureissa.

Myös venturi-nimeä saatetaan käyttää hieman sekaisin.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30818
Liittynyt16.3.2005
Penttinen
Ejektori on hauska laite. Testailin joskus. Esim 40 asteisella vedellä (työpaine) ei pysty kiehuttamaan alipaineessa 30 asteista vettä,vaikka työpaineeksi laittaa 100 bar.Ejektori ei voi tuottaa matalampaa painetta kuin sen työnesteen höyrynpaine on.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8640
Liittynyt16.3.2005

Minkälainen hyötysuhde on ejektorilla verrattuna mäntäkoneeseen? Siis alipaineen tuottamisessa.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Kontra
Seuraa 
Viestejä981
Liittynyt22.3.2013
leopoldhauki

No sen tiedän että virtauksen nopeuden kasvu pienentää painetta. Sama efekti ilmeisesti lentokoneen siivessä. Mutta lähinnä se että miksi näin käy on se mietitystä aiheuttanut juttu.

Kirjassa Jaakko Hoffren, Olli Saarela: "Lentotekniikan perusteet", kumotaan tämä vanha käsitys, että lentokoneen siiven yläpinnan suurempi virtausnopeus tuottaisi yläpinnan nostovoiman. Nostovoima edellyttää aina siiven positiivista kohtauskulmaa. 

Octopitos
Seuraa 
Viestejä637
Liittynyt11.5.2013
Paul M

Minkälainen hyötysuhde on ejektorilla verrattuna mäntäkoneeseen? Siis alipaineen tuottamisessa.

Hyvä!

Kun on korviaan myöten kusessa, on parempi pitää turpansa kiinnni.
o_turunen kirjoitti:
Vai olisiko tuo paksuusyksikkö.

pkinnunen
Seuraa 
Viestejä462
Liittynyt6.5.2009

jos paineilmaa on " rajattomasti" käytössä tekisin minäkin alipaineeni ejektorilla,mut nyt on pumppuun tyydyttävä,on ejektori niin huoleton jättää esim. yön yli päälle kovetuksen ajaksi.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat