Seuraa 
Viestejä45973

Mitkähän olisivat ihmiskunnan historian hyödyllisimpiä virheitä tai vain vahingossa varsinaisen tavoitteen epäonnistuessa keksittyjä asioita?

Pannaan tähän nyt avaukseksi se joka itselle tuli ensimmäisenä mieleen, eli penisilliinin keksiminen. Flemingin bakteerikippoon pääsi 1928 vahingossa hometta, joka osoittautuikin hyödylliseksi bakteerien tuhoamisessa, ja lopputulos oli pienellä viiveellä melkoinen edistysaskel sairauksien hoitamisessa.

Kommentit (11)

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228

Ehdokkaitahan on monia. Anakronismia välttääksemme meidän tulee suhteuttaa esim. kulloisenkin ajanjakson maailmanmullistuksiin. Itse sanoisin, että Kolumbuksen oikotie Itä-Intiaan oli varmaankin hedelmällisin yllättävä ja ennakko-odotusten vastainen tulos mitä on tapahtunut. Varsinainen virhe se nyt ei ehkä ollut.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Jep, Kolumbus nyt taisi ainakin arvioida edessä olevan matkan pahasti alakanttiin tai ainakin esitti asian niin että sai tuen ja miehistön löytöretkelleen - ja uskoi itse löytäneensä Intian.

Näitähän luulisi riittävän varsinkin jos mittakaavaa pienennetään, kotimaasta tulee mieleen että eikös tekstiviestin kehittänyt aluksi joku Nokian insinööri lähinnä gsm-laitteiden etäohjaukseen eikä suinkaan ihmisten väliseen viestimiseen? Kohtuullisen kokoista liiketoimintaa tuli siitäkin.

Mitähän muita hyödyllisiä virheitä ja sivuosumia saataisiin kokoon?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Flick
Seuraa 
Viestejä258
CE-hyväksytty
Tekstiviesti.Muistan kun GSM -puhelimet olivat tulollaan joskus 1994 - 1995 tienoilla ja radiossa haastateltiin jotain Tele:n tyyppiä siitä mikä siinä oikein muuttuu. Jotenkin haastattelusta jäi mieleen tämän haastateltavan kommentti tekstiviestistä: joo, sillä voi lähettää 160 merkkiä puhelimesta toiseen, ihan kiva lisäjuttu ja se varmaan löytää jotain käyttöä esimerkiksi yrityksissä". Mitenhän tuo jäi minulla niin ihmeellisesti melko tyhjänpäiväisestä haastattelusta mieleen?

No jos asiassa ollaan niin monissa yhteyksissä kumin vulkanointia sanotaan täysin vahingossa tehdyksi, Charles Goodyearilta tipahti kumia uunin päälle ja lopputulos oli juuri sellainen mitä oli hakenut. Virhepudotuksesta tulikin iso keksintö.

No niin alkaahan näitä kertyä. Jottei pohdinta rajoittuisi pelkästään keksintöihin ja tieteeseen niin laajennetaan: Pari päivää sitten tuli telkkarista dokkari, jossa käsiteltiin varsinkin Ison-Britannian sotavoimien huoltoa. Krimin sota oli mennä briteiltä pahan kerran pieleen, kun huollon osalta mokattiin niin käskysuhteet kuin varusteiden ja ruuan jakelukin paikan päällä, ja brittien liittoutuman sotilaita kuoli enemmän sairauksiin kuin taisteluissa.

Britit uudistivat virheistä opittuaan käskysuhteet, rakensivat lennätinlinjan että tieto siirtyi nopeasti ja ottivat muonittamisessa käyttöön säilykepurkit. Se ei ainakaan hidastanut siirtomaavallan laajentamista koko pallolle, ja valtakausi kesti vielä lähes sata vuotta.

Historiaa paremmin tuntevat voisivat mainita vastaavia esimerkkejä? Entäs liiketoiminta, sieltä luulisi löytyvän yllin kyllin strategisia töppäyksiä joista on opittu ja hyödytty?

Reifengas
Seuraa 
Viestejä4456

Virheiden hyödyllisyys on hyvin suhteellista.

Ptolemaioksen järjestelmä maailmankaikkeudesta oli virheellinen, mutta toimi mallina hyvin yli tuhat vuotta. Ja toimisi nykyäänkin rahvaalle vallan mainiosti.

Nykyinenkin on vain nimittäin malli, eikä siinä suhteessa yhtään parempi.

Juliaaninen kalenteri on virheellinen, mutta silti sitä käytetään yhä. Sitä voitaisiinkin käyttää edelleen yleisesti , jos vain kirkon laiskojen "matemaatikoiden" ei tarvitsisi laskea pääsiäisen päivämäärää vanhoista taulukoista.

Ainakin näistä kahdesta hyödyllisestä virheestä olemme luopuneet, eikä tavallisen pulliaisen elämään tullut kuin harmia.

Rinnan rikkahat ajavat,
käsityksin köyhät käyvät.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat