Seuraa 
Viestejä656

Laskutehtävä:
Kun laitetaan 4cl wiskiä ( +20°C ) samanlämpöiseen lasiin, ja siihen lisätään jääpala 8 cc, mikä on grokin lämpötila siinä vaiheessa kun jää on juuri sulanut paukkuun. ?

-tuntoaisti on tärkein aistimme-

Sivut

Kommentit (30)

On 0°C siinä pisteessä missä viimeinen jäähitunen suli ja korkeampi muualla mikä riippuu lasin paksuudesta ja lasin pitelijän käden lämpötilasta ja vapinasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Avenger
Seuraa 
Viestejä656
korant
On 0°C siinä pisteessä missä viimeinen jäähitunen suli ja korkeampi muualla mikä riippuu lasin paksuudesta ja lasin pitelijän käden lämpötilasta ja vapinasta.

Niinpä juuri mutta entäpä jos lusikalla pyöräyttää sekaisin aineen. voiko tuota yleensä laskea vai pitikö lähteä alkoon ja tehdä koe käytännössä, kannatta tosin tehdä useampi koe ja ottaa keskiarvo.

-tuntoaisti on tärkein aistimme-

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35428
Maldorado
korant
On 0°C siinä pisteessä missä viimeinen jäähitunen suli ja korkeampi muualla mikä riippuu lasin paksuudesta ja lasin pitelijän käden lämpötilasta ja vapinasta.

Niinpä juuri mutta entäpä jos lusikalla pyöräyttää sekaisin aineen. voiko tuota yleensä laskea vai pitikö lähteä alkoon ja tehdä koe käytännössä, kannatta tosin tehdä useampi koe ja ottaa keskiarvo.



Tarkka lasku vaatii vuorovaikutuksen ympäristöön tarkempaa huomioimista ja on vaikea. Eli ei kun Alkoon ja testaamaan, jos pidät vesitetystä viskistä.

MooM
Seuraa 
Viestejä11680
Maldorado
Laskutehtävä:
Kun laitetaan 4cl wiskiä ( +20°C ) samanlämpöiseen lasiin, ja siihen lisätään jääpala 8 cc, mikä on grokin lämpötila siinä vaiheessa kun jää on juuri sulanut paukkuun. ?




Noita lasketaan lukion fysiikassa yleensä niin, että oletetaan systeemi eristetyksi ja tasapainossa se lämpömäärä, jonka jään sulminen vaatii on pois nesteen lämpömäärästä, tai miten sen kukakin haluaa ajatella. Täällä
http://www02.oph.fi/etalukio/opiskelumo ... uodot.html
esimerkissä 3 on vastaava tehtävä.

Oikeasti tietysti asia on niin kuin Neutroni sanoi, riippuu monesta muustakin asiasta ja mahdoton sanoa mitään yleispätevää vastausta. Ja viskiinhän ei laiteta jäitä, pieni loraus vettä sen sijaan on erityisesti cask strength -viskien kanssa sallitua ja jopa suositeltavaa maun takia.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

apoc
Seuraa 
Viestejä187

Kyllä tuon voi laskemallakin ratkaista, mutta helpoin keino on laittaa jääpala wiskiin ja lämpömittarilla katsoa loppulämpötila. Sekoittaminen nopeuttaa jää sulamista. Empiirisyys kunniaan.

taucalm
Seuraa 
Viestejä7174
Maldorado
Niinpä juuri mutta entäpä jos lusikalla pyöräyttää sekaisin aineen. voiko tuota yleensä laskea vai pitikö lähteä alkoon ja tehdä koe käytännössä, kannatta tosin tehdä useampi koe ja ottaa keskiarvo.
kannattaa myös varmuuden vuoksi laittaa 2,0dl whiskiä ja 5 jääpalaa. näin mittaustulos tarkentuu huomattavasti.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Kemian tietämykseni on aika heikoilla pohjilla, mutta muuten olen joutunut olosuhteiden pakosta perehtymään viskiin. Vesi sopii tiettyjen viskien kanssa. Ei ole oikein sanoa, että on absoluuttisesti väärin laittaa vettä viskiin. Vesi irroittaa makuaineita viskistä, toisaalta jäät ja vesi laimentaa viskiä. Em. huomioonottaen ei ole varmaan fiksua lähteä lantraamaan jotain vanhaa single malt -viskiä, jossa on lukuisia makuaineita - näin vain huonontaa omaa maistelukokonaisuuttaan. Toisaalta jos mennään esim. jenkkiläiseen sipping whisky -kulttuuriin, niin vesi tai tässä tapauksessa jäät, on olennainen osa tätä. Juoma vähän viilenee, jäät ja vesi vähän leikkaa reunoja mausta pois, ja juomasta tulee lopulta helpommin juotavaa.

edittiä. se pitää melkein kokeilla, mitä viskiä kannattaa vedellä avata ja mitä ei.

lisää. en kyllä tiedä, että mihin kommenttiin vastasin

MooM
Seuraa 
Viestejä11680
max131
Kemian tietämykseni on aika heikoilla pohjilla, mutta muuten olen joutunut olosuhteiden pakosta perehtymään viskiin. Vesi sopii tiettyjen viskien kanssa. Ei ole oikein sanoa, että on absoluuttisesti väärin laittaa vettä viskiin. Vesi irroittaa makuaineita viskistä, toisaalta jäät ja vesi laimentaa viskiä. Em. huomioonottaen ei ole varmaan fiksua lähteä lantraamaan jotain vanhaa single malt -viskiä, jossa on lukuisia makuaineita - näin vain huonontaa omaa maistelukokonaisuuttaan. Toisaalta jos mennään esim. jenkkiläiseen sipping whisky -kulttuuriin, niin vesi tai tässä tapauksessa jäät, on olennainen osa tätä. Juoma vähän viilenee, jäät ja vesi vähän leikkaa reunoja mausta pois, ja juomasta tulee lopulta helpommin juotavaa.

edittiä. se pitää melkein kokeilla, mitä viskiä kannattaa vedellä avata ja mitä ei.

lisää. en kyllä tiedä, että mihin kommenttiin vastasin




Kyllä single maltteihinkin on ihan suotavaa laittaa loraus vettä, erityisesti cask strength -vahvuisiin. Entisessä työpaikassani oli viskejä harrastava proffa, biokemisti, joka puhui juuri tästä, miten jotkut aromiaineet vapautuvat paremmin vähän laimeammasta alkoholista. Ja haistaahan/maistaahan sen eron itsekin.

Jäiden laitto on brutaalia, muuta teelusikallinen haaleaa vettä on tyylillisestikin ok.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
MooM

Jäiden laitto on brutaalia, muuta teelusikallinen haaleaa vettä on tyylillisestikin ok.



Mielestäni tällaiset säännöt ovat tarpeettomia. Viski on joskus raakana erinomaista, joskus sen haluaa juoda jäiden kera. Riippuu fiiliksestä.

Punaviinikin "kuuluisi" juoda lämpimänä, mutta on kylläkin hyvä hellejuoma jäähdytettynä - vähän tietty punkusta riippuen.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665

On melko helposti osoitettavissa, ettei tehtävää voi laskea, koska muuttujia on liikaa. Jonkinlainen sääennuste onnistuisi tehokkaalla tietokoneella jos olosuhteet ovat valvotut.
Toisaalta asiaa ei oikein voi kokeillakaan, koska lämpömittari vaikuttaa seoksen jäähtymisnopeuteen (nostaa nestepintaa ja muuttaa lämpötilaa ja lämmönjohtumisominaisuuksia).
Kannattanee suorittaa suuri joukko kokeita vaihtelevissa olosuhteissa, niin saa edes jonkinlaisen arvion. Itse varaisin ainakin Metusalem- tai Balthazar-kokoisen pullon, jotta saisin edes suuntaa-antavia tuloksia.

MooM
Seuraa 
Viestejä11680
Aweb
MooM

Jäiden laitto on brutaalia, muuta teelusikallinen haaleaa vettä on tyylillisestikin ok.



Mielestäni tällaiset säännöt ovat tarpeettomia. Viski on joskus raakana erinomaista, joskus sen haluaa juoda jäiden kera. Riippuu fiiliksestä.



Sanomani oli mielipide, ei sääntö.

Minusta jäät tai muuten selvästi huoneen lämpötilaa matalampi lämpötila kadottavat viskistä sen aromeita liikaa. Juon tosin itse lähinnä skottiviskejä ja niistäkin sitä Islay-laitaa, bourboneita tms. en suuremmin tunne ja niitä, joita olen maistanut en ole jäänyt kaipaamaan (kanadalaisissa taas on ihan hauskoja tapauksia). Ja jää laimentaa liikaa, jos ehtii sulaa. Siidereiden kanssa muuten on sama homma, pitäisikin hankkia jotain sulamattomia jäähdytyspaloja. Joskus juominen kuitenkin kestää.

Sama viileän punaviinin kanssa, jos ei puhuta hyvin kevyistä viineistä, joissa se hedelmäisyys ja marjaisuus ei häviä jäähtyessä.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

taucalm
Seuraa 
Viestejä7174
MooM
Jäiden laitto on brutaalia, muuta teelusikallinen haaleaa vettä on tyylillisestikin ok.

mieluummin lähdevedestä jäädytettyjä jääpaloja kuin kemikalisoitua taskulämmintä putkiruosteista hanasta. ihan sama mitä snobiketti sanoo.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
taucalm
MooM
Jäiden laitto on brutaalia, muuta teelusikallinen haaleaa vettä on tyylillisestikin ok.

mieluummin lähdevedestä jäädytettyjä jääpaloja kuin kemikalisoitua taskulämmintä putkiruosteista hanasta. ihan sama mitä snobiketti sanoo.



Eroa et edes huomaa maussa.

くそっ!

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
korant
On 0°C siinä pisteessä missä viimeinen jäähitunen suli ja korkeampi muualla mikä riippuu lasin paksuudesta ja lasin pitelijän käden lämpötilasta ja vapinasta.



Jään sulamispiste vesietanoliseoksessa lienee selvästi nollan alapuolella. Riippuu tietysti siitäkin, kuinka tehokkaasti etanoli huuhtelee jäätä ja kuinka nopeasti sulaminen tapahtuu.
Jos tultaisiin pakkasen puolelta hitaasti ylöspäin, ilmiö olisi hyvin havaittava ja jään sulattaminen vaatisi vähemmän energiaa kuin vedellä sulatettaessa.
Edelleen suosittelen kokeellista tutkimusta.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä62995
MooM
Entisessä työpaikassani oli viskejä harrastava proffa, biokemisti, joka puhui juuri tästä, miten jotkut aromiaineet vapautuvat paremmin vähän laimeammasta alkoholista. Ja haistaahan/maistaahan sen eron itsekin.

No miksei ne tee samantien siitä juuri sopivan vahvuista nautittavaksi, Wiskytehtaat?

kohe
Seuraa 
Viestejä1257
jussipussi
MooM
Entisessä työpaikassani oli viskejä harrastava proffa, biokemisti, joka puhui juuri tästä, miten jotkut aromiaineet vapautuvat paremmin vähän laimeammasta alkoholista. Ja haistaahan/maistaahan sen eron itsekin.

No miksei ne tee samantien siitä juuri sopivan vahvuista nautittavaksi, Wiskytehtaat?



Eikös viskit kypsytelläkin huomattavasti vahvempana ja plantrataan sitten pullottaessa. Joidenkin mielestä ilmeisesti plantraavat inan liian vähän.

Ja ehdottomasti pitää juoda pois ennen kuin jäät sulaa.

Joo, niitä laimennetaan kahteen kertaan. Ensin tynnyreihin kypsymään laitettaessa ja toisen kerran pullotettaessa, jos kyseessä ei ole cask strength -kamaa. Tislaamoilla on sitten omia käsityksiään siitä, minkä vahvuisena viski kypsyy parhaiten.

Mutta vielä siitä laimentamisesta, niin henkilökohtaisista makutottumuksista se on kiinni. On toki kahta koulukuntaa, joista toinen on sitä mieltä, että viskin kuuluu olla vähintään 40 prosenttista alkoholia, jota ei pidä mennä laimentamaan, kun taas toinen on sitä mieltä, että liian vahva alkoholi polttaa makuhermoja ja veden lisääminen myös avaa viskiä.

Kannattaa kokeilla eri viskien kanssa. Joku vaikka Ardbegin Supernova on sen verran stydiä kamaa, että veden lisääminen on suotavaa, mutta vaikkapa Balvenien 12-vuotiaan saa kyllä hyvin pilattua veden kanssa lotraamalla.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat