Seuraa 
Viestejä45973

Tekniikka&Talous-lehdessä oli tänään artikkeli, jossa kerrotaan tuulivoiman varastoimisesta meressä oleviin betonipalloihin:

http://www.tekniikkatalous.fi/energia/j ... t-02052013

Mielestäni huomattavasti yksinkertaisempi ratkaisu ja vielä sellainen, joka soveltuisi myös Suomeen olisi seuraava:

Tuulivoimalan tuottamalla sähköllä pumpataaan vettä vesivoimalaitoksen padon alapuolelta padon yläpuolle. Tuulivoimalan lisäksi tarvitaan siis ainoastaan sähkökäyttöinen pumppu. Vesivoimaloilla on yleensä suuret varastoaltaat, joten tuulivoimalan tuottama energia saadaan kokonaan talteen. Poikkeuksena ehkä kevättulvat, jolloin vettä joudutaan juoksuttamaan padon ohi.

Mieleeni tulee lähinnä Kemijoen vesivoimalat. Tuulivoimalat voisi sijoittaa paikoille, joissa tuuliolosuhteet ovat parhaat. Muutaman kilometrin tai kymmenen kilometrin sähkölinja ei pitäisi olla mikään ongelma.

Kommentit (7)

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Miksi tuulivoimalla pitäisi pumpata vettä?
Ehkä siksi, että tuulivoimaloiden rakentajat saisivat tyhjästä rahaa?

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35095
tuulie
Tuulivoimalan tuottamalla sähköllä pumpataaan vettä vesivoimalaitoksen padon alapuolelta padon yläpuolle. Tuulivoimalan lisäksi tarvitaan siis ainoastaan sähkökäyttöinen pumppu.Tuohon tarvitaan myös vesivarasto padon alapuolelle, josta sitä vettä riittää pumpattavaksi. Sellaista harvalla voimalalla Suomessa on. Järvien tekeminen on erittäin kallista ja tuhoisaa ympäristölle. Vesivoima on aivan ylivoimaisesti ympäristölle tuhoisin energiantuotantotapa. Se hävittää pienessäkin mittakaavassa kymmenien tai satojen neliökilometrien maa-aloja ja tuhoaa kokonaisia jokiekosysteemejä. Viheliäisinkin vinkuintialainen jätteenpolttolaitos tai neuvostoliittolainen ydinvoimala on paljon parempi ympäristön kannalta.

Vesivoimaloilla on yleensä suuret varastoaltaat, joten tuulivoimalan tuottama energia saadaan kokonaan talteen.Eivät ne niin suuria ole, että esimerkiksi vuositasolla voitaisiin tasata kulutusta. Pinnankorkeuden sallitut vaihteluvälit ovat yleensä aika pienet. Ja sitten on syytä myös laskelmoida vähän sitä, joudutaanko kalliiilla pumpattu vesi päästämään turbiinien ohi pois. Lyhyen aikavälin säätöön vesivoimaa voi käyttää nykyiselläkin tavalla ilman pumppaamista. Valutetaan vain vähemmän kun tuulee ja enemmän kun ei tuule ja sovitetaan määrät niin, että keskimäärin juoksutus on sopiva. Sillä on vain rajansa, jotka tulevat käytännössä äkkiä vastaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Esimerkikisi Petäjäskosken voimalaitoksen teho on 153 MW. Muutama 5 MW tuulivoimala ei taatusi aiheuttaisi ongelmia pinnan korkeuksien säädössä.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35095
tuulie
Esimerkikisi Petäjäskosken voimalaitoksen teho on 153 MW. Muutama 5 MW tuulivoimala ei taatusi aiheuttaisi ongelmia pinnan korkeuksien säädössä.Ei ehkä, mutta ei 5 MW:n näpertelystä ole mitään hyötyäkään. Jotta tuulivoima voisi olla valtakunnan mittakaavassa merkittävä energianlähde, sen osuus pitäisi olla Suomessa muutama gigawatti keskimääräistä tehoa ja pitäisi olla joku keino tasata kulutusta ainakin viikkojen tai kuukausien aikamittakaavassa. Siihen eivät olemassaolevat vesivoimalaitokset lähellekään riitä.

Neutroni
Ei ehkä, mutta ei 5 MW:n näpertelystä ole mitään hyötyäkään. Jotta tuulivoima voisi olla valtakunnan mittakaavassa merkittävä energianlähde, sen osuus pitäisi olla Suomessa muutama gigawatti keskimääräistä tehoa ja pitäisi olla joku keino tasata kulutusta ainakin viikkojen tai kuukausien aikamittakaavassa. Siihen eivät olemassaolevat vesivoimalaitokset lähellekään riitä.Tuolla perusteella kaikki tuulivoimarakentaminen Suomessa on näpertelyä. Ehkä asia onkin näin. Mutta jos/kun tuulivoimaloita kuitenkin rakennetaan, niiden rakentamisessa vesivoimaloiden yhteyteen on järkeä.

Kemijoessa sivujokineen on 21 voimalaitosta. Jos vaikkapa niiden yhteyteen rakennetaan keskimäärin 3 5 MW tuulivoimalaa, tulee siitä yhteensä 315 MW tehoa ideaaliolosuhteissa. Kemijoen läheisyydessä löytyy myös useita korkeita tuntureita, joissa tuuliolosuhteet ovat hyvät.

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
tuulie
Tuolla perusteella kaikki tuulivoimarakentaminen Suomessa on näpertelyä. Ehkä asia onkin näin. Mutta jos/kun tuulivoimaloita kuitenkin rakennetaan, niiden rakentamisessa vesivoimaloiden yhteyteen on järkeä.

Kemijoessa sivujokineen on 21 voimalaitosta. Jos vaikkapa niiden yhteyteen rakennetaan keskimäärin 3 5 MW tuulivoimalaa, tulee siitä yhteensä 315 MW tehoa ideaaliolosuhteissa. Kemijoen läheisyydessä löytyy myös useita korkeita tuntureita, joissa tuuliolosuhteet ovat hyvät.
Säätövoimasta on palstalla keskusteltu aiemminkin ja lopputulos on tähän asti ollut aina sama: Kallista on. Tuulivoiman tuottamista tuetaan jo nyt melkoisen vahvasti syöttötariffeilla, joihin tarvittava varat kerätään veroina. Pumppuvoimalat ovat kannattamattomia verrattuna varastoidun energian tuottamiseen esimerkiksi ulkomailta ostamalla tai kaasua/hiiltä polttamalla.

Vesivoiman muuttaminen tuulivoimalan säätövoimaksi aiheuttaa vesivoiman tuottajalle kustannuksia vähintäänkin tuulihuippujen aikaan menetettynä tuotantona. Ei ole mitenkään itsestäänselvää, että vesivoimalan omistajan pitäisi suostua näihin lisäkustannuksiin ilman eri kompensaatiota. Kustannukset jäävät taas "jonkun" maksettavaks i tuon "jonkun" ollessa usein valtio eli veronmaksajat. Jos 1 MW lisää tuulivoimaa aiheuttaa X euroa lisäkustannuksia säätövoiman rakentamisen tai ylläpidon vuoksi niin minusta tuo X euroa on osa tuulivoiman kustannuksia ja sitä pitää uusiutuvan energian kustannuksia arvioitaessa sellaisena käsitellä.

subarctic
Seuraa 
Viestejä348

Suomen vesivoimalat ovat lähes kaikki sellaisia, että tuulivoimaloilla virtaan kannettu vesi laskee samantein voimalasta alas.

Eli ei järkeä esitetyssä ideassa. Lisäksi kaikki muutokset virtaamaan vaativat raskaan lupamenettelyn.

Tietääkseni ainoastaan Jumiskon voimala Posiolla toimii pumppuvoimaperiaatteella. Lisäksi jyrkässä kanjonissa oleva Melon voimala Nokialla ajaa pelkästään kulutushuippujen aikana.

http://personal.inet.fi/koulu/kuloharju ... oria5.html

Suomi uudelleen itsenäiseksi: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/11

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat