Seuraa 
Viestejä45973

Lukio on takana, ja ensi syksynä lähden opiskelemaan matematiikkaa yliopistossa. Sivuaineista en vielä tiedä, eiköhän ne selviä sitten kun opinnot alkaa. Saa toki suositella ja heittää erilaisia vaihtoehtoja.

Matikka on mun juttu. Unelmani on päästä töihin, jossa voin olla tekemisissä matematiikan kanssa. En halua opettajaksi ja tiedän kyllä, että tuskin on olemassa ainakaan ihan samantyyppistä duunia, jossa saa päivät pitkät laskea kivoja integraaleja ja etsiä derivaatalle nollakohtaa. En kuitenkaan jaksa uskoa niitä, jotka jaksavat väittää että opettaja susta ny kuitenki tulee. Mun käsittääkseni matemaatikkoja tarvitaan ihan oikeasti. Tilastotieteilijöinä, tutkijoina, teollisuudessa, näin olen kuullut. Mutta aika epäselväksi koko kenttä on kuitenkin jäänyt. Onko täällä matemaatikkoja tai muita, jotka osaisivat kertoa mihin voisin valmistuttuani työllistyä? Pankkiala kiinnostaa myös jonkin verran, mutta ei niin paljon että olisin kauppakorkeakouluun hakeutunut. Työskenteleekö matemaatikkoja myös pankeissa?

Kommentit (19)

pöhl
Seuraa 
Viestejä968

Hyville matemaatikoille on varmasti kysyntää, mutta näin lama-aikana on vaikea saada töitä. Itselleni tarjottiin tänään koodaushommia, mutta en ottanut ilmaistyötä. Pelkällä teoreettisella matikalla ei taida pärjätä kuin yliopistossa. Olisi hyvä osata jotain muutakin, kuten ohjelmointia, tilastotiedettä, talousmatikkaa tms.

Mulle on tullut joitain yksityisviestejä, jossa pyydetään ratkomaan joku ongelma. Tehtävät ovat olleet kuitenkin sellaisia, että niihin ei ole ollut yksiselitteistä parasta mallia. Kun sitten joitain malleja on voinut optimoida useaan eri suuntaan, on palkka jäänyt saamatta.

Mutta joillain menee paremmin. Esimerkiksi siskoni opetteli hyvin matematiikka ja teknistä fysiikkaa ja työskentelee nykyään proffana yliopistolla. Mä päädyin henkilökohtaiseksi avustajaksi.

LanausKone
Seuraa 
Viestejä36

Joo... samoja mietin minäkin aikanani ja työllistymistä ihmettelin minäkin, tosin kunnolla vasta valmistuttuani. FM matematiikasta, diskreettiin puoleen keskittyen, ei opettajaopintoja eikä kauheesti sivuaineita. Useamman vuoden pätkäsijaisuuksia yliopiston assarina mutta niiden loputtua ei näköjään mitään jakoa saada koulutusta vastaavaa työtä, ainakaan pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Nykyään ihan muissa hommissa. Jos mitään lohduttaa niin harjaannuttaa se ainakin yleisesti loogiseen ajatteluun jollei muuta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
optimistx
Seuraa 
Viestejä852
Catilina
Rupea lääkäriksi tms. ja harrasta matematiikkaa. Se on paljon parempaa niin.

Hieman tuohon suuntaan ehdotan minäkin. Jos nyt aloittaisin uudestaan, lukisin matematiikan, fysiikan, tilastotieteen LISÄKSI jonkun yleismaailmallisen ammatin, esim. juuri lääkärin. Silloin voisi poikkitieteellisesti tehdä jotain, missä ei ole niin hirveä kilpailu ja pärjäisi maailmalla muissakin maissa.
Esim. useat väittelevät tohtorit (ei-luonnontieteen alueelta) tuntuvat tarvitsevan matematiikantaitajan apua todella olennaisesti.
Luin itse filkandiksi matikka pääaineena 1967 (alle 1 1/2 vuotta, kröhöm...), ajauduin soveltamaan matemaattisia optimointimenetelmiä suuryrityksissä. Kyllä siellä hommia lienee edelleen. Kuitenkin aika pian laskelmoin, että yrittäjänä tienaisi monin kerroin nopeammin ja pääsisi oloneuvokseksi harrastelemaan kivoja asioita.

Matikan ja luonnontieteiden opiskelu tarjoaa tosiaan hyvän perustan ajattelulle ja elämälle, vastakohtana tuntumisiin ja taikauskoisuuteen perustuva. Voisi suositella epätietoisille matemaattisesti kohtuullisen lahjakkaille matikan opiskelua kanditasolle asti joka tapauksessa, vaikka ei aluksi tietäisi, mitä aikoo isona tehdä.

1. Päätä, mikä (tutkimus-)tulos TUNTUISI mukavalta
2. Etsi tulosta tukevia todisteita, hylkää kaikki muut todisteet
3. Pysy kannallasi lopun elämää ja toista sitä kaikille herkeämättä.
4. Valmis!

http://www.tiede.fi/keskustelu/66231/ei_yliopistollinen_tutkimus_taikako...

Catilina
Rupea lääkäriksi tms. ja harrasta matematiikkaa. Se on paljon parempaa niin.Allekirjoitan, hanki hyvä ammatti, harrasta matematiikkaa.

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä7801

Epäilisin, että halusi matemaatikoksi kumpuaa lapsuudesta, jossa ei ole ollut tarpeeksi hellyyttä ja läheisyyttä.

Ehdotan, että unohdat matematiikan ja kouluttudut lähihoitajaksi. Niistä on pulaa, ainakin jos lähihoitajilta kysytään, myös heikompina taloudellisina aikoina. Cheekin fanittaminen ja vähän hintahtava pukeutuminen auttaa koulutuksen ohella myös naisrintamalla.

HuuHaata
Epäilisin, että halusi matemaatikoksi kumpuaa lapsuudesta, jossa ei ole ollut tarpeeksi hellyyttä ja läheisyyttä.Minkä tähden näin?

Niin, olisihan se helppoa jos lääkis kiinnostaisi tarpeeksi. Valkoista takkia ylle ja mukavaa palkkaa nostelemaan. En sano, etten koskaan hae lääkikseen, mutta tällä hetkellä ei sen kummemmin houkuta.

Juu katsotaan mitä tästä tulee. En ota asiaa turhan vakavasti. Matikan opiskelu ei koskaan mene hukkaan. Ehkä se oma ala joskus hahmottuu.

Oikeastaan haluaisin kirjailijaksi.

Guarani River Oil
Seuraa 
Viestejä467

Lääkärin ammatti on kutsumusammatti, jos 'kutsumusta' ei ole niin ei tule kuin kusipäitä mukuloita.

Jos matematiikka kiinnostaa, niin lue sitä. Jos haluaa töitä niin ohelle ohjelmointia ja tilastotiedettä. Itse opiskelen matematiikkaa ja aion suuntautua talousmatematiikaan, esim vakuutusmatemaatikon pätevyyden voi sitten suorittaa maisterin jälkeen. Opintoihin kuuluu myös kansantaloustiedettä.

Soveltavan matematiikan lukeminen on todellakin mahdollista, ja sovelluksiahan matematiikalle löytyy.

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä7801
Idel
HuuHaata
Epäilisin, että halusi matemaatikoksi kumpuaa lapsuudesta, jossa ei ole ollut tarpeeksi hellyyttä ja läheisyyttä.Minkä tähden näin?

Niin, olisihan se helppoa jos lääkis kiinnostaisi tarpeeksi. Valkoista takkia ylle ja mukavaa palkkaa nostelemaan. En sano, etten koskaan hae lääkikseen, mutta tällä hetkellä ei sen kummemmin houkuta.

Juu katsotaan mitä tästä tulee. En ota asiaa turhan vakavasti. Matikan opiskelu ei koskaan mene hukkaan. Ehkä se oma ala joskus hahmottuu.

Oikeastaan haluaisin kirjailijaksi.
Kunhan vitsailin. Opiskele sitä, mikä hyvältä tuntuu.

Kirjailija, muusikko ja taiteilija kuuluvat kuitenkin sarjaan, jossa hyvin moni epäonnistuu, eli en kenellekkään suosittele. Ne joilla on todella paljon kutsumusta siihen suuntaan eivät kuitenkaan toisten suosituksia kuuntele, ja hyvä niin.

2020: Kukaan ei tiedä miltä maailma silloin näyttää. Jos arvata pitää, niin entistä useampi matemaatikko valmistuu silloin koodariksi. Samoin entistä useampi valitsee varmaan ihan omat polkunsa. Oli mikä oli, ainut neuvo minkä osaan antaa on olla jäämättä jumiin. Yksi helppo neuvo, jota silti harva osaa (valmistumisen jälkeen) noudattaa.

Kiitän vastaajia. Lienee niin, että se unelmien työ on vain harvojen valituiden löydettävissä. Minulle sitä ei ainakaan ole olemassa. Vai kuka palkkaisi minut, joka haluaisin työltäni ison saavillisen numeroita, hiukan fysiikan lakeja, kirjoittamista, muutaman pisaran psykologiaa ja hieman filosofiaa. Mahdollisuutta yrittää päästä selville ihmisyydestä. Vähän kaikkea. Eikä mitään liikaa.

Juu mulla on väärä käsitys työstä. Se on jotain muuta.

pöhl
Seuraa 
Viestejä968

Jos haluaa työkseen ison kasan numeroita, niin varmaan kannattaa hakea Aalto-yliopistoon johonkin soveltavan tutkimuksen projekteihin. Siellä on varmaan aika paljon Matlab-mallinnusta. Toinen mieleen tuleva paikka voisi olla VTT. Mulla ei ole kummastakaan omakohtaista kokemusta.

Guarani River Oil
Seuraa 
Viestejä467

Idel, tuntosi ovat hyvin samankaltaisia kuin minulla. Itse koen olevani enemmän taiteilija kuin insinööri, mutta matematiikka kiinnostaa. Samoin kiinnostaa yhteiskunnalliset asiat, harrastan myös kirjoittamista ja musiikkia. Toivon vain että joskus löytyisi se oikea ammatti jossa voisin hyödyntää omia lahjojani, katsoo nyt mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Joku viisas joskus sanoi että tärkeintä on se, että tekee asioita sydämellään.

Omanarvontuntoa nostetaan monin tavoin erityisesti erillaisissa yhteisöissä kuten kouluissa, siihen sisältyvillä suorituksilla, joissa tunnutaan menestyvän muita paremmin. Se on helppoa kauraa ja mahdintunne kiristää paidan nappeja. Kun vielä vertailukohdaksi ottaa asiassa heikoimman niin ei housuissaan pysy. Kyse voi olla kapea-alaisesta lahjakkuudesta ja monet muut osaamisalueet on heikosti hoidetut tai kartetut. Koulumaailma sallii sen, koska aikuisen velvolisuuksia ei ole. On kuin kanarialintu häkissään kissatalossa riekkumassa koska kissat ei pääse kimppuun jos nyt ei ihan hölmöile päätään raosta ulos.

Kannattaa harjoitella niillä alueilla joissa on heikko. Saa ne sille tasolle ettei ne kiusallisen paljoa näy veraten yleiseen tasoon. Monet asiat joissa sosiaaliset suhteet hallitsevat ei löydy mitään loogista kaavaa millä hoitaa asia. Ihmiset valitsevat ja päättävät pääosin irrationaalisesti ymmärtämättä itsekkään miksi, eikä sivusta seuraava saa sitä vähää tolkkua asiasta.

Jos ei viihdy erityisesti ihmisten kanssa ja tutustu helposti on turhaa rasittaa sairaalalaitosta lääkärinä. Siinä työssä ei ole lokeroa nörtille jolla on vaikeuksia kohdata helppojakaan ihmisiä, saati sitten sairauden riuduttamia epäsosiaalisia ihmisiä joita inhottaa koskeakin. Heikoilla taidoillaan ei pääse ylempiin virkoihin joissa ei tarvitse hoitaa, vaan hallinnoida.

abskissa
Seuraa 
Viestejä3654

No siksihän se matematiikka pitää valita, että mitään mielenkiintoisempaa ei vaan ole. Ammatti taas kannattaa valita oman mukavuudenhalun ja palkkatoiveiden mukaan. Matemaatikolla voi olla useampia vaihtoehtoja.

"Unelmien työ" taas on tyytymättömyyteen johtavaa huuhaata, vrt. romanttinen rakkaus.

We're all mad here.

Jos aikoo matemaatikoksi, mikäpä estää aloittamasta vaikka heti. Ei siinä tarvitse luentojen alkamista odottaa. Luentoja on sitten paljon hauskempi seurata, kun asiat jo tuntee; jää aikaa ajatteluunkin.

Schaum´s Outline -sarjan teokset johdattelevat helppotajuisesti moniin korkeakoulumatematiikan aloihin. Esimerkiksi vektorianalyysi ja muut allaolevassaa linkissä esitellyt teokset ovat tällaisia sisältäen satoja perusteellisesti selitettyjä mallilaskuja. Ei tarvitse olla kenenkään luennoitsijan armoilla.

Varsinkin esim. lineaarialgebra matriiseineen olisi hyvä alustavasti tuntea, samoin moni muu matematiikan ala. Matematiikan sivuaineisiin kuuluu tavallisesti fysiikka. Samassa sarjassa on vastaavanlaiset fysiikan oppikirjat.

http://www.amazon.com/Schaums-Outline-V ... gy_b_img_z

Jos haluaa nauttia matematiikasta vielä enemmän, voi lukea esim. Johdatus korkeampaan analyysiin -kirjan loppuosan. Vaikka tentteihin valmistautuessa siitä ei enää olekaan hyötyä. Samoin Lindelöfin Diffis III,2 on hyväätekevää lukemista.

http://www.antikvaari.fi/naytatuote.asp?id=935350

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat