Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Eilen (9.5) tulleesta Teeman dokumentista "Neandertalinihmiset"
minulle jäi useita kysymyksiä auki. Tässä yksi...

Geeneistä:
On siis geeni joka vaikuttaa esim. puheen tuottamiseen.
Joku toinen geeni vaikuttaa esim. hiusten väriin tms.

Dokumentista ilmeni, että ihmisissä on pieni osa Neandertalin
geenejä. Missään vaiheessa ei tullut ilmi, mikä on tämän geenin
ominaisuus? Tuottaako Neandertalin geeni esim. pidemmän nenän tai
matalamman otsan vai mitä se oikein tekee?

Eurooppalaisten ja aasialaisten perimässä on Neandertalin
geenejä. Afrikan eteläosan väestössä ei ole näitä geenejä.
Joten olisi kiintoisaa tietää, mikä on se erottava tekijä
Saharan eteläpuolen ihmisten ja eur/aasialaisten ominaisuuksissa?
Tätä ei selitetty millään tavalla.

Sivut

Kommentit (33)

Sattumaako? Tuskin.

Helsingin yliopiston tuoreessa tutkimuksessa käy ilmi että leveäkasvoisilla miehillä on enemmän lapsia kuin kapeakasvoisilla. Ja hyvä uutinen on se, että tutkijat uskovat tämän johtuvan leveäkasvoisten paremmasta menestyksestä naismarkkinoilla.

Leveäkasvoisten testosteroniarvot ovat myös korkeammat kuin kapeakasvoisten.

Samassa tutkimuksessa myös todettiin, että leveäkasvoisemmat miehet ovat aggressiivisempia kuin kapeakasvoiset kilpakumppaninsa.

Helsingin yliopiston tutkijan John Loehrin mukaan aggressiivisuutta on arvioitu näissä tutkimuksissa koko väestön tasolla, ei yksittäisten ihmisten toimintaa.

Tutkimuksissa miesten leväkasvoisuuteen on liitetty aggressiivisuuden lisäksi voima ja taistelukyky.
http://www.iltasanomat.fi/seksi-parisuh ... 60293.html

Kontenneuker
Seuraa 
Viestejä159
Liittynyt8.12.2005

"Mating with Neanderthals and another ancient group called Denisovans introduced genes that help us cope with viruses to this day, they conclude.

Previous research had indicated that prehistoric interbreeding led to up to 4% of the modern human genome.

The new work identifies stretches of DNA derived from our distant relatives.

In the human immune system, the HLA (human leucocyte antigen) family of genes plays an important role in defending against foreign invaders such as viruses."

JPI
Seuraa 
Viestejä26699
Liittynyt5.12.2012
JukkaPa

Eurooppalaisten ja aasialaisten perimässä on Neandertalin
geenejä. Afrikan eteläosan väestössä ei ole näitä geenejä.
Joten olisi kiintoisaa tietää, mikä on se erottava tekijä
Saharan eteläpuolen ihmisten ja eur/aasialaisten ominaisuuksissa?
Tätä ei selitetty millään tavalla.Kaipa se tarkoittaa sitä, että me olemme aasialaisten kanssa niitä sekarotuisia ja Afrikan eteläosassa asuu niitä puhdasrotuisia.

3³+4³+5³=6³

Kaipa se tarkoittaa sitä, että me olemme aasialaisten kanssa niitä sekarotuisia ja Afrikan eteläosassa asuu niitä puhdasrotuisia.

On sub-sahara afrikkalaisetkin sekoittuneet muitten ihmis "lajien" kanssa jonkin verran käsittääkseni.

http://dienekes.blogspot.fi/2012/07/new-evidence-for-archaic-admixture-i...
http://blogs.discovermagazine.com/gnxp/2011/09/africans-arent-pure-human...

Jotkut on sanoneet että venäläinen nyrkkeilijä Nikolai Valuev omaisi keskivertoa enemmän neanderthalin geenejä.

Reisimasa
Seuraa 
Viestejä406
Liittynyt21.12.2012

Voi olla, tuolla on enempi karvaa, kun minulla ja mun kissala yhteensä. Ja kyllähän kaveri on hieman hassun näköinen näin muutenkin.Jos sattuu lukemaan ketjua ja osaa Suomea (liekkö kumpaakaan), niin olen suuri fani! Älä lyö!

Edit: Siis taittuuko se venäjäkään, suoamea tuskin tajuaa.

My feeling always is, if I thought of it, somebody else has thought of it

JPI
Seuraa 
Viestejä26699
Liittynyt5.12.2012
vapaatyyli

Jotkut on sanoneet että venäläinen nyrkkeilijä Nikolai Valuev omaisi keskivertoa enemmän neanderthalin geenejä.
Tämä on vahva todiste sille että Neanderthalin ihminen elää vielä keskuudessamme.

3³+4³+5³=6³

MooM
Seuraa 
Viestejä7245
Liittynyt29.6.2012
JukkaPa

Geeneistä:
On siis geeni joka vaikuttaa esim. puheen tuottamiseen.
Joku toinen geeni vaikuttaa esim. hiusten väriin tms.

Dokumentista ilmeni, että ihmisissä on pieni osa Neandertalin
geenejä. Missään vaiheessa ei tullut ilmi, mikä on tämän geenin
ominaisuus? Tuottaako Neandertalin geeni esim. pidemmän nenän tai
matalamman otsan vai mitä se oikein tekee?
Geenit vaikuttavat ulkoasuun, mutta hyvin harvat ominaisuudet ovat yksittäisten geenien tulosta. Toisaalta iso osa geenistöstä ei näy ulkoisesti, vaan vaikutus on kokonaisvaltaisempi yksilön biologisiin ominaisuuksiin (ihan hattuheittona vaikka makuaistin herkkyys, taipumus rintasyöpään tai lihassolujen koostumus). Ja näissäkin on yleensä useita geenejä, jotka yhdessä ympäristön kanssa tuottavat yksilön tilan.

Nuo geneettisen samankaltaisuuden vertailut perustuvat geenistön samankaltaisuuden vertailuun (http://en.wikipedia.org/wiki/Human_genetic_variation). Nykyihmiset ovat keskenään hyvin samanlaisia, mutta jos verrataan eri nykyihmisryhmiä neanderthaleihin, nähdään, että eurooppalaisilla on enennmän samankaltaisuutta neanderthaien kanssa kuin noilla eteläafrikkalaisilla (mustilla, ei buurien jälkeläisillä tms valkoisilla). Ei se ero välttämättä näy mitenkään muun monimuotoisuuden joukosta. Ja edelleen, ihmiset ovat silti lähempänä toisiaan kuin mitään muuta lajia/alalaijia.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Pine
Seuraa 
Viestejä250
Liittynyt5.3.2012

Meidän nykyihmisten perimä sisältää neandertalilaisten perimän kokonaisuudessaan toisin sanoen me emme ole perineet vain joitain tiettyä pientä osaa esimerkiksi joitakin geenejä neandertalilaisten perimästä. Neadertalilaisten perimä on vain perimässämme hyvin pieninä paloina. Joillakin ihmisillä on jokin osa ja jollakin toisella toinen osa.
Joku on joskus laskenutkin, että kun maapallon 7 miljardista ihmisestä noin kuudella miljardilla (pois lukien afrikkalaiset) on keskimäärin 3 % neandertalilaista perimää niin meidän perimässämme on materiaalia, josta saisi aikaan 180 miljoonaa neandertalilaista! Toisin sanoen neandertalilaisten perimä jatkaa evoluutiotaan meidän perimässämme vielä tänäkin päivänä

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Jos olen lukemastani materiaalista oikein ymmärtänyt, voi mieltää että neandertalin ihminen, Denisovan ihminen ja Homo sapiens ovat kaikki samasta kantamuodosta versoneita haaroja. Tässä mielessä meillä on kaikilla sama "perusperimä", mutta eroja on tullut ryhmien siirryttyä loitommalle toisistaan niin että ollaan oltu pitkän aikaa erossa. Kun Homo sapiens -ihmisiä on viimeisenä näistä kolmesta lähtenyt siirtymään Afrikan ulkopuolelle, he ovat Lähi-Idän pullonkaulassa törmänneet neandertaleihin ja risteytyneet sen verran että olikos se 1,5 % Afrikan ulkopuolisen ihmisen perimästä on neandertaleilta perittyä. Euroopan länsiosiin asti jolkutelleet neandertalit eivät kuulema ole meikäläisiin risteytyneet, ehkä sen takia että he olivat jo niin pitkälle eriytyneet että hedelmällisen jälkeläisen tuottaminen ei ollut ristisiitoksessa mahdollista?

Kun ripauksen neandertalia saanut nykyihminen jatkoi matkaansa ja päätyi lopulta Australiaan, matkan varrella tahi perillä hän sai perimäänsä toisen ripauksen toiselta ryhmältä, Denisovan ihmisiltä.

Tieteen Kuvalehdessä kerrottiin että Denisovan ihmisen ja nykyihmisen erona on muutama proteiini jotka nykyihmisellä ovat erilaiset. Lisäksi viisi geeniä on meissä ilmeisesti mutatoituneena heihin verrattuna, kaksi näistä liittyy autismiin, yksi kykyyn puhua.

Hivenen jäin ihmettelemään että koska nykykäsityksen mukaan neandertalikin osasi puhua, miten Denisovan ihmisen ja nykyihmisen välillä sitten olisi jotenkin erityinen ero juurikin puheentuottamisessa, koska Denisovan ihminen kuulema on sukua neandertalille? Olivatko he menettäneet puhekykynsä vai mitä kummaa? Täytyy kyllä sanoa että lukemani artikkeli oli vähän epämääräinen ja joudun vielä ihan muistin varassa tässä lonkalta heittämään.

Vai olisiko se sitten että Denisova oli erkaantunut neandertalista sen hyvin varhaisissa vaiheissa, eli myöhempinä aikoina neandertali oli sanoisiko "ihmismäisempi" kuin Denisova?

Olisi kuitenkin mielenkiintoista tietää että jos aseteltaisiin kaikki kolme, neandertali, denisovalainen ja nykyihminen rinnakkain, että olisiko se ero oikeasti kumminkaan kauhean räikeä. Kun on tässä ketjussakin kaikenlaisia kuvia jo ollut, niin onhan meistä moneksi.

Se vähän ärsytti että lukemassani artikkelissa möläytettiin taas kerran rasittava näkemys että näiden vanhempien ihmismuotojen avulla voisimme tietää enemmän itsestämme. Minkä pirun takia meidän pitäisi juuri itsestämme tietää, eikö olisi kiinnostavampaa tietää neandertaleista ja denisovista? 7 miljardia Homo sapiensia ja noiden menneiden ihmislajienkin ainoa funktio olisi kertoa meille lisää meistä nykyihmisistä? Hohhoijaa! Olisi kyllä aikamoista "rasismia" jos nuo menneet lajit olisivat vielä elossa.

MooM

Geenit vaikuttavat ulkoasuun, mutta hyvin harvat ominaisuudet ovat yksittäisten geenien tulosta. Toisaalta iso osa geenistöstä ei näy ulkoisesti, vaan vaikutus on kokonaisvaltaisempi yksilön biologisiin ominaisuuksiin (ihan hattuheittona vaikka makuaistin herkkyys, taipumus rintasyöpään tai lihassolujen koostumus). Ja näissäkin on yleensä useita geenejä, jotka yhdessä ympäristön kanssa tuottavat yksilön tilan..


Olen huomannut, että sinä kirjoitat melko vaivattomasti melko monista biologian ilmiöistä. Sallithan minun kysyä geneettisestä periytymisestä, kun itse tunnen sitä asiaa melko heikosti.

Olen huomannut, että pitkien isien pojat ovat yleensä pitkiä. Samoin sirojen äitien tyttäret ovat siroja.
Minusta näyttäisi, etteivät toisen puolison ominaisuudet näkyisi tässä nimenomaisessa asiassa.
Ovatko juuri nämä ominaisuudet X ja Y-kromosomeihin liittyvien geenien ilmentymiä?
Vai onko minun tutkimani otos vain yksinkertaisesti liian suppea?

Olen tavannut useamman kuin yhden henkilön, joka sanoo haluavansa lisääntyä siksi, että ”hänellä on hyvät geenit” (kaikki miehiä ovat olleet he).
Jos geenit kuitenkin vaikuttavat ominaisuuksiin yhteisvaikutuksena ja kahden 30 000 korttia sisältävän pakan sekoittaminen tuottaa aivan tolkuttoman määrän kombinaatioita – olkoonkin, että osa korteista saattaa olla samoja molemmissa pakoissa, niin ”hyvien geenien” siirto tuntuu aivan toivottomalta, jos tarkoituksena on siirtää joitain tiettyjä ominaisuuksia.
.

Mr. Smith
Seuraa 
Viestejä1316
Liittynyt15.3.2013

Denisovan ihmisestä ei tiedetä juuri mitään.
Ihmistyypistä ei ole löydetty kuin muutama varvas- ja sormiluu, siinä kaikki tähän mennessä.
Nämä luuthan eivät sanoisi sinällään yhtään mitään,
mutta niistä on onnistuttu erottamaan DNA:ta..ja kas kummaa!
DNA oli täysin uuden tyyppistä.
Se ei ollut Neandertalilaisten, eikä myöskään Nyky-Ihmisten DNA:ta, ja se oli 30 000 - 40 000 v. vanhaa.

Ilmeisesti Denisovan ihminen (löydöt tehtiin Denisovan luolasta Etelä- Siperiasta) oli Neandertalilaisten sisarlaji.
Se oli kehittynyt Heidelbergin ihmisestä, ihan kuin Neandertalilaiset,
mutta levinnytkin Aasiaan ja jatkanut kehittymistään siellä Denisovan ihmiseksi.
Toiset levisivät Eurooppaan ja kehittyivät siellä Neandertalilaisiksi.

Ja kun Nyky-Ihmiset alkovat levitä Afrikasta n. 60 000 v. sitten,
ne kohtasivat jo Lähi-Idän alueella Neandertalilaisväestöä ja risteytyivät myös niihin.

Sitten Aasiaan levitessään ne kohtasivat Denisovalaisia ja myös risteytyivät n. 30 000v. sitten.
Denisovalaisten geenejä onkin nykyisessä Melanesian väestössä, Etu- ja Taka-Intian väestössä,
Papua- Uusi Guinean väestössä ja Australian alkuperäisväestössä.. MUTTA..
Ei missään muualla!

Tämä siis nykyisen tiedon pohjalta, mutta uusia löytöjä tehdään
ja toivottavasti Denisovalaisesta löytyy isompia fossiileja, kuin pari sormiluuta tai pätkä varvasta.

Pystyttäisiin kuvaamaan, millainen se oli ulkonäöltään, nyt ei pystytä vielä..

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

OBS. Taisikin olla National Geoprachic -lehti josta luin siitä Denisovan ihmisestä. Menee nämä lehdet sekaisin kun tapaan aina lukea kirjastossa Tiede-, Tieteen Kuvalehti- ja NG-lehdet (vähintään).

totinen
Seuraa 
Viestejä4880
Liittynyt16.3.2005
Pine

Meidän nykyihmisten perimä sisältää neandertalilaisten perimän kokonaisuudessaan toisin sanoen me emme ole perineet vain joitain tiettyä pientä osaa esimerkiksi joitakin geenejä neandertalilaisten perimästä. Neadertalilaisten perimä on vain perimässämme hyvin pieninä paloina. Joillakin ihmisillä on jokin osa ja jollakin toisella toinen osa.
Joku on joskus laskenutkin, että kun maapallon 7 miljardista ihmisestä noin kuudella miljardilla (pois lukien afrikkalaiset) on keskimäärin 3 % neandertalilaista perimää niin meidän perimässämme on materiaalia, josta saisi aikaan 180 miljoonaa neandertalilaista! Toisin sanoen neandertalilaisten perimä jatkaa evoluutiotaan meidän perimässämme vielä tänäkin päivänä

Tutkittiin 665 ihmisen geenit ja niistä löytyi 20% neandertalin ihmisen geeneistä. Puhealueen geenit loistivat poissa olollaan, sen sijaa ihon geenit olivat runsaasti edustettuna.

http://phys.org/news/2014-01-neanderthal-lineages-excavated-modern-human.html

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Em. linkissä sanotaan (copypaste ei nyt näemmä toimi millään ilveellä) että neandertaleilta saimme ihon pigmentaatioon vaikuttavia geenejä ja täten pystyimme nopeammin adaptoitumaan paikallisiin olosuhteisiin. Tarkoittaako tuo nyt sitten keskimääräistä vaaleampaa ihonväriä, sellaista mikä eurooppalaisilla ja aasialaisilla on? Olisihan siinä järkeä sikäli että jos neandertalit olivat itsekin vaaleita jo entuudestaan pohjolaan sopeutuneina, niin miksi suotta kehittää uudemman kerran sama ominaisuus kun sen voi periä sisarlajilta?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat