Seuraa 
Viestejä45973

Miksi islamilainen itsemurhapommittaja räjäyttää itsensä siviilien keskellä? Miksi jotkut vastustavat fanaattisesti rasisismia ja Mc Donaldsia? Miksi jotkut kiusaavat joukolla yhtä ihmistä fanaattisesti?

Kaikkein yleisin fanaattisuuden muoto, mihin Suomessa törmää on rasismin vastustaminen. Rasismin vastustajia kuvaillaankin usein väkivaltaiksi ja henkiseen väkivaltaan helposti sortuviksi fanaattisiksi vouhottajiksi. Jos joku ei halua jakaa heidän omituista arvomaailmaansa, niin sen kimppuun he joukolla hyökkäävät, joko väkivalloin tai henkistä väkivaltaa käyttäen.
Suomessa onkin paljon yleisempää, että etnistä taustaa olevan ihmisen seurassa olleet rasismin vastustajat turvautuvat väkivaltaan kuin, että etnisen taustan omaava turvautuisi väkivaltaan.

Lukiessani Bomskun ja Neuroosin juttuja huomasin hirveää fanaattisuutta ja järjen vastaista toimintaa. Moni onkin ihmetellyt, mistä he fanaattisuutensa ammentavat? Totuus ei ole heille pääasia, vaan fanaattisuus, siis joku asia minkä puolesta he ovat valmiita valehtelemaan ja trollaamaan satojen viestien ajan. En väitä, että Neuroosin kaikki jutut olisivat fanaattisia, osa on ihan normaalejakin, mutta joku asia laukaisee hänenkin fanaattisuutensa ja alentaa hänet älyllisesti alemmalle tasolle.

Itse en ole ollenkaan fanaattinen, en omaa poliittista kantaa, eikä minulla ole vahvaa kantaa ulkomaalaisista. Minun onkin vaikeaa ymmärtää vaikkapa juutalaisten fanaattisuutta, miten ketkään voivat niin fanaattisesti vihata arabeja ja levitellä heistä ilkeämielisiä valheita. En kykene käsittämään fanaattisuutta, kertokaa minulle, mikä tekee ihmisestä fanaattisen?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (20)

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613

Fanaattisuutta ilmenee maailmassa, koska

a. osa ihmisistä ei omaa minkäänlaista lähdekritiikkiä eikä osaa tietoonsa saamistaan asioista erotella totta ja tarua. Tällöin fiksummat kaverit pystyvät - jos se heidän tarkoitusperiinsä sopii - lietsomaan älyttömiä määriä vihaa otollisessa maaperässä ja luomaan fanaattisia katsantokantoja. Tällainen tilanne on esimerkiksi Lähi-Idässä, jossa kansanjohtajat omaa asemaansa pönkittääkseen aina silloin tällöin osoittelevat sormella jotakin random ryhmää ja sanovat että nuo tuolla ovat vastuussa kaikesta kurjuudestanne.

...ja

b. esimerkiksi osa ihmisistä pitää jostain kumman syystä Josef Mengeleä kovinkin hienona ihmisenä, ei pidä historiallisesti dokumentoituja faktoja tosina vaan ovelan maailmanlaajuisen salaliiton tuloksena. Tässä ei ole aina kysymys edellä mainitusta, auktoriteetin synnyttämästä fanaattisuudesta vaan kyseessä on tila, jossa henkilö itse muokkaa todellisuuttaan suuntaan, joka miellyttää häntä enemmän kuin faktat.

Kohta a rajoittuu lähinnä kouluttamattomiin ihmisiin, joilla on voimakas auktoriteettiusko. Kohtaa b tekevät kaikki ihmiset jossain määrin tiedostamattaan pienien asioiden suhteen - havaintoja tulkitaan joskus ennakkokäsityksiin sopivalla tavalla, muistot vääristyvät haluttuun suuntaan ja sen sellaista - tämä on ihan dokumentoitu fakta.

Fanaattisuudeksi kohta b muuttuu nimenomaan silloin kun muunneltavan asian mittakaava kasvaa siinä määrin, että yleisesti totuudeksi hyväksyttyä asiaa ei kykene hyväksymään, vaan sille keksii kaikenlaisia selityksiä kuten salaliittoja ja muuta vastaavaa sälää; näitä selityksiä on yleensä mahdoton falsifioida...

Jukterin painevoimalaki on lievää hieman voimakkaampi esimerkki kohdasta b. Henkilö Savosta on siinä määrin teoriansa lumoissa, että kaikki tuntuu vain vahvistavan hypoteesia - ja jos jokin kohta sitä vastaan onkin, muuttaa hän tiedostamattaan itse hypoteesia ja väittää sen olleen alun perinkin mainitun kaltainen... jolloin taas hypoteesi on pätevinään tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Mengelefanimme kohdalla tilanne on vielä hieman pidemmällä.

Fanaattisuudella on monia ilmentymiä. Kaikki niistä eivät johda väkivaltaan. Myös esimerkiksi viihdetaiteilijoiden ihannointi, fanittaminen, juontaa juurensa nimenomaan fanaattisuuteen.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Tällainen tilanne on esimerkiksi Lähi-Idässä, jossa kansanjohtajat omaa asemaansa pönkittääkseen aina silloin tällöin osoittelevat sormella jotakin random ryhmää ja sanovat että nuo tuolla ovat vastuussa kaikesta kurjuudestanne.

Israel onkin syynä heidän kurjuudestaan! Mutta en silti ymmärrä sitä fanaattisuutta, jolla he protestoivat. Hassukuvat olivat mielestäni älyttömin fanaattisuuden osoitus. En olisi uskonut, että pari hassukuvaa saa muslimit noin fanaattisiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neonomide
Autoritaarinen kasvatus lienee altistava tekijä fanaattisuudelle. Yhden totuuden ihmiset ovat muutenkin aika tympeää sakkia.

Katsoin televisiosta kerran elokuvan, joka kertoi juutalaisten elämästä. Ankara isä ja äiti pakottivat lapsensa tekemään läksyjä ja lukemaan ikätovereihinsa nähden paljon enemmän kouluaineita. Hänen vanhempansa oltiin kuvattu fanaattisiksi ihmisiksi, joiden elämän päätarkoitus oli lapsensa pärjääminen koulussa. Kun lapsi kasvoi ja varttui aikuiseksi, ei vanhemmille tuntunut kelpaavan yksikään hänen tyttöystävistään: he kaikki olivat alempiarvoisia.

Mikä tekee ihmisestä fanaattisen?

Halu olla oikeassa, halu alkaa "alentamaan" muita jotta muut tajuaisivat että hän ainakaan ei ole sellainen tai tuollainen. Siis halu näyttää muille olevansa ainakin itse parempi.

Tuohon lisäksi uskonnollinen fanaattisuus, aivopesty indiviidi.

Fanaattisuus esiintyy useimiten ihmisellä vain yhdessa asiassa. Ja tähän yhteen asiaaan laitetaan sitten paljon energiaa. Fanaattisuudessa ei kaihdeta rumia sanoja tai luokkauksia tai itsekehua. Fanaattisuus voi myös johtaa toisen tappamiseen, se on sitä äärimmäistä fanaattisuutta.

Jos siitä asiasta osaa puhua asiallisesti , osaa olla luokkaamatta muita ja samalla kykenee käyttäytymään hyvin ja osaa arvostaa ihmisiä, silloin se ei enää ole fanaattisuutta.

Gideon
Kaikkein yleisin fanaattisuuden muoto, mihin Suomessa törmää on rasismin vastustaminen. Rasismin vastustajia kuvaillaankin usein väkivaltaiksi ja henkiseen väkivaltaan helposti sortuviksi fanaattisiksi vouhottajiksi. Jos joku ei halua jakaa heidän omituista arvomaailmaansa, niin sen kimppuun he joukolla hyökkäävät, joko väkivalloin tai henkistä väkivaltaa käyttäen.

Näille "rasismin vastustajille", tai "suvaitsevaisille" on tyypillistä kaikkein sairaimpenkin asioiden suvaitseminen, kunhan ne vain liittyvät vieraaseen kulttuuriin. Heidän maailmankuvansa kyseenalaistajan ei tarvitse olla edes rasisti saadakseen hihhulien vihat päälleen. Suvaitsemattomuuden suvaitsemattomuus on asia, joka saa terroristien paapojat raivoihinsa kaikkein varmimmin. Jos esimerkiksi joku on sitä mieltä, että islamin raakalaismaisia lakeja ei kaivata täällä eikä länsimaalaisten todellakaan tarvitse pokkuroida jonkun pedofiiliprofeetan huuhaakäskyjä, saa hän "suvaitsevaiset" kimppuunsa harpyijalauman tavoin.

Fanaattisuuteen tarvitaan luonne, mikä ei osaa samaistua muihin ihmisiin. Kykenemättömyys nähdä asiat toisten näkökulmasta. Jos kokee olevansa aina oikeassa, toiset muuttuvat alemmiksi eliöiksi, joille voi tehdä mitä tahansa.

Näilläkin sivuilla tavattava ilmiö.
Muoks: Siihen en puutu, kuka siihen syyllistyy, sillä se lienee itsestään selvää...

Halle Lujaa
Fanaattisuuteen tarvitaan luonne, mikä ei osaa samaistua muihin ihmisiin. Kykenemättömyys nähdä asiat toisten näkökulmasta. Jos kokee olevansa aina oikeassa, toiset muuttuvat alemmiksi eliöiksi, joille voi tehdä mitä tahansa.

Näilläkin sivuilla tavattava ilmiö.
Muoks: Siihen en puutu, kuka siihen syyllistyy, sillä se lienee itsestään selvää...


Minä olen täysin päinvastaista mieltä asiasta! Fanaattisuus kasvaa joukossa, ajatteleppa hinteliä antifa-hihhuleita, jotka yksin ovat pelkkiä nössöjä. Kun he joukolla sitten hakkaavat jonkun "natsihomon", heistä tulee fanaattisia hulluja. He ovat valmiita vaikka tappamaan ilman mitään syytä, pelkän fanaattisuutensa tähden.
Toinen esimerkki on ajankohtainen, se liittyy hassukuviin. Kukaan yksittäinen muhamettilainen ei varmasti olisi lähtenyt fanaatisesti hulinoimaan muutaman hassukuvan takia, mutta iso joukko tempasi vielä isomman joukon mukaan.

Mielestäni sinun kertomasi juttu taasen ei kerro fanaattisuudesta, vaan assosiaalisesta käyttäytäytymisestä, joka on aivan eri asia. Se myöskin viittaa jonkinasteiseen psykoosiin, joka on yleistä antifa-hihhuleilla.

Tässä on tullut esille lähinnä fanaattisuuden huonoja puolia. Kaikkea sitä pahaa mitä fanaattisuus pahimmillaan voi aiheuttaa. Oma esimerkkini voisi olla Hitler, joka...no jokainen tietää tarinan. Mielestäni hän oli yksi historian henkilö, joka pääsi vallankahvaan juuri fanaattisuudensa, yhden aatteensa puolesta.

Asiani oli kuitenkin; Fanaattisuudesta voi olla monissa tapauksissa myös hyötyä. Monet ihmiskunnan suurimmista keksinnöistä ja mahtavista oivalluksista ovat syntyneet keksijän fanaattisuuden ansiosta. Idean kehittelijä uskoo omaan teoriaansa vahvasti, muiden vastustuksesta piittaamatta. Hänet mahdollisesti suljetaan jopa koko tiedemaailman ulkopuolelle. Luottamus oman teorian oikeellisuuteeen auttaa eteenpäin, ja usko omaan teoriaan tarkoittaa aina jossain määrin fanaattista suhtautumista omiin ajatuksiin.

Ajatellaan esimerkinomaisesti vaikkapa Albert Einsteinia. Tietojeni mukaan hänen ajatuksiaan monet senaikaiset tiedemiehet pitivät täysin huuhaana. Kuitenkaan Einstein ei missään vaiheessa menettänyt uskoaan omiin teorioihinsa. Mielestäni tässä on kyse fanaattisuudesta, hyvästä sellaisesta. Siis ilman fanaattisuutta monet innovaatiot olisivat jääneet keksimättä. Fanaattisuudesta on myös hyötyä.

"Fanaattisuus esiintyy useimiten ihmisellä vain yhdessa asiassa." - Ayla

Kyllä usein yhden ihmisen aika riittää vain yhden asian edistämiseen. Onkohan putkiaivoilla vaikutusta tuohon...

"Järkevää ja järjetöntä vastustetaan yhtäläisesti." - Goethe

Tässä on tullut esille lähinnä fanaattisuuden huonoja puolia. Kaikkea sitä pahaa mitä fanaattisuus pahimmillaan voi aiheuttaa. Oma esimerkkini voisi olla Hitler, joka...no jokainen tietää tarinan. Mielestäni hän oli yksi historian henkilö, joka pääsi vallankahvaan juuri fanaattisuudensa, yhden aatteensa puolesta.

Hitler tuo aina mieleeni taasen Einsteinin, joka oli myöskin vastaavanlainen nero. Kumpikin heistä omasi neron älykkyysosamäärän ja kumpikin muutti maailmaa konkreettisesti ja valtaisan tuhoisin seurauksin. Kummankin vastuulla on valtavien ihmismassojen kuolema. Hitler oli yksi kaikkien aikojen parhaista poliitikoista, en itse asiassa tiedä yhtään parempaa. Poliitikkojen paremmuus, kun ratkaistaan kansan suosiolla, niin Hitler lienee kaikkein suosituin kansansa keskuudessa ja ulkomailla.
Sodan jälkeen otettiin monissa maissa käyttöön laki, joka kielsi rangaistuksen uhalla puhumasta mitään hyvää natseista. Tämä laki on ainakin Saksassa vielä tänäkin päivänä voimassa. Eli voidaan todeta, että Hitler oli aikoinaan Huippu suosittu, mutta tämän mystisen lain johdosta hän on tällä hetkellä maailman vihatuin poliitikko.

Gideon

Hitler tuo aina mieleeni taasen Einsteinin, joka oli myöskin vastaavanlainen nero. Kumpikin heistä omasi neron älykkyysosamäärän ja kumpikin muutti maailmaa konkreettisesti ja valtaisan tuhoisin seurauksin. Kummankin vastuulla on valtavien ihmismassojen kuolema. Hitler oli yksi kaikkien aikojen parhaista poliitikoista, en itse asiassa tiedä yhtään parempaa. Poliitikkojen paremmuus, kun ratkaistaan kansan suosiolla, niin Hitler lienee kaikkein suosituin kansansa keskuudessa ja ulkomailla.
Sodan jälkeen otettiin monissa maissa käyttöön laki, joka kielsi rangaistuksen uhalla puhumasta mitään hyvää natseista. Tämä laki on ainakin Saksassa vielä tänäkin päivänä voimassa. Eli voidaan todeta, että Hitler oli aikoinaan Huippu suosittu, mutta tämän mystisen lain johdosta hän on tällä hetkellä maailman vihatuin poliitikko.

Joskus löysin jonkun tutkimuksen Natsijohtajien älykkyysosamääristä, porukkahan oli täynnä neroja tai lähes neroiksi luokiteltavia! Itse Hitlerin fiksuudesta en tiedä, jotain siellä päässä on varmasti liikkunut. Fanaattisuutta tarvitaan myös joukkojen lähettämiseen Neovostoliittoon, kesävarusteissa. Usko Neovostoliiton lyömiseen oli niin vahva, että sodan ei uskottu kestävän talveen asti tuolla idän puolella. Hitler oli muistaakseni itse määrännyt nuo joukot kesävarusteissa matkaan.

"Nerouden ja hulluuden raja on veteen piirretty viiva."

Uskon!

Jokainen päättää mihin käyttää omia aivojaan, valinnan vapaus.

Fanaattisuuden avulla uskon ihmisen pääsevän vielä askeleen pidemmälle kuin muut. Riskien ottaminen kuuluu fanaattisuuteen, se joka pelaa ei pelkää. Ihmisellä, jolla ei ole mielipiteitä, on ainut mahdollisuus yrittää ymmärtää toisia ihmisiä.

Joskus löysin jonkun tutkimuksen Natsijohtajien älykkyysosamääristä, porukkahan oli täynnä neroja tai lähes neroiksi luokiteltavia!

Niinhän se oli, paljon neroja ja luovia ihmisiä. Maailma olisi varmasti kovin erilainen, jos Hitler olisi voittanut sodan. Arkkitehtuuri ja väestön koostumus olisivat varmasti kovinkin erilaisia.

Gideon

Niinhän se oli, paljon neroja ja luovia ihmisiä. Maailma olisi varmasti kovin erilainen, jos Hitler olisi voittanut sodan. Arkkitehtuuri ja väestön koostumus olisivat varmasti kovinkin erilaisia.

Maailma olisi myös erilainen, jos Hitler ei koskaan olisi päässyt valtaan. Nyt voimme ottaa oppia virheistämme.

"Ihminen joko oppii tai tuhoaa itsensä."

Jos Hitler olisi voittanut sodan, niin olisiko maailma edes pahempi paikka? Mahdollisesti se olisi jopa parempi paikka elää, reilumpi yms. Maailmahan ei tiettävästi koskaan ole reilu, joten se siit'...

Fanaattiset ihmiset ovat kuitenkin vieneet tätä maailmaa paljon eteenpäin. Mielipiteet, ajatukset on rakennettava vahvoiksi kuin teräs. Tällöin voi vastustaa kaikkia muita! Luultavasti, kun ihminen ajaa tarpeeksi pontevasti omaa asiaansa sanotaan häntä fanaattisuudeksi. Tämä omana määrittelynäni fanaattisuudesta. Tietysti se on myös paljon muuta.

"Sen sijaan että vanhat ihmiset pysähtyvät tieteitä harjoittaessaan paikalleen, taantuvat nuoret. Vanhat kieltävät edistysaskeleet, elleivät ne sopeudu heidän aikaisempiin aatteisiinsa, ja nuoret taantuvat, kun he eivät jaksa käsitellä aatteita, joihin he ovat ryhtyneet, mutta silti myös haluavat saada aikaan erikoista." - Goethe

Gideon
Mikä tekee ihmisestä fanaattisen?

Jokaisella ihmisellä on mielessään malli maailmasta, mitä se on ja mitä tulee olla.

Fanaattinen on sellainen ihminen, joka ei muuta synnyttämäänsä mielen malliaan, vaikka kaikki faktat olisivat mallia vastaan. He eivät tunnusta mitään vastakkaista faktaa todeksi pelätessään oman itsensä - joka on oikesti se itse luotu malli maailmasta - tuhoutumista. Fanaattisen ihmisen kyky joustaa itse luodusta mallistaan on nolla.

Vähemmän fanaattiset muuttavat malliaan tai tulevat ainakin epäröiviksi niiden faktojen edessä, jotka ovat mallin vastaisia. He tunnustavat itselleen vastakkaisten faktojen olemassa olon silläkin uhalla, että ne faktat heikentävät heidän itse muodostamaansa kuvaa maailmasta. Joku kokemus saattaa aiheuttaa muutoksen.

Tyypillistä on se, että nuoret ovat fanaattisia. Vanhukset ovat harvoin fanaattisia, koska heillä on useita kokemuksia, jotka sotivat fanaattisuutta vastaan. Siitä syystä vain nuoret kelpaavat sotilaiksi ja terrorisien marttyyreiksi.

Fanaattinen on sellainen ihminen, joka ei muuta synnyttämäänsä mielen malliaan, vaikka kaikki faktat olisivat mallia vastaan. He eivät tunnusta mitään vastakkaista faktaa todeksi pelätessään oman itsensä - joka on oikesti se itse luotu malli maailmasta - tuhoutumista. Fanaattisen ihmisen kyky joustaa itse luodusta mallistaan on nolla.

Tarkoitatko tällä sellaista tapausta, jossa nuori islamilainen räjäyttää itsensä lasten ja vanhuksien seassa ja luulee pääsevänsä paratiisiin.

Gideon, sitäpä juuri. Ei hän näe uhreja ihmisinä, vaan karjana, resursseina, jota hyödyntämällä pääsee paratiisiin. Näiden ihmisien johtajat taas näkevät nämä fanaatikot juuri samalla tavalla resursseina, joita hyödyntämällä he pääsevät omaan paratiisiinsa, saavat rikkauksia ja mainetta.

HaZe
Gideon, sitäpä juuri. Ei hän näe uhreja ihmisinä, vaan karjana, resursseina, jota hyödyntämällä pääsee paratiisiin. Näiden ihmisien johtajat taas näkevät nämä fanaatikot juuri samalla tavalla resursseina, joita hyödyntämällä he pääsevät omaan paratiisiinsa, saavat rikkauksia ja mainetta.

Onko siinä sitten mitään pahaa, jos tahtoo päästä paratiisiin? Ei tietenkään, joten heidän tekonsa on heidän uskontonsa ja kulttuurinsa kanssa sopusoinnussa.

Gideon
Poliitikkojen paremmuus, kun ratkaistaan kansan suosiolla, niin Hitler lienee kaikkein suosituin kansansa keskuudessa ja ulkomailla.

Mao Tse Tung oli suositumpi. Yli puolimiljardia kannattajaa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat