Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Miksi terän palanen ei liukene veteen vaan kuumaan rikkihappoliuokseen.

Kommentit (4)

PPo
Seuraa 
Viestejä13546
Liittynyt10.12.2008
The Prof
Miksi terän palanen ei liukene veteen vaan kuumaan rikkihappoliuokseen.

Kerro edes, mitä ainetta tämä terän palanen on.

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006
Liittynyt30.4.2005

Tarkoittanee vissiin partakoneen terää. Punnitaan se tarkkuusvaa'alla ja liuotetaan. Sitten kun se on liuennut, liuoksen konsentraatio selvitetään titraamalla ja tarkistetaan että täsmääkö raudan määrä siihen mitä siihen liuotettiin. Ittelläni täsmäsi, mutta olenkin tarkka mies.

Määriteltiin laboratoriotunnilla, että partakoneen terä sisälsi 95 prosenttia rautaa ja loput kromia ja nikkeliä. Nyt pitäisi selittää kemiallisten ominaisuuksien perusteella, miten se reagoi rikkihappoliuoksen kanssa ja miksi ja minkä taki ei veden kanssa. Rauta-atomit hapettuvat rauta(2)ioneiksi rikkihapppoliuoksessa ja myös kromi- ja nikkeliatomit hapettuvat ioneiksi. Siis terä liukenee kokonaan.

kahannin
Seuraa 
Viestejä3784
Liittynyt6.3.2010
The Prof
Miksi terän palanen ei liukene veteen vaan kuumaan rikkihappoliuokseen.Kyllä partakoneen terän palanen liukenee veteen, mutta tapahtuma vaatii aikaa vuosikymmenistä vuosituhansiin. Ilmiötä kutsutaan ruostumiseksi. Nopeus riippuu merkittävästi siitä, miten terän palanen altistuu vedelle ja hapelle.

Ehdotan, että laitat terän palasen vesilasiin ja seuraat sen ruostumista aluksi nejännesvuosittaisella ja 1. vuoden jälkeen vaikkapa vuosittaisella tarkastelulla. Saatamme saada jo näiden nettisivujen elinaikana käsityksen häviämisnopeudesta.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat