Seuraa 
Viestejä69

Aikaisemmasta ketjusta tarttui ajatuksiani vaivaamaan tälläinen asia.

Käsittääkseni aurinkokunnassa planeettojen kiertoradat (nyt on pakko jättää pilkun viilaukset pois ja termitkin on hiukka hakusessa joten yritän "omalla" kielellä) auringon ympäri on aika lähellä samassa tasossa. Jos tuon tason asentoa aletaan vertaamaan koko linnunrata galaksiin, niin käsittääkseni tuo taso aika lähellä 90 asteen kulmassa galaksin levytasoon nähden. Ja vielä jos tuota tasoa verrataan auringon kulkusuuntaan galaksissa niin taas ollaan paljon lähempänä 90 astetta kun nollaa. Ainakin kaikista hienoista animaatioista netissä, jossa osoitetaan planeetojen ratojen olevan suuremmassa mittakaavassa spiraalimaisia, saa tällaisen kuvan. Pähkäilyni johtaakin siihen, että nykyään kun on löydetty suuri määrä eksoplaneetoja ja planeettoja oletetaan olevan suurimmalla osalla tähdistä, niin onkohan (tiedetäänkö) näiden muidenkin aurinkokuntien planeetojen kiertoratatasot suurinpiirtein samassa asennossa suhteessa galaksin levytasoon ja suhteessa galaksin pyörimissuuntaan (tähden kulkusuuntaan) kuin meidän aurinkokunnalla?? Vai voiko olla että joidenkin toisten tähtien ja sen planeettojen kiertoliike suuremmassa mittakaavassa pitäisi animatisoida niin että ne ikäänkuin kiihdyttävät välillä kierroksellaan tähden liikesuunnan edelle ja toisella puolella kierrostaan taas hidastavat tähden liikesuunnan perään?? Eli niiden aurinkokuntien planeettojen kiertoratataso olisi, lähelle samaa galaksin levytason kanssa, taikka poikkeaa siitä 90 astetta, mutta on lähelle samassa kulmassa tähden kulkusuunnan kanssa.

Kommentit (10)

Astronomy
Seuraa 
Viestejä3976

Varmistan vain että tarkoitat tilannetta, missä litteä kiekko (linnunrata) pyörii ympäriinsä kuin litteä lautanen, ja minkä reuna-alueella sijaitsee meidän aurinkokuntamme, mikä osaltaan tietty kiertää linnunradan keskustaa jossain spiraalihaarassa. Niin että aurinkokunta, jos se kuvitellaan pieneksi kolikoksi, on lappeellaan ja liikkuu linnunradan mukana sen kiertosuuntaan? Tulipas vaikeaa... koetan vaan hahmottaa ja varmistaa että mitä tilannetta tarkoitat.

"The universe is a big place, perhaps the biggest".
"Those of you who believe in telekinetics, raise my hand".
Kurt Vonnegut
"Voihan fusk." Minä

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
jako
Seuraa 
Viestejä69

No ymmärrän varsin hyvin kysymyksen missä varmistetaan mitä olin tarkoittamassa, kun meinaa mennä oma ajatuskin solmuun selvittäessä mikä se olikaan.... Mutta tuo oli hyvä tuo kolikko... jos linnunrata on vaikkapa iso pizza ja siihen lyödään kolikko pystyyn kuvaamaan aurinkokuntaa, niin käsittääkseni se kolikko on tosiaan lähes pystyssä ja sen kolikon reuna osoittaa lähes pizzan keskustaan. Koska niitä "spiraalianimaatioita" katsoessa ei oikein voi kuvitella että se kolikko olisi siinä pizzassa klaava/kruuna alas/ylös päin, eikä toisaalta pystyssä niin että klaava/kruuna osoittaisi pizzan keskustaan.
Ja niin.. se pohdintani liittyi siihen että mahtaakohan kaikki aurinkokunnat planeettoineen matkata suht samassa asennossa galaksia ympäri, ainakin kaikki suht samalla etäisyydellä galaksin keskustasta olevat, ettei noiden planeettojen tarvitse kiihdytellä ja hidastella vauhtiaan jos sattuisivatkin kiertämään tähteään esim samassa tasossa galaksin levytason kanssa (pizzan päällä makaava kolikko klaava/kruuna ylös/alas päin)

jussipussi
Seuraa 
Viestejä62968
jako
Aikaisemmasta ketjusta tarttui ajatuksiani vaivaamaan tälläinen asia.Tässä hyvä setti erilasta dataa:

The RASC Calgary Centre - How Fast Are We Moving?

http://calgary.rasc.ca/howfast.htm

EXPLANATION OF THE MODEL:

The plane of the Solar System is tilted about 90° with the plane of the Galaxy. The Solar System is in the Orion Arm (called also Orion Spur), inner with respect to Perseus Arm.

The orbital motion is represented by the slashed large line. This motion has a speed of 217.215 Km/s, hence the Solar System takes 226 million years to complete one lap around the Galactic Nucleus.

The movement onward-backward the nucleus of the Milky Way is determined by the gravitational pull of the nucleus and the stars situated inner the orbital track of the Solar System and by the gravitational pull of the stars outer from the track of the Solar System. This movement has a speed of 20 Km/s.

The motion upwards-downwards the plane of the galaxy are influenced by the motions of the bodies that constitute the Solar System, including the motions of the Sun. The speed of this movement is 5-7 Km/s and comprehends about 20 light years.

The helical blue slashed line represents the apparent motion if we sum the three motions of the Solar System.


http://www.biocab.org/coplanarity_solar ... alaxy.html

The bobbing of the solar system through the plane of the galaxy could modulate our planet's exposure to cosmic rays.

Credit: Mikhail Medvedev/University of Kansas

A far more correct (though exaggerrated vertically for clarity) depiction of the Sun's motion around the Milky Way galaxy has it bobbing up and down every 64 million years due to the gravity of the galactic disk.
Image credit: Chris Setter/Phil PlaitPärjääkö näillä lounaaseen asti?

Astronomy
Seuraa 
Viestejä3976

todella hyvää dataa, kiitoksia. Nämä taitaakin antaa kysyjälle hyvän vastauksen, ja ainakin mulle uutta tietoa aiheesta mitä ei tullut ajatelleeksikaan.

"The universe is a big place, perhaps the biggest".
"Those of you who believe in telekinetics, raise my hand".
Kurt Vonnegut
"Voihan fusk." Minä

jako
Seuraa 
Viestejä69

Kiitoksia vaan minunkin puolesta näistä kuvista. Ainakin tuli oman "tonttimme" liikehdintä harvinaisen selväksi. En tiennytkään että se on niin tarkasti selvillä.

Mutta miettii edelleen... voiko planeetta(t) kiertää tähteään samassa tasossa galaksin levytason kanssa? Luulisi äkkiä että silloin planeetan olisi kiihdyteltävä ja hidasteltava vauhtiaan sen mukaan onko kierroksellaan tähden kulkusuunnan etu- vai takapuolelle. Periheli suoraan etupuolella tuntuisi silloin loogiselta.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat