Seuraa 
Viestejä91

Eli takapihalla on uima-allas joka olisi tarkoitus suojata roskalta, linnuilta yms. kun sitä ei käytetä. Eli jonkinlainen pressu luultavimmin tullaan hankkimaan, jonka voi vetää päälle ja pois.

No yksi tuttava tuossa sanoi että hankkikaa läpinäkyvä pressu niin aurinko lämmittää allasta samalla. Minä sitten sanoin että eikös se ole ne auringon säteet jotka lämmittävät eikä se valo.. No hän siihen vasta-argumentoi että kyllähän ikkunankin läpi aurinko lämmittää. No minä taas siihen tuumasin että lasi päästääkin säteitä lävitseen, kun taas jokin pressu ei sitä tehne(?)

Eli mitenkäs asianlaita nyt sitten on? Toisaalta jos hankkisi mustan pressun niin onko silläkään mitään tekemistä lämmön keräämisen kanssa ja että lämpö vielä johtuisi altaan veteen?

Ei tuo lämmitys mitenkään määräävänä kriteerinä tuossa suojauksen yhteydessä ole, mutta jos siihen on mahdollista vaikuttaa minkälaisen pressun hankkii niin miksikäs ei sitten.

Sivut

Kommentit (22)

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081

Mielenkiintoinen pohdinta. Musta uima-allas lämpenee tehokkaammin kuin vaalea? Mattapintainen suoja veden päällä vähentänee säteilyn pois heijastumista? Mikä olisi pressulle sopiva väri? Valoa imevä vai heijastava? Pressu estänee myös veden haihtumista joka itsessään laskee lämpötilaa vaatiessaan energiaa.

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Jupazuba
No yksi tuttava tuossa sanoi että hankkikaa läpinäkyvä pressu niin aurinko lämmittää allasta samalla. Minä sitten sanoin että eikös se ole ne auringon säteet jotka lämmittävät eikä se valo.

Tarkoitatko, ettei näkyvä-määritelmää voi käyttää näkyvän valon ulkopuolisten spektin osien yhteydessä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Jupazuba
Seuraa 
Viestejä91
mk_

Tarkoitatko, ettei näkyvä-määritelmää voi käyttää näkyvän valon ulkopuolisten spektin osien yhteydessä?En varsinaisesti tarkoita mitään, vaan spekuloin ja odotan että joku korjaa miten asia oikeasti on

Nyt kun olen käytännön kannalta asiaa tuumaillut niin kyllähän ainakin kasvihuoneissa on melko trooppinen keli sisällä ja ne ovat jonkinlaisella puoliläpinäkyvällä pressulla/muovilla verhottuja, mutta olisiko lopputulos lämmön kannalta sama jos pressu olisi musta tai vaikkapa punainen? Kasvit toki tarvitsee sitä valoa tai masentuvat.. näin olen ymmärtänyt.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Minä olen kuullut, että niille soitetaan jotain hyvää musaa, niin ne lypsää paremmin. Jotain Bachia tai Beatlesjuttua.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

jees
Älä osta pressua. Siihen kun tipahtaa, ei pääse altaasta enää ylös.Näin siinä voi tosiaankin käydä jos pressu on suoraan veden päällä asennettu, pressu painautuu ihmistä vasten, siinähän pyristelet paketissa kenties veden kera.
Veden lämmityksen kannalta tämä tämä varmaankin olisi hyvä, vesi heijastaa paljon auringonvaloa pois lämmityksestä. Mutta tuo tippumisjuttu on varmaankin otettava tosissaan.

Musta pressu pinnalla. Kiertovesipumppu käynnissä että vesi jatkuvasti kuljettaa pois lämmön.

Illaksi sitten vaalea pressu päälle. Mielellään eristävä.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35107
Norppa
Musta pressu pinnalla. Kiertovesipumppu käynnissä että vesi jatkuvasti kuljettaa pois lämmön.

Illaksi sitten vaalea pressu päälle. Mielellään eristävä.
Tai musta muovi painojen avulla pohjalle absorboimaan ja kasvihuonemuovi päälle estämään haihtuminen ja pitkäaaltoinen säteily. Tuossa tapauksessa luonnollinen konvektio jakaa lämmön tasaisesti altaaseen.

Neutroni
Norppa
Musta pressu pinnalla. Kiertovesipumppu käynnissä että vesi jatkuvasti kuljettaa pois lämmön.

Illaksi sitten vaalea pressu päälle. Mielellään eristävä.
Tai musta muovi painojen avulla pohjalle absorboimaan ja kasvihuonemuovi päälle estämään haihtuminen ja pitkäaaltoinen säteily. Tuossa tapauksessa luonnollinen konvektio jakaa lämmön tasaisesti altaaseen.Jos allas ei ole kovin iso, niin muovillehan voisi vielä kyhätä kevyen kehikon puusta tms. niin, että se muodostaisi siirrettävän, läpinäkyvän kannen altaan päälle. Vaikka useammassa osassa. Pysyisi kuivempanakin kun ei roikkuisi siellä vedessä, eikä tarvitsisi äheltää märän pressun kanssa joka saakelin kerta.

Luulis, että pressun tärkeämpi lämmitystä edistävä vaikutus on sen lämmön karkaamisen estäminen esim. yöllä. Kasvihuoneessakin lämpö perustuu juuri siihen. Aurinkohan kyllä paistaa avomaallekin ihan samaan tapaan, mutta kasvihuoneesta se ei tuuletu pois.

Jos kyseessä on todella uima- eikä mikään lasten kahluuallas, siinä jo on veden kiertojärjestelmä, jossa vesi kierrätetään puhdistuslaitteiston kautta. Siten sellaisen lisääminen lämmön tasaamisen takia ei ole tarpeen. Ilman puhdistusjärjestelmää olevassa altaassa vesi joudutaan kokonaan vaihtamaa niin usein, ettei se koskaan ehdikään lämmetä.

Lämmityslaitteenhan voi halutessaan lisätä tuohon kiertojärjestelmään, jolloin tietenkin erityisesti pitää estää sen karkaaminen. Aurinko Suomen kesässä lämmittää altaan aika hitaasti. No - riippuu tietysti hieman altaan koosta, kuinka hitaasti. Varsinkin, jos tykkää uimisesta vasta sellaisessa 20-25 asteisessa vedessä.

lokki
Seuraa 
Viestejä6105

Kirkasta pakkauksiin käytettyä kuplamuovia pinnalle. Kelluva kuplamuovi estää vettä haihtumasta ja viemästä lämpöä mennessään. Voi sinne pohjalle upottaa sellaisen mustan mansikkamuovin, jos haluaa optimoida auringon lämmittävyyttä, mutta tuo kuplamuovi pinnalla toimii hyvin sellaisenaan. Kuplamuovia varten laitetaan altaan päähän viemäriputkesta tehty tela, jonka ympärille muovi rullataan, kun altaassa uidaan. Toiseen päähän puukapula, jotta muovin saa vedettyä altaan päälle yhdeltä puolelta. Toimii, eikä maksa paljon. Muovin voi edullisesti vaihtaa, kun se likaantuu tai repeää. Kiinnitykset leveällä kirkkaalla pakkausteipillä telalle ja kapulalle.

lokki
Kirkasta pakkauksiin käytettyä kuplamuovia pinnalle. Kelluva kuplamuovi estää vettä haihtumasta ja viemästä lämpöä mennessään. Voi sinne pohjalle upottaa sellaisen mustan mansikkamuovin, jos haluaa optimoida auringon lämmittävyyttä, mutta tuo kuplamuovi pinnalla toimii hyvin sellaisenaan. Kuplamuovia varten laitetaan altaan päähän viemäriputkesta tehty tela, jonka ympärille muovi rullataan, kun altaassa uidaan. Toiseen päähän puukapula, jotta muovin saa vedettyä altaan päälle yhdeltä puolelta. Toimii, eikä maksa paljon. Muovin voi edullisesti vaihtaa, kun se likaantuu tai repeää. Kiinnitykset leveällä kirkkaalla pakkausteipillä telalle ja kapulalle.Tämä on ihan kiva neuvo, jos on suuri tarve itse askarrella. Mutta sitten on olemassa myös sellaisia varta vasten suunniteltuja ihan valmiita uima-altaan päälle tarkoitettuja suojuksia. Vanhempieni uima-altaassa oli sellainen kirkkaan sininen. Ilmeisesti värillä tavoiteltiin esteettistä vaikutelmaa, kun useinhan uima-allas on pihamaalla aika keskeisellä ja näkyvällä paikalla.

Pohjaan en suosittelisi mitään mansikkamuoveja laittamaan. Mieluummin (jos välttämättä haluaa) musta maali tia kaakelointi. On aika hankalaa puhdistaa pohjaa, jos siellä on joku epämääräisesti kiinnitetty muovi. Saattaa se olla myös ikävän liukas uimarin jalkojen alla ja aiheuttaa näin pienen onnettomuusriskin. Eri asia tietenkin, jos altaassa ei ole ollenkaan tarkoitus uida, vaan pelkästään lämmittää vettä.

taucalm
Seuraa 
Viestejä7174
Jupazuba
Eli takapihalla on uima-allas joka olisi tarkoitus suojata roskalta, linnuilta yms. kun sitä ei käytetä. Eli jonkinlainen pressu luultavimmin tullaan hankkimaan, jonka voi vetää päälle ja pois.

kun allasta ei käytetä voisit lainailla sitä naapureille puhdistamista vastaan. samalla altaan käyttöaste nousee ja ratkaisu hyödyttää kaikkia.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

optimistx
Seuraa 
Viestejä852

Kokeilin joskus kauan sitten pienessä mittakaavassa kaivoveden lämmittämistä pihan lampea varten. Mustaan muoviseen roskapussiin vettä joitakin kymmeniä litroja, suu kiinni narulla, ja kyhäelmä sitten nurmikolle kesäpäivän aurinkoon. Odotin veden lämpeävän monta kymmentä astetta harvoissa tunneissa.

Pettymys oli suuri. Hädin tuskin huomasi lämpenemistä. (En nyt muista numeroita, kun on aikaa).
Ehkä pitäisi kokeilla lupaavampia konstruktioita pienessä mittakaavassa nyt uudestaan? Millaisia?

1. Päätä, mikä (tutkimus-)tulos TUNTUISI mukavalta
2. Etsi tulosta tukevia todisteita, hylkää kaikki muut todisteet
3. Pysy kannallasi lopun elämää ja toista sitä kaikille herkeämättä.
4. Valmis!

http://www.tiede.fi/keskustelu/66231/ei_yliopistollinen_tutkimus_taikako...

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35107
optimistx
Kokeilin joskus kauan sitten pienessä mittakaavassa kaivoveden lämmittämistä pihan lampea varten. Mustaan muoviseen roskapussiin vettä joitakin kymmeniä litroja, suu kiinni narulla, ja kyhäelmä sitten nurmikolle kesäpäivän aurinkoon. Odotin veden lämpeävän monta kymmentä astetta harvoissa tunneissa.Aurinko säteilee maksimissaan noin 800 W vaakasuoralle pinnalla. Se siis kirkkaimpina keskikesän päivinä muutaman tunnin ajan. Jos lämmitettävänä on metri vettä ja voidaan olettaa, että lämpöhäviöitä ei ole, se lämpenee 0,7 astetta tunnissa.

Pettymys oli suuri. Hädin tuskin huomasi lämpenemistä. (En nyt muista numeroita, kun on aikaa).
Ehkä pitäisi kokeilla lupaavampia konstruktioita pienessä mittakaavassa nyt uudestaan? Millaisia?Ehkäpä suuri mittakaava toimisi paremmin. Laaja keräinsysteemi ja pieni vesimäärä.

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665
optimistx

Pettymys oli suuri. Hädin tuskin huomasi lämpenemistä. (En nyt muista numeroita, kun on aikaa).
Ehkä pitäisi kokeilla lupaavampia konstruktioita pienessä mittakaavassa nyt uudestaan? Millaisia?Uima-allaslämmittimiä, malli Biltema, myydään kiinankaupoissa ja Ebayssa muutamalla kympillä. Jos haluat itse tehdä, niin mustaa vesijohtoputkea reilu kieppi ja kierto aurinkosähköpumpulla (jos painovoimainen ei toimi). Sellaiset 1 m2 keräinpintaa kolmea vesikuutiota kohden tai puolet altaan pinta-alasta alkaa tuottaa jo selvästi havaittavia tuloksia. Kannattaa lisäksi estää veden haihtuminen altaasta aina kun se ei ole käytössä.

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161

reilun 3 neliön mattokeräimet riittää tuollaisen 4m3 altaan lämmitykseen. biltemassa maksaa esimerkiksi 70 euroa. viime kesänä riitti pitämään pressulla peitetyn altaan lähes koko kesän 21 vähintään. muutaman pilvisen päivän jälkeen altaan lämpötila laski alle 20 asteen. yhdessä päivässä lämpötila aurinkoisella kelillä nousi 4-7 astetta.

altaan pohjat kannattaa tehdä tyroksista jolloin maaperä ei viilennä allasta.

pressujen kanssa ei juuri kannata värkätä lämmityksen osalta. niiden suurin käyttömukavuutta lisäävä ominaisuus on että pitävät roskat poissa vedestä ja estää veden haihtumista. lämmityksen osalta siitä ei juuri ole hyötyä.

toisen polven pilkkuvirhe

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Oon joskus pistänt musta muovia altaan pohjaan. Se auttoi. Oli valkoisesta kaakelista allas ja kylmä kuin mikä. Tyhjennyksen jälkeen tehtiin sinisestä kaakelista pohja ja tuli aika hyvä.

Skonessa oli yhdellä hepulla kasvihuoneessa allas. Oli ympärivuotinen käyttö.

- Ubi bene, ibi patria -

lindsju
Seuraa 
Viestejä739

Vastaus kysymykseen jo tulikin. Isompaan altaaseen hakisin jostain purettavasta talosta vanhoja pattereita ja maalaisin ne mustaksi. Laittaisin veden kiertämään niiden kautta. Pumppuna käyttäisin, jotain omakotitalon kiertovesipumppua.

Uima altaan pitää olla väriltään vaalean sininen.

Sitten lämpötila anturit, jotka katkaisevat pumpun, kun haluttu lämpötila saavutettu ja jotka käynnistävät sen kun lämpötila saavutettu 2 asteen heitto tuohon,jotta pumppu ei pykisi.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat