Seuraa 
Viestejä45973

No niin. herkemmät tulevat tästä ehkä järkyttymään, kun kuvakin on vielä helvetin iso ja kuvottava, mutta kyse on vanhan talon kellaritiloihin rakennetusta sauna- ja suihkutilasta, jonka yhdestä nurkasta oli ihan tuosta vaan ponnistanut parissa päivässä tuollaisia kammottavia, vähän päälle kymmenen senttiä pitkiä varrellisia sieniä. Niitä ei pari päivää sitten vielä siinä takuulla ollut, eikä ole kauaa siitäkään ,kun tuotakin kohtaa on kloorilla jynssätty kevätsiivouksen merkeissä.

Aiemmin en ollut huomannut edes, että tuolla on tuollainen rako, mistä ne sienet ponnistivat ulos ja näyttäisi siltä, että seinän sisällä on tilaa, missä varmasti kasvaa lisää sieniä ja on jonkinlaista muunlaistakin kosteusvauriota. Seinä jonka "päädystä" nuo ällötykset pilkistävät, on toiselta puolelta kaakelilla vuorattu (suihkutila) ja toisella puolella on puuseinää. Sienet pilkistävät siis saunatilan puolelle melkein lattiatasossa olevasta raosta, jonka kautta on varmaankin päässyt vettä seinän sisäpuolelle valumaan ainakin silloin kun on oikein kunnolla läträtty (esim. juuri lattioita pestessä).

Asun vuokralla, joten vuokranantaja saa järjestää/kustantaa jonkun repimään seinän auki ja arvioimaan vahingot, mutta tässä odotellessa kiinnostaisi kovasti, että onko jollakin täällä tuollaisista pikavauhtia kasvavista, melko isoistakin ja varrellisista home(?)sienistä mitään kokemusta? Tai osaako joku biologiaan perehtynyt jotain kuvan perusteella sanoa? Onko tämä joku harvinaisempi vai ainako vesivahinkojen yhteydessä kasvaa tuollaisia hirviöitä?

Tässä se kauhea kuva olkaa hyvä:

Uploaded with ImageShack.us

Kommentit (13)

Onnistuinkin vihdoin löytämään keskustelun muualta jossa kuvailtiin täysin samanlaisia sienikasvustoja seinän sisässä kosteusvaurion myötä. Eli seinän purku ja muutakin purkamista, putsausta ja uudelleenrakentamista on edessä. Noita kaikkia lahottajasieniä ei vissiin edes tunneta kovin hyvin tieteellisesti. Eipä ollut googlen kuvahaun perusteella edes erittäin märässä viihtyvä stachybotrys atra (chartarum), tai sitten ihmiset eivät vain ole raaskineet ottaa kuvia noin kammottavista varrellisista sienistä ja kaikki näkemäni kuvat ovat vain jotain sienien esiasteita.

Olisi kiva kuulla nyt vaikka vähän tuomioita, että kuinka vaarallisia sieniä tuossa lahottaja- ja kellari(?)sienien joukkiossa on? Tässä perheessä ei ole mitään oireilua huomattu ihmisissä eikä eläimissä ainakaan vaikka ollaan kaikki kovia saunojia, eli älkää nyt vetäkö mitään kaikista villeimpiä ääriesimerkkejä turhaan pelotteluksi esiin, vaan todennäkösemmät vaihtoehdot riittävät.

Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615

Ei nuo ole sieniä, ne ovat selvästi alieneita!

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näyttävät siltä, että kuuluisivat mustesienten lahkoon. Tarkkaa lajia en nyt hätäiseltään osaa sanoa.¨

EDIT: Coprinellus Micaceus valistunein arvaukseni

jussipussi
Seuraa 
Viestejä63071
AnssiMoukari
No niin. herkemmät tulevat tästä ehkä järkyttymäänOsta kaupasta natrium bikarbonaattia/100% ruokasoodaa. Pöllyyttele näiden muukalaisten päälle, ympäristöön ja kasvupaikkaan

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265

Kokeile paistaa voissa ja kermassa, voipi olla hyvää.

Hei mutta, kuulemma kloorilla ei saisi pestä kaakeleita, se rikkoo niiden saumoista tai jostain jotain pintaa siten että niihin pääsee mikrobit sun muut kasvustot takertumaan ja leviämään hyvin. Olet ehkä suonut noille sienille mahdollisuuden juuri sillä kloorilla.

くそっ!

^ Joo voi olla että olen parilla pesukerralla pahentanut jo olemassaolevaa ongelmaa. Toisaalta ei sitä osaa aina ajatella, että märkätilat on rakennettu sillä tapaa, että vesi pääsee valumaan seinän sisälle ihme raoista. Tuolla kellarissa muutenkaan ilma kierrä juuri yhtään. Yritän aina kesäisin pitää ovea auki päivät, mutta talvella se ei ole mahdollista. No, minä olenkin vain vuokralainen. Muuten täydellinen paikka asua, mutta talossa on pientä pikkuvikaa vähän väliä, katto vuotaa ja suihku- ja saunatilat rakennettu jälkikäteen kellariin. Olo välillä kuin Aku Ankalla.

Kiitos noista joistakin vinkeistä, eipä tässä varmaankaan kyllä muuta paljon tehdä kuin että vuokranantaja purkaa/purkauttaa ja rakentaa/rakennuttaa seinän uusiksi. Kun se avataan niin vasta näkee kuinka syvälle ongelma ulottuu.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
AnssiMoukari
Kiitos noista joistakin vinkeistä, eipä tässä varmaankaan kyllä muuta paljon tehdä kuin että vuokranantaja purkaa/purkauttaa ja rakentaa/rakennuttaa seinän uusiksi. Kun se avataan niin vasta näkee kuinka syvälle ongelma ulottuu.

Kerro sitten että miten kävi.

Hämmentää.

lokki
Seuraa 
Viestejä6105
AnssiMoukari
Tuolla kellarissa muutenkaan ilma kierrä juuri yhtään. Yritän aina kesäisin pitää ovea auki päivät, mutta talvella se ei ole mahdollista. No, minä olenkin vain vuokralainen. Muuten täydellinen paikka asua, mutta talossa on pientä pikkuvikaa vähän väliä, katto vuotaa ja suihku- ja saunatilat rakennettu jälkikäteen kellariin. Olo välillä kuin Aku Ankalla.

Sitten kun tuo homevaurio on korjattu ja oikeastaan ennenkin kannatta huomioida, että painovoimainen ilmanvaihto toimii todella huonosti kellaritiloissa, ellei siellä ole saunan kiuasta tai muuta tulipesää ja savuhormia katolle. Ilmanvaihto toimii tällöinkin vain, kun pesässä on tuli. Kesällä helteellä ilma virtaa hormissa takaperin ja tuo kosteaa ilmaa sisään.

Ikkunoita ja ovia kannattaa pitää auki vain, kun ilman kastepiste (lämpötila, jonka lämpöisille pinnoille tuo ilma tiivistää kosteutta) on korkeampi, kuin kellarin pintojen (seisova sisäilma) lämpötila. Muuten vettä siirtyy ulkoilmasta kellarin pintoihin ja joudutaan ojasta allikkoon.

Kulloiseenkin säätilaan liittyvän kastepisteen saat helpoimmin vaikka täältä http://ilmatieteenlaitos.fi/saa/Helsinki keskellä sivua hetkellisen lämpötilan alla. Sen alla on vielä käyränä toisessa välilehdessä "kosteus", josta voi arvioida kastepisteen muuttumissuuntaa. No kaikenkaikkiaan, ainakin loppukesän helteillä kellari on niin paljon kylmempi, kuin ukkostava ulkoilma, että kellari on viisainta tiivistää umpeen, vaikka tuntuukin oudolta ajatukselta.

Tuollaiseen maanalaiseen tilaan paras kosteudenpoistotapa on koneellinen ilmankuivain. Kaikki lävet kiinni ja pömpeli hurisemaan. Vettä kertyy jopa sellaiset 4-5 litraa vuorokaudessa, joten kannattaa asentaa kosteudenpoistaja niin, että kondessiveden saa valutettua suoraan viemäriin. Noissa vehkeissä on hygrostaatit, joten ne osaavat säädellä käyntiään niin, etteivät kuluta sähköä, jos kellarissa on tarpeeksi kuivaa. Suosittelen monen vuoden kokemuksella. Sähkönkulutus riippuu poistettavan kosteuden määrästä, mutta on minulla ollut noin kolmannes laitteen nimellistehosta eli 80 W paikkeilla,

Ilmankuivain maksaa alle satasesta noin kahteen sataan. Kannattaa muistaa, että kondensoitu kosteus palauttaa lämmön takaisin huoneilmaan ja kosteudenpoisto siis lämmittää huonetilaa paljon enemmän, kuin kuluttaa sähköä. Kyse ei ole ikiliikkujasta, vaan ilma on viilentynyt veden haihtuessa ilmaan ja palaa lämpimäksi, kun vesi poistetaan ilmasta.

lokki
Seuraa 
Viestejä6105

Kirjoitin väärin. Piti olla:

Ikkunoita ja ovia kannattaa pitää auki vain, kun ilman kastepiste (lämpötila, jonka lämpöisille pinnoille tuo ilma tiivistää kosteutta) on matalampi, kuin kellarin pintojen (seisova sisäilma) lämpötila.

Siis kellarissa pitää olla lämpimämpää, kuin kastepiste, mikä ei kyllä kesähelteillä voi toteutua.

Sori sekoiluni.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat