Seuraa 
Viestejä25

Ehdotelkaa omianne. Tässä mun lista. Tämä on hatusta vedetty, ei perustu mihinkään ajateltuun tai tiedettyyn, ihan intuitiolla.

a) Julkinen koulutus ja perusteiden kyselemiseen opettava analyyttinen ajattelu, johon kuuluu myös vertailu.
b) Tietoisuus saman uskonnollisen perustan jakavien ihmisten erimielisyyksistä ja uskonnon historiassa tapahtuneista kiistoista, jakaantumisista ja tehdyistä valinnoista.
c) Tietoisuus erilaisten uskontojen olemassa olosta.
d) Tietoisuus väitettyjen uskontotuuksien osoittautumisesta valheeksi.
e) Kristinuskon opillisen sisällön vaikeus, suorastaan ylitsepääsemättömyys ilman laajoja opintoja. Raamattu ilman laajaa oppineisuutta on yksi hölö. Ei siitä saa tolkkua.
f) Helvetinpelon laimentuminen, mikä liittyy sekä vaihtoehtojen että perusteita etsivän ajattelun lisääntymiseen.
g) Oppineiden auktoriteettien kyseenalaistava suhtautuminen kristinuskon perusteisiin.
h) Vahvasti oikeudentuntoa vastaan sotiva perusasetelma kelpaamattomuudesta ja syyllisyydestä ilman järkeviä perusteita. Jumala loi epäonnistumiseen pystyvän ihmisen, jota vaatii pyytämään anteeksi vajavaisuuttaan.

Kommentit (2)

Herkkäpaska
Seuraa 
Viestejä25

On kai ajateltava, että ihmisen taipumus uskonnollisuuteen on perustila, jota koulutuksella ja kurinalaisen ajattelun opettamisella voidaan horjuttaa. Mitä vähemmän koulutusta, sitä enemmän uskoa. Eikä koulutuskaan uskolta "suojaa", ainoastaan pienentää sen todennäköisyyttä ja muokkaa sen sisältöä..

Uskontotietelijä toteaa, että uskoa on aina ollut. Uskoa myös tullee aina olemaan. Se, mihin se suuntautuu, on eri asia. Nykyään palvotaan ainakin kroppaa ja erilaisia kulutuksen piiriin liittyviä ilmiöitä.

http://www.hs.fi/tiede/Mist%C3%A4+ihmis ... 0588093231

Uskonnot ovat muuttuneet aika huonoiksi yhteiskunnallisen vaikuttamisen välineiksi, koska ne ovat luonteeltaan hitaasti muuttuvia. Aiemmin se oli hyväksi, mutta nykyään mm. varsin nopean teknisen kehityksen (joka aiheuttaa suuria muutospainieta myös yhteiskunnallisesti) takia niiden hitaus on taakka. Ainoastaan ihmisen privaattielämässä ja yksityisyyden piirissä uskonollinen ohjaus vielä jollain tapaa on toimivaa, mutta yhteiskunnan tasolla se ei millään pysty olemaan riittävän vikkelä, joustava ja nopeasti muuttuvaan ympäristöön reagoiva. Uskonnoissa on sisäänrakennettuna konservatiivisuutta ja muutosvastaisuutta. Joko niiden täytyy tässä suhteessa oppia ketterämmiksi tai niiden täytyy luopua asemastaan yhteiskunnallisena vallanpitäjänä. Islamin piirissähän tämä näkyy varsin selvästi ja uskonnon valtapoliittinen asema on varsin vaikea kehittymisen este. Samoin hyvä esimerkki on edelleen jatkuva vääntö suomalaisessa ev.lut.kirkossa naispappien suhteen, joka ei todellakaan vakuuta kirkon kyvystä sopeutua nykymaailmaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat