Seuraa 
Viestejä45973

Näin uutisoitiin tänään HS: sivulla : http://www.hs.fi/kotimaa/Veritulppakuol ... 1001557495 :

Lääkeyhtiö Bayerin ehkäisypillerit Yaz ja Yasmin ovat Suomen myydyimmät ehkäisypillerimerkit. Valmisteet nousivat eilen otsikoihin Kanadassa, kun lääkkeiden käytön epäiltiin aiheuttaneen kuuden vuoden aikana jopa 23 kuolemaan johtanutta veritulppaa ja useita satoja muita vakavia laskimotukoksia.
Suomessa Fimean tietoon on tullut neljä kuolemantapausta, jotka liittyvät Yasmin- ja Yaz-ehkäisypillerien käyttöön. Niistä kaksi oli vuonna 2006 ja kaksi vuonna 2010.Suomessa on raportoitu sitten vuoden 1975 yhteensä 16 keuhkoveritulpan aiheuttamaa kuolemantapausta, joissa uhri on syönyt ehkäisypillereitä. Vuosittaisia muutoksia kuolemantapauksiin Fimea ei ilmoita.Miksi vasta nyt uutisoitiin ? Mitä tuo tarkoittaa, ettei ilmoita?

Turun yliopiston sisätautiopin professori Risto Kaaja huomauttaa, että pelkkien pillerien syöminen nostaa veritulppariskiä varsin vähän. Kuitenkin ylipaino tai perinnöllinen taipumus laskimotukoksiin, joka on noin 6–8 prosentilla naisista, perinteisten yhdistelmäpillereiden syönti voi olla riski.Kaaja peräänkuuluttaa erityisesti ehkäisyneuvontaa antavien ja ehkäisypillereitä määräävien lääkärien vastuuta.Tämä uutinen kuvaa hyvin sitä, miksi e-pillereidenkin olisi hyvä olla reseptilääkkeitä. Tuo veritulppariski on harvinainen haittavaikutus, mutta siltikin pitäisi aina tutkia naisen terveydentila, ottaa selville mahdollisista geneettisistä riskitekijöistä ja muista lääkityksistä, jotka voivat olla vasta-aiheita e-pillerien käytölle. Tietääkseni nykyisin on ollut jossain määrin mahdollista saada e-pillerit jopa terveydenhoitajalta tai sairaanhoitajalta.

Uutinen ei sinänsä liity statiineihin mitenkään, mutta muistuttaa siitä, että siihen on yleensä painavia syitä, miksi reseptilääkkeet ovat reseptillä. Tämän sanon vain huomautuksena viitaten tuohon "Tiedekatsaus..." keskusteluun.

Sivut

Kommentit (92)

Reiska
Seuraa 
Viestejä6003
Kyseessä on hyvin tiedossa oleva riski - e-pillerin käyttäjillä on lisääntynyt laskimoveritukosriski, joka kuitenkin on pienempi kuin esimerkiksi raskauteen liittyvä riski, kerto lääketurvayksikön päällikkö Leo Niskanen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksesta Fimeasta.Eli vaarallisempaa tulla raskaaksi.

Per se

Reiska
Kyseessä on hyvin tiedossa oleva riski - e-pillerin käyttäjillä on lisääntynyt laskimoveritukosriski, joka kuitenkin on pienempi kuin esimerkiksi raskauteen liittyvä riski, kerto lääketurvayksikön päällikkö Leo Niskanen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksesta Fimeasta.Eli vaarallisempaa tulla raskaaksi.On muitakin ehkäisyvaihtoehtoja kuin e-pillerit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

HS:n linkistä:

Kuitenkin ylipaino tai perinnöllinen taipumus laskimotukoksiin, joka on noin 6–8 prosentilla naisista, perinteisten yhdistelmäpillereiden syönti voi olla riski.http://www.hs.fi/kotimaa/Veritulppakuol ... 1001557495

Ylipainoisia on muuten ainakin puolet naisista. Varmaan aika harvalta e-pillerien käyttäjältä on myöskään selvitetty laskimoveritulppariskiä, jos suvussa ei ole tunnettuja tapauksia. Se ettei tiedä sitä, ei tarkoita, etteikö riskiä voisi olla olemassa. Eikö se pitäisi selvittää verikokeella?

Työikäisten naisten keskimääräinen painoindeksi on 26,0 kg/m2.
Naisista vähintään ylipainoisia on 46 % (painoindeksi 25–30 ja 30+).
Naisista lihavia on 19 % (painoindeksi 30 tai enemmän).http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/tutkimus ... s_suomessa

kabus
Ehkäisypillerit ovat reseptilääkkeitä. Varmaan uusiminen onnistuu sairaanhoitajalta, kuten muillakin resepteillä.Tietääkseni sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat ovat voineet kirjoittaa e-pillerireseptejä.

Näin vastasi Valviran lääkintöneuvos Pirjo Pennanen Kansan Uutisille:

Minkälaisia lääkkeitä sairaanhoitajat saavat määrätä?

– Terveyskeskuksessa akuuttivastaanottoa pitävä sairaanhoitaja voi määrätä esimerkiksi lääkkeitä virtsatieinfektion hoitoon tai antibiootteja streptokokkiangiinaan. Neuvolapuolella hoitaja voi määrätä muutamia ennaltaehkäiseviä rokotteita sekä e-pillereitä terveille naisille.
http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kot ... aa-maarata

emp
väläys

On muitakin ehkäisyvaihtoehtoja kuin e-pillerit.Riskittömiäkö?Kaikissa menetelmissä on omat riskinsä, mutta on vaihtoehtoja e-pillereille, jos tahtoo välttää veritulppariskin.

väläys
emp
väläys

On muitakin ehkäisyvaihtoehtoja kuin e-pillerit.Riskittömiäkö?Kaikissa menetelmissä on omat riskinsä, mutta on vaihtoehtoja e-pillereille, jos tahtoo välttää veritulppariskin.Mitä riskiä kortsuissa on? Nainen voi vetäistä sen henkeen ja tukehtua?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35429

Tuo on muutama miljoonasta -tason riski. Ei sitä varten kannata alkaa seuloa porukkaa geenitestein. Kaipa sellaisen testin voi itse teettää, jos haluaa olla varma (lue: niin varma kuin voi, elämässä ei mikään ole täysin varmaa, paitsi että se päättyy aikanaan).

Kyllä nuo varoitukset laskimoveritulpista ovat olleet E-pillerien ohjeissa niin kauan, kun minä olen niiden kanssa ollut tekemisissä, ja myös lääkärit ovat ne tienneet. Se on siis ollut ihan harkittu riski niiden syöjiltä ja myös yhteiskunnalta. Joka tapauksessa se riski on pieni verrattuna niihin ongelmiin, joita syntyisi jos kaikki hormonaalisen ehkäisyn käyttäjät käyttäisivät muita menetelmiä. Kaikki ei-lopulliset ehkäisymenetelmät ovat kertaluokkia hormoneja epäluotettavampia ja johtaisivat väestötasolla suureen määrään vahinkoraskauksia kaikkine terveydellisine ja sosiaalisine haittoineen. Luultavasti jo lisääntyneet aborttikomplikaatiot tappaisivat ja vammauttaisivat enemmän.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35429
kabus
Mitä riskiä kortsuissa on? Nainen voi vetäistä sen henkeen ja tukehtua?Ne menevät helposti rikki eivätkä siedä vähääkään tohelointia. Esimerkiksi parisuhteessa se on liki käyttökelvoton ehkäisymenetelmä, jos todella halutaan estää lasten saaminen. Muutama sata käytökertaa vuodessa johtaa liki varmasti ehkäisyn pettämiseen.

väläys

Kaikissa menetelmissä on omat riskinsä, mutta on vaihtoehtoja e-pillereille, jos tahtoo välttää veritulppariskin.Kaikille ei välttämättä löydy parempaa menetelmää, sillä tosiaankin jokaisessa on sivuvaikutuksensa ja riskinsä. Siksi yhden menetelmän yksi riski nostettuna muka muita pahemmaksi on hieman yksisilmäistä. Miksi välttelisi juuri veritulppariskiä, jos itsellä ei ole muita erityisesti siihensuntaan osoittavia riskitekijöitä ja ottaisi vaikkapa hormonikierukan, joka esim. itselläni ei sopinut ollenkaan, vaan oli gynekologinkin mielestä syytä vaihtaa pois, koska heti tuli papa-kokeessa ilmi muutoksia. Lisäksi tiputteluvuotoa ja iho-ongelmia. Tavallinen kierukka taas ei käy, koska muutoinkin jo on liian runsaat kuukautiset, jolloin hemoglobiini putoaa. Hormonikierukassa taas on juuri sama vaikuttava hormoni kuin minipillereissä, joten tuskina nekään erityisemmin sopisivat. Kondomi taas on menetelmänä sangen epäluotettava. Ei tämä nyt vain ole ihan niin yksinkertaista. Sterilaatiokaan ei oikein natsaa, jos on kuitenkin vielä tarkoitus myöhemmin lisääntyä.

Olishan se kiva, jos vihdoin tulis markkinoille myös miesten käytettäväksi sopivia muitakin menetelmiä kuin tuo kondomi. Vois vaikka vuorotella siinä, kumpi kulloinkin ottaa ehkäisyvastuun.

emp: Olishan se kiva, jos vihdoin tulis markkinoille myös miesten käytettäväksi sopivia muitakin menetelmiä kuin tuo kondomi. Vois vaikka vuorotella siinä, kumpi kulloinkin ottaa ehkäisyvastuun.

Minustakin miehet voisivat kantaa enemmän vastuuta ehkäisystä. Miksi naisten pitäisi aina kestää kaikki haitat ja terveysongelmat?

Iltalehden haastattelemat e-pillerien käyttäjät olivat myös saaneet vakavia haittoja:

http://www.iltalehti.fi/terveys/2013061 ... 7_tr.shtml

- Noin kolme kuukautta sitten hengittäminen alkoi tuntua vaikealta. Ajattelin sen liittyvän flunssaan, enkä kiinnittänyt siihen sen kummempaa huomiota. Lähdin flunssan parannuttua spinning-tunnille. Heti alkulämmittelyssä alkoi henkeä ahdistaa ja hyppäsin pyörän päältä pois. Sen jälkeen meni filmi poikki ja heräsin lattialta. Lähdin päivystykseen selvittämään tapahtunutta. Lopulta lääkäri tuli kertomaan vakavana, että minulla on laaja-alainen jokaiseen keuhkolohkoon levinnyt veritulppa ja lisäksi osa keuhkokudoksesta oli mennyt kuolioon. Muita syitä keuhkoveritulpalle ei löytynyt kuin e-pillerien käyttö, sillä olen nuori 30-vuotias, liikunnallinen ja terveet elämäntavat (en tupakoi) omaava nainen, nimimerkki Toipilas kertoo.Ilmeisesti kaikilla haittoja saaneillä ei ole edes ollut muita riskitekijöitä entuudestaan tai sitten on kyse juuri ihmisistä, jotka eivät ole tienneet geneettisestä riskistään.

jormala
Seuraa 
Viestejä66

Hormonaalista ehkäisyä pidän yhtä järjettömänä kuin steroidien käyttöä. Eikä pilleritkään ole 100% varmoja. Kortsuja on joskus hajonnut, mutta olen aina huomannut sen kesken aktin. Hoitelee hommat riittävässä valaistuksessa ja tolkuissaan niin kumi toimii ihan mainiosti. Lisäksi pillerit aiheuttaa muitakin ongelmia kuin veritulppia.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
jormala
Kortsuja on joskus hajonnut, mutta olen aina huomannut sen kesken aktin.

Mihin se auttaa että sen huomaa?

jormala
Lisäksi pillerit aiheuttaa muitakin ongelmia kuin veritulppia.

Kuten?

Hämmentää.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
sapetix
Nämä pienet kuolemanvaarariskit lienevät lasten leikkiä siihen verrattuna,että hormonit saastuttavat kaikki vesistöt eivätkä mikro-organismit edes osaa hajottaa synteettisiä hormoneja.
Joten kippis sille seuraavalle vesilasilliselle jonka juot-ja munien kutistumisiin.
http://www.forbes.com/sites/timworstall ... -more-tax/

Eikö tuolla ukkelilla oo sikkäli vanhaa tietoa, että syypääksi on nyttemmin osoitettu enimmäkseen tietyt muoviyhdisteet eikä niinkään pillerijäämät. Tämmösen muistan lukeneeni, sitä en muista että mistä...

Hämmentää.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat