Seuraa 
Viestejä7801

Sosiaaliset taidot ovat tärkeitä elämässä, ja ehdotomasti niitä voi kehittää. Itse olen itsearvioituna taidoltani vaihteleva, joissain osissa hyvä joissain surkea, ja kokonaisuutena keskinkertainen. Näin ajattelinkin kesän olevan hyvä aika asian paremmalle oppimiselle. Teoreetikko kun olen, niin erityisesti teorian oppimiselle

Onko tullut vastaan tilanteita, jossa joku on osoittanut poikkeuksellisen hyvää sosiaalista taitoa? Onko jokin tilanne, tai uusi ajattelumalli saanut omat sosiaaliset taitosi nousemaan aiempaa korkeammalle tasolle? Kuka on mielestäsi hyvä esimerkki henkilöstä, jolla on loistavat sosiaaliset taidot?

Peruskauraa asiasta löytyy ainakin netistä. Kattavammin en vielä ole yrittänytkään etsiä. Perusasioista vaikkapa: http://www.succeedsocially.com, josta kyllä lukemalla on ihan hyviäkin vinkkejä omien puutteellisten taitojen petraamiseen löytynyt.

Kommentit (7)

xork
Seuraa 
Viestejä384

Tarkoitetaanko sosiaalisilla taidoilla mitä? Kyky juohevaan kommunikointiin? Kyky ymmärtää sosiaalisia tilanteita psykologisesti? Kyky tulla toimeen ihmisten keskuudessa? Jotain muuta?

Mielestäni tärkeimmät lähtökohdat sosiaalisuudessa ovat ihmisten kunnioittaminen ja avoimuus. Kun käyttäytyy niiden lähtökohtien pohjalta, pärjää käytännössä aina sosiaalisissa tilanteissa.

Vierailija

Sosiaaliset taidot tarkoittavat pitkälti empatiaa joka on pitkälti toissijaisesti teoriaa, serotoniinin ollessa primus motor. Se kun tekee ihmisestä pinnallisen ja jättää sosiaalisen normiston siten toisarvoiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
HuuHaata
Seuraa 
Viestejä7801
xork
Tarkoitetaanko sosiaalisilla taidoilla mitä? Kyky juohevaan kommunikointiin? Kyky ymmärtää sosiaalisia tilanteita psykologisesti? Kyky tulla toimeen ihmisten keskuudessa? Jotain muuta?

Mielestäni tärkeimmät lähtökohdat sosiaalisuudessa ovat ihmisten kunnioittaminen ja avoimuus. Kun käyttäytyy niiden lähtökohtien pohjalta, pärjää käytännössä aina sosiaalisissa tilanteissa.
Olen samaa mieltä lähtökohdista. En kuitenkaan ole samaa mieltä, että niitä käyttämällä pärjäisi aina. Sosiaaliset taidot haluan pitää laajasti määriteltyinä, eli sisältäen ei verbaalisen viestinnän, esitelmien pitämiset suurille ihmisjoukoille, jokapäiväiset keskustelut läheisten kanssa jne. Itse olen erityisen kiinnostunut tällä hetkellä ei sanallisesta viestinnästä, koska koen siinä olevani melko heikko ja varmasti löytyy paljon parannettavaa miettimällä asioita läpi.

Yhtenä ei triviaalina esimerkkinä sosiaalisista taidoista. Jos pidät esitelmän pienelle joukolle ihmisiä, jotka siis ovat lähelläsi, hyvä esitelmöitsijä käyttää esitelmän apuna kehon kieltään. Eli, liikkumista, käsien käyttämistä apuna jne. Mutta liikkeiden tulee olla pieniä, ei liian häiritseviä. Suuremmille joukoille puhuttaessa taas samassa esitelmässä tulee käyttää suurempia eleitä kehonkielessä.

Toki edellä oleva hieman miettimällä tuntuu järkevältä, että näin on. Mutta, tässä kuten muissakin ihmiselämän osa-alueissa väittäisin, että ylivoimainen enemmistö ihmisistä tekee helppoja virheitä jatkuvasti täysin turhaan. Samoin vaikkapa siinä esitelmän pitämisessä varmasti on paljon asioita, jotka ovat kaukana itsestäänselvyyksistä. On viesti, jonka haluaa saada perille. Miten viesti menee perille yleisölle x, syysaamuna vuonna y, Japanissa parhaalla mahdollisella tavalla? Kuulostaa vaikealta ongelmalta.

Tällä hetkellä, vasta vähän asiaa pohdittuani, olen vaiheessa: En ymmärrä vielä kovin hyvin asiaa. Ongelmatilanteet, jotka johtavat vaikkapa riitoihin, tietyt käyttäytymismallit taustanaan, lienevät ne mitä pitäisi osata hahmottaa, ja lähteä purkamaan niistä, miten vaikeissa tilanteissa olisi hyvä käyttäytyä. Samassa sarjassa, väärinymmärtämiset, mitkä asiat ärsyttävät erilaisissa persoonissa muita jne.

idiotus
Seuraa 
Viestejä1907

Jotenkin noista kuvauksista jää sellainen kuva, että sosiaaliset taidot ovat manipulointia hyväksikäyttöä varten. Ja entäpä se, ettei ole manipuloitavissa? Käsite taitaa olla epämääräinen, sillä jorkin pelurit ovat itse joskus narrattavissa.

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

In porto perse vitulus est.

Rousseau: "tämä keskustelufoorumi saattaa aiheuttaa itsetuhoisuutta, käytettävä vain hoitohenkilökunnan valvovan silmän alla ja/tai hyvin lääkittynä".

Varoitus! Saatan leikkiä välillä paholaisen asianajajaa jopa tiedostamatta sitä.

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä7801
idiotus
Jotenkin noista kuvauksista jää sellainen kuva, että sosiaaliset taidot ovat manipulointia hyväksikäyttöä varten.Manipulointi on toki osa sosiaalisia taitoja myös. Mutta mikä on manipulointia? Jos on oma itsensa, eikö myös tällöin manipuoloi muita ihmisiä.

Kiinnostavampana näen omien heikkouksien huomaamisen ja oman käytöksen muokkaamisen sellaiseen suuntaan, mitä haluaa ihmisenä olla.

Esimerkkinä: Tiedän olevani nälkäisenä ja väsyneenä ärtynyt. Tilanne realisoituu vaikkapa lomamatkalla, jolloin käyttäydyn helposti niin, että saan myös matkalla olevan läheiseni huonolle tuulelle. Tiedostan ongelmani, ja täten voin halutessani yrittää muuttaa itseäni. Joko pitäen vaikkapa suklaapatukkaa aina lähettyvillä nopeaan energiantarpeeseen, suunnitelemalla lomapäivistä kevyempiä, tai tiedostamalla asiaa ja laskemalla rauhallisesti kymmeneen ennenkuin tuon omaa pahaa mieltäni muille jaettavaksi.

Ihminen hyvin helposti toistaa omia huonoja käyttäytymismallejaan. Aivan turhaankin.

Käyttäjä1114
Seuraa 
Viestejä3

HuuHaata kirjoitti:
Mutta, tässä kuten muissakin ihmiselämän osa-alueissa väittäisin, että ylivoimainen enemmistö ihmisistä tekee helppoja virheitä jatkuvasti täysin turhaan.

Juuri näin. Moni ottaa lähtökohdakseen esim. mainitun avoimuuden ja ihmisten kunnioittamisen. Käytännössä jatkuvasti monella tulee tehtyä tiedostamatta "virheitä", jotka vahingossa antavat muille ihan väärän viestin: vihainen ilme, nälvivä tahaton kommentti, unohtaa kuunnella toista, reagoi tuomitsevasti toisen ideaan, unohtaa toisen idean, antaa vain negatiivista palautetta, ei pidä yhteyttä ym. pikkujuttuja. Yksittäinen moka ei haittaa mitään, mutta noiden kasaantuminen voi haitata ihmissuhteissa.

Manipuloinnista: Mielestäni sosiaalisissa taidoissa oikeasti hyvä ihminen ymmärtää, että manipulointi kostautuu ennemmin tai myöhemmin eikä kannata kenellekään. Vaikka osaisi miellyttää, luoda hyvän ilmapiirin ja taivutella muut tahtoonsa, niin ei se tarkoita, että olisi hyvät sosiaaliset taidot. Sosiaalisesti oikeasti taitava on myös aito ja reilu.

Lisää aiheesta self help -näkökulmasta ja käytännöllisinä vinkkeinä:

http://jaanmurtajat.blogspot.fi/p/blog-page_25.html

Akateemisesti paljon luettavaa:

http://valtsus.blogspot.fi/2014/10/human-relationships-studies.html

http://valtsus.blogspot.fi/2014/10/human-relationships-links.html

mdmx
Seuraa 
Viestejä6415

Tuosta blogista lähtisin ehdottomasti tästä liikkeelle:

http://jaanmurtajat.blogspot.fi/2012/02/vieraskyna-kuinka-paasta-ujoudes...

Jos opettelee pelkojen päälle teoriaa sujuvasta keskustelusta, voi helposti kehittyä ihmiseksi jonka tunteet eivät ole mukana tilanteissa. Kyllähän ne sosiaaliset taidot siinä kehityvät, mutta onnellisuuden kanssa voi olla toinen juttu. Sosiaalisuudesta voi helposti tulla suoritus, vaikka sen omasta mielestäni pitäisi olla väline muiden kohtaamiseen.

Sitten kun pelkoja on kohdattu, voi opetella teoriaakin. Jos edes kokee enää tarvitsevansa, sydämmellä on paljon sanottavaa, kunhan uskaltaa avata suunsa. Joskus myös asioista jotka liikuttavat. En tarkoita sitä, että puhuu vain itsestään, vaan siitä, että uskaltaa tarttua muiden puheissa asioihin jotka herättävät itsessä tunteita. Eli ottaa tunteet mukaan vuorovaikutuksessa, empatian avulla.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat