Seuraa 
Viestejä9177

Ka mikäse teitä etelän aljuja vaivaa !
Jos jossaki vilahtaa joku karhunkhan tapanen , niin heti son varotukset
ratijossa ja telkkarissaki, ja ihan hälytyskellojen kans.

Eikä mene kauvoakhan ko karhuriepuva jahathan koirien kans , ja satoja miehijä on mettässä.
Helikupperit pörrää ja radiopuhelimet pauhaa niinko sovassa.

Ei meillä täällä Lapissa senthän nuin hulluja olla, meillä on kanttija antaa karhullekki rauha , vaikka son mejän poronvasikoitten kimpussa., niinko nykki menhellä viikolla Nonospuljuissa.
Ei siittä julistettu ylheistä hätätillaa , eikä helikopperit pörränhet , enkä miekhän tehny siittä kelhen ilmotusta .
Karhu vain lönkösteli aamulla auton eestä tien yli , kohen Rovalakea , ja melkein saan poron tokka oli siinä ihan vieressä.
En ees poromiehille puhunu , mitäpä tuosta vieropalkisen karhusta, jos alkavat sitä vainoamhan , niin se saattaa tulla mejän puolelle.
Mutta aljurievut on etelässä heti hälytystilassa , jos karhun tapanenki ees vilahtaa , vaikka vain pikkuinen penikka.

Aljurievut !!

Sivut

Kommentit (24)

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238

Meillä täällä etelässä on susia, mutta te pohjoisen nynneröt olette peloissanne tappaneet lapista ne kaikki.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Sepi
Seuraa 
Viestejä3265

Vaikka ilmiselvästi provoat, on karhu taajamassa eri asia kuin selkosilla, joissa karhu- ja ihmistiheys per neliökilometri ovat samaa luokkaa.

Lapin keljujen murhanhimo petoja kohtaan on suurempi kuin etelän aljujen. Kun joka pirtistä löytyy luvallinen tai luvaton pyssy eikä salakaadosta kiinnijäämisen riski juuri nollasta poikkea, petokanta pysyy paremmin kuin hyvin kurissa.

Onko sinulta pyssyt takavarikoitu?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
syytinki
Seuraa 
Viestejä10261
tietää
Just oli uutinen että isä ja tytär olivat karhun kynsistä mopolla karanneet. Mieti sitä Aslak

Mahto karhua harmittaa, kun veivät sen mopon.

Vanha konstihan pitäis oleman pyllistäminen. Kuulemma karhu nolostuu, kun heittää hameet korviin ja näyttää sille taivaan merkit. Pikkaritkin kannattaa laskea. Nolostuu varmaan vielä enemmän, kun karvainen jätkä tarjoaa pylleröistään.

syytinki
tietää
Just oli uutinen että isä ja tytär olivat karhun kynsistä mopolla karanneet. Mieti sitä Aslak

Mahto karhua harmittaa, kun veivät sen mopon.

Vanha konstihan pitäis oleman pyllistäminen. Kuulemma karhu nolostuu, kun heittää hameet korviin ja näyttää sille taivaan merkit. Pikkaritkin kannattaa laskea. Nolostuu varmaan vielä enemmän, kun karvainen jätkä tarjoaa pylleröistään.

Sanovat konstin toimivan, mutta olen kyllä kuullut sen olevan akkojen konsti, ei jätkän kannata pyllistellä, ei se karhu siitä kammoksu.
Voi olla, että se karhu olikin naapurin karvainen alju aslak.

Enemmänhän noista huolissaan taitaa olla maalaiset? Kuin myös susia tuntuvat pelkäävän. Sitä ihmettelenkin miten he noin pelkäävät, kai nyt maalaisukolle ja -akalle karhun näkeminen kerran kesässä pitäisi olla ihan normijuttu. Vaan ovat luonnosta vieraantuneita.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Hieno keskusteluhan tästä tuli.
Muuten sen verran vain nuista susista, hakakkaa tekki eteläsuomi sileäksi
ei susilla aukeilla ole mithän ruokaa.

Muutenki mettät on talvella tyhjiä , ko poromiehet tuovat poronsa talveksi kotihoithon.
Ja hirvekki tapethan joka syksy melkein yhettömhin , lappihan olis hirvivapaa alue jos nuo ruottalaiset ei pitäs meitä hirvissä.
Sieltä se tullee tänne isoja tokkia hirviä.
Niin ja kylläse tuolla ylempänä lapissa missä poroja paimennethan , siellä son senthän susiaki.
Mutta ei näillä keskilapin hakkuuaukeilla , mitä nyt joku satunnainen läpikulkumatkalainen.

Haastatko, Aslak, piruuttasi riitaa niputtamalla etelämmässä asuvat tuosta vain - hop - aljuiksi (mitä ikinä se tarkoittaakin)? Sisällytätkö hienoon keskusteluun myös tuon ellottavan mauttoman karhupiirroksen?

Lepakko
Haastatko, Aslak, piruuttasi riitaa niputtamalla etelämmässä asuvat tuosta vain - hop - aljuiksi (mitä ikinä se tarkoittaakin)? Sisällytätkö hienoon keskusteluun myös tuon ellottavan mauttoman karhupiirroksen?Aljulla kaiketi tarkoitettaneen, elättiä, kesyä, tai puolikesyä luontokappaletta joka suhtautuu ihmiseen luottavaisesti, eli hyvinhän se sopii meille etelän eläteille.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Joo fata morgana , eli kangastus selitti hyvin alju sanan merkityksen, ja mie perustelen sitä vielä sillä, että
Kekkonen silloin aikanans päätti, että Lappi vaihetethan venäläisten kans karjalhan.
Ja silloin täällä alotethin huikeat mettänhakkuut , tuosta kilometriä leveästi, ja 25 kilometriä pitkästi aukkova.
Kapeat suojamettäkaistat jätethin välhin , ja taas oli eessä samanlainen aukko.Jokia myöjen huilas tukkia joen täyeltä ympäri vuorokauden kuukauven verran . Mejänki joki on 200 metriä leveä, ja kevätulvassa veen virtausnopeus on 5-6 metriä sekunnissa. Räknää siittä että montako miljoonaa se vuorokauvessa valu etelän hyväksi ?
Mettistä saatuilla rahoilla rakennethin eteläsuomea, tänne pohjoshen tippu nuista miljardeista vain murusia.
Täällä oli jopa niin ankeaa , että oli pakko lähteä ruothin, tai norjhan pakhon nälkää ja työttömyyttä.

Samhan aikhan"lapin mettärahoilla " rakennethin etelhän lentokenttiä, moottoriteitä, perustethin uusia tehthaita, telakoita
ja kaikki ne olivat miljardi investointeja, ja rahat saatiin Lapin mettistä ! Eikä se vielä riittäny , joet pavothin , monilta meni koti heinäniityt ja eessä oli matka ruothin ,josvain jostaki sattu matkarahat löytämhän.
Siis mejän mettät, ja mejän joet , Tervolassa joku makso kolminkertasen hinnan sähköstä verrattuna Espoon asukhashen, siittä oli oikein lehtijuttuki , ei ollu apuva vaikka Tervolalaisen porraspäähän näky saan metrin päässä oleva voimalaitospato.

Niin paljon oletta meiltä lapin asukhaita vienhet, että ette koskhan siittä selviä, maailmansivu on pitkä, ja maailman koura ylttää
kaikkialle.

Lepakolle mie sanosin , että en ole tuota kuvvaa piirtäny, niin että revi siittä.

Karmean karhukuvan liittäminen Aslakiin oli virhe, anteeksi.

Maan puuston hyödyntäminen sodan jälkeen oli kansallisomaisuuden perusteltua käyttöä armottoman niukoissa oloissa. Miljoonien kohdistaminen paljolti Etelä-Suomen hyväksi oli poliittinen päätös, eivätkä perustelut kovin vääriä olleet. Maan infrastruktuuri haluttiin saada takaamaan hyvä kilpailukyky ja talouden toimintamahdollisuuksien paraneminen. Kasvava hyvinvointi koitui sittemmin koko maan hyväksi. Mainitsemasi muuttoliike suuntautui pääosin Ruotsiin ja huippuvuodet olivat vasta 1960-1970 -lukujen vaihteessa ja lähtijöitä oli koko maasta.

Miten sinä, Aslak, olisit valtion metsien puuvarat sodan jälkeen käyttänyt? Olisitko vaatinut puun kasvupaikan määräävän tuoton kohdentamisen eli Posion puut Posion ja Pudasjärven puut Pudasjärven hyväksi?

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Niin jos puhuthan siirtomaista, ja niitten luonnonvarojen ryöstöstä , niin lähempääkin kuin Rodesiasta löytyy tästä hyviä esimerkkejä. On ihan totta että Kekkonenn matkoillaan Lapissa oli tutkinut tämän " tiettömän maan " arvottomaksi, ja neuvotteli
siittä venäläisten johdon kanssa , jospa maa vaihettaisiin KARJALAAN.

Siksi kait täällä aloitettiin ne valtavat hakkuut, joitten alkuunpanijana oli Osara , ja toteuttajana kirjailijanakin menestynyt E.A. Järvinen. Järvinenhän kirjoitteli lukuisia kirjoja lapin erämaihin tekemiltään eräretkiltä, mutta kuulemma sitte kun
suurhakkuut olivat tehty ihmetteli sitä mihin mettot ovat kavonhet ?

Hiihdon maailmanmestari Kittiläläinen Pekka Niemi , oli nuihin aikoihin kemiyhtiön herrana, ja hän " tilasi " etelästä herroja.
Puulaakin orhiilla ajethin pitkin mettiä ja ammuthin mettoja aina ko näky.
Mettot koothin illalla isoon kasaan , ja herroista otettiin loistavia valokuvia mettokasan edessä.Mutta mettoja ei käytetty ravinnoksi, mettokasat jätettiin siihen , korppien ja kettujen evhäiksi.
Homma oli kuin konsanaan Keniassa, paikallisista ei välitetty tippaakaan, isot herrat teki mitä halusivat.
Savotoilla oli jätkiä töissä, sanothanko ihan orjatyövoimaan verrattavilla palkoilla. Riuskat jätkät jäit useasti " navasta kiinni"
savothansa, elikkä eivät kyenneet maksamaan edes ruokarahojaan ruokaporukoille. 60 luvulle tultaessa alkoivat traktorit valtaamaan savotoita, ja samalla huomathin ,että tukkimettät alkoivat loppumaan, tai siirtyivät kauas uittoväylien varsilta.

No traktorit jokka ajoivat välilanssiajoja olivat silloin tarpeeseen, ja samoihin aikoihin alettiin hakkaamaan mettiä
niin että havupuu hakathin pois , vain koivut jäivät pystyyn.
Elikkä että te taijja ymmärtää ! Taustalla kummitteli kaiken aikaa Kekkonen karjalan vaihtoineen, ja samaan aikaan
hakattiin lapin mettiä valikoiden, elikkä vain parhaita paikkoja. Jäljelle jäivät satojen tuhansien hehtaarien raiskiot, ja
"jätekoivikot " niinkuin näitä koivikoita sanottiin. Tultiin 70 luvulla, ja Aslakkiki palas ruottista ja kiikku mettäkonhen hythän
eessä oli 800 hehtaaria jätekoivikkoa, jonka metsurit olit tehnhet pölkyiksi.
Eikä ryssät vaihtanhet Lappia karjalhan, niitten lentokonhet kävit useasti jopa ruottin rajalla mutkan lentäm,ässä, ja kuvathin Lapin aarniomettiä, joista nyt oli vain muisto jäljellä.

Nuitten jätekoivikoitten hakkuiten jälkeen täältä katosivat sudet ,ja varmaa on että senaikusia moottorikelkkoja hyväksi käyttäen ei susia hävitetty. Susi ei senthän pärjää aukeilla joissa ei ole muita eläimiä kuin korkeintaan myyriä , paksun lumen alla.
Karhukki katosivat niin , että kun olin mies parhaassa ijässä ja hiihdin kivääri selässä pitkin entisiä karhunpesämaita kevätkeleillä, en yhteensä tuhansien hiihtokilometrien reissuilla löytänyt kuin muutamat jäljet , ja nekki katosivat yleensä valtaville sulina oleville aapasoille.

En tiijjä mutta näyttää ihan siltä kuin 50-70 lukujen aukkohakkuut olisi pystynyt tekemään toisinkin, mutta se Kekkosen lupaus , että Lapin tiettömät maat vaihetaan karjalaan....siinä kai se syy miksikä nuin meneteltiin, ihan siirtomaa tyyliin.
Valitettavasti tuo " siirtomaatyyli" on edelleen päällä , nyt ei ole puu kyseessä, kyseessä on kulta , nikkeli, uraani ja muut kaivannaiset. Ei nuistakaan juuri mitään jää paikallisille, työpalkat ja verotulot kunnille, ja miljardit menevät kanadalaisille, ja austraalialaisille kaivosjäteille , suunnilleen samoilla ehdoilla ja kustannuksilla millä yhtiöt kaivavat malmeja Rodesiasta.

Kaikenkaikkiaan , jos lapista hakatusta puusta edes 25% sen kantohinnasta olisi käytetty lapin hyväksi, olisi Lappi suomen rikkain maakunta. Jos maa olisi pantu sotienjälkeen poikki lapin läänin rajaa noudatellen , oli rajan pohjoispuoli
euroopan rikkain alue.
Olisimma kaikki moninkertaisia miljonäärejä jos olisimma saaneet edes sen neljänneksen , täältä hakatun puun arvosta.
Olisimma miljonäärejä, jos saisimme itse kaivaa malmimme ja itse päättää malmien suunnattomien arvojen käytöstä.
Suurikuusikossa, on euroopan suurin kultakaivos, sen tuotto valuu ulkomaille, mutta geologit puhuvat , että on löydetty alueita joissa kultapitoisuus on rikkaampaa kuin suurkuusikossa ! Elikkä on taattua näillänäkymin , että meidän asumamaamme ryöstö kanadalaisten ja austraalialaisten taholta tulee jatkumaan.
Kaippase perkele on niin , että oikeistohallituksemme on tehnyt sopimuksen jossa se sitoutuu siihen, että malmimme saapi kaivaa kansainväliset toimijat, ja minimaalisia korvauksia vastaan.

Miten tämä kaikki liittyy karhufobiaan ? Minusta etelän ihminen on menettänyt todellisuuden tajun , siellä tunnutaan pitävän aivan oikeana sitä, että kaiken tuon ylläolevan lisäksi Lapin asukkaitten pitäisi ylläpitää karhu ja susikantaa omin kustannuksin.
Korvaukset petojen tekemistä tuhoista eivät kata kuin jotaki 10-15% todellisista petovahingoista.
Kaiken lisäksi on bensiinin hinta sitä luokkaa, että yksikään poromies ei pysty seuraamaan mitä metsissä tapahtuu?

Sitä vain ihmetellään missä ovat Tilkun vasikat ? Syksyllä sillä oli matkassa eellisen kesän vasa ja tämänkesän vasa.
Missä sen ja sen vaamen vasikka on ?
Porojakun kootaan myöhäissyksyllä aitoihin, ja viedään sieltä kotiruokintaan talveksi, havaitaan valtavat vasakadot.
Millä todistat ne ? Miten haravoit tuhansia hehtaareja syväaurattuja metsiä , etsien petojen tappamia poroja ?

Puuttuu vain se , että venäjän suet hoksaavat asian , ja tulevat kesiksi herkuttelemaan mejän poronvasoilla.
Ties vaikka niinkin olisi ? Susien jälkiä vuottuu kairoissa , varsinki paikoilla missä avohakkuitten jäljiltä luonto alkaa pikkuhiljaa toipumhan.
Hyväkuntonen ajohärkä, joka tienasi elantonsa turistibisneksessä Sammuntuvalla, ja Levin Lapinkylässä, se katosi viimesyksynä. Uuden kouluttaminen maksaa, ja viepi aikaa, ja on omistajansa tuloista poissa.
Oli poron napannut peto karhu, tai kaksjalkanen niin vahinko on todella suuri.
Eikä korvausta kannata mennä anelemaan, millä todistat, että sulla on kyseinen poro ollut ?
Ja millä todistat , että se on kavonnut ? Ehkäse ensisyksynä ilmaintuu näkösille ?

syytinki
Seuraa 
Viestejä10261

Näyttääpi siltä, että Aslakin munia eivät ole vielä rosvot löytäneet.

Huvikseni paljastan, että meiltä etelän aljuilta vietiin vapaat metsät kokonaan (1800 -luvun alussa). Keskusteltiin jopa poromiesten pistämisestä vuokralaisiksi. Jättivät kuitenkin homman suht koht. ennalleen. Edes kansallispuistoja ei poromiehiltä kielletty.

Etelämpänä aika moni metsätorppa ajettiin tyhjäksi ennen kuin silloinen hidas oikeustaju ehti väliin ja alettiin muuttaa noita valtion torppareiksi.

Huono on syyttää etelän aljuja siitä, että ei löydy karhua ammuttavaksi, vaikka kuinka hiihtää. Metsästämällä nuo hävitettiin täältä etelästäkin. Tietysti saattoivat ensin siirtyä muualta tapettavaksi, kun maisemat muuttuivat liikaa.

Onhan sitä hävinnyt muutakin. Leijonatkin on tapettu niin loppuun, että ei ole jäljellä kuin kuvat kentsujen kauluksissa ja putelin kyljessä.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Niin silloin pahimpana tuhon aikana , 60 luvun puolivälistä eteenpäin katos metsot teerit, vain jokunen riekko käkätti jänkän laijalla.
Eikä niitä mettästämällä tapettu, ne tapethin sillä että niitten elinympäristö tuhothin.
Samallalailla tuhothin suurpetojen elinympäristö, ja suurpedot menit kuka ruothin , kuka norjhan, ja osa venäjälle .
Lapissa niillä ei ollu ennää asuinsijaa.

Mutta mitä mie olen maata kulkenu, niin eteläisessä suomessa ei ole mettiä hakattu likimainkhan samhan malhin ko lapissa.
Suomen selkäkin oli vielä 70 luvun alkupuolella suurinpiirthein koskematonta erämaata. Son pikkunen pläntti verrattuna Lapin aukeiksi hakathuin kairhoin., Oltas nyt suomen selänki silittänhet ja veltanhet ojia täythen suurimmalla auralla mitä gatebillar
jaksaa vettää, niinhän täällä tehtiin.
Meillähän jopa mettänhoitajakki puolustivat hulluuthen saakka mennyttä aurausta sillä, että ei tartte erillisiä panssariesteitä rakennella, kyllä tuohon ryssän panssarit toppaavat.

Niin asia vain on yhä edelleenkin niin , että etelässä on karhuilla paljon paremmat olot kuin täällä lapissa.
Kesäisissä metsissä on suojaa , karhunkikokoiselle pedolle , toisin kuin täällä lapin aukeilla.
Etelän metsissä on karhunkikokoiselle elukalle riittävästi ruokaa, on lahokantoja , ja niissä meheviä matoja , on mehiläispesiä
ja niissä hunajaa, niinko ampiaispesissäkin , niitäki karhut mielellään hajoittavat syöden hunajan suihinsa.
Marjat kypsyvät etelässä aikasemmin , ja jopa sieniäkin löytyy lappia paremmin , ja monilla pelloilla kasvaa rehevää kauraa , joka sekin on karhun herkkua. Miksi karhu haluaisi laphin ? Eihän lappi tarjoa yhtään mitään muuta kuin hillat jotka ylittävät etelän herkut. Hillaki on pikkusen semmonen satunnainen herkku, kukinta aikana sattunu reilumpi vesisaje hakkaa hillankukat hajalle, eikä hilloja sinävuonna ole, Mutta etelässä on ihminen kattanu ruokapöydän karhulle ,,,,mansikkamaan.
Lähes yhtähyviä ko hillat , eiko mahat täyteen vaan. Mettissä on muuthemmaksi hirvenvasikoita, ja jos minkäsortin peuraa, on valkohäntä peuraa , kuusipeuraa ja tavallista mettäpeuraa.
Eteläsuomi siis on nykyaikana ihanteellinen asuinpaikka karhuille , eikä suinkaan tyhjäksi kaluttu lappi.

Niin että oletta tavalaan itse hommanhet suurpedot talojenne ympärille , kyttäämään helppoja herkkuja.
Sitä vain ihmettelen kun oletta toiminhet niinkuin karhuja suosien , ja palvoen niin miksikä lähes sotahälyytystila jos joku nalle sattuu löntystelemhän ihmisten ilmoilla tien yli ?
Hommakka raivaussaha, lyökää perennanna ja muutkin pusikonna nurin, ja kaatakaa karhuja suojelevat mettät , saisitte moninkertaisen hyödyn. Ei olisi puita pikkusen rivakammalla tuulella kaatumassa sähkölankojen päälle , eikä olisi
suojaavia kuusikoita joissa karthut ja karhun evhät lymyävät.

Ai niin pirkele Kittilän hautuumaallaki käveleskeli karhu menhenä kesänä , oli tutkinu vastahauvatun ihmisen hautaa.
Vishin sieltä tuli jotaki hajuja sen nokhan, mutta eipä siittäkhän sen kummempaa paniikkia noussu.
Mutta jotta etelässä vältyttäisiin vastaavalta, niin kaatakaa puut hautuumailtaki , kaikkialta minne se karhufobia vain ylettää.

syytinki
Seuraa 
Viestejä10261

Kylläpäs sitä nyt syntyy rutinaa.

Ei ne karhut tänne sieltä tulleet. Eikä ne noissa rääseiköissä olisi enää muutenkaan pärjänneet. Yhet jäljet kun näkyi, heti pitäjällinen äijiä perässä. Sama hirvillä.

Hävisi ne kanalinnut etelästäkin. Mikä lie syy ja syytä ei tiedä varmasti vaikka tietenkin joku luulee tietävänsä. 60 -luvulla niitä vielä oli melkoisesti. Imatrallakin törmäsin riekkoon ja Karvialle asti niitä oli aika paljon.

Täältä ne on tulleet sinne nykyisetkin hirvet ja karhut. Syystä eli toisesta tuppaavat olemaan siellä vain lyhytikäisempiä kuin täällä.

Me etelän aljut pantiin ne metät kasvukuntoon ja kunhan siitä vähän vielä kasvavat, haemma pois. Ne on meitin puita.

Tilalle laitamma alppi- ja kurtturuusua, ettei tartte enää kolmatta kertaa käydä ja kuunnella jatkuvaa urputusta.

Vai ei ole etelän mettiä hakattu. Kyllä on. Täältä se enin puu on aina tullut. Asutettiin vielä 500 000 ihmistäkin sotien jälkeen ja hyvin mahtui. Taisi heitä kyllä jokunen pohjoiseenkin eksyä.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Joopa joo, taas olhan hakattu tejän etelän aljujen alkhunpanemia mettiä.
Elikkä koitettu harventaa sitä karhakistoa mitä 60 luvun aurausalueilla kasvaa.
Pakaavat vain olemhan semmosia, että ei niitä motolla pysty käsittelemhän kunnolla.
Tahtovat katkeille pölkyiksi , kattoppako jokasen vuosikasvaimen kohalta lähtee oksi joka suunthan
parhaista jopa yheksän oksaa samasta kasvaimen lopusta. Puu on niin löyhää , että eise pysy kasassa.
Metsätieteen professoriki kävi tuota ihmettä kattomassa, ja kiros koko homman alimphan helvethin, tuumas että nuin ei
olisi pitänyt menetellä. Niimpä nyt nuissa pusikoissa on puuta josta tullee vain vessapaperia, tosin prosessi tullee halvemmaksi
kun puussa onjo valmhina se paikka mistä vessapaperin voipi repässä poikki.

Tietenki mekki maka haalimma siittä leimikosta tukkijaki , se oli virhe se !!
Automies kun tuli ja alko lastaamhan tukkikuormaa , se koitti vaikka kuinka hellästi puuta käsitellä , niin tukkeja katkeili.

Sitten sillä oli viimein tukkivarvi täynnä , ja se tälläs päälle puita ,mutta tukit oliskipitänhet olla takatyvisinä että kuormasta olis tullu tasanen , se käännähytti nipun toisinpäin ja puotti kuorman laithan , eihän niitä kestänyt niin tehhä , se koko tukkinippu kolisi tielle karikoitten välistä, jokanen puu oli poikki. Me sitte siivosimma tien, mie ajoin melkein täyven kuorman katkenheita puita methän , menihän ne siellä kivikossa, sinneko lahoavat niin silläkonstilla niistä parhan hyövyn saapi.
Sitä eellisellä viikolla kävimmä harventamassa yhen luonnontaimikon.
Oksatonta komeaa puuta se oli. Tehtiin useampi rekkakuorma tukkeja Kittilä Woodillekki, niin sitä pikkutukkia.
Oliko se pienin latvasta 12 senttiä, ja sitä' luokkaa . Eikä yhtään katkennut , ei ees rankapinon laijalla ollu katkenheita puita, ei sitte yhtään. Puu oli pitkää ja oksatonta , rohvessööri tuumas näin se pitäs mettä uuvistaa , vai mikälie herra se seki oli piirikuntakonttorista ?
Niin että taitaa se olla niin , että syytinkin mainittemat etelänaljut tehit koko suomelle vahingon , josta nuita luikureita ei saahaa koskhan eesvastuushen. Mutta muistakaa maailman sivu on pitkä !

Sepi
Seuraa 
Viestejä3265
Aslak
Niin että taitaa se olla niin , että syytinkin mainittemat etelänaljut tehit koko suomelle vahingon , josta nuita luikureita ei saahaa koskhan eesvastuushen. Mutta muistakaa maailman sivu on pitkä !Jollei "noita luikureita", jotka virkansa puolesta kantoivat kortensa kekoon sodanjälkeisessä pulassa hankkien työpaikkoja ja puuta kasvavan teollisuuden tarpeisiin, koskaan saada vastuuseen, kenelle mahdat manata kostoa lollein ja winkein?

Hakkuuaukeita yritettiin virheellisesti saada tuottamaan nopeasti puutavaraa. Paikoin käytettiin etelämpään sopeutunutta puunsiementä, jonka tuotosta nuo Aslakin mainitsemat höttöpuut lienevät.

Osaran aukeista Metsähallituksen julkaisussa “Tulee tundra”
-Osaran aukeat 1940-luvulta nykypäivään:

http://www.metsa.fi/sivustot/metsa/fi/a ... C3%A4n.pdf

Nykyisin alueella kasvaa vankka metsä. Kokonaispuusto on noin 1,2 milj. m3 ja metsämaalla puustoa on 82 m3/ha. Puuston vuosikasvu on 50 000 m3, ja tuottavan metsän tavoite on siis saavutettu. Pääpuulajina on mänty, mutta rehevämmillä paikoilla on sekapuustona myös kuusta ja koivua. Korkeimmilla vaaroilla ja pohjoisrinteillä on edelleen aukkoisuutta ja tykkylumen viottamaa metsää. Harvennushakkuut aloitettiin 2000-luvulla. Harvennusleimikoiden keskipinta-ala on ollut noin 100 ha. Puuta on kertynyt keskimäärin 50 m3 hehtaarilta, pääosa siitä on ollut havukuitua, mutta mukaan on mahtunut myös jonkin verran mäntypikkutukkia. Poistettavan rungon keskijäreys on ollut aika huomattava, 75 l/ runko, joka on johtunut aikanaan hyvin tehdyistä harvennuksista.
Alueella on todettu hyvät riistakannat. ”Osaran aukeilla” sijaitsee pari suurehkoa metson soidinaluetta. Kulotuksen seurauksena seutu säilyi pitkään avoimena ja lehtipuuston määrä vähäisenä, vielä 1980-90-luvuilla siellä oli hyviä riekkokantoja, mutta metsän kasvun seurauksena alueen peitteisyys on kasvanut ja riekko on vähentynyt. Alueen hirvikanta on perinteisesti ollut myös vahva. Tästä johtuen myös karhua tavataan seudulla. Metsän kasvusta johtuen maaston peitteellisyys kasvaa, ja riistan saaminen ilman koiraa alkaa olla hyvin hankalaa.

Osaran aukeat kohdistuivat pääosin Metsähallituksen Pohjanmaan piirin alueelle. Varsinaisessa Lapissa ei tukkimetsiä ole kasvanut ennenkään.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat