Seuraa 
Viestejä9177
Liittynyt2.4.2005

Ka mikäse teitä etelän aljuja vaivaa !
Jos jossaki vilahtaa joku karhunkhan tapanen , niin heti son varotukset
ratijossa ja telkkarissaki, ja ihan hälytyskellojen kans.

Eikä mene kauvoakhan ko karhuriepuva jahathan koirien kans , ja satoja miehijä on mettässä.
Helikupperit pörrää ja radiopuhelimet pauhaa niinko sovassa.

Ei meillä täällä Lapissa senthän nuin hulluja olla, meillä on kanttija antaa karhullekki rauha , vaikka son mejän poronvasikoitten kimpussa., niinko nykki menhellä viikolla Nonospuljuissa.
Ei siittä julistettu ylheistä hätätillaa , eikä helikopperit pörränhet , enkä miekhän tehny siittä kelhen ilmotusta .
Karhu vain lönkösteli aamulla auton eestä tien yli , kohen Rovalakea , ja melkein saan poron tokka oli siinä ihan vieressä.
En ees poromiehille puhunu , mitäpä tuosta vieropalkisen karhusta, jos alkavat sitä vainoamhan , niin se saattaa tulla mejän puolelle.
Mutta aljurievut on etelässä heti hälytystilassa , jos karhun tapanenki ees vilahtaa , vaikka vain pikkuinen penikka.

Aljurievut !!

Sivut

Kommentit (24)

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005

Meillä täällä etelässä on susia, mutta te pohjoisen nynneröt olette peloissanne tappaneet lapista ne kaikki.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Sepi
Seuraa 
Viestejä3265
Liittynyt16.3.2005

Vaikka ilmiselvästi provoat, on karhu taajamassa eri asia kuin selkosilla, joissa karhu- ja ihmistiheys per neliökilometri ovat samaa luokkaa.

Lapin keljujen murhanhimo petoja kohtaan on suurempi kuin etelän aljujen. Kun joka pirtistä löytyy luvallinen tai luvaton pyssy eikä salakaadosta kiinnijäämisen riski juuri nollasta poikkea, petokanta pysyy paremmin kuin hyvin kurissa.

Onko sinulta pyssyt takavarikoitu?

syytinki
Seuraa 
Viestejä9317
Liittynyt18.8.2008
tietää
Just oli uutinen että isä ja tytär olivat karhun kynsistä mopolla karanneet. Mieti sitä Aslak

Mahto karhua harmittaa, kun veivät sen mopon.

Vanha konstihan pitäis oleman pyllistäminen. Kuulemma karhu nolostuu, kun heittää hameet korviin ja näyttää sille taivaan merkit. Pikkaritkin kannattaa laskea. Nolostuu varmaan vielä enemmän, kun karvainen jätkä tarjoaa pylleröistään.

syytinki
tietää
Just oli uutinen että isä ja tytär olivat karhun kynsistä mopolla karanneet. Mieti sitä Aslak

Mahto karhua harmittaa, kun veivät sen mopon.

Vanha konstihan pitäis oleman pyllistäminen. Kuulemma karhu nolostuu, kun heittää hameet korviin ja näyttää sille taivaan merkit. Pikkaritkin kannattaa laskea. Nolostuu varmaan vielä enemmän, kun karvainen jätkä tarjoaa pylleröistään.

Sanovat konstin toimivan, mutta olen kyllä kuullut sen olevan akkojen konsti, ei jätkän kannata pyllistellä, ei se karhu siitä kammoksu.
Voi olla, että se karhu olikin naapurin karvainen alju aslak.

Metsiensamooja
Seuraa 
Viestejä565
Liittynyt13.6.2010

Se on sitä luonnosta vieraantumista se kaapuntilaisten peleko. Tässä ollaan suomessa kasvatettu karhukantaa koko 2000-luku ja alkaa tulokset näkyä, myös mediassa.

Enemmänhän noista huolissaan taitaa olla maalaiset? Kuin myös susia tuntuvat pelkäävän. Sitä ihmettelenkin miten he noin pelkäävät, kai nyt maalaisukolle ja -akalle karhun näkeminen kerran kesässä pitäisi olla ihan normijuttu. Vaan ovat luonnosta vieraantuneita.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177
Liittynyt2.4.2005

Hieno keskusteluhan tästä tuli.
Muuten sen verran vain nuista susista, hakakkaa tekki eteläsuomi sileäksi
ei susilla aukeilla ole mithän ruokaa.

Muutenki mettät on talvella tyhjiä , ko poromiehet tuovat poronsa talveksi kotihoithon.
Ja hirvekki tapethan joka syksy melkein yhettömhin , lappihan olis hirvivapaa alue jos nuo ruottalaiset ei pitäs meitä hirvissä.
Sieltä se tullee tänne isoja tokkia hirviä.
Niin ja kylläse tuolla ylempänä lapissa missä poroja paimennethan , siellä son senthän susiaki.
Mutta ei näillä keskilapin hakkuuaukeilla , mitä nyt joku satunnainen läpikulkumatkalainen.

Haastatko, Aslak, piruuttasi riitaa niputtamalla etelämmässä asuvat tuosta vain - hop - aljuiksi (mitä ikinä se tarkoittaakin)? Sisällytätkö hienoon keskusteluun myös tuon ellottavan mauttoman karhupiirroksen?

Lepakko
Haastatko, Aslak, piruuttasi riitaa niputtamalla etelämmässä asuvat tuosta vain - hop - aljuiksi (mitä ikinä se tarkoittaakin)? Sisällytätkö hienoon keskusteluun myös tuon ellottavan mauttoman karhupiirroksen?Aljulla kaiketi tarkoitettaneen, elättiä, kesyä, tai puolikesyä luontokappaletta joka suhtautuu ihmiseen luottavaisesti, eli hyvinhän se sopii meille etelän eläteille.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177
Liittynyt2.4.2005

Joo fata morgana , eli kangastus selitti hyvin alju sanan merkityksen, ja mie perustelen sitä vielä sillä, että
Kekkonen silloin aikanans päätti, että Lappi vaihetethan venäläisten kans karjalhan.
Ja silloin täällä alotethin huikeat mettänhakkuut , tuosta kilometriä leveästi, ja 25 kilometriä pitkästi aukkova.
Kapeat suojamettäkaistat jätethin välhin , ja taas oli eessä samanlainen aukko.Jokia myöjen huilas tukkia joen täyeltä ympäri vuorokauden kuukauven verran . Mejänki joki on 200 metriä leveä, ja kevätulvassa veen virtausnopeus on 5-6 metriä sekunnissa. Räknää siittä että montako miljoonaa se vuorokauvessa valu etelän hyväksi ?
Mettistä saatuilla rahoilla rakennethin eteläsuomea, tänne pohjoshen tippu nuista miljardeista vain murusia.
Täällä oli jopa niin ankeaa , että oli pakko lähteä ruothin, tai norjhan pakhon nälkää ja työttömyyttä.

Samhan aikhan"lapin mettärahoilla " rakennethin etelhän lentokenttiä, moottoriteitä, perustethin uusia tehthaita, telakoita
ja kaikki ne olivat miljardi investointeja, ja rahat saatiin Lapin mettistä ! Eikä se vielä riittäny , joet pavothin , monilta meni koti heinäniityt ja eessä oli matka ruothin ,josvain jostaki sattu matkarahat löytämhän.
Siis mejän mettät, ja mejän joet , Tervolassa joku makso kolminkertasen hinnan sähköstä verrattuna Espoon asukhashen, siittä oli oikein lehtijuttuki , ei ollu apuva vaikka Tervolalaisen porraspäähän näky saan metrin päässä oleva voimalaitospato.

Niin paljon oletta meiltä lapin asukhaita vienhet, että ette koskhan siittä selviä, maailmansivu on pitkä, ja maailman koura ylttää
kaikkialle.

Lepakolle mie sanosin , että en ole tuota kuvvaa piirtäny, niin että revi siittä.

Karmean karhukuvan liittäminen Aslakiin oli virhe, anteeksi.

Maan puuston hyödyntäminen sodan jälkeen oli kansallisomaisuuden perusteltua käyttöä armottoman niukoissa oloissa. Miljoonien kohdistaminen paljolti Etelä-Suomen hyväksi oli poliittinen päätös, eivätkä perustelut kovin vääriä olleet. Maan infrastruktuuri haluttiin saada takaamaan hyvä kilpailukyky ja talouden toimintamahdollisuuksien paraneminen. Kasvava hyvinvointi koitui sittemmin koko maan hyväksi. Mainitsemasi muuttoliike suuntautui pääosin Ruotsiin ja huippuvuodet olivat vasta 1960-1970 -lukujen vaihteessa ja lähtijöitä oli koko maasta.

Miten sinä, Aslak, olisit valtion metsien puuvarat sodan jälkeen käyttänyt? Olisitko vaatinut puun kasvupaikan määräävän tuoton kohdentamisen eli Posion puut Posion ja Pudasjärven puut Pudasjärven hyväksi?

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177
Liittynyt2.4.2005

Niin jos puhuthan siirtomaista, ja niitten luonnonvarojen ryöstöstä , niin lähempääkin kuin Rodesiasta löytyy tästä hyviä esimerkkejä. On ihan totta että Kekkonenn matkoillaan Lapissa oli tutkinut tämän " tiettömän maan " arvottomaksi, ja neuvotteli
siittä venäläisten johdon kanssa , jospa maa vaihettaisiin KARJALAAN.

Siksi kait täällä aloitettiin ne valtavat hakkuut, joitten alkuunpanijana oli Osara , ja toteuttajana kirjailijanakin menestynyt E.A. Järvinen. Järvinenhän kirjoitteli lukuisia kirjoja lapin erämaihin tekemiltään eräretkiltä, mutta kuulemma sitte kun
suurhakkuut olivat tehty ihmetteli sitä mihin mettot ovat kavonhet ?

Hiihdon maailmanmestari Kittiläläinen Pekka Niemi , oli nuihin aikoihin kemiyhtiön herrana, ja hän " tilasi " etelästä herroja.
Puulaakin orhiilla ajethin pitkin mettiä ja ammuthin mettoja aina ko näky.
Mettot koothin illalla isoon kasaan , ja herroista otettiin loistavia valokuvia mettokasan edessä.Mutta mettoja ei käytetty ravinnoksi, mettokasat jätettiin siihen , korppien ja kettujen evhäiksi.
Homma oli kuin konsanaan Keniassa, paikallisista ei välitetty tippaakaan, isot herrat teki mitä halusivat.
Savotoilla oli jätkiä töissä, sanothanko ihan orjatyövoimaan verrattavilla palkoilla. Riuskat jätkät jäit useasti " navasta kiinni"
savothansa, elikkä eivät kyenneet maksamaan edes ruokarahojaan ruokaporukoille. 60 luvulle tultaessa alkoivat traktorit valtaamaan savotoita, ja samalla huomathin ,että tukkimettät alkoivat loppumaan, tai siirtyivät kauas uittoväylien varsilta.

No traktorit jokka ajoivat välilanssiajoja olivat silloin tarpeeseen, ja samoihin aikoihin alettiin hakkaamaan mettiä
niin että havupuu hakathin pois , vain koivut jäivät pystyyn.
Elikkä että te taijja ymmärtää ! Taustalla kummitteli kaiken aikaa Kekkonen karjalan vaihtoineen, ja samaan aikaan
hakattiin lapin mettiä valikoiden, elikkä vain parhaita paikkoja. Jäljelle jäivät satojen tuhansien hehtaarien raiskiot, ja
"jätekoivikot " niinkuin näitä koivikoita sanottiin. Tultiin 70 luvulla, ja Aslakkiki palas ruottista ja kiikku mettäkonhen hythän
eessä oli 800 hehtaaria jätekoivikkoa, jonka metsurit olit tehnhet pölkyiksi.
Eikä ryssät vaihtanhet Lappia karjalhan, niitten lentokonhet kävit useasti jopa ruottin rajalla mutkan lentäm,ässä, ja kuvathin Lapin aarniomettiä, joista nyt oli vain muisto jäljellä.

Nuitten jätekoivikoitten hakkuiten jälkeen täältä katosivat sudet ,ja varmaa on että senaikusia moottorikelkkoja hyväksi käyttäen ei susia hävitetty. Susi ei senthän pärjää aukeilla joissa ei ole muita eläimiä kuin korkeintaan myyriä , paksun lumen alla.
Karhukki katosivat niin , että kun olin mies parhaassa ijässä ja hiihdin kivääri selässä pitkin entisiä karhunpesämaita kevätkeleillä, en yhteensä tuhansien hiihtokilometrien reissuilla löytänyt kuin muutamat jäljet , ja nekki katosivat yleensä valtaville sulina oleville aapasoille.

En tiijjä mutta näyttää ihan siltä kuin 50-70 lukujen aukkohakkuut olisi pystynyt tekemään toisinkin, mutta se Kekkosen lupaus , että Lapin tiettömät maat vaihetaan karjalaan....siinä kai se syy miksikä nuin meneteltiin, ihan siirtomaa tyyliin.
Valitettavasti tuo " siirtomaatyyli" on edelleen päällä , nyt ei ole puu kyseessä, kyseessä on kulta , nikkeli, uraani ja muut kaivannaiset. Ei nuistakaan juuri mitään jää paikallisille, työpalkat ja verotulot kunnille, ja miljardit menevät kanadalaisille, ja austraalialaisille kaivosjäteille , suunnilleen samoilla ehdoilla ja kustannuksilla millä yhtiöt kaivavat malmeja Rodesiasta.

Kaikenkaikkiaan , jos lapista hakatusta puusta edes 25% sen kantohinnasta olisi käytetty lapin hyväksi, olisi Lappi suomen rikkain maakunta. Jos maa olisi pantu sotienjälkeen poikki lapin läänin rajaa noudatellen , oli rajan pohjoispuoli
euroopan rikkain alue.
Olisimma kaikki moninkertaisia miljonäärejä jos olisimma saaneet edes sen neljänneksen , täältä hakatun puun arvosta.
Olisimma miljonäärejä, jos saisimme itse kaivaa malmimme ja itse päättää malmien suunnattomien arvojen käytöstä.
Suurikuusikossa, on euroopan suurin kultakaivos, sen tuotto valuu ulkomaille, mutta geologit puhuvat , että on löydetty alueita joissa kultapitoisuus on rikkaampaa kuin suurkuusikossa ! Elikkä on taattua näillänäkymin , että meidän asumamaamme ryöstö kanadalaisten ja austraalialaisten taholta tulee jatkumaan.
Kaippase perkele on niin , että oikeistohallituksemme on tehnyt sopimuksen jossa se sitoutuu siihen, että malmimme saapi kaivaa kansainväliset toimijat, ja minimaalisia korvauksia vastaan.

Miten tämä kaikki liittyy karhufobiaan ? Minusta etelän ihminen on menettänyt todellisuuden tajun , siellä tunnutaan pitävän aivan oikeana sitä, että kaiken tuon ylläolevan lisäksi Lapin asukkaitten pitäisi ylläpitää karhu ja susikantaa omin kustannuksin.
Korvaukset petojen tekemistä tuhoista eivät kata kuin jotaki 10-15% todellisista petovahingoista.
Kaiken lisäksi on bensiinin hinta sitä luokkaa, että yksikään poromies ei pysty seuraamaan mitä metsissä tapahtuu?

Sitä vain ihmetellään missä ovat Tilkun vasikat ? Syksyllä sillä oli matkassa eellisen kesän vasa ja tämänkesän vasa.
Missä sen ja sen vaamen vasikka on ?
Porojakun kootaan myöhäissyksyllä aitoihin, ja viedään sieltä kotiruokintaan talveksi, havaitaan valtavat vasakadot.
Millä todistat ne ? Miten haravoit tuhansia hehtaareja syväaurattuja metsiä , etsien petojen tappamia poroja ?

Puuttuu vain se , että venäjän suet hoksaavat asian , ja tulevat kesiksi herkuttelemaan mejän poronvasoilla.
Ties vaikka niinkin olisi ? Susien jälkiä vuottuu kairoissa , varsinki paikoilla missä avohakkuitten jäljiltä luonto alkaa pikkuhiljaa toipumhan.
Hyväkuntonen ajohärkä, joka tienasi elantonsa turistibisneksessä Sammuntuvalla, ja Levin Lapinkylässä, se katosi viimesyksynä. Uuden kouluttaminen maksaa, ja viepi aikaa, ja on omistajansa tuloista poissa.
Oli poron napannut peto karhu, tai kaksjalkanen niin vahinko on todella suuri.
Eikä korvausta kannata mennä anelemaan, millä todistat, että sulla on kyseinen poro ollut ?
Ja millä todistat , että se on kavonnut ? Ehkäse ensisyksynä ilmaintuu näkösille ?

syytinki
Seuraa 
Viestejä9317
Liittynyt18.8.2008

Näyttääpi siltä, että Aslakin munia eivät ole vielä rosvot löytäneet.

Huvikseni paljastan, että meiltä etelän aljuilta vietiin vapaat metsät kokonaan (1800 -luvun alussa). Keskusteltiin jopa poromiesten pistämisestä vuokralaisiksi. Jättivät kuitenkin homman suht koht. ennalleen. Edes kansallispuistoja ei poromiehiltä kielletty.

Etelämpänä aika moni metsätorppa ajettiin tyhjäksi ennen kuin silloinen hidas oikeustaju ehti väliin ja alettiin muuttaa noita valtion torppareiksi.

Huono on syyttää etelän aljuja siitä, että ei löydy karhua ammuttavaksi, vaikka kuinka hiihtää. Metsästämällä nuo hävitettiin täältä etelästäkin. Tietysti saattoivat ensin siirtyä muualta tapettavaksi, kun maisemat muuttuivat liikaa.

Onhan sitä hävinnyt muutakin. Leijonatkin on tapettu niin loppuun, että ei ole jäljellä kuin kuvat kentsujen kauluksissa ja putelin kyljessä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat