Seuraa 
Viestejä25346

Tähän ketjuun voi linkittää mielenkiintoisia arkeologiaan liittyviä juttuja ja uutisia. Avauksena laitan tähän mielenkiintoisen linkin kadonneesta kaupungista, jonka tutkijat ovat löytäneet Kambodzhasta.

http://www.theage.com.au/world/the-lost ... 2o9k7.html

http://yle.fi/uutiset/tutkijat_loysivat ... ia/6690763

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (270)

Zaibowski
Seuraa 
Viestejä1387
Tanskalaisteini löysi valtavan viikinkiaarteen

Rahakätkö on haudattu ilmeisesti noin vuonna 990. Osassa kolikoita on viikinkikuningas Harald Sinihampaan tunnus, mutta osa on peräisin jopa arabimaista saakka.

Tanskan kansallismuseon edustaja Jens Christian Moesgaard sanoo uutistoimisto AP:n mukaan, että kolikoissa on selvästi tunnistettava ristikuvio, joka kuuluu viikinkikuningas Harald Sinihampaalle. Sinihampaan uskotaan tuoneen kristinuskon sekä Tanskaan että Norjaan. Löytö on peräisin arviolta noin vuodelta 990.

- Kenelläkään tavallisella ihmisellä ei ole ollut näin paljon hopeaa. Kyseessä on ollut joku suurmies tai joku, jolla on ollut hyvät yhteydet maailmalle. Siinä on englantilaisia, saksalaisia ja arabialaisia kolikoita, Peter Stokbro Larsen sanoi tanskalaislehti Politikenille.

Moesgaardin mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta sitten vuoden 1939, kun viikinkiajan kolikoita on löytynyt. Hän sanoo, että kyseessä ovat "yksi tärkeä palanen historian palapelissä". Kätkössä oli myös muun muassa koruja, kuten ukkosenjumala Torin vasaraa esittävä riipus.

http://yle.fi/uutiset/tanskalaisteini_l ... en/6645880

Mystinen hopealevy löytyi Rautjärveltä - historia uusiksi?

Arkeologian harrastajan löytämää hopealevyä yritetään nyt tunnistaa. Vastaavaan ei Suomessa ole aiemmin törmätty.

Rautjärveltä ja Ruokolahdelta on tehty harrastevoimin harvinaisia arkeologisia löytöjä. Tällä viikolla Etelä-Karjalan museon hyppysiin on päätynyt hopealevy, jonka alkuperää yritetään nyt selvittää.

- Siinä on gotlantilaisperäistä ornamentiikkaa, joka sinällään ei ole Suomessa outoa. Mutta mitään vastaavaa esinettä ei ole löytynyt aiemmin Suomesta, sanoo amanuenssi Jukka Luoto Etelä-Karjalan museosta.

Luoto on lähettänyt löydöstä sähköpostia Ruotsiinkin, mutta sieltäkään ei ole tietoa löytynyt.

- Levyn tutkimista jatketaan ja selvitetään, miten se kähertyy tämän alueen historiaan, Luoto kertoo.

http://yle.fi/uutiset/mystinen_hopealev ... si/6664045

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
John Carter
Seuraa 
Viestejä25346

Totta. Luulen, että yksi syy asiaan on se, että kummassakin paikassa on ollut tuohon aikaan aika tavalla samanlainen fauna. Nuo kalliomaalaukset ovat kyllä kiinnostavia ja olenkin tutkiskellut niitä jo useampia vuosia. Tarkoituksena olisi keretä tänäkin kesänä käydä jossakin kotimaan kalliomaaluskohteessa. Astuvansalmella kannattaa vierailla, jos kalliomaalukset kiinnostavat. Itse olen unelmoinut, että löytäisin jostain vielä toistaiseksi tuntemattomia kalliomaalauksia, joita pääsisi valokuvaamaan.

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

partalainen kuri
Seuraa 
Viestejä125

Kallio"taiteen" perustahan lienee kuitenkin uskonnollis-maaginen noin niinkuin globaalilla tasolla. Aikalaiset hakivat jollain tasolla pyhiltä vaikuttavat paikat ja kuvittivat niitä esim. saalisonnen toivossa. Ilmiö on globaali. Kuva-aiheet vaihtelevat, mutta perussanoma pysyy samana. Palvospaikkoja.

Suomen erikoisuus on, ettei täältä ole dokumentoitu esihistoriallisia kalliopiirroksia, vaikka ne taitaa naapurimaissamme olla enemmistönä. Itse en jaksa uskoa, etteikö niitä olisi. Ehkä jonain päivänä....

Parisenkymmentä kalliomaalauskohdetta on tullut nähtyä, muutamia jopa löydettyä ja niissä jokaisessa on omanlaisensa henki. Vaikken olekaan kovin uskonnollinen tyyppi, niin kyllä niissä paikoissa on jotain harrasta. Saattaahan se olla, että kohteen olemus kokonaisuudessaan vaikuttaa jollain primitiivisellä tasolla.

Suosittelen käymään kalliomaalausten luona lopputalvesta jäitä pitkin. Silloin saa kokonaisvaltaisemman kiksin, ei ole lehtiä puissa peittämässä kuvia, eikä möykkääviä mökkiläisiä moottoriveneineen päristelemässä. Astuvansalmi varsinkin avautuu tiiraajalle upeammin järveltä käsin. .

I was born intelligent, but educaton ruined me

John Carter
Seuraa 
Viestejä25346

Joo, yksi esihistoriallinen kalliopiirros on ilmeisesti ollut Ounasjoella, mutta se on sittemmin tuhoutunut. Lähimmät esihistorialliset kalliopiirrokset taitavat löytyä nykyään Karjalasta. Suomen kalliomaalauksissa on kyllä vahvaa symboliikkaa luontoon ja suurin osa täällä näkemistäni kalliomaalauksista on käsitellyt saalis sekä riistaeläimiä ja niiden metsästystä, mutta aiheesta lukemissani kirjoissa, joissa on kalliomaalauksia globaalisti olen huomannut paljon myös shamanismiin, hedelmällisyyteen ja seksuaalisuuteen viittaavia kuvia. Suurin osa paikoista, joista kalliomaalauksia on löydetty lienee tosiaan jonkunlaisiin rituaaleihin liittyviä pyhiä paikkoja, joissa on uhrattu antimia kaikenlaisille jumalille ja uskomuksille.

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615
John Carter
Joo, yksi esihistoriallinen kalliopiirros on ilmeisesti ollut Ounasjoella, mutta se on sittemmin tuhoutunut. Lähimmät esihistorialliset kalliopiirrokset taitavat löytyä nykyään Karjalasta. Suomen kalliomaalauksissa on kyllä vahvaa symboliikkaa luontoon ja suurin osa täällä näkemistäni kalliomaalauksista on käsitellyt saalis sekä riistaeläimiä ja niiden metsästystä, mutta aiheesta lukemissani kirjoissa, joissa on kalliomaalauksia globaalisti olen huomannut paljon myös shamanismiin, hedelmällisyyteen ja seksuaalisuuteen viittaavia kuvia. Suurin osa paikoista, joista kalliomaalauksia on löydetty lienee tosiaan jonkunlaisiin rituaaleihin liittyviä pyhiä paikkoja, joissa on uhrattu antimia kaikenlaisille jumalille ja uskomuksille.Spekulointia: Olettaisin, että kulkureitteinä käytettyjen suurten vesistöjen (Päijänne, Saimaa jne.) rannoilta voisi rantakallioista löytyä sammalten alta paljonkin vanhoja kalliomaalauksia.

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

Pseudohippi
Seuraa 
Viestejä22865

Perusta löytyi hautakammio täynnä naismuumioita

Kammion uskotaan kuuluneen Andeja ennen inkoja asuttaneille wareille.
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201306 ... 6_ul.shtml

Kyllä on aukkoja sivistyksessä. En ole koskaan kuullutkaan mistään wari-kansasta...

When an educated, influential person tweets something he knows is a lie, he is announcing his contempt for the general public. He’s saying he considers you so stupid that you’ll believe the lie.
Andrew Stroehlein

bergepanther
Seuraa 
Viestejä4839

Kalliomaalauksia esiintyy ainakin oheisen kartan mukaan melko runsaasti sisävesistöjen ääreltä

http://www.suomenmuinaistaideseura.fi/k ... /sivu1.htm
Oman mökin lähellä Puumalassa on niitä runsaasti ja useimmiten upeilla paikoilla joista voi päätellä porukan jo tuolloin nauttineen luonnonkauniista paikoista. Onkin ollut tapana käydä joka vuosi yhden suuren kallion päällä jonkin sortin piknikillä hakemassa esi-isien tunnelmia

partalainen kuri
Seuraa 
Viestejä125

Spekulointia: Olettaisin, että kulkureitteinä käytettyjen suurten vesistöjen (Päijänne, Saimaa jne.) rannoilta voisi rantakallioista löytyä sammalten alta paljonkin vanhoja kalliomaalauksia.

Jäkälien peitossa saattaa hyvinkin luurailla "uusia" maalauksia. Välillä on tehnyt mieli mennä rapsuttelemaan kasvustoa pois joiltain kallioseinämiltä, mutta olen jättänyt väliin, jottei mahdollinen maalaus tuhoutuisi. Myös valaistus ja ilmankosteus vaikuttaa näkyvyyteen.

[quote author="bergepanther"]Onkin ollut tapana käydä joka vuosi yhden suuren kallion päällä jonkin sortin piknikillä hakemassa esi-isien tunnelmia

Astuvansalmella vieraili muutama Hanti-kansan edustaja joskus 10 vuotta sitten. He näkivät heti, että nyt on erittäin pyhä paikka kyseessä. Muistaakseni taisivat kertoilla, että paikka pitäisi jättää kokonaan rauhaan ja että maalauskallion päälle kiipeäminen olisi iso virhe. Toivottavasti BP et käy piknikillä ko. kallion laella, ettei salama lyö sinua maahan

Henkimaailman juttuja. Tavallaan ymmärrän nuita ns. luonnonuskontojen nykyisiä edustajia näkemyksineen. Harva kristittykään käy Vatikaanin kattoterassilla syömässä eväitään...

I was born intelligent, but educaton ruined me

Astronomy
Seuraa 
Viestejä3976
Seppo_Pietikainen
.....
Spekulointia: Olettaisin, että kulkureitteinä käytettyjen suurten vesistöjen (Päijänne, Saimaa jne.) rannoilta voisi rantakallioista löytyä sammalten alta paljonkin vanhoja kalliomaalauksia.

Ei taida olla olemassa mitään sellasta kontaktitonta teknologiaa minkä avulla saisi edes vihjeen siitä, että jonkun sammalen alla voisi olla jotain maalausta muistuttavaa? Kun sitä vanhaa sammalta ei viittis lähteä repimään, mahtaako olla edes sallittua, toivottavasti ei.

"The universe is a big place, perhaps the biggest".
"Those of you who believe in telekinetics, raise my hand".
Kurt Vonnegut
"Voihan fusk." Minä

Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615
Astronomy
Seppo_Pietikainen
.....
Spekulointia: Olettaisin, että kulkureitteinä käytettyjen suurten vesistöjen (Päijänne, Saimaa jne.) rannoilta voisi rantakallioista löytyä sammalten alta paljonkin vanhoja kalliomaalauksia.

Ei taida olla olemassa mitään sellasta kontaktitonta teknologiaa minkä avulla saisi edes vihjeen siitä, että jonkun sammalen alla voisi olla jotain maalausta muistuttavaa? Kun sitä vanhaa sammalta ei viittis lähteä repimään, mahtaako olla edes sallittua, toivottavasti ei.Näin onkin, mutta olettaisin, että ihmisen luonne ei ole kovin paljon muuttunut vuosituhansien saatossa, joten jossain rantakalliossa, sammalten alta voisi hyvinkin löytyä joku "Örguz kävi täällä naimassa Beezua" -tyylinen piktogrammi.

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

Astronomy
Seuraa 
Viestejä3976
Seppo_Pietikainen
Astronomy
Seppo_Pietikainen
.....
Spekulointia: Olettaisin, että kulkureitteinä käytettyjen suurten vesistöjen (Päijänne, Saimaa jne.) rannoilta voisi rantakallioista löytyä sammalten alta paljonkin vanhoja kalliomaalauksia.

Ei taida olla olemassa mitään sellasta kontaktitonta teknologiaa minkä avulla saisi edes vihjeen siitä, että jonkun sammalen alla voisi olla jotain maalausta muistuttavaa? Kun sitä vanhaa sammalta ei viittis lähteä repimään, mahtaako olla edes sallittua, toivottavasti ei.Näin onkin, mutta olettaisin, että ihmisen luonne ei ole kovin paljon muuttunut vuosituhansien saatossa, joten jossain rantakalliossa, sammalten alta voisi hyvinkin löytyä joku "Örguz kävi täällä naimassa Beezua" -tyylinen piktogrammi.

Joo, tai "Kilroy Was Here"...

"The universe is a big place, perhaps the biggest".
"Those of you who believe in telekinetics, raise my hand".
Kurt Vonnegut
"Voihan fusk." Minä

bergepanther
Seuraa 
Viestejä4839

partalainen kuri kirjoitti

Astuvansalmella vieraili muutama Hanti-kansan edustaja joskus 10 vuotta sitten. He näkivät heti, että nyt on erittäin pyhä paikka kyseessä. Muistaakseni taisivat kertoilla, että paikka pitäisi jättää kokonaan rauhaan ja että maalauskallion päälle kiipeäminen olisi iso virhe. Toivottavasti BP et käy piknikillä ko. kallion laella, ettei salama lyö sinua maahan

Köh köh toisaalta tämä taitaa selittääkkin pari juttua

Olen tainnut ennemenkin kertoa, mutta sieltä Kiuruvedeltä perimältäni maatilalta on löytynyt kivikirveitä ja kampakeraamisia saviriruukun palasia. Ja nykyisin rantaan on 400 metriä. Punamultahautojakin löytyy. Nuo löydöt olen lapsilleni antanut joululahjoiksi, toivottavaksi osaavat arvostaa. Ties vaikka siellä meidän maapaikassa on jo tuhansia vuosia sitten esi-isiäni asunut eikä vain Kustaa Vaasan ajoista, joka Ruotsin kautta aikojen paras kuningas meidät sinne lähetti.

Nyt haluankin kommentteja pinkliniltä ja Tvamasilta. Miksi minulla on maatila ja jo satoja vuosia sukuni on siellä asunut?
Miksi minä olen vapaata talonpoikaissukua kun siellä teidän rakastamassanne Venäjällä (maa)orjuus loppui vasta vuonna 1861?

John Carter
Seuraa 
Viestejä25346

Viimeksi kun irrottelin sammalia pois eräältä rantakalliolta, niin löysin sammalien alta Eero Järnefeltin nimen, jonka herra taiteilija oli siihen vasaran ja taltan avulla kaivertanut. Ilmeisesti oli taiteilija siinä samassa kohtaa n.100 vuotta sitten ollut maalailemassa maisemakuvia, niin hienot maisemat kyseisestä niemestä avautuvat.

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

partalainen kuri
Seuraa 
Viestejä125
bergepanther
partalainen kuri kirjoitti
Astuvansalmella vieraili muutama Hanti-kansan edustaja joskus 10 vuotta sitten. He näkivät heti, että nyt on erittäin pyhä paikka kyseessä. Muistaakseni taisivat kertoilla, että paikka pitäisi jättää kokonaan rauhaan ja että maalauskallion päälle kiipeäminen olisi iso virhe. Toivottavasti BP et käy piknikillä ko. kallion laella, ettei salama lyö sinua maahan

Köh köh toisaalta tämä taitaa selittääkkin pari juttua


I was born intelligent, but educaton ruined me

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat