Seuraa 
Viestejä292
Suomessa puhutaan nykyään paljon metsäteollisuuden tulevaisuudesta ja siitä, millaisia uusia tuotteita puusta voisi valmistaa. Yksi yllättävimmistä jo alustavasti toimimaan saaduista ideoista on osaksi puukuiduista valmistettu muiltakin materiaaleiltaan edullinen akku.
ScienceDaily kertoo, että Marylandin yliopistossa Yhdysvalloissa kehitetyssä akussa käytetään ionisiirrossa litiumin sijaan natriumia, kuten monissa ladattavissa paristoissakin. Tämä tekee akusta myös ympäristölle vähemmän haitallisen. Akun anodi on tinaa.
Akkutyyppiä tuskin nähdään tulevaisuudessa esimerkiksi kännyköissä, sillä natrium ei varastoi energiaa läheskään yhtä tehokkaasti kuin litium. Sen sijaan se sopisi luultavasti hyvin suurten energiamäärien varastointiin sähkövarastoissa, esimerkiksi aurinkovoimaloiden yhteydessä.
Puukuituja käytetään uudessa akussa pohjamateriaalina. Niiden etu moniin perinteisesti käytettyihin jäykkiin materiaaleina verrattuna on joustavuus: puu mukautuu hyvin haurastumatta uudestaan ja uudestaan tinamateriaalin hyvin pienen mittakaavan kutistumis- ja pullistumissykliin, joka johtuu akun tyhjentämisestä ja lataamisesta taas uudestaan.
Tutkijat saivatkin akun kestämään yli 400 lataussykliä. Näin se on yksi kestävimmistä akuista, mitä voidaan valmistaa myös hyvin pienenä nanomittakaavasta alkaen.
– Puukuidut kestävät nestemäisiä elektrolyyttejä, koska luonnossakin niitä pitkin on kulkenut monenlaisia mineraaleja sisältävää vettä, apulaisprofessori Liangbing Hu Marylandin yliopistosta kuvailee. Kun natriumpuuakkua ladataan satoja kertoja, puumateriaali kyllä rypistyy, mutta ei rikkoonnu.
Kuka tietää, ehkä ”puuakut” ovat yksi tuotteista, joilla Suomikin menestyy tulevaisuudessa yhdistämällä täällä jo valmiiksi vahvoja aloja?
Tutkimus akusta on julkaistu Nano Letters lehdessä.Tämä oli jo uutta parkkiintuneellekkin tiedemiehelle, saati minulle.

http://www.tekniikkatalous.fi/innovaati ... ta/a910636

Miksi väärät numerot eivät koskaan ole varattuja?

Kommentit (1)

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161

"tulevaisuus" sanan mainitseminen kertoo jo kaiken. eipä kannata kauheasti vielä keulia kun mittasuhteet ovat vielä pienet laboratorio olosuhteisiin tarkoitettuina ja silti keulitaan "suurista energiavarastoista".

aina sama homma jokaisessa akku-uutuuden kanssa. rahoitusta haetaan "holmot menee lankaan" pohjalta. sitten kun akku on markkinoilla voidaan alkaa puhumaan ja keulimaan ominaisuuksilla. siihen on kuitenkin vielä niin pitkä matka että kyseinen akku tulee jäämään unholaan, tästä voisi vaikka lyödä vetoa.

toisen polven pilkkuvirhe

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat