Seuraa 
Viestejä6

Mikä vaikutus ilmastonmuutokseen olisi, jos kaikki autot ja talojen katot maalattaisiin valkoisiksi.?
Valkoinen lätsä/huivi joka päähän kans.
Teiden maalaaminen valkoiseksi,...

Kommentit (5)

Castor-Pollux
Seuraa 
Viestejä924

Tässä vielä karkeat tarkistamattomat laskut perään:

Ilmakehättömän maapallon tapauksessa tietyin olettamuksin pinnan lämpötilaksi saadaan 254,9 K, jos Bondin albedo on 0,30 ja aurinkovakio on 1368 W/m2. Jos albedo muuttuu arvosta 0,30 arvoon 0,31, lämpötila pienenee 0,9 astetta. Tässä on siis karkea arvio siitä, miten albedo vaikuttaa lämpötilaan.

Paljonko ihmiskunta pystyy albedoa muuttamaan? Jos jokainen 7 miljardista ihmisestä muuttaa maapallon poikkipinta-alasta (projektio auringosta katsottuna!) aarin verran täydellisesti heijastavaksi pinnaksi, yksinkertaisen laskun lopputulema on, että heijastuskerroin kasvaa arvosta 0,3000 noin arvoon 0,3038. Vaikutus lämpötilaan on siis noin 0,34 astetta.

Entä lippalakkien osuus? Jos lippalakki on kooltaan 1/10000 aaria ja 3,5 miljardia lippalakkia heijastaa kaiken auringonvalon avaruuteen, vaikutus lämpötilaan on 0,000017 astetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Reifengas
Seuraa 
Viestejä4489

Ei, ei toimi.

Kolme neljäsosaa maapallon pinnasta on merta, eikä siellä ole ihmisiä.

Siitä viimeisestä neljäsosasta on alaltaan suurin osa asumatonta, eikä sielläkään ole mitään valkoiseksi muutettavaa.

Ja jos homma onnistuisi, mikä on mahdotonta, saisimme aikaan vain todella ison lumipallon.

Rinnan rikkahat ajavat,
käsityksin köyhät käyvät.

myl
Seuraa 
Viestejä224

Jääkaudellahan noin käy.

Jos jää peittää riittävän ison osan maapallosta, niin jäähtymistä ei enää voi pysäyttää.
Eäiden tutkimusten mukaan maa onkin joskus ollut lumipallo.

Tuo tila on pysyvä ellei tapahdu jotain ulkoista muutosta, joka lisää voimakkasti
lämmitystä. Maan radan muutos lienee ainoa mahdollisuus.

- myl

myooppi
Seuraa 
Viestejä3521
Castor-Pollux
Tässä vielä karkeat tarkistamattomat laskut perään:

Ilmakehättömän maapallon tapauksessa tietyin olettamuksin pinnan lämpötilaksi saadaan 254,9 K, jos Bondin albedo on 0,30 ja aurinkovakio on 1368 W/m2. Jos albedo muuttuu arvosta 0,30 arvoon 0,31, lämpötila pienenee 0,9 astetta. Tässä on siis karkea arvio siitä, miten albedo vaikuttaa lämpötilaan......


Noinhan sitä netissä lasketaan ja tulokseen ollaan tyytyväisiä. Menee kuitenkin täydellisesti pieleen. 255 K on -18C, pitää kyllä suunnilleen paikkansa ilmakehällisellä maapallolla, vaihteleehan lämpötila mitatusti välillä +60C - -80C ja keskiarvo on -10C. Mutta tämäkin on pielessä, ei lämpötiloille voi laskea keskiarvoa, joka merkitsisi jotakin yleisesti. Ilmakehättömällä ja myös vedettömällä maapalolla vaihtelurajat olisivat kenties +120 C ja - 270C.

Se pitää paikkansa, että maapallo säteilee energiaa suunnilleen saman verran kuin saa auringosta energiaa pitkällä aikavälillä. Ihmisikä voi tässä aikaskaalassa olla mitättömän lyhyt aika.
Maapallo siis säteilee keskimäärin, sanotaan 1000 vuoden aikana, kohtalaisen tarkkaan 255 W/m2. Tämä lämpötila vallitsee muutaman kilometrin korkeudessa. Ei siis ole mitään kummallista siinä, että maan jossakin pinnalla voi olla liki sata astetta lämpöisempää ja 60 astetta viileämpää kuin tuo -18C.
Ilmakehä sekoittuu virtausten johdosta ja siksi se on likipitäen energiatasapainossa keskimäärin. Koska maan pinnalla ilman potentiaalienergia on pieni, pinnalla on vastaavasti korkeampi lämpötila. Venuksessa on 80 kertaa tiheämpi kaasukehä, joten kaasukehän potentiaalienergia on suuri, mistä aiheutuu pinnan korkea lämpötila. Huuhaa internet kertoo kuitenkin Venuksen irti päässeestä kasvihuoneilmiöstä ja selostaa, että maapallolla vallitsee vastaava 33 asteen kasvihuoneilmiö.

Tieteellisesti tutkittu ja todistettu - mutta silti voi olla totta.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat