Seuraa 
Viestejä14138

[size=150:2uke75q6]Mihin on kadonnut velvollisuuden ja kunnian tunto[/size:2uke75q6]

Motivoitunut ihminen on tuottoisa, lojaali ja ylpeä osallisuudestaan ryhmäänsä. Ryhmä voi olla työ, harraste tai perhe ja suku. Tänä päivänä yrityksissä painopiste on keskittynyt tulokseen unohtaen merkittävimmän ihmisiä yhdistävän tekijän; yhteenkuuluvuuden ja tunteen osallistumisesta. Yhteiskunta on rakentunut alunperin ihmisen ympärille huolehtien sen jäsenistä ylhäältä alas. Tarvitsemme organisaation ja johdon, mutta johdon tulisi ymmärtää, kuinka ihmisyyttä ja lojaaliutta ylläpidetään. Aina ei tarvita lyhytnäköistä talousoppien leikkuria orientoimaan taloudenhoitoa pitkäjänteisyydestä qvartaalien tase- ja tuloskirjoihin.

Viime vuosisadalla muodostuivat ammattiyhdistykset valvomaan suoritetason etuja alentaen työajan suhteellisemmaksi päästäen työntekijät nauttimaan myös vapaa-ajasta. Samalla määrätietoisella tehdyn työn palkkaneuvottelulla myös työväestö sai tulotasonsa nousemaan, jolloin elintasokuiluja saatiin pienennettyä. Samalla saatiin laajempi kulutustaso käyntiin, jolloin generoitui lisää työpaikkoja. Työnantajapuoli keskitti omia palveluitaan työyhteisöissään asuntojen, terveydenhuollon jopa elintarviketuotannon ja urheilutoiminnan yhtiön "värien" alle. Viipymät työpaikoissa olivat pitkiä ja vaihtuvuus pientä. Vastakkainasettelusta huolimatta työpaikasta oltiin jopa ylpeitä ja toisaalta nykykaltaisia YT-neuvotteluja ei ollut.

Kaikkea vanhaa ei kannata purkaa. Säilyttämisen piiriin oltaisiin voitu jättää velvollisuus ylläpitää työyhteisöä ja turvata työpaikkoja kuin myös joustaa suhdanteissa yhtiön tuloksen mukaisesti mm. palkkakulurakenteissa. Yhteinen vastuu on kadonnut työpaikkojen yhtiöiden kokonaishoidossa. Johto tutkailee tilikirjoja neljästi vuodessa ja suoritetaso keskijohdon kera varautuu jatkuviin YT-kierroksiin. Nyt on muotia ulkoistaa ja siirtää; ennen oli velvollisuuksia säilyttää ja huolehtia. Tuotantokoneisto on ihmistä varten eikä päinvastoin. Nyt muodissa on palkita omistajia. Suurien yhtiöiden omistajat ovat kadottaneet otteen itse tuotannontekijöihin, vallalla on vain osinkokuittaus vuosittain. Suuret yhtiöt eivät ole enää suorassa toimintasuhteessa omistajien ja tekijöidensä välillä. Rahalle rahaa on muodostunut tavoitteeksi. Omistajaa ei kiinnosta itse yhtiö, vaan ainoastaan tuotto.

Ennen patruunat olivat omistajia ja ottivat kantaa lähes kaikkeen; heidän "ominaistuoksunsa" tuntui niin tehtaiden saleissa kuin työntekijöiden asunnoissa. Parhaimmillaan patruuna perusti väelleen jalkapallojoukkueen ja myi yhtiön tilalta maitoa ja elintarvikkeita. Ennen maistui osallistuminen ja yhteenkuuluvuus. Nyt vallitsee jatkuva pelko itse työstä, sen säilymisestä ja huomisesta. Ei ole suunnitelmallisuutta eikä yhteishenkeä. Omistaja on valtameren takana ja sitä ei kiinnosta olosuhteet tehtaissa, vain osingot ja sijoituksien tasearvot.

Loputon kiihko jatkuvaan kasvuun on ajanut tuotantoyksiköt niin suuriksi, että entisaikojen patruunarahoitus ei riitä ja pääomaa on saatava laajasti; näin syntyivät pörssit ja maaton ja rajaton raha sai alkunsa. Viime vuosisadan patruunat sijoittivat itse ja pitivät omistuksen tukevasti itsellä tai suvussa; näin säilyi ote itse toimintaan. Nyt omistajilla ei ole enää otetta lattiatasolle, yhtiöistä ei olla ylpeitä.

Omistus ja työnteko sekä ansaintamallit kehittyvät. Kuinka haemme takaisin omistajavastuun, halun järjestää työtä, intohimon huolehtia työyhteisöllisyydestä? Kuinka saamme takaisin ylpeyden omasta työtehtävästä, halun olla osallisena yhtiön menestymisessä sekä kunniantunnon tehdä aina parhaansa laadun ja toimitusvarmuuden osalta? Kehittyvätpä tuotantomenetelmät, laskentakalkyylit ja markkinat kuinka tahansa, niin laatu, toimintavarmuus ja aikaansaadun tuotteen ja palvelun imago ratkaisevat menestyksen. Tuon menestyksen takuumiehinä ja -naisina ovat samalla viivalla ponnistelevat omistaja, johto ja tekijät. On yhteiskunnallinen velvollisuus luoda työtä ja on yhteiskunnallinen kunnia sitä tehdä.

Yhteisten asioiden hoito on politiikkaa. Onko puoluepolitiikka seuraillut liiaksi markkinatalouden mekanismeja marionetteina? Talous on hyvä renki, mutta huono isäntä. Isännän ääntä käyttäköön kuluttaja, siis kansalainen ja talous palvelkoot ihmistä huomioiden tasapainon ja ympäristön sekä rajallisuuden lait. Parempi on pienempi palkka kuin osallistumattomuus ja yhteenkuulumattomuus. Parempi on vastuullisuus ja halu tehdä parhaansa huomioiden myös muut. Markkinatalouden aika ei ole loputon. On yhteiskuntakeskustelun aika, kuinka huomenna teemme yhdessä asioita ollen vahvempia kohtaamaan haasteet ja ympäristöongelmat. Tulevaisuus on yrittäjyydessä ja pienissä toimintayksiköissä, joiden verkot ulottuvat kaikkialle kuten hermoverkosto.

Ilkka Luoma

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (13)

Siis voiko olla totta? Etsin sanahaulla sanoja:
1. Kiina
2. Fortum
3. Optiot
Eikä löytynyt yhtä ainoaa kertaa mitään noista?!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14138
Rollerball
Siis voiko olla totta? Etsin sanahaulla sanoja:
1. Kiina
2. Fortum
3. Optiot
Eikä löytynyt yhtä ainoaa kertaa mitään noista?!

..............................

Fortumia voit ihailla Taloussanomien saiteilta ja Kiinassa maatalous on heidän asia..., luomusta voisi tosiaan saada kyllä optioita, jos kaupaksi saisi menemään

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Tulikin mieleeni tässä vähän aikaa sitten Ilta Sanomien ykköslööpiksi päässyt juttu siitä, kuinka vastavalittu presidentti Tarja Halonen oli juhlistanut vaalivoittoaan käymällä nakkikioskilla syömässä. Juttuhan oli tosi: Halonen oli vaaliavustajalleen luvannut tarjota hodarin jos voitto tulee ja lunasti lupauksensa. Juttua lukiessa tuli lähinnä mieleen että on Halosella sentään jonkinlainen huumorintaju, kun viitsii mennä henkilökohtaisesti hodarikojusta tilaamaan roskaruokaa limusiinisaattueessakin.

Parin päivän kuluttua satuin taas ostamaan Ilta Sanomat ja yleisöosastolla oli ensimmäisenä kirjoitus nakkikioskien merkityksestä suomalaisessa yhteiskunnassa. Ajattelin ensiksi että onko joku vitsaillut: ihan kuin kirjoittaja ei olisi millään tavalla ymmärtänyt mitä on tapahtunut tai edes lukenut koko juttua ja sitten vain lässytellyt lööpin perusteella mitä on mieleen sattunut tulemaan. Sitten huomasin kirjoittajan: Ilkka Luoma, Espoo ja purskahdin aitoon kunnon röhönauruun

Luoma tunnetaan varmaan jokaisen lehden keskustelupalston toimituksissa. Sitä hörönaurua ovat lähteneet siellä hakemaankin tuon jutun valitessaan.

Oli meidänkin suvussa aikoinaan yksi yleisönosastokirjoittaja
Vieläkin pukkaa tuskanhikeä, kun muistan

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14138
Mummo
Luoma tunnetaan varmaan jokaisen lehden keskustelupalston toimituksissa. Sitä hörönaurua ovat lähteneet siellä hakemaankin tuon jutun valitessaan.

Oli meidänkin suvussa aikoinaan yksi yleisönosastokirjoittaja
Vieläkin pukkaa tuskanhikeä, kun muistan

...................................

Varsinaisen aloituksen osalta ilmeisesti mummolla menee ja on mennyt niin hyvin, että itse asia jäi varjoon; uskoisin, että moni lukee käsiteltyä aihetta vakavuudella ja huolestuneena tietäen, että se on valitettavasti totta. Mutta on hyvä, että joukossamme on menestyjiä, joita ei vakavat asiat heilauttele, toivotankin edelleen suurta menestyselämää mummolle

Sanomalehtiin per lehti tulee noin 1000 mielipidejuttua miltei joka päivä, siis tarjonta on runsasta. Julkaisukynnys on korkea, ehkä valitut jutut kuvastavat juuri tapahtunutta, tai on hauska, ehkä myös "ravistelevuutta" tarvitaan. Ajankohtaisuus ja osuvuus kipakasti niin huumorilla tai vakavuudella tuottaa mielipide-osastolle lukuarvoa. Mielipiteet ovat tutkimusten mukaan yksi luetuimmista osastoista, onhan loogista, että kansalaisia kiinnostaa mitä toiset suoraan kirjoitavat. Osalla lehdistä on ikävä tapa muutella ja lyhennellä tarjottuja juttuja, joskus idea häviää tähän lehtimies manipulointiin, muuttavat joskus jopa otsikonkin.

Keskimäärin julkaisutiheys on noin 1-3 promilleä kaikista mielipide-ehdotuksista (tieto saatu Kaleva lehdestä, ilmestyy Oulussa ja levikki muistaakseni noin 70.000). Nykyisin näyttää siltä, että pienet lehdet ovat alkaneet suosimaan maksullisia sms-viestejä varsinaisten mielipide-juttujen sijasta tulokertymän vuoksi. Sinänsä mielipidejutut ovat lehdille ilmaisia.

Eräs suuren 7-päiväisen sanomalehden päätoimittaja kertoi aina lukevansa naapurilehtien pääkirjoutukset ja yleisönosaston, pitää kuulemma tuntuman lukevaan ja ajattelevaan kansaan

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka kirjoitti:

Motivoitunut ihminen on tuottoisa, lojaali ja ylpeä osallisuudestaan ryhmäänsä. Ryhmä voi olla työ, harraste tai perhe ja suku. Tänä päivänä yrityksissä painopiste on keskittynyt tulokseen unohtaen merkittävimmän ihmisiä yhdistävän tekijän; yhteenkuuluvuuden ja tunteen osallistumisesta.

Paremmin ei asiaa voisi ilmaista näin asia juuri on!

[quote="Ilkka Luoma...................................

Mutta on hyvä, että joukossamme on menestyjiä, joita ei vakavat asiat heilauttele, toivotankin edelleen suurta menestyselämää mummolle

quote]

Juu Mirja Pyykkö tekee parhaillaan ohjelmaa Suuret Menestystarinat Meikämummo pääosassa.

Luoman juttuja en enää lue, sen vanhusten viinahurskastelun jälkeen. Verenpainettaan pitää varjella.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Mitä se taas julistaa ? Hä ?
Niin että velvollisuus huolehtia ja kunniaa tehhä.
Mithän hekeventiiä tuollaki meinathan ?
Mie en ole koskhan kunnioittanu muitaku Tippavaaran isäntää.
Seku lauleli ennen vanhaan : siellä ennen niin virtasi kirkas,,,,,
Huolehtija , ja paskat huolehtikhon ittekuki omisthan.
Jose käyvvä hyrskii pannuhuonhen nurkassa, paskaako siittä sen enempää huolehtii. Huolehtii sittekkö olhan keittohommissa
ettei pala vahingossa pohjhan.
Eikö ny mie hoksasin sonki kuivakki lihan pantava suolhan,siksi
saarnas huolehtimisesta. Missä son se allakka , ei pirkele vielä
ja kohta son puolenkuun aikaki. Ei sitte ei milhän vielä, ei nyt
kuunvaihhet satu kohalhens. Ny jos panet kuivaa lihhaa niin niistä tullee semmosija sitkhaita.
Mutta hyväku muistutit.

Hamppu
Seuraa 
Viestejä1159
Rollerball
Siis voiko olla totta? Etsin sanahaulla sanoja:
1. Kiina
2. Fortum
3. Optiot
Eikä löytynyt yhtä ainoaa kertaa mitään noista?!

Jos koittasit pistää sen hakukoneen hakemaan myös viesteistä eikä vain otsikoista niin alkaa tulla osumia.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14138
Hamppu
Rollerball
Siis voiko olla totta? Etsin sanahaulla sanoja:
1. Kiina
2. Fortum
3. Optiot
Eikä löytynyt yhtä ainoaa kertaa mitään noista?!Jos koittasit pistää sen hakukoneen hakemaan myös viesteistä eikä vain otsikoista niin alkaa tulla osumia.

.......................

Tähänkin voisi vastata: heh, heh..., kuvaavaa asioista ja hakukoneiden osumista kuin ajankohtaisuudesta sekä tässä esitetystä listasta: Fortum - Lilius heitti eilen peliin syytöksen poliitikkojen tunaroinnista syyksi sähkön hinnan nousulle... pokka pitää, pojat!

Kiinasta YLE esittää merkittävän dokumentin lähipäivinä, koska Kiina vaikutus ulottuu koko maapallolle...

Optiot eivät ole enää rock, vaan pörssipojat hermoilevat tutisten kurssiensa kanssa kilpaa, kuten vanhan ajan aladoopi hipaistessa sen vasenta kylkeä , siksi hermostuneita optiopelureiden aivoitukset ovat.

Yleensä pörssiromahdukselle ei ole mitään juuri järkevää täsmäsyytä...

Optiot nostivat taannoin ahneusmentaliteetin pintaan USA:ssa, missä muutoinkin keksitään mitä kummallisimpia "vipuja ja vääntöjä" monikertaistamaan "tyhjästä" rahaa... edelleenkin voisi sanoa: pokka pitää, pojat!

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14138
Mummo
[

............................

Kypsien ihmisten ja erityisesti yksinäisten naisten alkoholin käyttö on todistettavasti lisääntynyt ja se ei ole hurskastelua, vaan fakta. Verenpainetta helpottaa utelias tutkinta ja yritys korvata subjektiiviutta objektiiviudella

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14138

EK:n Eteläranta 10:ssä pohditaan jo nyt kuinka ilmoitetaan ja miten menetellään työntekijöiden suhteen, kun 2009 alkavat suuret ulkoistusaallot, YT-neuvottelut ja irtisanomiset.

Kuluttaja ja tavallinen työntekijä on se viimeinen, joka havaitsee taloudelliset muutokset yhteiskunnassa - kun duuni loppuu.

EK ja yhtiöt tietävät, että tilauskirjoihin ei ole tullut enää täytettä, kuten viimeisinä noin 5-7 vuotena, jolloin Suomen ulkomaanvienti on vetänyt hyvin ja vetänyt kotimaisenkin taloutemme huimaan nousuun ja kulutukseen---

...

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat