Seuraa 
Viestejä3802

Ensimmäinen vihje on:

1 Koukunpää näkyviin

"Onkimiseen, tuohon kaiken kalastuksen äitiin, kuuluu ison ja turpean madon ujuttaminen koukkuun mahdollisimman houkuttelevaksi syötiksi. Järkikin sanoo, että sillä saa enemmän ahvenia kuin pienellä luikerolla, joka jättää koukun pään näkyviin.

Kala ei kuitenkaan ymmärrä madosta pilkistävän koukun olevan koukku tai edes mitään vaarallista. Asia on tavallisessa onginnassa itse asiassa päinvastoin: näkyvä koukunpää pyytää paremmin. Tehokkuus ei kuitenkaan selity näkyvyydellä vaan sillä, että paljas koukku kiinnittyy kalan huuleen paremmin kuin madon peittämä. Matoa jäljittelevissä vieheissä, kuten eräissä jigeissä, koukku on aina näkyvissä.

Joissakin koukkupyydyksissä ei ole matoa ollenkaan. Tunnetuin näistä on silakkalitka. Sen siimassa on kymmenestä kahteenkymmeneen tavallista hopeanväristä koukkua vailla mitään syöttiä. Silakat luulevat koukkuja ruoakseen ja jäävät kiinni."

Siis millä tähän johtopäätökseen on tultu? Olen mato-onkinut noin biljoona kertaa ja todennut ihan yhtä monta kertaa sen, että jos koukunpää on edes inan verran näkyvissä, lakkaa syönti kuin seinään. Sitten kun nostaa koukun vedestä ja korjaa koukunpään piiloon, niin jo alkaa syönti.
Mitä tuohon kiinni jäämiseen tulee, niin madon kroppa on niin maho, että jos koukku on vähääkään terässä, se kyllä jää kalaan kiinni vaikka se kärki olisi madon sisässä kokonaan. Pointti ennemminkin on se, että matoa ei jatku koukun kärjen yli senttitolkulla vaan mato loppuisi hetimiten kärjen jälkeen.

Jigikalastuksella ja silakkalitkoilla ei ole tämän asian kanssa mitään tekemistä.

Vai että oikein tiede neuvoo..

Kyllä osa muistakin vihjeistä on vähän niin ja näin; tuoksu houkuttelee, mutta se voi myös karkottaa. Tässäpä kaikkien vinkkien äiti!

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat