Seuraa 
Viestejä45973

Veroton kansalaistulo kaikille ja tasavaeromalli muille tuloille - Uuden vasemmiston tavoite

Aika on valmis uudelle (kommunismin, taistolaisuuden & sosiaalitanttojen ryvettämien vasemmiston ja sdp:n korvaajalle) demokraattiselle hyvinvointiyhteiskuntaa ajavalle puolueelle, jossa jokainen ihminen on tärkeä. Vastavoima porvaripuolueille jotka ajavat vain vahvan etua, ja joille annettu ääni on ääni suoraan Björn "Nalle" Wahlroosille, Ben Zyskowichille, Sauli Niinistölle ja muille elinkeinoelämän lakeijoille, joilla ei ole hajuakaan tavallisen ihmisen arjesta. Mitä enemmän ääniä oikeistolle, sitä oikeistolaisempi politiikka.

Uuden demokraattisen puolueen ensimmäisiä tavoitteita on kansalaistulojärjestelmän aikaansaaminen, joka poistaa eriarvoisuuden ja ihmisten pompottamisen sosiaalituki- ja etuusviidakossa. Kaikenlainen orjatukipakkotyöllistäminen poistuu, ja ihmiset saadaan tekemään tuottavaa työtä.

Entä kuka maksaa tuon laiskojen ruokkimisen ilman mitään vastiketta?

Se maksetaan nykyäänkin, mutta epäoikeudenmukaisesti ja pärstäkertoimen, värin tai satuilulahjojen mukaan, subjektiivisella arvioinnilla ja harkinnalla. Kun kaikki sosiaalituet liitetään yhteen ja tämä annetaan kaikille täysin samansuuruisena, päästään todelliseen tasa-arvoon ja oikeudenmukaisuuteen.

Työttömyysturva (työttömyyspäiväraha/työmarkkinatuki) lapsikorotuksilla, asumistuki, lapsilisät, toimeentulotuki ym. korvataan yhdellä kansalaistulo(kansalaispalkka)summalla n. 650 euroa/kk, joka on jokaisen suomalaisen perusminimitulo, jolla elellään jos muita tulolähteitä tai työtä ei ole. Se korvaa opintotuet, työttömyysturvan, sairausajan palkan, toimeentulotuen jne. sekä peruseläkkeen. Siitä maksetaan kaikki eli asumiskulut ja eläminen ja muita tukimuotoja ei tarvita.

Kansalaistulo maksetaan täysimääräisenä täysi-ikäiselle Suomen kansalaiselle ja porrastettuna ikävuosien mukaan alaikäisen kansalaistulona (n. 300-400 euroa/kk).

Jokaiselle maksettava kansalaistulo kannustaa aina töihin, sillä jokaisesta eurosta jää aina lisää käteen. Myös pätkätöitä kannattaa tehdä, koska tuloloukkuja ei ole tai tule. Kaikenlainen vapaaehtoistyö, sekä kulttuurin täysipäiväinen harrastaminen (bändit, taide, kirjoittaminen, tutkimustyö jne.) mahdollistuu, kun se viimeinen perusturva on aina varma. Aikuisopiskelu ja itsensä kehittäminen mahdollistuu myös huomattavasti nykyistä helpommin.

Kun valtava sosiaalibyrokratia saadaan kutistettua murto-osaan, nämäkin tuottamattomat ja pahaa oloa tuottavat virkaihmiset saadaan tuottavaan työhön tuomaan Suomeen hyvinvointia.

Samalla siirrytään tasaveromalliin kaikissa muissa tuloissa.
Oletetaan että tämä tasavero on vaikkapa 50% kaikista muista tuloista paitsi kansalaistulosta, joka on veroton perustulo.
Tällä mallilla saamme progressiivisen veroasteen joka poistaa kansalaispalkan käytännössä tulojen kasvaessa:

Tuloja 0e/kk+ 650e = käteen 650e/kk (veroprosentti 0%)
Tuloja 500e/kk : 2 = 250e + 650e = käteen 850e/kk (veroprosentti 21,7%)
Tuloja 1.000e/kk : 2 = 500e + 650e = käteen 1.150e/kk (veroprosentti 30,3%)
Tuloja 2.000e/kk : 2 = 1.000e + 650e = käteen 1.650e/kk (veroprosentti 37,7%)
Tuloja 3.000e/kk : 2 = 1.500e + 650e = käteen 2.150e/kk (veroprosentti 41,1%)
Tuloja 4.000e/kk : 2 = 2.000e + 650e = käteen 2.650e/kk (veroprosentti 43,0%)
Tuloja 5.000e/kk : 2 = 2.500e + 650e = käteen 3.150e/kk (veroprosentti 44,2%)
Tuloja 10.000e/kk : 2 = 5.000e + 650e = käteen 5.650e/kk (veroprosentti 46,9%)
Tuloja 50.000e/kk : 2 = 25.000 + 650e = käteen 25.650e/kk (veroprosentti 49,4%)
Tuloja 100.000e/kk : 2 = 50.000e + 650e = käteen 50.650e/kk (veroprosentti 49,6%)

Tasaveroprosenttia voitaisiin tietenkin rukata tarpeen mukaan.

Kaikki muut etuudet yksityisten vakuutusyhtiöiden hoitoon mm. ansiosidonnainen työttömyysturvavakuutus, eläketurvavakuutus, työntekijän sairausajan vakuutus jne. Työstä maksettaisiin siis vain työajasta, ei sairausajasta joka sairastettaisiin kansalaistulon turvin.

Valtio maksaisi siis vain kansalaistulon, johon voisi tietenkin tulla eläkekorotus vaikkapa 63 vuotta täyttäneille. Lisäksi oikeasti pitkäaikaissairaat ja vammaiset saisivat korotuksen, koska heillä ei ole mahdollisuutta lisätulojen hankkimiseen.

Valtion/kuntien vuokra-asuntotuotantoa lisättäisiin huomattavasti, jotta kohtuuhintaiset vuokrat pitäisivät asumiskulut ja sitä kautta kansalaistulosumman korotuspaineen pieninä. Kansalaistulon tasoon siis vaikuttaisivat elinkustannukset ja se laskettaisiin kuten nykyiset toimeentulotukeen vaikuttavat menot. Summahan olisi minimitoimeentulo jolla niukasti mutta ihmisarvoisesti voisi elää. Se kannustaisi aina lisätuloihin, mutta ei aiheuttaisi ahdinkoon joutumista.

Mikään ei estä sosiaalisten luottojen myöntämistä lisäapuna erikoistapauksissa, mutta ne ovat lainarahaa joka maksetaan tietenkin takaisin.

Edellinen koskisi tietenkin vain tuki&tulonsiirtojärjestelmää, koulutus, terveydenhuolto, lasten- ja vanhustenhoito sekä työehtojärjestelmä toimisi entisellä tavalla.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (72)

Nechimide
Seuraa 
Viestejä14249
K.Ansa
Jokaiselle maksettava kansalaistulo kannustaa aina töihin, sillä jokaisesta eurosta jää aina lisää käteen. Myös pätkätöitä kannattaa tehdä, koska tuloloukkuja ei ole tai tule.

Tämä kohta särähti korvaan ja pahasti. Miten ilmainen raha (noin suuri vielä) motivoi työntekoon?

Briteissähän mallia on vakavissaan ehdoteltu, mutta ehdotus on aina tyrmätty. Miksiköhän?

Mielestäni mahdollisimman pieni työttömyystuki suorastaan pakottaisi töihin, tosin se ei ole sitten tuottavaa, tai mielekästä, miten sen nyt sanoo. Pitäisi jokaiselle hommata joku ns. mielekäs työpaikka niin tuota voitaisiin soveltaa.

(Vain hyvin vakavissa tapauksissa invalidisoitunut henkilö ei voi tehdä työtä)

Sillä tavoin verot vähenevät kun tukia ei tarvitse antaa niskuroijille ja harmaa talous vähenee kun ei tarvi tehdä työtä verottomana kun voi laillisesti tehdä lähes verottomana töitä.

Näin arvelen ma.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Wolfram
Mielestäni mahdollisimman pieni työttömyystuki suorastaan pakottaisi töihin, tosin se ei ole sitten tuottavaa, tai mielekästä, miten sen nyt sanoo. Pitäisi jokaiselle hommata joku ns. mielekäs työpaikka niin tuota voitaisiin soveltaa.

Kyllähän tuotakin ollaan kokeilemassa. Tämän vuoden alusta tuli voimaan ns. "pakkotyölaki". http://www.mol.fi/mol/fi/06_tyominister ... /index.jsp
Ongelmana on se, että siitä lähtien kun työllistämistyöt kehitettiin, on iso osa palkkatöistä siirretty työttömien harteille. Siis kyseessä on sellaiset työt, joiden tekijöiksi olisi pakko palkata joku kunnon palkalla, jos työttömiä ei olisi käytettäviksi puoli-ilmaiseksi. Tämähän vääristää työmarkkinat ja vain laskee kulutusta. Ihmisarvosta puhumattakaan.

Esimerkiksi kaikki 50-60-vuotiaat työttömät joutuvat aikamoiseen tilanteeseen, kun kyse ei ole siitä etteikö olisi työhaluja, vaan siitä ettei kukaan halua nykyään palkata edes yli 40-vuotiaita. Mielenkiinnolla odotan, miten heille keksitään jokin pakkotyömaa. Ehkä löytyy vielä rakentamattomia lentokenttiä tai teitä... Puistattaa koko nykypolitiikka.

Veroton kansalaistulo kaikille ja tasavaeromalli muille tuloille - Uuden vasemmiston tavoite

Se maksetaan nykyäänkin, mutta epäoikeudenmukaisesti ja pärstäkertoimen, värin tai satuilulahjojen mukaan, subjektiivisella arvioinnilla ja harkinnalla. Kun kaikki sosiaalituet liitetään yhteen ja tämä annetaan kaikille täysin samansuuruisena, päästään todelliseen tasa-arvoon ja oikeudenmukaisuuteen.

Kuulostaa järkevältä tuo kansalaistulo systeemi, ja tottahan tuo, että tavallaanhan se on jo käytössä.

Koulutus on tässäkin tapauksessa keskeinen kysymys. Tämä sosialistinen "työväki" istuu kapakoissa jauhamassa paskaa oikeistolaisista virkamiehistä ja yritysjohtajista ja siitä kuinka he muka saavat palkkaa tekemättä mitään ja ovat rahanahneita paskiaisia. Kellekään ei varmaankaan tule mieleen, että heillä on vuosien pitkä ja korkea koulutus takanaan ja hyvällä kouluttautumisella päästään korkeisiin virkoihin ja sillä sipuli. Mikseivät nämä sosialistit ole itse korkeasti kouluttautuneita ja ole itse niissä korkeissa viroissa? Suomessa kenellä tahansa on mahdollisuus kouluttautua, mikäli vaan viitsii, tai ainakin ne joille se ei ole mitenkään mahdollista ovat todella pieni vähemmistö. En ainakaan itse tunne ketään, kenellä ei ole ollut mahdollisuutta käydä kouluaan. Silti näitä työttömiä sosialistejä tuntuu olevan Suomessa enemmistö.
Mikä mättää? Onko tämä kansa todella niin laiskaa ja saamatonta, ettei osaa kouluttaa itseään kunnon ammattiin?
Minusta vaan tuntuu siltä, että ne ovatkin näitä työttömiä sosialisteja, jotka sitä rahaa saavat tekemättä mitään. Sossulta. Jos opiskelu ei ole aikoinaan kiinnostanut, niin onko se porvarin vika, vai sittenkin ihan oma vika?
Nehän ne riistäjiä ovat, jotka eivät viitsi ajatella omilla aivoillaan saavuttaakseen jotain, vaan yrittävät saada rahaa rikkaammilta rähjäämällä heille ja asettamalla lakeja jotka mahdollistavat oman rahan tulon yhä vähemmällä aivojen käytöllä. Ei muuta kuin aivot vaan nollille ja rahaa kaikille, sanoo sosialisti.

Onko kukaan laskenut minkä suuruiseksi tuo kansalaispalkka muodostuisi jos verotulot ja sosiaalimenot pidetään saman suuruisina kuin ne tällä hetkellä ovat?

650 €/kk vaikuttaa suurelta summalta. Varmaan jotakin 400 - 500 €/kk olisi realistisempi.

5 000 000 x 650 €/kk x 12 kk = 39 000 000 000 €/vuosi.

Edit: Eipäs nyt selitetä ihan höpöjä.
Eduskunnan hyväksymä talousarvio vuodelle 2006:
tulot 39, 1 miljardia +0,5 miljardia lainaa
menot 39,6 miljardia

Joten jos kansalaispalkka olisi tuon 650€/kk niin koko valtion talous hupenisi siihen.

Deus Ex
Onko kukaan laskenut minkä suuruiseksi tuo kansalaispalkka muodostuisi jos verotulot ja sosiaalimenot pidetään saman suuruisina kuin ne tällä hetkellä ovat?

Äläs nyt hemmetti yritä tulla tunkemaan jotain faktoja keskusteluun. Sosialismi on lääke joka tuo onnen joka paikkaan, sen osoittaa jo historiakin. Kaunaisten kapitalistien talouslaskelmat ovat aina olleet paperia vain kun punanutut on tulleet näyttämään miten rakennetaan hienoja yhteiskuntia. Yhteiskuntia joissa jokainen on vapaa ja tasa-arvoinen, mielipidevapaus on itsestäänselvyys ja joiden olemassa oloa ei ole uhannut kuin lännen yksinaiheuttama sotilasvarustelu.

HAH...VEROTON KANSANTULO.....
SITÄHÄN TE KOMUKAT JO NYT NAUTITTE ,
TYÖTÄ EI TARVISTE TEHDÄ JA AIKAA
JÄÄ VALLANKUMOUSTOUHUIHIN..
MUT MIHIS NYT, KOMMUNISMISSAHAN
TÄÄLLÄ JO ELETÄÄN....HEI, KYLLÄ
ME JOTAIN KEKSITÄÄN, ETTÄ SAADAAN
MÖYKÄTÄ JA RÄYHÄTÄ KUIN ARABIYSTÄ-
VÄMME. JOIDEN POMMINTEKOA EU RA-
HOITTAA 120 MILJOONALLA ....

Neonomide
K.Ansa
Jokaiselle maksettava kansalaistulo kannustaa aina töihin, sillä jokaisesta eurosta jää aina lisää käteen. Myös pätkätöitä kannattaa tehdä, koska tuloloukkuja ei ole tai tule.

Tämä kohta särähti korvaan ja pahasti. Miten ilmainen raha (noin suuri vielä) motivoi työntekoon?

Briteissähän mallia on vakavissaan ehdoteltu, mutta ehdotus on aina tyrmätty. Miksiköhän?

Saahan sitä ilmaista rahaa nykyäänkin sossusta.
Tässä uudessa mallissa olisi kyse siitä, että turha
byrokratia poistuisi. Eikä olisi tuloloukkuja, jolloin ihmiset
tekisivät työtä sen sijaan että laskisivat voivatko
mennä töihin vai onko "pakko" olla sossulla.

Siis onko kukaan tutkinut suomessa tuota kansalaispalkkamallia? Ihmetteken suuresti jos ei. Eikö siinä olisi loistava aihe jollekkin jatko-opiskelijalle?

Vierailija
Deus Ex
Siis onko kukaan tutkinut suomessa tuota kansalaispalkkamallia?

Nimekkäin on varmaan Osmo Soininvaara.

H
Deus Ex
Siis onko kukaan tutkinut suomessa tuota kansalaispalkkamallia?

Nimekkäin on varmaan Osmo Soininvaara.

Mihin Osmos Cosmos päätyi tutkimuksissaan?
Mille tasolle palkka olisi realistista asettaa niin että sen rahoittaminen olisi vielä mahdollista?

Neonomide
Tämä kohta särähti korvaan ja pahasti. Miten ilmainen raha (noin suuri vielä) motivoi työntekoon?Minimitoimeentulo on minimitoimeentulo. Siitä ei ostella pahemmin kulutustavaroita kuten kännyköitä, huonekaluja tms. vaan pelkästään maksellaan välttämättömät (ruoka, vuokra, vesi, sähkö). Harva ihminen tyytyy kyyhöttämään kotonaan ilman sen kummempia harrastuksia tms.
Kansalaispalkka poistaa byrokratiaa, tarjoaa perustulon ja hyvän pohjan työtekoon. Sikäli kun ns. holhousvaltiosta ei ole järkevää luopua kertarysäyksellä, niin kansalaispalkka olisi käytännön tasolla askel selvästi parempaan suuntaan nykymallista. Eikä siinä ole sinällään mitään "vasemmistolaista", sillä Suomessa liberaalit ovat esittäneet samaa.

Briteissähän mallia on vakavissaan ehdoteltu, mutta ehdotus on aina tyrmätty. Miksiköhän?

Olisiko niin, että uudet asiat jotka järkyttävät status quota, ovat aina hankalia omaksua. Ja Britannian puolukenttä ... konservatiivit ovat kaavoihinsa kangistuneita, labour on aivan sekaisin wanhan vasuri-ideologian ja uuden USAn neokonservatiivilinkin kanssa ja liberaali-demokraatit ovat marginaaliryhmä.

Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210
Esa aka Lihis
Koulutus on tässäkin tapauksessa keskeinen kysymys. - - - Suomessa kenellä tahansa on mahdollisuus kouluttautua, mikäli vaan viitsii, tai ainakin ne joille se ei ole mitenkään mahdollista ovat todella pieni vähemmistö. - - - Jos opiskelu ei ole aikoinaan kiinnostanut, niin onko se porvarin vika, vai sittenkin ihan oma vika?

Tässä koko ajatusketjussa on sellainen ongelma, että korkeakoulutuskaan ei nykyään ole mikään automaattinen pääsylippu korkeatuloisiin töihin. Esim. luokanopettaja saa vain marginaalisesti parempaa keskipalkkaa kuin bussikuski, jonka tutkintovaatimuksiin kuuluu vain tarpeellinen määrä kirjaimia ajokortissa. Ja mitä tulee humanistialoilta työllistymiseen...

Ja kyllä, kuka tahansa voi mennä metallilinjalle amikseen. Mutta kuka sitten hoitaa kipeytyneet metallimiehet, jos hoitsuja ei kouluteta? Kuka tutkii metallien ja hitsauskaasujen ominaisuuksia, jos tutkijoita ei kouluteta? Kuka myy valmiit tuotteet, jos markkinointiväkeä ei kouluteta, eikä tulkkeja, eikä kaikkea sitä organisaatiota jota asiaan perehtymätön ei näe?

Ja kenellä sitten on mahdollisuus tehdä sellaista "turhaa" tutkimusta, jonka jokin sovellus voi avata tien aivan uudelle tieteenalalle? Viisikymmentä vuotta sitten tietokoneohjelmoijan ammatille olisi hymähdelty; voiko siitä todella muka jonakin päivänä elää?

Jos korkeakoulutettuja ihmisiä on varaa makuuttaa työttömänä tai pienipalkkaisissa tilapäistöissä, ei korkeakoulutusta pitäisi tarjota minään ratkaisuna. Nimim. tuleva akateeminen laivasiivooja...

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Kuinka moni ihminen tulee toimeen kuukaudessa 500-650 eurolla jos haluaa edes jonkinsortin ihmisarvoisen elämänlaadun?

Etenkin jos on vuokra-asunto, perhettä, auto, velkoja? Eikä se omistusasunnossakaan eläminen ilmaista ole.

Ja entä jos tarvitset lääkäriä ja lääkehoitoa - niissä sitä rahaa palaa (itse käytän lääkettä, jonka hinta on vajaa 50 e paketti ja jos ottaa isomman erän kerralla saa pulittaa yli 300 euroa!).

Työttömän peruspäiväraha ennakonpidätyksen jälkeen on käsittääkseni n. 370-380 euroa, eli se jää nettona käteen.

Pitääkö työttömät tappaa nälkään vai kerätä keskitysleireihin, että olisi tarpeeksi "kannustavaa" se työn teko?

Jos työtön tekisi vaikka viikon pätkätyön niin nykymenossa valtio rankaisee leikkaamalla tukea pois niin että sen työviikon jälkeen saldo on plus miinus nolla (työmatkatkin vie oman osansa) joten ei sellainen kannata. Mitään hyötyä et siitä pätkätyöstä saa.

Minulla on työttömiä ystäviä, jotka tästä epähumaanista politiikasta kärsivät.

Avauksessa esitetty yhteiskunnallinen agenda on kaikinpuolin harkinnan arvoinen - ja toteutuksenkin.

Ei palkkatyötä riitä kaikille - teollisuutta ulosliputetaan halpamaihin ja jos maassa on yli puoli miljoonaa työtöntä ja avoimia työpaikkoja muutama kymmenen tuhatta (en ole tsekannut viimeisintä tilastoa) niin ei tarvita lukion pitkää matematiikkaa huomaamaan, että ne työpaikat ei riitä kaikille. Vaikka miten niitä hakisi.

Ja ikärasismi on oma ongelmansa kuten on jo viitattukin -jos olet yli 40 saati yli 50 niin kauan saat työpaikkaa odottaa.

Kaikki eivät voi olla 25 vuotiaita, omata 5 vuoden työkokemusta ja kolmea ammattitutkintoa.

Tunnen myös hyvin koulutettuja ohjelmoijia, eivätkä hekään saa oman alansa työtä -jotain pientä hanttihommaa muista tehtävistä eikä niitäkään kuin muutamaksi kuukaudeksi.

Ei edes IT-ala ole tie menestykseen, ei edes vakituisen työpaikan saamisen tae.

Aika moni, mm. BUSHMAN, saan
pitää 18 eeroa / pv, eli aika tarkkaan
tuon 500 E / kk. Sossu nauraa ulos
ja sanoo "Yrittäjä, entinenkin, elät-
tää itse itsensä".

KYLLÄ, kyllä Suomessa on köyhiä.
KYLLÄ, kyllä Suomessa on kuolemantuomio.

On SUURTA hurskastelua sosialisteilta itkeä
"Harmaan talouden" kasvua. Ihmisillä on
taipumus yrittää pysyä hengissä ...

KAIKKI eivät kestä.... komukat toivonevat
kaikkien meidän yrittäjien menevän
"Porvoon tietä" ? Eikös se Haloskakin sanonut,
ettei yrittäjiä tarvita ?

Sitten päästään paratiisiin

Pitääkö työttömät tappaa nälkään vai kerätä keskitysleireihin, että olisi tarpeeksi "kannustavaa" se työn teko?
Tuohoin voisi vastata tällä:
Mielestäni mahdollisimman pieni työttömyystuki suorastaan pakottaisi töihin, tosin se ei ole sitten tuottavaa, tai mielekästä, miten sen nyt sanoo. Pitäisi jokaiselle hommata joku ns. mielekäs työpaikka niin tuota voitaisiin soveltaa.
Eli ei kenenkään tarvitsisi jäädä roskikseen asumaan koska ei käynyt kouluaan loppuun, mielekäs ja vaikkapa vähän koulutusta vaativa duuni ja homma toimii. Palkkaeroihin en nyt sitten ota kantaa ainakaan vielä

Pikku Gen
Tässä koko ajatusketjussa on sellainen ongelma, että korkeakoulutuskaan ei nykyään ole mikään automaattinen pääsylippu korkeatuloisiin töihin. Esim. luokanopettaja saa vain marginaalisesti parempaa keskipalkkaa kuin bussikuski, jonka tutkintovaatimuksiin kuuluu vain tarpeellinen määrä kirjaimia ajokortissa. Ja mitä tulee humanistialoilta työllistymiseen...

Ja kyllä, kuka tahansa voi mennä metallilinjalle amikseen. Mutta kuka sitten hoitaa kipeytyneet metallimiehet, jos hoitsuja ei kouluteta? Kuka tutkii metallien ja hitsauskaasujen ominaisuuksia, jos tutkijoita ei kouluteta? Kuka myy valmiit tuotteet, jos markkinointiväkeä ei kouluteta, eikä tulkkeja, eikä kaikkea sitä organisaatiota jota asiaan perehtymätön ei näe?

Ja kenellä sitten on mahdollisuus tehdä sellaista "turhaa" tutkimusta, jonka jokin sovellus voi avata tien aivan uudelle tieteenalalle? Viisikymmentä vuotta sitten tietokoneohjelmoijan ammatille olisi hymähdelty; voiko siitä todella muka jonakin päivänä elää?

Jos korkeakoulutettuja ihmisiä on varaa makuuttaa työttömänä tai pienipalkkaisissa tilapäistöissä, ei korkeakoulutusta pitäisi tarjota minään ratkaisuna. Nimim. tuleva akateeminen laivasiivooja...


Tiedostan, että näitä yrityshierarkiassa alempana olevia tarvitaan. Ilman heitä ei olisi ylempänä oleviakaan, mutta pointtini olikin se, että asiasta valitetaan ja rähjätään. Vaikka molempia yhteiskuntaluokkia tarvitaan, niin ainakin vielä tässä vaiheessa jokainen voi itse päättää, että kumpaan luokkaan haluaa kouluttautua.
Tiedostan myöskin sen, että Suomessa on myös korkeakoulutettuja pitkäaikaistyöttömiä, eikä koulutus aina takaa työpaikkaa. Kuitenkin tällaisia ihmisiä on todella pieni ryhmä. Tai ainakaan minä en tunne ketään professoria tai maisteria, joka ei saa töitä mistään. Kysymys oli siitä, että suurin osa työttömistä on niukasti koulutettuja.

Anders
Sikäli kun ns. holhousvaltiosta ei ole järkevää luopua kertarysäyksellä, niin kansalaispalkka olisi käytännön tasolla askel selvästi parempaan suuntaan nykymallista.

Ihastuttavaa. Voitko kertoa lisää tästä paremmasta suunnasta, selventää käsitettä "holhousvaltio" sekä täsmentää mistä ko. mallin osista olisi tarpeen luopua ja miksi?

Neonomide
Briteissähän mallia on vakavissaan ehdoteltu, mutta ehdotus on aina tyrmätty. Miksiköhän?

Ensimmäisen perustuloesityksen sorvasi joku brittiläinen toryrouva parlamentissa, oliko se jo 1930-luvulla?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat