Seuraa 
Viestejä9265

Ihan alkuun.. miten alkoholi rasittaa maksaa noin niinkun tarkkaan ottaen? Yleensä vain puhutaan siitä että alkoholi tekee maksan pipiksi runsaasti käytettynä. Jollain lailla se liittyy siihen että maksa joutuu sen alkoholin polttamaan, kai?

Mutta sitten varsinainen kysymys. Miten tuo mahtaa olla, osaako kukaan sanoa, että onko maksalle kivempi että juot joka päivä 3 annosta alkoholia vai kerran viikossa 21 annosta? Ne sanoo että terveellisempää olisi juoda tasaisemmin eli joka päivä pari kuin kerran viikossa monta. Näin se varmasti onkin aivojen kannalta ainakin, mutta mites jos ajatellaan pelkästään maksaa? Keskitetyssä juomisessa se saisi huilata alkoholista koko viikon lukuunottamatta sitä yhtä päivää (okei ei tuo määrä periaatteessa ihan yhdessä päivässä pala mutta kumminkin), kun taas hajaannutetussa juomisessa se joutuu työstämään alkoholia joka päivä. Tosin vain joku 5 tuntia per päivä. Miten suuri veren alkoholipitoisuus vaikuttaa maksaan tuleeko siitä jotain ekstravaikeuksia sille? Onko se 21 annoksen kertavetäisy niin suuri koetus maksalle että se vaurioituu joka kerta pysyvästi kunnes lopulta tulee kirroosi?

くそっ!

Kommentit (19)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Syö tankoparsaa ennen dokaamista. Ehkäisee krapulaa ja suojelee maksaa.




Myynnissä lähinnä keväisin, äitienpäiväruokaa. Vai kelpaako säilykeparsakin?

jussipussi
Seuraa 
Viestejä61860
Maksakirroosi yleistyy, naisten kulutus aikapommi
STT 21.3.2013 13:54:37

Alkoholin suurkulutus on yhä suurin vakavien maksasairauksien syy. Noin 10-20 prosenttia maksakirroositapauksista johtuu jostain muusta syystä.

- Maksakirroosi on Suomessa yksi työikäisten miesten yleisimmistä kuolinsyistä. Monissa EU-maissa maksakirroosi on vähentynyt, mutta Suomessa se lisääntyy, kertoo erikoislääkäri Kalle Hakala Kanta-Hämeen keskussairaalasta.

Hakala oli yksi maksasairauksia käsitelleen luentokokonaisuuden alustajista Tampereen lääkäripäivillä tänään. Lääkäripäivät jatkuvat vielä huomenna.

Tyypillisesti maksakirroosi kehittyy vuosien mittaan jokseenkin oireettomana. Kun potilas sitten tulee lääkärille iho keltaisena tai vatsa turvonneena, ei ehkä ole enää mitään tehtävissä.

- Kirroosiin tarvitaan vähintään kymmenen vuotta alkoholin suurkulutusta. Useimmat potilaat ovat miehiä, mutta naisten lisääntynyt alkoholinkäyttö on aikapommi, sanoo Hakala.

Hakala muistutti kollegoitaan ottamaan alkoholinkäytön puheeksi viimeistään silloin, kun laboratoriotutkimuksissa saadut maksa-arvot viittaavat johonkin poikkeavaan.

- Itse tapaan sanoa potilaalle, että se riippuu teistä.



http://www.sss.fi/uutiset/464984.html

http://gh.elopad.net/maksakirroosi

Jussipussi on oikeassa kuningas A:n suhteen, ei se ole leikin asia. Teekkariaikoina kuitenkin sanoimme että "liika on liikaa, mutta kohtuus on liian vähän". Vaatii tietty skarppausta.

Kun nyt hieno kuva saatiin, kysytäänpä tietokilpailukysymys: mikä lääke vaatii aloitettaessa 3 kk jälkeen maksakokeet? Varmaan monikin, mutta ainakin eräs "taikaluoti". Voipi poksauttaa maksan, ellei sitten aivoja.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Poppe
Jussipussi on oikeassa kuningas A:n suhteen, ei se ole leikin asia. Teekkariaikoina kuitenkin sanoimme että "liika on liikaa, mutta kohtuus on liian vähän". Vaatii tietty skarppausta.

Kun nyt hieno kuva saatiin, kysytäänpä tietokilpailukysymys: mikä lääke vaatii aloitettaessa 3 kk jälkeen maksakokeet? Varmaan monikin, mutta ainakin eräs "taikaluoti". Voipi poksauttaa maksan, ellei sitten aivoja.




Roaccutan?

Nimim. olen syönyt ja hyvin toimi!

くそっ!

tsbmw
Seuraa 
Viestejä277

Suomen alholipolitiikka on enemmän valtion kassan optimaalista kasvattamista.
Etelä-Euroopassa kaikki juovat päivittäin ruokien kanssa viiniä n. 1pl.
Sitä ei lasketa al-kulutukseen eli todellinen yht. lienee 20l+/v/as 100%.
=> jolloin Etelä-Euroopan aikuisväestön keskikulutus (n. 1/2) on n. 35l/v/as.
Suomessa vastaava keskikulutus n. 10l/v/as ja n. 20/v/aik. as eli ei paljon!

Miksi meillä on suhteessa paljon alkoholisairauksia, arvelen seuraavaa:
- Puritaaninen saksalaispohjainen kulttuuri, suuri osa on melko raittiita.
- Osa vetää todella örvelöt joka viikonloppu omalla ajalla, Kossua...
- Alkoholin kulutus keskittyy n. 25% jotka käyttävät yli 60l/v/as 100%.

1) Peruskysymys esitettiin ensiviestissä, onko sama 21an/kerralla vai 3an/pv?
2) Lisäkysymys: Onko väliä vilja/marjapohjainen = olut/viini = konjakki/viski?
3) Monet EE:ssä juovat viiniä yli 3000l/100%/elämä, miksi eivät sairastu?

Tutkimuksissa rotilla on havaittu, että ne joille "kuppi maistuu" sairastuvat.
Siis rotat jotka juovat hallitsemattomasti sammuen kun viinaa on saatavilla.
No toisaalta taas "pikkusen aina hiprakassa" rotta elää kokeissa pisimpään

Viinistä (jota valtio verottaa rankimmin eli yli 3€/pl n. 100% arkiviineissä):
http://www.tiede.fi/artikkeli/746/6_tapaa_elaa_pitkaan
"...Kolmas lupaava aine on resveratroli, jota esiintyy muun muassa punaviinissä, rypäleissä ja monissa kasviksissa. Se aktivoi soluissa Sirt1-geenin, jonka tuottama sirtuiinientsyymi synnyttää uusia mitokondrioita. Tämä taas piiskaa aineenvaihduntaa - mekanismi on siis täsmälleen sama kuin nälkäkuurissa."

...taasko noita uusia ajatuksia...

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
tsbmw
Suomen alholipolitiikka on enemmän valtion kassan optimaalista kasvattamista.
Etelä-Euroopassa kaikki juovat päivittäin ruokien kanssa viiniä n. 1pl.
Sitä ei lasketa al-kulutukseen eli todellinen yht. lienee 20l+/v/as 100%.
=> jolloin Etelä-Euroopan aikuisväestön keskikulutus (n. 1/2) on n. 35l/v/as.
Suomessa vastaava keskikulutus n. 10l/v/as ja n. 20/v/aik. as eli ei paljon!

Miksi meillä on suhteessa paljon alkoholisairauksia, arvelen seuraavaa:
- Puritaaninen saksalaispohjainen kulttuuri, suuri osa on melko raittiita.
- Osa vetää todella örvelöt joka viikonloppu omalla ajalla, Kossua...
- Alkoholin kulutus keskittyy n. 25% jotka käyttävät yli 60l/v/as 100%.

1) Peruskysymys esitettiin ensiviestissä, onko sama 21an/kerralla vai 3an/pv?
2) Lisäkysymys: Onko väliä vilja/marjapohjainen = olut/viini = konjakki/viski?
3) Monet EE:ssä juovat viiniä yli 3000l/100%/elämä, miksi eivät sairastu?

Tutkimuksissa rotilla on havaittu, että ne joille "kuppi maistuu" sairastuvat.
Siis rotat jotka juovat hallitsemattomasti sammuen kun viinaa on saatavilla.
No toisaalta taas pikkusen aina hiprakassa rotta elää kokeissa pisimpään




En ymmärtänyt yksiköitäsi! Anteeksi! Voitko täsmentää yksiköitäsi että tarkoitatko esim l:llä litraa jne?

くそっ!

Roaccutan?

Nimim. olen syönyt ja hyvin toimi!




En ole lekuri enkä tunne kauppanimiä, sorry. Sarkastisesti tuon heitin, rasvaketjun suuntaan. Siellä "musta veljeskunta" myy kiihkeästi statiineja, niitä tarkoitin. Niillä voi pilata haiman, maksan, munuaiset, aivot jne. 600.000+ suomalaista on trialissa...

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Poppe
Roaccutan?

Nimim. olen syönyt ja hyvin toimi!




En ole lekuri enkä tunne kauppanimiä, sorry. Sarkastisesti tuon heitin, rasvaketjun suuntaan. Siellä "musta veljeskunta" myy kiihkeästi statiineja, niitä tarkoitin. Niillä voi pilata haiman, maksan, munuaiset, aivot jne. 600.000+ suomalaista on trialissa...



Kattellaan mitä niille tapahtuu. Aika mielenkiintoista sinänsä. Kunhan ei omat sukulaiset ota popsiakseen. Pitää olla tarkkana.

くそっ!

tsbmw
Seuraa 
Viestejä277
tsbmw
Suomen alholipolitiikka on enemmän valtion kassan optimaalista kasvattamista.
Etelä-Euroopassa kaikki juovat päivittäin ruokien kanssa viiniä n. 1pl.
Sitä ei lasketa al-kulutukseen eli todellinen yht. lienee 20l+/v/as 100%.
=> jolloin Etelä-Euroopan aikuisväestön keskikulutus (n. 1/2) on n. 35l/v/as.
Suomessa vastaava keskikulutus n. 10l/v/as ja n. 20/v/aik. as eli ei paljon!

Miksi meillä on suhteessa paljon alkoholisairauksia, arvelen seuraavaa:
- Puritaaninen saksalaispohjainen kulttuuri, suuri osa on melko raittiita.
- Osa vetää todella örvelöt joka viikonloppu omalla ajalla, Kossua...
- Alkoholin kulutus keskittyy n. 25% jotka käyttävät yli 60l/v/as 100%.

1) Peruskysymys esitettiin ensiviestissä, onko sama 21an/kerralla vai 3an/pv?
2) Lisäkysymys: Onko väliä vilja/marjapohjainen = olut/viini = konjakki/viski?
3) Monet EE:ssä juovat viiniä yli 3000l/100%/elämä, miksi eivät sairastu?

Tutkimuksissa rotilla on havaittu, että ne joille "kuppi maistuu" sairastuvat.
Siis rotat jotka juovat hallitsemattomasti sammuen kun viinaa on saatavilla.
No toisaalta taas "pikkusen aina hiprakassa" rotta elää kokeissa pisimpään

Viinistä (jota valtio verottaa rankimmin eli yli 3€/pl n. 100% arkiviineissä):
http://www.tiede.fi/artikkeli/746/6_tapaa_elaa_pitkaan
"...Kolmas lupaava aine on resveratroli, jota esiintyy muun muassa punaviinissä, rypäleissä ja monissa kasviksissa. Se aktivoi soluissa Sirt1-geenin, jonka tuottama sirtuiinientsyymi synnyttää uusia mitokondrioita. Tämä taas piiskaa aineenvaihduntaa - mekanismi on siis täsmälleen sama kuin nälkäkuurissa."


Yksiköt aukikirjoitettuina:
- Kaikki alkoholi absoluuttiseksi 100%:ksi muunnettuna, esim. viinipullo 7,5dl/13% on n. 100ml=1dl 100% alkoholia.
- Suomessa vauvat mukaanlukien keskikulutus on n. 10l 100% alkoholiksi laskettuna vastaten siis aikuisväesöllä vauvat ja vanhukset sekä absolutistit poislukien n. 20l vuodessa 100% alkoholiksi muunnettuna henkeä kohden.
- Etelä-Euroopassa pikkuisen viinistä hiprakassa päivittäin ja illalla pari neuvoa antavaa merkitsee keskiverrolla elämän aikana n. 75v yli 3000l 100% alkoholiksi muunettuna!

Jossain kevään uutisessa väitettin, että maksa tuskin kestää yli 700 - 1000 litraa 100% alkoholiksi muunettua elämän aikana - se ei voi pitää paikkaansa! Alkuperäiseen kysymykseen = Maksan rasottuminen alkoholista?

...taasko noita uusia ajatuksia...

apoc
Seuraa 
Viestejä187

Maksa-arvojen mittaus sopii kaikille, jotka ovat huolissaan asiasta. Onnistuu useimmissa labroissa ilman lähetettä. S-GT (glutamyylitransferaasi) on spesifinen nimenomaan runsalle alkoholin käytölle.

ALAT (alaniiniaminotransferaasi), ASAT (aspartaattiaminotransferaasi) ja AFOS (alkalinen fosfataasi) kertovat alkoholin pitkäaikaiskäytöstä sekä maksa yleiskunnosta.

Ylipäätään jokapäiväinen naukkailujuominen rasittaa enemmän maksaa kuin aivoja. Känni per viikko rasittaa enemmän aivoja kuin maksaa.

Vähemmän tunnettu haimatulehdus on kuolinsyynä maksakirroosin kanssa yhtä suuri tekijä alkon suurkuluttajilla. Haimatulehdus on luonteeltaan äkäisempi. Se voi tappaa jo kertatulehduksena.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä61860
Työttömien miesten alkoholikuolleisuus oli vuosina 1996–2000 lähes yhdeksän kertaa ja naisten yli kahdeksan kertaa suurempi kuin palkansaajien. Kaikista työttömien miesten kuolemantapauksista 23 prosentissa ja naisten kuolemantapauksista 18 prosentissa kuolemansyy liittyi alkoholiin.

Kuolleisuuslukuihin perustuvien tutkimusten mukaan alkoholi ja tupakka yhdessä selittävät noin puolet miesten sosioekonomisista kuolleisuuseroista.




http://www.thl.fi/fi_FI/web/kaventaja-f ... uolleisuus

"Pyhä kolminaisuus"; Tupakka, viina ja sydänsairaudet....

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat