Seuraa 
Viestejä451

Tietotyö ja tietotyöläiset. Jo joitakin vuosia sitten maailmassa investoinnit ei-materiaaliseen tuotantoon ohittivat investoinnit materiaaliseen tuotantoon. Ei-materiaalista tuotantoa tuottavat tietototyöläiset. Yhä kasvava joukko työntekijöistä.
Jos tietotyöläisten määrä yhteiskunnassa on näin valtava, niin voidaanko enää ajatella, että tieto majailee yhteiskunnassa jossain yliopistoissa ja korkeakouluissa?

Tosin tietotyöläisten työssään tuottamasta tiedosta suuri osa on melko rutiininomaista tietoa. Koodataan ja suunnitellaan erilaisia ohjelmia ja ohjelmistoja. Yksi suurimmista ohjelmistotaloista onkin ottanut nimekseen ”Tieto”. Uusin tietotyön muoto on uutisten mukaan se, että Lapin retkeilijä voi ottaa vaellukselle mukaansa Google-repun, joka kuvaa sitten vaellusreitin Googlen katunäkymä-autoja vastaavalla tavalla. Ennen Googlea paikkatietoa Suomessa oli lähinnä maanmittauslaitoksella, joka aiemmin varjeli tietojaan suljettuna tietona, eikä jaellut sitä muille uudenlaisen tiedon ja tietosovellutusten kehittämiseksi. Nykyisin maanmittauslaitoskin julkaisee tietojaan avoimena datana, kuten enenevässä määrin muukin julkinen hallinto.
Yhteiskunnassa alkaa olla julkisesti saatavilla valtava määrä tietoa. Yrityksillä taas on omaa tiedontuotantoaan, jota ne jakavat avoimesti oman harkintansa perusteella.

Mihin tässä tiedon tarjonnan määrän valtavassa kasvussa jäävät yliopistot? Mikä on enää niiden rooli?
Itse esimerkiksi takavuosina mietin sitä, että alkaisin jatko-opiskelijaksi tai opiskelemaan, jotta saisin oikeudet lukea tieteellisiä aikakauslehtiä sähköisesti. Nykyisin tiedon määrä on kuitenkin niin suuri, että melko hyvin saa kaiken tarvittavan tiedon ilman tunnuksiakin.

Takavuosina ennustettiin futurulogisesti, että maailmaan syntyy tulevaisuudessa ylivertainen globaali verkko-äly. Ehkä sitä ei vielä ole syntynyt, mutta suuria muutoksia on tapahtunut, ja voi hyvin olla, että Yliopiston kirjaston ovi ei tule ehkä koskaan minun toimestani saranoillaan kääntymään.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat