Seuraa 
Viestejä45973
Kakadut ovat mestareita availemaan lukkoja.
Jos murtovarkailla olisi tunnuseläin, sen pitäisi olla kakadu. Tuoreessa tutkimuksessa kakadut selvittivät tiensä viiden lukon lävitse parissa tunnissa. Ne eivät harjoitelleet ennalta.
Oxfordin ja Wienin yliopistojen tutki kymmenen indonesialaisen kakadun kykyä ratkoa ongelmia.
Kakduille esiteltiin seuraava ongelma: laatikossa on pähkinä, mutta saadakseen laatikon oven auki niiden on avattava viisi erilaista lukkoa.
Kukin lukko johti aina seuraavaan lukkoon, ja ne piti avata järjestyksessä, jotta oven sai auki.
Kaikki lukot olivat erilaisia ja niiden avaamiseen tarvittiin erilaisia liikesarjoja.
Linnut osoittautuivat eteviksi ongelmanratkojiksi. Vaikka niitä ei palkittu pähkinällä aina kun ne olivat ratkaisseet yhden lukon ongelman, ne jatkoivat tehtävää, kunnes se oli suoritettu.
Yksi linnuista, Pipin, ratkaisi ongelman yksinään kahdessa tunnissa.
Kun kakadut olivat oppineet miten yhdenlainen lukko avataan, ne muistivat sen, ja avasivat sen jatkossa ongelmitta.
Jos jollakin kakadulla oli ongelmia lukon avaamisessa, se selvisi niistä, jos se sai katsoa miten lajikumppani avasi lukon.
Tutkijat vaihtoivat tutkimusasetelmaa. Lukot olivat eri järjestyksessä tai osa lukoista ei ollut sarjassa –toisin sanoen jotakin lukkoa ei tarvinnut avata päästäkseen käsiksi seuraavaan lukkoon.
Näissäkin tapauksissa kakadut selvisivät tehtävästä eivätkä esimerkiksi käyttäneet aikaa lukkoihin, joilla ei ollut merkitystä tehtävän suorittamisen kannalta.
"Emme voi sanoa, että kakadut ymmärtävät ongelman samalla tavalla kuin ihmiset, mutta ne ovat selvästi tietoisia siitä miten asiat liittyvät toisiinsa. Ne kykenevät asettamaan itselleen pitkäaikaisia tavoitteita ilman, että niitä palkitaan joka askeleella", sanoo professori Alex Kacelnik Oxfordin yliopistosta.

Tutkimuksen julkaisi tieteen verkkolehti PLoS ONE.
http://www.hs.fi/tiede/Tutkimus+Kakadut ... 3164127203

Joopajaa, ainahan on tiedetty että äly on monellakin tavalla vaikeasti mitattavissa
Terveisiä MENSAn porukalle!

Kommentit (6)

Vierailija

Mielen teoriassa on sellainen jännä fiba että eläimet opastavat toisiaan, mutta ne eivät muka koskaan kysy kysymyksiä, vaikka heidät opetettaisiin kommunikoimaan. Vastaus on yksinkertainen. Niillä ei ole kielellisiä rakenteita aivoissaan, jotka mahdollistaisivat sen. Koko esimerkiksi ei kyseenalaistanut kouluttajansa kertomusta kissansa kuolemasta ja huijasi, josta selkeästi nautti.

m.youtube.com/watch?v=gz_emoeCG2E&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3Dgz_emoeCG2E

Brainwashed
Seuraa 
Viestejä14786

Ihminenhän on empiirisesti pitänyt lähtökohtaisesti itseään eläinkunnan etevimpänä ja oppivimpana ns (tähän mennessä tunnetuista) älykkäistä lajeista, mutta mitä syvällisemmin ja monipuolisemmin aihetta on tutkittu, on erinäisissä kokeissa selvinnyt, että joissakin asioissa tietyt eläimet "hakkaavat" mennen tullen ihmisen kognitiivista älykkyyttä vaativissa tehtävissä. Tehävät siis olivat sellaiset rakenteeltaan, että niistä ei selvinnyt pelkkiä aistejaan käyttämällä, vaan oli turvauduttava myös nuppiin, näin kansankielellä sanottuna
Telkusta tuli taannoin aihetta käsittelevä dokkari, taisi olla BBCn, ja siinä oli todella hämmästyttäviä esimerkkejä tutkimusten tuloksista.
Yksi koe oli muistaakseni, miten hurjan kyvykäs simpassi oli muistamaan numerosarjoja sekunnin murto-osan aikana - jopa sademies olisi jäänyt kakkoseski kuin nalli kalliolle!
En jaksa kaivaa yksityiskohtaisemmin, mutta tuolta löytynee: http://www.youtube.com/results?search_q ... CTRQvN8Gd0

Todella mielenkiintoinen aihe.

Lisäys: Siellähän se oli kun hieman alaspäin scrollasi http://www.youtube.com/watch?v=zJAH4ZJBiN8

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Apinat kuitenkin hyppii puissa.. Jos asiaa ajatellaan polynomisessa ajassa ..hypoteettisesti, niin ihmisen abstraktokyky on ainutlaatuinen. Ihmonen näkee parhaimmillaan yhteyden korkeammassa ulottuvuudessa kuin mihin aistit yltävät. Enkä puhu nyt menetelmistä, vaan siitä että joku ne on oivaltanut.

Esimerkki siitä kuudennesta aistista, aistimus olemattomasta, on yhteiskunta ja uskonnot.

Joillain eläimillä on sekä älykkyyttä että myös sosiaalisuuttaa jolla ne saa yhteistyöhön. Koira on tässä paras esimerkki. Kyse ei ole parasiittisesta suhteesta vaan oikeasta tarpeesta yhdessäoloon. Tuollaiset eläimet ratkovat ongelmia vastavuoroisuuden toiveen varassa joka on kyky nähdä tulevaisuus ja sen eri vaihtoehdot. Se ei ole ärsyke-reaktiopohjaista.

Vierailija

Oikeastaan kun sitä nyt miettii, niin käänteinen taksonomia taksonomian rinnalla on aika intuitiivinen ratkaisu ja luo pohjan systemaattiselle takaisinsyötölle.
Ihan kun miettii pelkästään todennäköisyyden kautta, niin on selkeää että mitä enemmän pohtii kahta asiaa samaan aikaan, niin sen todennäköisemmin löytää yhteyksiä joita ei ole olemassa, mutta joiden todennäköisyys on toista yhteyttä suurempi.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat