Seuraa 
Viestejä8640
Liittynyt16.3.2005

Hitsailen satunnaisesti täytelankamigillä. Tuo homma on jotain hiekkapuhalluksen ja ilotulituksen välimaastoon sijoittuvaa tosin niin, että kaikki muruset mitkä lentelevät tarttuvat kaikkeen noin puolen metrin säteellä. Osa murusista saattaa sitoa yhteen liitettäviä kappaleita ainakin alkuperäisen kuvitelman mukaiseen asentoon toisiinsa nähden.

Kysymys: Miten mahtaisi onnistua hiilidioksidin valmistaminen itse tuohon hitsaukseen. Suojakaasulla juttu olisi aivan jotain muuta. CO2-monopolipulloja en osta, koska niillä on kova hinta.

Ajattelin niin, että jossain astiassa on puhtaita puuhiiliä ja suojakaasu tehdään painamalla ilmaa hehkuvien hiilien läpi. Suurin osa olisi typpeä tuossa "suojakaasussa", mutta käyhän sekin suojakaasuksi. Mutta ei tuo noin mene. Siinä tulee paljon häkää ja tunnetusti hitsaaja on hitsaussavujen seassa ja saisi häkämyrkytyksen. Miten tuolla systeemillä saisi varmistettua pelkän hiilidioksidin syntymisen?

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Sivut

Kommentit (45)

Homma pitäisi ehkä hoitaa vähän samaan tapaan kuin asetyleenihitsauksessa.
ensin pitäisi aikaansaada jokin puhdas palava hiilikaasu (metaani, etaani, propaani,butaani ...) jonka polttamalla sitten saisi hiilidioksidia.Ja vettä.
Oletko muuten koittanut vaihtaa napaisuuksia migissä?

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Liittynyt16.3.2005

Mitä helv... yritätkö hitsata ilman suojakaasua? Varjelkoon, eihän siinä ole järjen hiventäkään. Ilman happi yhtyy sulaan teräkseen joka palaa. Mig/Mag-hitsauksen perusideana kun on juurikin se että erillisellä suojakaasulla estetään hapen pääsy sulaan. Käytettäessä inerttiä suojakaasua kuten argonia menetelmää kutsutaan mig-hitsaukseksi, hiilidioksidia käytettäessä mag-hitsaukseksi koska hiilidioksidi reagoi sulan kanssa. Ilman suojakaasua kyse on kai jostain roiskehitsauksesta...

Puikkohitsauksessa idea on siinä, että lisäainelanka on päällystetty suojakaasua tuottavalla massalla. Vastaavasti kaasuhitsauksessa liekistä löytyy pelkistävä osa jossa happi ei riitä teräksen polttamiseen. Ilman suojakaasua hitsaus onnistunee kai tyhjiössä...

Ei KAASUTONTA ydintäytelankaa käytettäessä kuulu käyttää kaasua. Itsekin käytän vain ja ainoastaan ydintäytelankaa kotihommissa. Töissä on eri vehkeet. Täytelangan sisus sulaa hitsisulan päälle estäen ilman pääsyn sulaan. Sauman jäähdyttyä harjataan puhtaaksi.
Onko kysyjä varma, että käytössä on nimenomaan täytelanka, jonka kanssa ei kuulu käyttää kaasua?

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Liittynyt16.3.2005
Hege
Ei KAASUTONTA ydintäytelankaa käytettäessä kuulu käyttää kaasua.

Pitää varmastikin paikkansa, tuota en ottanut huomioon. Tällöin kuitenkin hitsaus onnistuu ihan normaalisti eikä muodosta ilotulitusta, lisäksi hitsisula yhdistää työkappaleeet toisiinsa.

En ole ihan varma, mutta minusta jotenkin tuntuu ettei kaasuttoman ydintäytelangan yhteydessä kuitenkaan puhuta mig/mag-hitsauksesta! Nimityksessä kun se g tarkoittaa nimenomaan suojakaasua.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Liittynyt16.3.2005
Hege
Siitä täytteestä kyllä muodostuu myös suojaavaa kaasua.

Kyllä kyllä, mutta tarkoitin ihan virallista nimitystä. Muodostuuhan puikkohitsauksessakin suojakaasua ja kaasuhitsausliekki toimii suojakaasuna eikä niitä kutsuta mig/mag-hitsaukseksi.

Ihan hyvä yhteenveto hitsausmenetelmistä löytyy esm. esabin sivuilta.

Voisit ehkä kokeilla puikkohitsausta.puikkohitsaus on hyvä Ja edullinen, ei tarvi kaasuja.

Ja minulta myös ääni puikkohitsaukselle. Yksinkertaiset välineet ja laajempi lisäainevalikoima, kuin migille. Voi hitsata myös ulkona.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Liittynyt16.3.2005

Hävettää myöntää, mutta huomasin vasta nyt että Paul M. kirjoitti nimenomaan täytelankahitsauksesta. Pahoittelen tyhmät kommenttini, tosin ihmettelen kyllä edelleen miksi edes yrittää roiskia ilman kaasua. Eikai se kaasu sentään niin kallista ole?

Paul M
Seuraa 
Viestejä8640
Liittynyt16.3.2005

On se kaasu liian kallista. Ja sattumoisin on se täytelanka-MIx-laite jo. Siinä ei ole napaisuuden vaihtoa. Paineenalennusventtiili siinä on, mutta kun katsoin sisälle, niin se viritys on keskeneräinen. Putki ei johda lankaletkuun ollenkaan.

Ostin tuon laitteen vuosia sitten käytettynä, mistä syystä juttu on kovin hatara kaikin tavoin.

Hommasin puikkokolvin ja minulla on myös ohuita puikkoja. Muistaakseni jotain 1,5...2 millisiä. Tuo laitehan on tasasuuntaaja eli sillä voi puikko palaa paremmin kuin tavallisella muutaman kympin puikkomuuntajalla. Onkelma on nyt se, että siinä ei ole puikkokolvin johdolle vielä liitintä. Virittelen sen siihen ja kerron kokemuksia kun kerkiän.

On minulla epäilys sen huonon räiskintähitsauksen suhteen. Voi olla, että se lankaa antava kuparipää on liian väljä ja kontakti on epämääräinen.

Mutta siitä huolimatta suojakaasu itse tehtynä kiinnostaa. Parin kilon säiliö hiiliä ja kompurasta pientä painetta paloilmaksi. Tarvitaan tietenkin välijäähdytyskin, mutta se ei ole ongelma. Ongelma on tuo häkävaara. Säiliössä hiilien sytytys tapahtuisi dieselkoneen hehkutulpalla.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Kaada ämpäri täyteen etikkaa ja annostelet sinne sopivalla tahdilla soodaa sisään. Kyllä kuplii ja tulee sitä hiilidioksidia.

Joskus pikkupoikana olen tehnyt itselleni vissyvettä tuolla tavalla. Toiseen pulloon etikkaa, soodaa ja korkista letku läpi toiseen pulloon. Sitten kun tarpeeksi kauan pitänyt painetta pulloissa ja aukaisi sen, niin kyllä se toisessakin pullossa oleva vesi kupli.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8640
Liittynyt16.3.2005

Aivan oikein. Olen harkinnut tuotakin, mutta käyttäisin sammutettua kalkkia ja jotain edullista happoa. Luultavasti suolahappo olisi ehdolla. Sen jos annostelisi kalkin "alle", niin luultavasti kloorivetyä ei juurikaan olisi hiilidioksidissa mukana. Rikkihappo olisi siitä hyvä ettei siitä tulisi kaasuun mukaan mitään. Rikkihappo on vaan astetta vaarallisempaa käsitellä.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14400
Liittynyt16.3.2005

Kokeile glukoosin vesiliuosta ja jotain entsyymiä, esimerkiksi hiivaperäistä. Ei ole kovinkaan vaarallista.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Hiilidioksidia saa erittäon edullisesti sammutinliikkeestä.

Minulla on suojakaasupullona vanha sammutinpullo joka on laillinen siihen tarkoitukseen. Pullon täyttö maksaa noin 20€ kerta eikä tarvitse maksaa vuokraa tai tarkistuttaa välillä.

Kuulemma jossain ohjelmassa hitsasivat auton pakokaasun turvin ja tuli aivan hyvää jälkeä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat