Seuraa 
Viestejä10361

1960-70 –luvuilla suomalaiset usein karkasivat lomiltaan Ruotsiin – oli parempipalkkaisia töitä tiedossa. Marabou, Saab, Volvo ja esimerkiksi Sandvik tarjosivat ruotsinherkkua; sai ostettua oman auton ja muutoinkin ruotsalaiset tuntuivat sivistyneemmiltä. Suomalaiset työnantajat keksivät paluunappulan – luotiin lomaltapaluuraha.

Seuraavaksi ammattiliitot yhdessä silloisen hallituksen kanssa keksivät pekkaspäivät 1], joita kertyi, kun jaksoi tehdä töitä. Selvitysmies Matti Pekkanen 2] jäi näin ikuisesti toverin kukkaroon nimenä ja ansiottomana palkanlisänä – tuli lisää palkallista vapaa-aikaa.

Nyt Yrittäjät ry keksi keksityn ja oivalsi, että ’heureka’ – poistetaan ”pekkaset” ja lomaltapaluurahat, joita nykyään kutsutaan lomarahaksi – paluuraha muistutti liikaa ansaitsematonta palkanlisää. Palkkahan saadaan työstä, joka tuottaa teettäjälleen hyötyä ja tuloa, jotta muun muassa työtehtäviä voidaan tovereille tarjota.

[size=85:ubo4iwv3]1] ”pekkaspäivät” ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Pekkasp%C3%A4iv%C3%A4t - [wiki]
2] Matti Pekkanen ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Matti_Pekkanen - [wiki][/size:ubo4iwv3]

Palkka on korvausta annetusta ajasta jollekin,

joka haluaa hyödyntää toverin käden- tai muuta taitoa saavuttaakseen liiketoimintaa, joka tuottaa myös hitusen voittoa riskin ottajalleen. Palkka on dynaaminen eli joustava määre, kuten kysyntäkin.

Ei ole ikuista työpaikkaa eikä vakaata palkkaa –

… on vain jaettava rahamäärä kaupankäynnistä, josta pitäisi riittää jaettavaa kaikille yhtiön menoerille, joista palkka sivukuineen on vain yksi. Kun pienin yhteinen jaettava on saavutettu, päädytään yt-neuvotteluihin ja lopulta kulujen karsimiseen.

Palkka sivukuluineen on yksi karsimisen kohteeksi joutuva menoerä dynaamisessa liiketoiminnassa.
Yrittäjän ja yhtiön voitto vaihtelevat riippuen liiketoiminnan hoitamisen taitavuudesta, hyvästä onnesta ja motivoituneista työntekijöistä. Henkinen pääoma lähtee ihmisistä ja se luo yhtiö- tai yrittäjä identiteetin, joka taas vaikuttaa julkikuvaan, jolla taas on merkitystä menestykseen ja voiton muodostumiseen.

Ostovoima ratkaisee, ei palkan määrä

Hintojen kehitys syntyy kysynnästä ja kysyntä taas voimistuu ostovoiman kasvaessa ja vähentyy ostovoiman laskiessa. Me kulutamme liikaa, sillä jos jokainen kiinalainen ja intialaisen kuluttaisivat kuten me – syntyisi niin suuri kysyntä, jottei meidät kaikki elättävä biosfääri kestäisi sitä.

Miksi kiinalaiset ja intialaiset eivät saisi kuluttaa kuten me; osin liikaa syöneet suomalaiset ja erityisesti yhdysvaltalaiset? Mikä antaa meille erioikeuden käyttää luonnonvaroja, jotka lopulta ovat evolutiivisesti koko pallomme yhteisiä varoja?

Onkin aivan oikein,

että ”pekkaset” ja lomaltapaluurahat (nyk. lomarahat) poistetaan ansiottomina lisäostovoimina. On vain yksi keino lisätä ostovoimaa – ja se on työmme tuottavuus teettäjälleen, joka toivottavasti ymmärtää yhteisten saavutusten jakamisen kaikille ”menoerille” – kullekin todellisen ansionsa mukaisesti.

Ilkka Luoma

[size=50:ubo4iwv3]AL – Fb – US
BLOG 21 072 | 1 682 - IL
---18072013---


doc. lomaltapaluuraha_pekkaset_18072013.doc

363 | 3106[/size:ubo4iwv3]

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat