Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006

Ihan varmasti on jo ketjuja tästä aiheesta mutta milläs löydät niitä kun tuo "etsi"-toiminto on noin helvetin surkea, ei sillä mitään löydä ja vielä pitää odottaa joku minuutti kaikkien hakujen välillä ettei vaan tapahdu mitään ylimääräistä lagitusta tai jotain.. ihan sama.

Nyt.. keskustellaan mikroaaltouunista. Tuhoaako se oikeasti ravinnon joka sillä lämmitetään? Tuleeko siitä pelkästään kuumaa, vai ravitsemuksellisesti hyödytöntä, vai jopa myrkyllistä?

くそっ!

Sivut

Kommentit (38)

Vierailija

Kysymys on lähinnä sähkömagnetismista ja dipolimomentin hyväksikäytöstä; monet aineet, kutn vesimolekyylit, ovat ikään kuin heikosti magneettisia (niillä on pieni positiivinen/negatiivinen varaus), jolloin ne pyrkivät seuraamaan sähkökentän muutosta. Kun tätä liikettä toistetaan tarpeeksi nopeasti, syntyy kitkaa ja siis lämpöä.

Koska kaikki lämpö on molekyylien värähtelyä, ruoan lämmittämisellä liedellä tai mikrossa ei mielestäni ole juuri mitään eroa - paitsi että mikrossa ruoka harvemmin mustuu. (Ruoan valmistaminen taas on eri juttu.) Liesi lämmittää ruokaa, jolloin sen molekyylit värähtelevät. Mikro vain toimii toisinpäin; lämpö syntyy ulkopuolisen lämmönlähteen sijaan ruoassa itsessään pistämällä sen molekyylit värähtelemään sähkökentän avulla, mikä synnyttää lämmön.

Mikrovastaisuus taitaakin olla sukua ydinvoima- ja säteilyfobioille.

https://en.wikipedia.org/wiki/Microwave_oven

Water, fat, and other substances in the food absorb energy from the microwaves in a process called dielectric heating. Many molecules (such as those of water) are electric dipoles, meaning that they have a partial positive charge at one end and a partial negative charge at the other, and therefore rotate as they try to align themselves with the alternating electric field of the microwaves. Rotating molecules hit other molecules and put them into motion, thus dispersing energy. This energy, when dispersed as molecular vibration in solids and liquids (i.e., as both potential energy and kinetic energy of atoms), is heat.

https://en.wikipedia.org/wiki/Dielectric_heating

Dielectric heating, also known as electronic heating, RF heating, high-frequency heating and diathermy, is the process in which a high-frequency alternating electric field, or radio wave or microwave electromagnetic radiation heats a dielectric material. At higher frequencies, this heating is caused by molecular dipole rotation within the dielectric. At lower frequencies in conductive fluids, other mechanisms such as ion-drag are more important in generating thermal energy.

Ja vaikutuksesta ruokaan:

Several studies have shown that if properly used, microwave cooking does not affect the nutrient content of foods to a larger extent than conventional heating, and that there is a tendency towards greater retention of many micronutrients with microwaving, probably due to the reduced preparation time.[

MooM
Seuraa 
Viestejä6324
Liittynyt29.6.2012
Fëanor
Kysymys on lähinnä sähkömagnetismista ja dipolimomentin hyväksikäytöstä; monet aineet, kutn vesimolekyylit, ovat ikään kuin heikosti magneettisia (niillä on pieni positiivinen/negatiivinen varaus), jolloin ne pyrkivät seuraamaan sähkökentän muutosta. Kun tätä liikettä toistetaan tarpeeksi nopeasti, syntyy kitkaa ja siis lämpöä.



Ei lisättävää tuohon, mikrossa ei siis ole mitään mystistä.

Se ero on muihin tyypillisiin lämmitystapoihin, että mikron kenttä von varsin epätasainen ja lämmittää joitain kohtia todella tehokkaasti ja joitain heikommin. Jos ruoka on herkkä liialle lämmölle (esim vitamiinien tai rakenteen kannalta, kuten suklaa), se on parempi lämmittää hitaasti sekoittaen vaikka vesihauteessa liedellä tms tai sekoittaa mikroannosta usein kuumentamisen aikana.

Syy tähän on se, että mikroaallot ovat about 10 cm aallonpituudeltaan ja mikrossa muodostetaan noilla seisovaa aaltoliikettä (kupukohta lämmittää tehokkaimmin). Niistä on vaikea saada tasaista kenttää aikaan ja pyörittävä kuumennusalustakaan ei auta kuin jonkun verran.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006

Mutta luin magneettimediasta että kun ne dipoliset molekyylit siellä ruuassa kääntyilevät sen muuttuvan mikrokentän takia jotain miljardeja kertoja sekunnissa ja näin aiheuttavat kitkaa, niin se kitka samalla vaikuttaa ympäröiviin molekyyleihin vähän miten sattuu, rikkoen niitä tai muuttaen niitä rakenneisomeerisesti. Siellä myös mainittiin erilaisista venäläisistä tutkimuksista joissa havaittu että ruokaan tulee mm karsinogeeneja. Onko puppua? Läpällähän lähinnä noita juttuja luin sieltä koska magneettimedia, mutta onko täyttä puppua kaikki?

くそっ!

MooM
Seuraa 
Viestejä6324
Liittynyt29.6.2012
Ronron
Mutta luin magneettimediasta että kun ne dipoliset molekyylit siellä ruuassa kääntyilevät sen muuttuvan mikrokentän takia jotain miljardeja kertoja sekunnissa ja näin aiheuttavat kitkaa, niin se kitka samalla vaikuttaa ympäröiviin molekyyleihin vähän miten sattuu, rikkoen niitä tai muuttaen niitä rakenneisomeerisesti. Siellä myös mainittiin erilaisista venäläisistä tutkimuksista joissa havaittu että ruokaan tulee mm karsinogeeneja. Onko puppua? Läpällähän lähinnä noita juttuja luin sieltä koska magneettimedia, mutta onko täyttä puppua kaikki?



Noi ei se lieden tuottama lämpö sen rauhallisemmin niitä molekyylejä heiluttele. Kitka molekyylitasolla on vähän hassu käsite.

Kyllä kypsentäminen muuttaa ruoan rakennetta. Usein se on suotavaa (esim. peruna tai liha), mutta esim. mutaksi polttaminen tosiaan tuottaa myös karsinogeenisiä yhdisteitä. Mikrouunikuumennuksesta en ole vastaavaa lukenut.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Eiköhän niitä karsinogeenejä tule eniten paistamisessa ja grillaamisessa, näin muistan lukeneeni.

Mikro käsittääkseni säilyttää vitamiinit paremmin kuin esimerkiksi keittäminen liedellä. Syytä tähän en tiedä, mutta voisiko taustalla olla se, että mikrossa lämmitettävät vihannekset eivät lillu vedessä, ja siksi veteen ei liukene niitä vitamiineja?

ps. Magneettimedia ei vaikuta järin luotettavalta tiedonlähteeltä. Eikä Antti Heikkiläkään, jonka mikroaaltouuniaivoituksia on analysoitu näin:
http://paholaisen-asianajaja.blogspot.f ... linen.html
http://suomenkuvalehti.fi/blogit/tahan- ... -kasveille (koeasetelma toistettu)
Lisäys. Alkuperäistä - aika huvittavaa - kirjoitusta ei enää "jostain" syystä löytynyt Heikkilä sivuilta. Tirsk.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006
BCK

Mikro käsittääkseni säilyttää vitamiinit paremmin kuin esimerkiksi keittäminen liedellä. Syytä tähän en tiedä, mutta voisiko taustalla olla se, että mikrossa lämmitettävät vihannekset eivät lillu vedessä, ja siksi veteen ei liukene niitä vitamiineja?



Erittäin todennäköistä. Mutta höyryttäminen lienisi vieläkin parempi tapa.

くそっ!

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010
Ronron
BCK

Mikro käsittääkseni säilyttää vitamiinit paremmin kuin esimerkiksi keittäminen liedellä. Syytä tähän en tiedä, mutta voisiko taustalla olla se, että mikrossa lämmitettävät vihannekset eivät lillu vedessä, ja siksi veteen ei liukene niitä vitamiineja?



Erittäin todennäköistä. Mutta höyryttäminen lienisi vieläkin parempi tapa.



Mikrossa voi "höyryttää" pakastevihanneksia niin, että pirskottaa kasviksille vettä ja laittaa kannen päälle kuumentaessa. (Paremman makuisia ovat kyllä, jos tällää ne jäisenä paistinpannulle ja paistaa ne.)

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Eikös kaiki lämmittäminen periaatteessa voi "tuhota molekyylejä"? Proteiini ainakin koaguloituu lämmössä, riippumatta miten se lämpö on aikaansaatu.

Olisi kiva nähdä oikeita tieteellisiä tutkimuksia aiheesta.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006

Mä veikkaan että kukaan ei edes tutki koko asiaa juuri ollenkaan. Miksi tutkisi, kun aina voidaan kaikille sanoa että "höpöhöpö, foliohattu päähän ja hiljaa". Mikrohan voi ihan hyvin tehdä vaikka mitä hirveyksiä ruualle, mutta asiaa ei tutkita. Ja kun ei tutkita niin sitä ei ikään kuin edes tapahdu, koska ei ole todisteita. Kyllähän se mikroaaltokin on säteilyä ja monet säteilyt ovat haitallisia. En tarkoita että se johtaisi suoraan siihen että mikroaaltokin olisi haitallista, mutta asiahan on ihan mahdollinen.

Miksi Venäjällä kiellettiin mikrouunit joskus 70 luvulla? Eikös se kielto perustunut johonkin tutkimuksiin. Vai kiellettiinkö niitä edes, onko sekin valetta?

くそっ!

JPI
Seuraa 
Viestejä25516
Liittynyt5.12.2012
Ronron
Mä veikkaan että kukaan ei edes tutki koko asiaa juuri ollenkaan. Miksi tutkisi, kun aina voidaan kaikille sanoa että "höpöhöpö, foliohattu päähän ja hiljaa". Mikrohan voi ihan hyvin tehdä vaikka mitä hirveyksiä ruualle, mutta asiaa ei tutkita. Ja kun ei tutkita niin sitä ei ikään kuin edes tapahdu, koska ei ole todisteita. Kyllähän se mikroaaltokin on säteilyä ja monet säteilyt ovat haitallisia. En tarkoita että se johtaisi suoraan siihen että mikroaaltokin olisi haitallista, mutta asiahan on ihan mahdollinen.

Miksi Venäjällä kiellettiin mikrouunit joskus 70 luvulla? Eikös se kielto perustunut johonkin tutkimuksiin. Vai kiellettiinkö niitä edes, onko sekin valetta?




Olen todellakin sitä mieltä että mikroon liittyvä sana [size=150:2ne2qhj8]säteily[/size:2ne2qhj8]...arrghhh... on syy turhiin pelkoihin. Tuo mikroaaltosäteily lyhytaaltoisena (verrattuna esim. apuaaaa. gammasäteilyyn ) ei saa ruuassa aikaan mitään muuta kuin lämpenemistä.

3³+4³+5³=6³

unknown soldier
Seuraa 
Viestejä99
Liittynyt26.6.2012

Itse hifistelen ruoan kanssa niin pitkälle kuin voin. Parhaat ainekset mihin on varaa ja kokeilen ja käytän erilaisia metodeja ruoanlaitossa.

Mikron ongelma on että se tuhoaa maun. Kypsennys tapahtumasta en sen enempää tiedä. Toinen on että kun pitää kauan mikrossa vaikkapa teevettä niin se saattaa räiskähtää vielä sen jälkeen kun sen ottaa pois mikrosta.

Kulinaristisesta näkökulmasta ainakin erilaiset pienuunit ovat parempia. Eräällä sukulaisella mikron asiaa hoitaa juuri pienikokoinen uuni jossa myös grillivastus. Ei vanhaa ruokaa lämmittäessä ne viimeiset aromit pääse karkuun.

2 Seikkaa on puhuttu mikrosta että se tuhoaa osan ravinteista ja vitamiineista, muttei taas välttämättä kuumenna tasaisesti ja luotettavasti jos halutaan varmistaa haitallisten bakteerien tuho. Onko mikroa muka tutkittu ja onko olemassa luotettavia tutkimuksia terveellisyydestä vai onko se vain länsimaissa yksi itsestään selvyys että on mikro käytössä?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat