Seuraa 
Viestejä41

Jokainen on varmasti törmännyt ajatukseen nykyajan ihmisestä menneisyyteen siirrettynä. Kaveri on mestauslavalla tms. hankalassa paikassa ja juuri ennen kirveen tms. heilahdusta tekee jyrähtävän vaikutuksen natiiveihin ennustamalla auringonpimennyksen.

Miten on, jos sinut siirrettäisiin vaikkapa keisariajan Roomaan - Trajanuksen tai Hadrianuksen aikaan - ja sinun pitäisi jollain keinoin tehdä suuri vaikutus roomalaisiin, niin miten hyödyntäisit nykyisiä tietojasi / taitojasi? Rajataan tämän ulkopuolelle historiantiedot.

Oletetaan että mukana on sen verran sestertiuksia että sinua voisi sen ajan mittapuulla pitää varsin varakkaana miehenä tai naisena ja latinan taito on sen verran hyvä että kommunikaatio ei olisi ongelma.

Sivut

Kommentit (50)

Astronomy
Seuraa 
Viestejä3976

Tosi mielenkiintoinen ajatusleikki ja tehtävä. Pitää ottaa pieni aikalisä ennenkuin päästelen suustani taas sammakoita.

"The universe is a big place, perhaps the biggest".
"Those of you who believe in telekinetics, raise my hand".
Kurt Vonnegut
"Voihan fusk." Minä

MooM
Seuraa 
Viestejä11551
Karike
Jokainen on varmasti törmännyt ajatukseen nykyajan ihmisestä menneisyyteen siirrettynä. Kaveri on mestauslavalla tms. hankalassa paikassa ja juuri ennen kirveen tms. heilahdusta tekee jyrähtävän vaikutuksen natiiveihin ennustamalla auringonpimennyksen.

Miten on, jos sinut siirrettäisiin vaikkapa keisariajan Roomaan - Trajanuksen tai Hadrianuksen aikaan - ja sinun pitäisi jollain keinoin tehdä suuri vaikutus roomalaisiin, niin miten hyödyntäisit nykyisiä tietojasi / taitojasi? Rajataan tämän ulkopuolelle historiantiedot.

Oletetaan että mukana on sen verran sestertiuksia että sinua voisi sen ajan mittapuulla pitää varsin varakkaana miehenä ja latinan taito on sen verran hyvä että kommunikaatio ei olisi ongelma.
Tuotapa olen joskus miettinyt. Lähinnä siltä kannalta, että olisi jännä päästä kertomaan vanhan ajan tiedemiehille kaikesta siitä, mitä nyt tiedetään. Eihän ne jotain hiukkaskiihdytintä sulattaisi, mutta edes perusjutuista vaikka kemiaan ja Newtonin lakeihin liittyen. Matematiikassa voisi olla juteltavaa siinäkin... Kerrankin voisi päteä ihan satasella.

Lääketiede on ehkä toinen alue, jolla voisi pystyä näyttämään, että tieteeä jotain enemmän. Hygienian merkitys, viina desinfioinnissa (en tiedä, tiesivätkö). Antibiootti olisi pop, mutta ei taida mikä tahansa home toimia näin teoriapohjalta lähtevällä...

Roomalaisilla oli jo moni peruskeksintö hallussa esim. mekaniikkaan perustuvista työkaluista. Ehkä polttomoottori voisi olla yllätys. Höyrykone? En tiedä, osaisinko noista rakentaa toimivia demoja, vaikka olisi käsityöläiset apuna.

Todennäköisesti pitäisivät kylähulluna tai muuten hörhönä eivätkä edes antaisi tilaisuutta vakuuttaa.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Jos saisi käyttää internettiä, voisi tehdä helpommin vaikutuksen, vaikka ilotulitusten, pommien ja erilaisten sotakoneiden avulla. Ilman internettiä ei ainakaan minulta onnistuisi. Erilaisia taljoja, ruuveja, sorveja ja muita työkaluja voisi ehkä "keksiä", jos niitä ei silloin ollut.

Puupiirrostekniikalla voisi tehdä painokuvia ja kirjasimien ja painoprässin avulla voisi tehdä kirjoja ja sanomalehtiä. Pitäisi ensin keksiä hyviä tapoja tehdä painoväriä, toimisikohan jokin muu öljy pellavaöljyn korvikkeena?

Kuvataiteessa ehkä voisi tehdä vaikutuksen perspektiivin hallinnan avulla, "uudenlaisen" muotokielen, kuvataiteen innovaatioiden tuntemuksen (mm. eri ismit) avulla. Voisi "keksiä" kuivapastelliliidut , mehiläisvahaliidut ja akvarellivärit (jos keksisi sideaineen, kaseiiniko se oli?), tai ainakin munatemperavärit.

Lääkinnässä ehkä haavanhoidossa (viiniä ja ompelua/tikkejä), jos silloin niitä ei tunnettu. Anatomia ja fysiologia ja tautioppi olisivat paremmin hanskassa, ehkä siitä olisi iloa. Erilaisten ravitsemuksen aiheuttamien puutosten hoidossa osaisi ehkä ehdotta jotain.

Varmaankin matematiikan, tilastotieteen ja todennäköisyyslaskun osaamisesta olla apua? Jos ei muuten niin erilaisissa rahapeleissä.

Voisi "keksiä" erilaisia seurapelejä, pelikortteja, lautapelejä, sudokuita, sanaristikoita, scabbleja, ja muuta huvituksia.

Voisi "keksiä" uusia musiikki-instrumentteja ja musiikkityylejä, ja erilaisia seuratansseja.

Kemian taidoista varmaan olisi paljon iloa (jos minulla niitä olisi), voisi keksiä uusia materiaaleja ja niiden valmistustapoja, esimerkiksi erilaisia liuottimia, saippuoita, talomaaleja (punamulta, laitetaanko siihen ruisjauhoja?).

Karike
Seuraa 
Viestejä41
MooM

Lääketiede on ehkä toinen alue, jolla voisi pystyä näyttämään, että tieteeä jotain enemmän. Hygienian merkitys, viina desinfioinnissa (en tiedä, tiesivätkö). Antibiootti olisi pop, mutta ei taida mikä tahansa home toimia näin teoriapohjalta lähtevällä...Viina voisi olla oikotie onneen: Sen ajan metallinkäsittelytaidoilla ja nykyajan lähes jokamiehen tiedoilla voisi väsätä viinapannun, perustaa kapakan ja myydä tiukkaa viinaa roomalaisille. Paloviina saapui Eurooppaan kai vasta 1200 - luvulla.

Karike
MooM

Lääketiede on ehkä toinen alue, jolla voisi pystyä näyttämään, että tieteeä jotain enemmän. Hygienian merkitys, viina desinfioinnissa (en tiedä, tiesivätkö). Antibiootti olisi pop, mutta ei taida mikä tahansa home toimia näin teoriapohjalta lähtevällä...Viina voisi olla oikotie onneen: Sen ajan metallinkäsittelytaidoilla ja nykyajan lähes jokamiehen tiedoilla voisi väsätä viinapannun, perustaa kapakan ja myydä tiukkaa viinaa roomalaisille. Paloviina saapui Eurooppaan kai vasta 1200 - luvulla.TV 1 esittää mainiota historiallista draamaa, Maailma vailla loppua, suosittelen.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Maailma_vailla_loppua

Se sijoituu 1300-luvun Englantiin. Ainakaan tuon sarjan mukaan haavojen desifiointia ei ymmärretty alkoholilla vielä tuolloin...

jogger
Seuraa 
Viestejä2936

Pitäisin suuni kiinni, etten joudu itse mestatuksi.

Varmaan rakentaisin höyrymoottorin, siitähän kaikki teollinen vallankumous lähti.

Sen jälkeen rakentaisin vessat taloihin.

Sitten kertoisin että kädet pitää pestä. Eikä sormia saa työntää suuhun.

Sitten kertoisin ettei jumalaa ole olemassa ja olette kaikki tyhmiä kun uskotte siihen.

Foorumin salainen sääntö #1: Pienellä alkukirjaimella kirjoitetut aiheet lukitaan.
Foorumin salainen sääntö #2: Älä kerro kenellekään säännöstä #1 tai tulee bannit!

Brainwashed
Seuraa 
Viestejä14509

Mark Twain pohti ilmeisesti myös otsikon aihetta aikoinaan, ja kirjoitti pohdiskeluittensa pohjalta kokonaisen romaanin.

Jenkki kuningas Arthurin hovissa (engl. A Connecticut Yankee in King Arthur's Court) on yhdysvaltalaisen humoristin ja kirjailijan Mark Twainin vuonna 1889 ilmestynyt romaani. Se on hyvin varhainen aikamatkustuksesta kertova romaani ja ilmestyi kuusi vuotta ennen yhtenä tieteis- ja aikamatkustuskirjallisuuden perusteoksista pidettyä H. G. Wellsin Aikakonetta.
Romaani kertoo Hank Morgan -nimisestä 1800-luvulla elävästä miehestä, joka joutuu vuoden 528 Englantiin.

- Wiki

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

Jos tuohon aikaan ei osattu lannoittaa peltoja, "keksisin" kompostoinnin ja lannoittamisen ja vuoroviljelyn. "Keksisin" kasvinjalostuksen ja karjanjalostuksen, jos niitä ei tunnetu. (Keinokastelu jo tunnettiin.) Ja poistaisin nälänhädän.

Ällistyttäisin roomalaiset kokkaustaidoillani.

"Keksisin" vallihaudan ja alas laskettavan sillan. Ja metsästyskuopan. Ja erilaisia loukkuansoja. Ja soutuveneen. Ja kärryt.
"Keksisin" satulan ja [korjaus] jalustimet ja suitset. Ja aasikäyttöisen tai vesikäyttöisen myllyn. (Jos näitä ei tuolloin ollut.)

"Keksisin" jätehuollon.

"Keksisin" paperin,
ja pusertimen, jolla puserretaan oliiviöljyä tai viiniä tai vaatteita kuivaksi.

Jos olisin mies, nk. alkuspekseissä kerrotaan, yrittäisin aikaansaada yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden, myös naisille, ja yrittäisin lopettaa orjuuden. Jos uskaltaisin.

Harmikseni ehken osaisi keksiä höyryvoimaa. Mekaanisen poljettavan ompelukoneen saattaisin osata keksiä (ja ehkä muita samalla periaattella toimivia vekottimia, kuten poljettava sorvi ja rukki). Ja uusia tapoja istuttaa hiha ja valmistaa vaatteita. Vetoketjun keksiminen voisi tuottaa vaikeuksia, mutta sitä yrittäisin.

Karike
Seuraa 
Viestejä41
jogger
Pitäisin suuni kiinni, etten joudu itse mestatuksi.Roomalaiset oli aika pragmaattisia. Liian fiksujen mestaus (muiden kuin poliitikkojen) on myöhempien aikojen keksintöä.

]Varmaan rakentaisin höyrymoottorin, siitähän kaikki teollinen vallankumous lähti.Osaisitko? Ei siis riitä että tietää miten vehje periaatteessa toimii, se pitää osata myös rakentaa käytettävissä olevista raaka-aineista.

Sen jälkeen rakentaisin vessat taloihin.Tuon roomalaiset kyllä jo osasivat.

Sitten kertoisin että kädet pitää pestä. Eikä sormia saa työntää suuhun.Sama juttu. Roomalaisten hygienia oli aika hyvällä tolalla. Eikä pelkkä kertominen riitä. Pitäisi myös uskottavasti osoittaa että miksi ei.

]Sitten kertoisin ettei jumalaa ole olemassa ja olette kaikki tyhmiä kun uskotte siihen.Jos tuo on vaikea juttu nykyaikanakin, niin miten mahtaisi onnistua Roomassa?

jogger
Seuraa 
Viestejä2936
Karike
jogger
Pitäisin suuni kiinni, etten joudu itse mestatuksi.

Roomalaiset oli aika pragmaattisia. Liian fiksujen mestaus (muiden kuin poliitikkojen) on myöhempien aikojen keksintöä.

Ehkäpä joku kateellinen vain haluaa pistää minut päiviltä, kun saan kaikki naiset älykkyyteni vuoksi?

Karike
]Varmaan rakentaisin höyrymoottorin, siitähän kaikki teollinen vallankumous lähti.Osaisitko? Ei siis riitä että tietää miten vehje periaatteessa toimii, se pitää osata myös rakentaa käytettävissä olevista raaka-aineista.

Eiköhän semmoisen rakentaminen onnistu, jos käyttää siihen parikymmentä vuotta, vaikka en edes tiedä miten ne toimivat, riittää, että tiedän että vesi + lämpö = tilavuuden muutos. Ehkä pitäisi ensiksi kehittää metallin työstömenetelmiä tosin.

Karike

Sen jälkeen rakentaisin vessat taloihin.

Tuon roomalaiset kyllä jo osasivat.

Millaisista vessoista oikein puhutaan, ja oliko ne myös muidenkin kuin eliitin käytettävissä?

Karike

Sitten kertoisin että kädet pitää pestä. Eikä sormia saa työntää suuhun.Sama juttu. Roomalaisten hygienia oli aika hyvällä tolalla. Eikä pelkkä kertominen riitä. Pitäisi myös uskottavasti osoittaa että miksi ei.

Miten he pesivät kätensä, oliko siellä vesihanat joka taloudessa ja saippua vieressä? Pesivätkö he kätensä vessankäynnin jälkeen, sekä ruokailua ennen? Kuuluiko tuo huvi myös muille kuin eliitille?

Karike

Sitten kertoisin ettei jumalaa ole olemassa ja olette kaikki tyhmiä kun uskotte siihen.Jos tuo on vaikea juttu nykyaikanakin, niin miten mahtaisi onnistua Roomassa?

Tuo oli lähinnä läppä.

Foorumin salainen sääntö #1: Pienellä alkukirjaimella kirjoitetut aiheet lukitaan.
Foorumin salainen sääntö #2: Älä kerro kenellekään säännöstä #1 tai tulee bannit!

Ensin pitäisi oppia selviytymään Roomassa. Antiikin Rooma oli aika karu ja raakapaikka omine kirjoitettuine ja kirjoittamattomine lakeineen. Korruptio kukoisti ja ihmishenki oli halvassa.(joskus ihan kirjaimellisesti) Hyvän ja luotettavan henkivartijan hankkiminen olisi varmaan ensimmäisten tehtävien joukossa.

Yksi ratkaiseva etu olisi se että historian kirjojen avulla saattaisi tietää mitä tulevaisuudessa tulee tapahtumaan. Tämäkin riippuu tietysti vähän aikakaudesta mihin siirtyisi. Antiikin keksijä nimittäin tarvitsisi jonkun mahtimiehen suosijakseen ja suojelijakseen.

Alkeellinen kirjapaino ja tislaus tulikin mainittua. Roomalaiset olivat sotilaita ja jonkinlaisen "kreikkalaisen tulen" valmistus onnistuisi minunkin kemian taidoilla varmasti. Maaöljyä, pikeä, rikkiä, sammuttamatonta kalkkia ja salpietaria yhdistelemällä saadaan palava neste, joka ei sammu vedellä ja joka palaa myös veden alla.

Tästä voitaisiinkin sitten sujuvasti siirtyä ruudin keksimiseen.( rikkiä, hiiltä ja salpietaria)

Helpohkosti toteutettavia keksintöjä:

navigointikompassi
latinalaispurje(keksittiin 200-luvulla)
kääntöaura
hevosenkenkä
jalustin
tuulimylly
Valurauta
rukki
kehruu- ja kutomatyökalut

Kaikki antiikin ajan teknisellä osaamisella toteutettavia keksintöjä. Osan osaisin valmistaa ja rakentaa ihan omin avuin. Ongelmana olisi miten saada Rooman ihmiset innostumaan näistä. Myös antiikin aikana kehiteltiin kojeita ja laitteita(jopa höyryllä käyviä) mutta orjataloudessa ne tuppasivat jäämään lähinnä hallitsijoiden huvituksiksi.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
BCK

Harmikseni ehken osaisi keksiä höyryvoimaa..Lunttasin eräästä kirjasta, ja kyllä se paljon vaatisi, että höyrykone syntyisi. Nyt sentään periate on selvillä, sylinteri, jossa liikkuu mäntä, jonka varsi pyörittää ristikappaaleen avulla väkipyörää (tuota ristikappaletta en olisi muistanut, enkä näitä seuraavia). Lisäksi tarvitaan luisti, joka säätää höyryn tulon sylinteriin, venttiilejä, lauhdutin, vauhtiakselin polvi, epäkesko, ja ehkä vauhtipyöräkin. Pelkästään sylinterin ja siihen hyvin istuvan männän työstäminen voisi olla haasteellista, mahdettiinkohan ne valmistaa alkujaan valamalla?

(Kuuma)ilmapallolla olisi hauska varmaan hämmästyttää roomalaisia, pitäisivätköhän he keksijää noitana? Ehkä sillä olisi sotilaallistakin käyttöä (tai sitten ei). Vaatisi tosin heliumia, ja wikin mukaan sitä saadaan maakaasusta aktiivihiilen avulla erottamalla, sitä en olisi tiennyt. Pitäisi kyllä keksiä ilmatiivis säilytysastia, ehkä metallisäiliö, jossa ruuvikorkki? Ja kumia tms. pitäisi osata kerätä jossain tropiikissa (ja viljellä kumipuita), ja kyllästää sillä kangas palloa varten. (Hätätilassa öljykin voisi toimia kyllästysaineena, ehkä bitumikin?) En ole kyllä varma, osaisinko tehdä polttimon, tämäkin pitäisi luntata.

Maantiedosta voisi olla hyötyä. Voisi esimerkiksi haetuttaa sotanorsuja Intiasta tai Afrikasta tai hevosia Venäjän aroilta, turkiksia Pohjolasta, mausteita Intiasta, ja käydä kauppaa.

Useiden kielien osaamisesta voisi olla hyötyä, voisi ehkä helposti opetella vieraita kieliä, ja toimia tulkkina, se ehkä oli harvainaista osaamista tuolloin (tai sitten ei, ehkä sitä varten oli orjia?). [lisäys: tässä oletan, että eurooppalaiset kielet ovat muuntuneet tunnistamattomiksi noista ajoista. Ehkä ne olisi helpompi kuitenkin oppia, jos osaa nykyeurooppalaisia kieliä.]

Veneenrakennusta varten voisi tehdä yritelmiä tuottaa tervaa, vaikka tosin tuohon aikaan taidettiin jo käyttää Välimeren perukoilla Lähi-Idässä esiintyvää bitumia/asfalttia, jota ehkä käytettiin laivojen tiivistämiseen.

Jos menisi 5000 vuotta taaksepäin ja esittelisi miten höyryn voimalla saa asioita liikkeelle, niin voisi tulla vastauksena että "juu kuule meillä on tota langatonta sähköä tuolta pyramiidista, että kiitos vain".

jogger
Seuraa 
Viestejä2936
Dredex
Jos menisi 5000 vuotta taaksepäin ja esittelisi miten höyryn voimalla saa asioita liikkeelle, niin voisi tulla vastauksena että "juu kuule meillä on tota langatonta sähköä tuolta pyramiidista, että kiitos vain".

Liikaa Muinaisia Astronautteja katsottu vissiin?

Foorumin salainen sääntö #1: Pienellä alkukirjaimella kirjoitetut aiheet lukitaan.
Foorumin salainen sääntö #2: Älä kerro kenellekään säännöstä #1 tai tulee bannit!

Sepi
Seuraa 
Viestejä3265

Voisi olla käytännössä vaikeaa hämmästyttää menneisyyden väkeä. Höyrykoneen teoria ei mitenkään riitä sen valmistamiseen omin päin ja kuumailmapallon rakentaminenkin olisi tosi haaste kun öljyllä tai bitumilla kyllästetyt kyhäelmät palaisivat iloisesti. Sama juttu ruudin ym. aineiden valmistamisessa; mistä saada vaikkapa salpietaria - ei ainakaan apteekista...

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä7801
MooM
Lääketiede on ehkä toinen alue, jolla voisi pystyä näyttämään, että tieteeä jotain enemmän. Hygienian merkitys, viina desinfioinnissa (en tiedä, tiesivätkö). Antibiootti olisi pop, mutta ei taida mikä tahansa home toimia näin teoriapohjalta lähtevällä...Luonnonantibiootteja on tiedetty iät ja ajat. Oliko se nyt Egyptiläiset, joita kutsuttiin haisijoiksi tms. maan suuren valkosipulin kulutuksen vuoksi. Luonnonlääketiede tiesi monien kasvien hyödyistä sairauksien hoidossa.

Onko hygienian merkitys ollut aina hukassa ihmisyhteisöissä ennen modernia aikaa? Vai oliko sen merkitys vain massoilta unohduksessa? Viisaudenhampaat revittiin suusta pois ilman sen kummempia kipulääkkeitä, mutta tuliko tuska koska kylän sepällä ei ollut tietotaitoa, jota kuitenkin jollain aikalaisilla oli (shamaanit, noidat ym. mm. sienien kanssa leikkineet)?

tietää
Salpietaria uutettiin lannasta. Kusista lantaa vain huuhdeltiin ja lientä keitettiin kunnes saatiin kiteitä. Todella vastenmielistä työtä.

Juurikin näin eikä muutkaan mustaruudin ainosat(rikki ja hiili) olleet edes tuolloin vaikeasti saatavilla. Rikkiä esiintyy luonnossa ja se tunnettin antiikin aikana. Rikkikiisua sanottiin tulikiveksi ja rikkiä saadaan myös tulivuorien rinteiltä.(Esim. Vesivius)

Prossimo Treno
Seuraa 
Viestejä1479
BCK
(Kuuma)ilmapallolla olisi hauska varmaan hämmästyttää roomalaisia, pitäisivätköhän he keksijää noitana? Ehkä sillä olisi sotilaallistakin käyttöä (tai sitten ei). Vaatisi tosin heliumia...

En usko että kuumailmapallo vaatii heliumia. Arvelen sen vaativan vain kuumaa ilmaa niin kuin nimikin sanoo. Se millä kuuma ilma olisi joskus muinoin tuotettu niin että sen olisi voinut nostaa yläilmoihin on paha ongelma.

TOIJALA. Katse josta huomaa toisen olevan aivan liian päissään, jotta hän ymmärtäisi mitään mitä hänelle on sanottu viimeisen 20 min. aikana. "Junassa yritin puhua hänelle, mutta hän oli jo toijalassa." — Antti Hyry (Kokkilan kakkakääpiö, Hömpönkeinaa, Hirvi Akuniemi, Artsiitti Höti Pörtsiitti, Iina Viinatossu).

Prossimo Treno
Seuraa 
Viestejä1479
Sepi
Höyrykoneen teoria ei mitenkään riitä sen valmistamiseen omin päin...

Metallintyöstötekniikat joilla pystytään rakentamaan toimiva höyrykone vaativat valtavaa ammattitaitoa ja tietämystä. Meistä kukaa ei varmaankaan pysty muuttamaan malmia höyrykoneeksi eikä sellaista osaamista ollit vielä muinoin kenelläkään.

Osaamme käyttää autoa ja tietokonettakin mutta niihin tarvittavien komponenttien rakentaminen ei meiltä onnistu.

TOIJALA. Katse josta huomaa toisen olevan aivan liian päissään, jotta hän ymmärtäisi mitään mitä hänelle on sanottu viimeisen 20 min. aikana. "Junassa yritin puhua hänelle, mutta hän oli jo toijalassa." — Antti Hyry (Kokkilan kakkakääpiö, Hömpönkeinaa, Hirvi Akuniemi, Artsiitti Höti Pörtsiitti, Iina Viinatossu).

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat