Seuraa 
Viestejä45973

Tämä on siirretty "Nefilimit"-ketjusta omaksi aiheekseen. Siteeraan aloitusviestistä aiheeseen liittyvät kohdat. Ei-lainausmerkeissä olevat kohdat ovat omia kommenttejani.

"Onko tässä kyseessä nyt hullu vai trolli?

Mummo
trollistiikan alkeisopiskelija"

Tämä on trollitutkimuksen klassisia ongelmia. Ennen siihen vastaamista on vastattava toiseen kysymykseen. Voidaanko hullu luokitella trolliksi, jos hänen toimintansa ei perustu kykyyn vastuulliseen toimintaan ja kommunikointiin? Myönteistä vastausta kannattavat tutkijat ovat kritisoineet koko kysymyksenasettelua, koska trollien toiminnan taustalla on nimen omaan lähtökohtaisesti kyvyttömyys vastuulliseen toimintaan ja kommunikointiin. Näin edellä oleva muotoilu on trollistiikassa jo lähtökohtaisesti paradoksi ja se on siksi torjuttava.

Trollien taksonomia perustuu ennen kaikkea etologiseen tutkimukseen ja jossakin määrin laumasosiologiseen analyysiin. Jälkimmäisestähän uskontotrollien (Trollus reliogorum) kuuluisat laumaparveilut ovat tunnettu esimerkki. Trollibongarit voivat tarkkailla tämän kiehtovan ilmiön kehittymistä juuri nyt tällä foorumilla. Varsinainen huippu on ilmeisesti vasta tulossa. Uusien pienten trollinpoikasten ilmestyminen muuallekin kuin Evoluutio ja fossiilit-palstalle antaa aihetta odottaa vaikuttavaa luonnonilmiötä, jota voidaan parhaassa tapauksessa verrata vuoden 1970 sopulien joukkovaellukseen.

Koska hullu voidaan luokitella trolliksi, niin kysymys onkin vain siitä onko trolli hullu vai itsereflektoiva trolli. Erottaminen on usein vaikeaa koska käytös ja ilmiasu ovat yhteneviä, joten ainoa keino on pitkäkestoinen analyysi. Yleensä psyykkisesti järkkyneen trollin tunnistaa maanisuudesta ja ajatusrakennelmien jatkuvasta mutkistumisesta järjettömyyksiin asti. Myös erilaisten arkijärjelle täysin vieraiden salattujen viestien näkeminen siellä ja täällä on aika hyvä viite. Klassisia esimerkkejä tästä ovat tälläkin palstalla esiintynyt kirjoittaja, joka suomen kielen sanojen taajuustaulukoilla löysi eri kirjoituksista jumalan viestejä suomalaisille tai käytännön kenttätyötä trollitutkimuksen parissa tekeville viime aikoina tutuksi tullut ilmiö, jossa mistä hyvänsä tekstistä löytyy muinaissuomea mystisen ”äännekirjoituksen” avulla.

On esitetty että tämä ryhmä pitäisi luokitella uudeksi alalajiksi, Trollus schizophrenum. Tämä on kuitenkin perinteisen trollitaksonomian perusteella torjuttava, koska silloin luokiteltaisiin samaan lajiin useita ulkoisesti toisistaan täysin poikkeavia yksilöitä. Perinteisestä etologisesta taksonomiasta on pidettävä kiinni. Koska trollit lisääntyvät sisäsyntyisesti eikä niiden lajien polveutumista voida seurata geneettisesti vaan ainoastaan kulttuurillisesti, niin muuta vaihtoehtoa ei ole.

Vanhalta palstalta muistamme vuosikymmeniä Urantia-kirjaa tutkineen trollin, joka jaksoi valistaa muita sen autuaaksi tekevästä vaikutuksesta. Yhtymäkohdat tämän aloittajaan ovatkin selvät ja mitä ilmeisemmin tämä alalaji kaipaisi nimen ja kuvauksen. Onko hyviä ehdotuksia?

ChG kirjoitti:

"Latinaa en ole lukenut, joten kirjoitusasu on puhtaasti korvakuulolta, mutta eikös Trollus religiorum aliensis kuvaisi melko pätevästi tämän tyyppisiä alalajeja? Voisihan Urantia-trollille toki lisätä vielä tuon kirjansa nimen sinne perään, jos halutaan ihan täsmällinen kuvaus?"

Minä en oikein luokittelisi näitä uskontotrollin alalajeiksi, vaikka se uskonto mukana kuljeskeleekin. Nämä eivät ole laumaeläimiä, joita houkuttelisi jokin tietty kohde, vaan yksinään netissä vaeltavia vanhoja koiraita, jotka näkevät itsensä sen itsevaltiaina. Yleensä ne suhtautuvat aggressiivisesti samanlaisiin lajikumppaneihin. Tasavahvat yksilöt selvästi välttelevät kuitenkin toisiaan.

Muita lajimääritelmiä kaipaavia ovat salaliittotrollit ja ufotrollit. Viime mainitut parveilivat vanhalla palstalla harmiksi asti, mutta nyt niiden kanta on selvästi romahtanut. Jos ne ovat todella uhanalaisia, niin on pohdittava, että pitäisikö uhanalaisia trolleja suojella? Vahinkoeläinajattelustahan on nykyisin luovuttu. Olisiko mahdollista perustaa trolliensuojelualueita?

Ufotrollien viljapeltokuvioista kiinnostunut alalaji oli minusta kovin kiinnostava ilmeisen älyllisen taantumansa takia.

Uskontotrollin lajimääritelmä löytyy evoluutio/id-keskustelun sivulta 11.

Tässäpä tieteellistä pohdittavaa viikonlopuksi. Minä lähden nyt polttamaan viikon ensimmäisen sikarin ja ottamaan tuopin olutta.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (50)

Jahas, sinä olitkin näin nopea. Ehdin jo vastata tuone Nefilimitteihin, joten kopsaanpas vastaukseni myös tänne, niin voidaan jättää se vanha ketju kehittymään omaan suuntaansa.

Bomt Kneder kirjoitti:
...Muita lajimääritelmiä kaipaavia ovat salaliittotrollit ja ufotrollit. Viime mainitut parveilivat vanhalla palstalla harmiksi asti, mutta nyt niiden kanta on selvästi romahtanut. Jos ne ovat todella uhanalaisia, niin on pohdittava, että pitäisikö uhanalaisia trolleja suojella? Vahinkoeläinajattelustahan on nykyisin luovuttu. Olisiko mahdollista perustaa trolliensuojelualueita?
En usko, että näiden kannat ovat mitenkään uhanalaisia - parveiluaika vain ei ole vielä alkanut. Suojelualueita siis tuskin tarvitaan.

Näistä salaliittoteoreetikoista ja ufoilijoistahan käytetään varsin kuvaavaa foliohattu-nimikettä. Jospa tuosta johtaisi latinaa; Trollus aluminium - jotain?

Bomt Kneder kirjoitti:
Taidan siirtää tämän keskustelun uuden otsikon alle, niin tuolla toptenissä näkyy aihe.

Kannatetaan

Kiitän kunnia-arvoisaa B. K:ta Tiedefoorumin kliinispatologisen sarjan aloitusosan asiantuntevasta alustuksesta.

Onko muilla läsnäolijoilla lisättävää erotusdiagnostiikan alalta?

Aihe on tunnetusti laaja ja edellyttää tutkijaltaan pitkäjänteistä empiiristä havainnointia. oirekuva kun muodostuu potentiaalitrollin käytöksen ja reagoinnin perusteella

Mummo
Trollistiikan alkeisopiskelija

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onko ensimmäistäkään (luonnonvaraista) trollia saatu valokuvattua? Voiko trollius tarttua, jos vahingossa vaikka kättelee trollia? Onko trolliuteen rokotetta?

Mikä on sakkorangaistus, jos tappaa trollin ihan vahingossa, vaikkapa näännyttämällä sen nälkään? Se kai kuitenkin on jollain tavoin suojeltu laji...

Tää topikki kertoo nyt jostain. Joko tämä on jotain supernörtteilyä tai vaan typerää fanaattisuutta.

Mistä moinen into jaksaa ottaa kaikki henkilökohtasesti? Antakaa olla!

Mikä teidät on valtuuttanu tuomitsemaan ketään: fanaattisuuden esimakua: fanaattisuus on sokeutta.

Ja Trollus paranormalis?

Onko tämän "uuden" tieteen nimi muuten jo vakiintunut tuoksi Mummon ilmaisemaksi trollistiikaksi? Itse olisin kannattanut Trollogiaa.

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Möller
Tää topikki kertoo nyt jostain. Joko tämä on jotain supernörtteilyä tai vaan typerää fanaattisuutta.

Mistä moinen into jaksaa ottaa kaikki henkilökohtasesti? Antakaa olla!

Mikä teidät on valtuuttanu tuomitsemaan ketään: fanaattisuuden esimakua: fanaattisuus on sokeutta.
Lässyn lässyn, mässyn mössyn.

Ja kukahan nyt onkaan liian vakavilla mielin ja tuomitsemassa ihmisiä, ja ottamassa jotakin henkilökohtaisesti? Heh, älä yritäkään esittää olevasi mitenkään niitä ylevämpi, joita haukut supernörteiksi tai fanaatikoiksi.

Lainatakseni itseäni toisaalta:

h&h
Sanon kuitenkin että elastisuus tekee tilaa...

Juu. Näinhän se on. Toivoisin vain joskus näkeväni sen päivän, jolloin paskanjauhajien elastisuus antaa tilaa aiheenmukaiselle ja asialliselle keskustelulle (eikä päinvastoin), ja jolloin suvaitsevaisuusmoralistit tätä asiakeskustelun näkökulmaa myötäilisivät, eivätkä sitä vastaan häiriköiviä...

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Trollistiikka on mielestäni sopivampi, koska yksi keskeisistä ongelma-alueista on trollien määrittely ja mittaaminen ynnä luokittelu.

Trollogia on implisiittisesti mahdotonta, ei trolleissa mitään loogista ole

Mummo

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228
Mummo

Trollogia on implisiittisesti mahdotonta, ei trolleissa mitään loogista ole

Ei trolleissa ehkä, mutta trollien tutkimuksessa kenties kylläkin.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Olen pannut merkille, että foorumiuudistuksen myötä itseäni eniten ärsyttänyt laji Trollus puberteticus (kansankielellä teinitrolli) on vähentynyt dramaattisesti. Ah!

dinoflagellat
Olen pannut merkille, että foorumiuudistuksen myötä itseäni eniten ärsyttänyt laji Trollus puberteticus (kansankielellä teinitrolli) on vähentynyt dramaattisesti. Ah!

Tuhannen nimimerkin mies on joutunut tyytymään vain yhteen nimimerkkiin, joten viesteistä on tullut asiallisempia.

dinoflagellat
Olen pannut merkille, että foorumiuudistuksen myötä itseäni eniten ärsyttänyt laji Trollus puberteticus (kansankielellä teinitrolli) on vähentynyt dramaattisesti. Ah!

Jaan kanssasi tämän ilon. Palstauudistus tuo kuitenkin paremmin esille vähemmän ärsyttävän, mutta sitäkin aktiivisemman lajin, Trollus humanisticum. Tästä lajista täytyy tosin sanoa vielä, ettei tässä trollin pääluokka ole niin helposti tunnistettavissa, sillä tämän lajin yksilö tekee sen tahattomasti, ja yleensä vasta tutkija itse subjektiivisesti tuntee lajin läsnäolon.

humanisticum ei ole sukua religiumille. Sen tunnusmerkkeihin kuuluvat kuitenkin religiumin tapaan usko jumalaan tai vastaavaan sekä ajoittainen vastaamatta jättäminen, joskin näitä käytösmalleja esiintyy harvemmin kuin religiumilla. Se vaikuttaa kirjoitustensa perusteella liioittelevan suopealta ja pitkän päälle ärsyttävältä. Tiede-palstalla on vastikään havaittu yksilöitä. Se on eriytynyt muista trolli lajeista eniten.

Jaa, itse IRL humanistin koulutuksen saaneena hypähdin jo hieman paranoidisesti.

Joskus epäilen itseäni T. ludensikseksi

Mummo

Mummo
Jaa, itse IRL humanistin koulutuksen saaneena hypähdin jo hieman paranoidisesti.

Joskus epäilen itseäni T. ludensikseksi

Mummo

Luulisin että eräs tunnusmerkeistä on myös tietämättömyydestä johtuvat käsitykset, kuten esim. kyvyttömyys mieltää elävä ja eloton samaksi materiaksi ja kieltäytyminen sen uskomisesta.

Itse lisäisin lajiluetteloon Trollus coprolaliuksen, jonka tunnistaa pitkistä mitäänsanomattomuuksista ja tahallisesta murre-ilmaisun käytöstä asiallisessa tekstissä.

Muita erikoispiirteitä on kirjoitustyylin säännötön vaihtelu ja tekstin lukemisen tahallinen vaikeuttaminen mm. kappalejaon ja välimerkkien puutteella.

Usein tällä lajilla on paljon asiaa, mutta ei mitään olennaista sanottavaa. Voi tuottaa määrättömiä määriä tekstiä aiheesta kuin aiheesta, sekä jaaritella huoletta ohi otsikon. Takertuu epäolennaisuuksiin ja yhdistelee asioita päämäärättömästi, joka takia voidaan joskus sekoittaa Trollus schizophrenumiin.

Coprolalius on mielenkiintoinen laji, varsinkin ollessaan ainoa trollilaji jota ei luokitella tuholaiseksi.

EDIT: Suurina määrinä (yli kymmenen viestiä/ketju) se saattaa vahingoittaa asiallista keskustelua, mutta toisin kuin muut trollilajit, se tuskin koskaan tuhoaa keskustelua täysin muuttamalla sen asiattomaksi sonnaksi. Pieninä määrinä se on erittäin hyvä stressilääke.

wizard
Coprolalius on mielenkiintoinen laji, varsinkin ollessaan ainoa trolli laji jota ei luokitella tuholaiseksi.

Ei pidä kuitenkaan unohtaa mikä on Trollin alkuperäinen määritelmä (Trollus trollus). Se on olio, joka olemassaolollaan luo närää ympäristössään ja pyrkii aiheuttamaan konflikteja tahallisesti.

Trollus trolluksen elinkeino on muuttaa keskustelu henkilöiden riitelemiseksi, josta poiketen Trollus coprolalius pelkästään hankaloittaa keskustelua esim. keksimällä omia termejä yleisesti sovituille asioille, kertomatta siitä muille.

Esimerkiksi eräällä toisella foorumilla on aikoinaan nähty coprolalius-invaasio, jonka seurauksena keskusteluihin ilmestyi mm. seuraavanlaisia otsikoita: "Ketä on ostanut tuotteen x"

Kyseinen esimerkki on toimivaa suomea ehkä Turkulaisille, mutta ihmiset pitävät sitä ärsyttävänä, koska oikeakielinen muoto on: "Kuka on ostanut...". Tässä siis toteutui murre-ilmaisun tahallinen käyttö häiriköintitarkoituksessa.

Tässähän tuleepi mieleeni pieneen kymysys siitä, että näinköhän corporalis olisi luokiteltavissa trollus-sukuun vai pitäisikö se luokitella omaksi suvukseen.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat