Seuraa 
Viestejä1521

Foorumilla on maaseutuaihe: historia-kulttuurit-ja-yhteiskunta-f13/kissa-poydalle-suomalainen-maaseutu-on-helvetti-t55879.html. Ajattelin perustaa tätä laajemman ketjun, jossa voi käsitellä aluepolitiikkaa laajemmin.

***

Tällä hetkellä aluepolitiikka jossain määrin toteutuu ainakin kilpailun keinoin. Vahva kunta luo houkuttelevan veroprosentin ja toisaalta hyvät palvelut suhteessa verojenmaksuun. Onnistuneet kunnat saavat lisää väkeä ja heikommin menestyvät häviävät asukkaissa.

Mikä olisi aluepolitiikassa tärkeää? Mitä kannattaisi ryhtyä tavoittelemaan? Ei oikein selkeää käsitystä. Joissakin yritelmissä on ollut hajautuksen hakemista. Mitähän silläkin on haettu?

Onko Suomessa oikesti mitään varteenotettavaa aluepolitiikkaa? Kai se jonkinlaiseen järkevöitykseen tulisi liittyä.

Aihe voi olla vaikea sillä tapaa, että suuria järkeviä päätöksiä voi olla vaikea tukea, mikäli uusi järjestely ei itselle sovi. Jos jotain suurta tehdään, niin sitten tulisi jotenkin kompensoida heitä, joille päätös on negatiivinen. Porkkana (ja sanktiot) voisi tulla kyseeseen, mikäli Suomesta saataisiin kunnolla kilpailukykyinen tai tehokas kokonaisuus, josta koituu oikeaa jaettavaa kaikille pitkässä juoksussa.

Miten kuntien keskinäinen kilpailu hyödyttää meitä kansakuntana? Voiko jotain muuta kokonaishyötyyn tähtäävää olla lisänä? Miksi kokonaishyötyä ei kovin moni käytännössä ajattele, vaikka sillä suunnalla olisi todennäköisesti säästöjä ja järkevöittämistä? Yritykset fuusioituvat. Eikö julkinen puoli pysty samaan? Miksi ei?

Juha Myllärinen, Lappeenranta

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat