Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Lontoossa maistellaan ihka uutta hampparia maanantaina, liha on meinaan kasvatettu koeputkessa..

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013080317326290_uu.shtml

Yhdestä eläimestä saatavilla kantasoluilla voidaan tuottaa miljoona kertaa enemmän lihaa kuin mitä yhdestä eläimen ruhosta saadaan. Koska kantasolut otetaan teurastetun naudan lihasta, ei keinoliha poista kokonaan tarvetta kasvattaa tuotantoeläimiä.

Tutkijat uskovat, että keinolihaa myydään kaupoissa jo 5-10 vuoden päästä.
Mitenkäs näin kasvatettu liha, kuinka paljon "raaka-ainetta" se kaipaa jos verrataan sitä niityllä laiduntavaan nautaan? Luulisi että vähemmän koska ravintoa ei tarvita mihinkään muuhun kuin lihan kasvamiseen?

Onko siis kellään käsitystä onko tämä "keinoliha" kustannustehokkaampaa kuin naudan kasvattaminen?!?

Sivut

Kommentit (69)

Astronomy
Seuraa 
Viestejä3976
Liittynyt12.6.2007

Luulis jossain olevan tarkempaa tietoa tällasen keinolihan kasvatuksesta? Itseäni myös kiinnostaa se, että millaisissa "koeputkissa" tai "koeputkinavetoissa" tällasta lihaa osataan tuottaa. Kilohinta on aika kova joten Heseltä näitä ei välttämättä heti saa...

"The universe is a big place, perhaps the biggest".
"Those of you who believe in telekinetics, raise my hand".
Kurt Vonnegut
"Voihan fusk." Minä

Astronomy
Luulis jossain olevan tarkempaa tietoa tällasen keinolihan kasvatuksesta? Itseäni myös kiinnostaa se, että millaisissa "koeputkissa" tai "koeputkinavetoissa" tällasta lihaa osataan tuottaa. Kilohinta on aika kova joten Heseltä näitä ei välttämättä heti saa...Kilohinta varmasti tällä hetkellä kova jo pelkän tuotantopaikan nostaessa sitä huomattavasti, mutta onko kasvatukseen käytettävät raaka-aineet lopultaan mahdottoman hintaisia?

asdf
Seuraa 
Viestejä11815
Liittynyt16.3.2005
Örmy
Astronomy
Luulis jossain olevan tarkempaa tietoa tällasen keinolihan kasvatuksesta? Itseäni myös kiinnostaa se, että millaisissa "koeputkissa" tai "koeputkinavetoissa" tällasta lihaa osataan tuottaa. Kilohinta on aika kova joten Heseltä näitä ei välttämättä heti saa...Kilohinta varmasti tällä hetkellä kova jo pelkän tuotantopaikan nostaessa sitä huomattavasti, mutta onko kasvatukseen käytettävät raaka-aineet lopultaan mahdottoman hintaisia?

Tämänpäiväisen Aamulehden jutun mukaan tutkijat uskovat, että keinolihaa myydään kaupoissa 5-10 vuoden päästä ja kulutuksen kasvun myötä keinolihan hinta olisi samaa luokkaa kuin porsaan tai siipikarjan lihan. Uutisessa myös kerrotaan, että "yhdestä eläimestä saatavilla kantasoluilla voidaan tuottaa miljoona kertaa enemmän lihaa kuin mitä nyt saadaan yhdestä eläimen ruhosta" ja "keinolihan tuotanto vaatii vain prosentin siitä pinta-alasta ja vain neljä prosenttia siitä vedestä, jota perinteinen lihantuotanto vaatii. Lisäksi keinoliha tuottaa parhaimmillaan jopa 96 prosenttia vähemmän kasvihuoenekaasuja kuin lihakarjan kasvatus." (AL 3.8. 2013, s. 4.)

Reifengas
Seuraa 
Viestejä3403
Liittynyt30.5.2010

Tästä keinolihan kasvattamisesta on kirjoitettu sci-fi-romaanikin. Taisi olla Pikkukana, tai sinne päin.

Rinnan rikkahat ajavat,
käsityksin köyhät käyvät.

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5000
Liittynyt21.6.2009

Kohtapuoliin meidän on otettava kantaa myös keinolihaan. Söisinkö sitä ja pitäisikö sitä sisältävät elintarvikkeet jotenkin merkitä, vai riittäisikö maininta : suomalaista lihaa.

Keinoliha (synteettinen liha, tankkiliha, tekoliha, in vitro -liha) on bioreaktorissa eläimen kantasoluista kasvatettua lihaa. Menetelmä muistuttaa biologisissa tutkimuksissa käytettyjä soluviljelyä ja kudosviljelyä. Keinolihaa kasvatetaan steriilisti bioreaktorissa, johon syötetään sopivaa ravintoliuosta, joka sisältää myös kasvutekijöitä ja happea. Myös lämpötila on säädelty. Ravinneliuoksessa käytetään yleensä myös veriseerumia ja antibiootteja.

Keinolihan on tarkoitus tuottaa proteiinia yhä kasvavalle väestölle resursseja säästäen. On kuitenkin esitetty näkemyksiä, että keinolihan tuotanto kuluttaakin enemmän kuin perinteinen lihan tuotanto.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Keinoliha

Itse en moista söisi kuin pakotettuna. Tuntuu yhtä luonnolliselta kuin syöpäkasvain.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

asdf
Seuraa 
Viestejä11815
Liittynyt16.3.2005

Kuten tuonne syömäkyselyynkin kirjoitin, ainakin maistaisin mielenkiinnosta. On sitä oudompiakin ruokia nautittu, kiinnostaisi tietää, millaista tuo on. Jos siitä joskus saadaan hyvää ja kohtuuhintaista, söisin sitä ihan siinä missä perinteistäkin lihaa.

Sellaisesta tunteesta, ettei tuo ole normia ihmisravintoa, pääsee eroon totuttelemalla, samalla tavalla kuin vaikkapa etanoiden tai homejuuston aiheuttamasta vastaavasta tunteesta. Ja homejuusto on herkkua, kuten etanatkin oikein maustettuna. Tietysti, jos keinolihasta ei koskaan saada maistuvaa, en sitä alkaisi vakituiseen syömään, mutta maistaisin.

Keinolihan aineosat pitäisi mielestäni merkitä samoin kuin muidenkin muidenkin elintarvikkeiden ainekset, eli minusta "suomalaista lihaa" ei riittäisi, vaan tuoteselosteessa pitäisi mainita esim. antibiootit ja veriseerumi.

Naksuttaja
Seuraa 
Viestejä1324
Liittynyt1.11.2008

Ötököitä vai keinolihaa?, siinä kysymys.

"Hetkinen, voinko kirjoittaa tuon muistiin?" Arthur kysyi innoissaan ja etsi kynää taskustaan.
"Se on saatavilla lentoasemalla", vanhus sanoi. "Tätä on siellä telinekaupalla."
(Adams: Enimmäkseen harmiton)

Mr Bauglir
Seuraa 
Viestejä1715
Liittynyt10.4.2005
ROOSTER

Itse en moista söisi kuin pakotettuna. Tuntuu yhtä luonnolliselta kuin syöpäkasvain.Uusi ja outo on aina pelottavaa yksinkertaisille. Kyllä sillä hampparipihvillä on aikaisemmin täytynyt olla nimi ja elämä ennenkuin sen voi syödä.

Oikeiston ja vasemmiston erohan on nykyisin taantumuksellisuus ja uudistusten halu.-Puuhevonen-
Verkkomedia ja Venäjän ääni ovat asiallisia ja antavat oikeata tietoa. -pinklin1-
Huumekauppaa ei säätele mikään lainsäädäntö -:)lauri

installer
Seuraa 
Viestejä9908
Liittynyt16.9.2005

Ei tuo tuollaisenaan hyvä masiina ole,systeemin pitäisi toimia siten että kippaat bioreaktoriin vettä,ulosteita sekä roskia ja toisestä päästä tulee keinolihaa.

"Kenet jumalat tahtovat tuhota, sen he lyövät ensiksi sokeudella. "

votekka
Seuraa 
Viestejä138
Liittynyt3.3.2007
Mr. Bauglir
ROOSTER

Itse en moista söisi kuin pakotettuna. Tuntuu yhtä luonnolliselta kuin syöpäkasvain.Uusi ja outo on aina pelottavaa yksinkertaisille. Kyllä sillä hampparipihvillä on aikaisemmin täytynyt olla nimi ja elämä ennenkuin sen voi syödä.No näinhän se on. Proteiineja on hankittu maailman sivu hyönteisiä syömällä. Itsekin nykykulttuurin opettamana möttiäiset ovat ällötys, mutta antaapa olla pari viikkoa syömättä niin eipä termiitit enää terrorisoisi taloa...

Tuo 'koeputkiliha' (onpa aika tarkoitushakuinen nimitys) ei ole mitään keinolihaa. Geneettisiltä ja biokemialliselta ominaisuuksiltaan se on lihaa, tarkistellaan sitä miltä kantilta tahansa. Jopa todennäköisesti terveellisempää koska eläimen syömät raskasmetallit puuttuvat, sekä kertatyydyttämättömät rasvahapot aika pitkälti.

Onhan siinä varmaan vielä testattavaa josko jotain yllättävää löytyy, mutta veikkaan että hallitussa lihan kasvattamisessa on vähemmän riskitekijöitä kuin luonnon arpomassa.

Ja onhan se iso tekijä että eläintä ei tarvitse tappaa. Jopa vegaanin täytyy perustella itselleen joku muu syy lihan syömättömyyteen kuin eläinten 'disneyfikaatio' ('noku se on niin söpö').

votekka
Seuraa 
Viestejä138
Liittynyt3.3.2007

Tulipa yhtäkkiä mieleen että tässä on taas yksi rakennemuutos edessä jos tuo kantasoluista pihvin tekeminen on edullisempaa kuin karjan kasvattaminen. Siinä on yksi ja haliee mitä ihmiset aikaisemmin ovat ajatelleet luomun ja kantasolupihvin välillä jos tuo viimeinen on edullisempaa kuin eläinten kasvatus.

Miettikää: murea sisäfilee viisi euroa kilo. Ostatteko enää Argentinan pampalla kasvatettua pihvilihaa 15 eur kilo? Ja se Etelä-Amerikan pihvifilekään ei ole ihan luomua.

Oikeastaan toivon ettei tästä metodista löydy mitään bugeja mikä torppaa idean. Sellaisenaan se jo on aivan käsittämätön murros ihmiskunnan ravitsemuksessa.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Söisin niin että kuola roiskuu, varsinkin jos saadaan aikaiseksi naudan makuinen kudosviljelmä. On meinaan helvetin hyvää ammu, mutta saatanan kallista.

Pääsisi elämässä vähemmällä syyllisyydentunteella kun ei elikoita tapettaisi että saan syödäkseni. Toisaalta ei niitä sitten kyllä niin paljon syntyisikään enää, joten tulisi elämättömiä eläimen elämiä, mutta eipä sellainen kärsi jota ei ole koskaan ollut olemassakaan.

votekka
Seuraa 
Viestejä138
Liittynyt3.3.2007
Ertsu
Anteeksi maalaisuuteni, mutta miksi siinä tarvitaan antibiootteja?Äkkisiltään ei luulisi tarvittavan antibiootteja. Juustonkaan valmistuksessa ei tarvita antibiootteja vaikka se 'käy' pitkän aikaa ennen valmistumista. Lihaskudoksessa jossa ei ole vasta-aineita on varmaan omat haasteensa. Ehkä tulevaisuudessa reaktorissa on myös immonologian tarvitsevat elimet? Rokotuksia 'keinolihalle'? -> Rokotuksien vastainen liike vastustaa keinolihan rokotuksia... -> homeopatialla hoidettua keinolihaa... Tätähän voisi jatkaa vaikka miten pitkälle!!

Toivotaan että niin pitkälle ei mennä että tarvitaan myös aivot reaktoriin...

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat