Seuraa 
Viestejä2517

Tämän otsikon alla on tarkoitus keskustella menneistä ja tulevista ongelmista liittyen ydinenergiaan, ydinpolttoaineiden kaivostoimintaan, säteilyn käyttöön ja säteilylle altistumiseen erityisesti Suomen ulkopuolella. Otsikon alle kuuluvat ainakin säteily- ja ydinvoimalaonnettomuuksiin sekä radioaktiivisiin laskeumiin (onnettomuudet, ydinaseet) liittyvät uutiset ja keskustelu.

Avaan uuden ketjun kun tälle on käyttöä eikä mikään olemassaolevista avoimista ketjuista kunnolla vastaa tätä tarvetta. Nyt (8.8.2013) Fukushiman keskustelun alkuperäinen ketju ja toinen ydinturvallisuuteen liittyvä yleisketju on suljettu ja uusi keskustelu rajattu koskemaan ydinenergian käyttöä Suomessa. Siihen ei oikein sovi jatkokeskustelu ydinonnettomuuksista maailmalla.

Aiempia ydinturvallisuteen ja -onnettomuuksiin liittyviä keskusteluita listasin täällä: post2016517.html#p2016517

Jos moderaattorilla on jossakin vaiheessa parempi ehdotus aihejaolle niin tämä aloitusviesti korjautukoon kulloisenkin tilanteen mukaisesti.

Sivut

Kommentit (451)

kfa
Seuraa 
Viestejä2517

Fukushiman päästöongelmista veteen uutinen 5.8.2013 BBC:n sivulla.

http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-23578859

Radioaktiivisen pohjaveden ohjaamiseen tarkoitettu este on puhjennut, mistä aiheutunee mereen pääsevän radioaktiivisuuden määrän voimakasta kasvua. Tepco:n mukaan ongelma ei ole suuri ja korjaaviin toimiin on jo ryhdytty mutta kuten uutisessa kerrotaan:

However, the head of a Nuclear Regulatory Authority task force, Shinji Kinjo, told the Reuters news agency on Monday that the countermeasures were only a temporary solution.

Tepco's "sense of crisis is weak," Mr Kinjo said. "This is why you can't just leave it up to Tepco alone"


Tepco:n lehdistötiedotteet ovat luettavissa täältä:
http://www.tepco.co.jp/en/press/corp-com/release/index-e.html

Aiempaa keskustelua Fukushiman reaktorirakennuksen katolta nouseesta höyrystä heinäkuun puolivälin paikkeilta tekniikka-ja-energia-f1/ydinvoima-kaatuu-tahan-t34999-5160.html

... ja pohjaveden radioaktiivisuudesta Fukushimassa hieman aiemmin: post1998767.html#p1998767

Alkuperäinen keskusteluketju Fukushiman tapahtumista tsunamipäivästä alkaen: geologia-maa-meri-ja-ilma-f7/japanin-tsunami-ja-ydinvoimalaonnettomuus-sen-jatkona-t50031.html

kfa
Seuraa 
Viestejä2517

Japanin hallitus ilmoittaa ryhtyvänsä toimiin Fukushiman vesipäästöjen vuoksi (8.8.2013)

Fukushima leak: Japan government 'to take measures'
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-23602362

On Wednesday, a government official said up to 300 tonnes of highly radioactive water may be flowing into the sea every day.

Prime Minister Shinzo Abe said the government would take "firm measures" to contain the leak.

One proposal being considered is to freeze the ground around the plant.

The plant was badly damaged by an earthquake and tsunami in 2011. It has been hit by a spate of water leaks and power failures in recent months.

"Rather than relying on [plant operator] Tokyo Electric, the government will take measures," Mr Abe told reporters on Wednesday.

"This is an urgent matter that needs to be addressed."
Tuo arvaus 300 tonnia (kuutiometriä) vuorokaudessa on siis 3.5 litraa radioaktiivista vettä sekunnissa eli 210 litraa minuutissa. Jäähdytyksen ylläpitämiseksi voimalaan pumpataan 400 tonnia (kuutiometriä) vettä vuorokaudessa. Uutisissa ei ole mainintaa eikä arviota vuotavan veden mukana mereen kulkeutuvan radioaktiivisuuden määrästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Reiska
Seuraa 
Viestejä5950

Eikö tuo radioaktiivisuus laimene merssä hyvin äkkiä nii mitättömäks, ettei sillä ole merkitystä? Sen lisäks et vesi eristää säteilyä varsin tehokkaasti, niin ne haitallisimmat säteilyn muodot häviää varsin nopsaa.

Lis. ydinvoiman käyttö on turvallisempaa vastuullisissa maissa, ko hiilivoiman käyttö, toki ymmärrän et siinä on myös haittapuolensa, mm. säätövoiman kannattamattomuus.

Per se

lokki
Seuraa 
Viestejä6105
Reiska
Eikö tuo radioaktiivisuus laimene merssä hyvin äkkiä nii mitättömäks, ettei sillä ole merkitystä? Sen lisäks et vesi eristää säteilyä varsin tehokkaasti, niin ne haitallisimmat säteilyn muodot häviää varsin nopsaa.

Keskimäärin kyllä. Tässä kuitenkin unohdetaan, että sitä eliötä, joka saa kehoonsa kuuman hiukkasen ei yhtään helpota, että viereinen eliö ei sitä saanut, vai että toinen kuuman hiukkasen saanut eliö on niin ja niin kaukana. Laimeneminen ei poista radioaktiivisuutta, vaan levittää sen laajemmalle.

Reiska
Eikö tuo radioaktiivisuus laimene merssä hyvin äkkiä nii mitättömäks, ettei sillä ole merkitystä? Sen lisäks et vesi eristää säteilyä varsin tehokkaasti, niin ne haitallisimmat säteilyn muodot häviää varsin nopsaa.

Lis. ydinvoiman käyttö on turvallisempaa vastuullisissa maissa, ko hiilivoiman käyttö, toki ymmärrän et siinä on myös haittapuolensa, mm. säätövoiman kannattamattomuus.
Kyllä sillä on aina merkitystä. Pahimmat aineet, kuten kesium ja strontium osallistuvat biologiseen kiertoon, joten ne leviävät biomassan mukana ja rikastuvat ravintoketjujen huipuille. Vaikka meri laimentaisikin tehokkaasti, niin silti 6000 kilometrin päästä voidaan saada radioaktiivisia kaloja.

kfa
Jäähdytyksen ylläpitämiseksi voimalaan pumpataan 400 tonnia (kuutiometriä) vettä vuorokaudessa. Uutisissa ei ole mainintaa eikä arviota vuotavan veden mukana mereen kulkeutuvan radioaktiivisuuden määrästä.Tuli mieleen, että tuo 400 tonnia reaktoreiden jäähdytkseen vuorokaudessa ei tunnu oikein olevan linjassa niiden laskelmien kanssa, joiden mukaan jälkilämpö arvioidaan. Onko nyt niin, että osa Tepcon lisääntyneestä pohjavedestä onkin suoraan reaktoreiden läpi virrannutta jäähdytysvettä, joka ei jostakin syystä kaikki enää mene paluukiertoon? Pohjaveden korkeus siellä jostakin huonosti selitetystä syystä (Tepco yleensä vaikenee tai tiedottaa niukimman kaavan mukaan) viimeaikoina rajusti noussut samaan aikaan kuin sen radioaktiivisuus on kasvanut paikoin lähes eksponentiaalisesti.

Katsotaan nyt tämäkin loppuun, jos elinikää riittää. Veikkaan, että jossakin vaiheessa Tepcon soolo-ura ydinkatastrofin hoitamisessa ja tiedottamisessa loppuu. Toisaalta eipä taida kukaan muukaan voidan tehdä yhtikäs mitään, ydinkatastrofit eivät vain yksinkertaisesti kuulu niihin asioihin, joita voitaisiin hallita.

TieKu
Seuraa 
Viestejä581

Ketjun otsikko on siinä mielessä väärä, koska Suomen ulkopuolella lienee muitakin maita kuin Japani. Tilanne siellä on vakava mutta jotenkin tuntuu siltä, että halutaan väen väkisin unohtaa mistä kaikki sai alkunsa eli massiivinen tsunami yhdistettynä laiminlyönteihin. Olenko oikeassa jos väitän noiden kahden syyn olevan Fukusimassa ne mistä kaikki loppujen lopuksi johtui ja se "atoomi" vain hoitelee loput. Taitanee pitää paikkansa kuten joku jossain ketjussa, en muista kuka, aiemmin sanoi, jos se ydinvoimaloiden energia olisi tuotettu hiilellä, niin sisämaassa (Fukusima) olisi tällä hetkellä muutamia hiililastissa olevia laivoja.

Niin ja sekin taitaa pitää paikkansa, että Fukusiman yv-katastrofi tuottaa eniten uhreja Saksassa.

Näinonnäreet
Seuraa 
Viestejä1217

Nuo vesivuodot mereen johtuvat sateista, jotka ovat nostaneet pohjaveden pintaa ja aiheuttaneet kontaminoituneen veden huuhtoutumista. Reaktorien tilassa ei ole tapahtunut muutosta. Tuo "highly radioactive" on harhaanjohtavaa, mereen kulkeutuva radioaktiivisuus on varsin pientä verrattuna onnettomuuden alkuviikkoihin. Merkittävästi saastunut merialue rajoittuu kymmenien km säteelle ja johinkin alueisiin jonne merivirrat ovat kuljettaneet kontaminaatiota. Pitoisuusrajat ylittävää kalaa pyydetään lähinnä Japanin rannikolta. Joissakin vaelluskaloissa voi löytyä kauempanakin mutta saastuminen on tapahtunut Fukushiman lähistöllä. Huhut Tyynen Meren kuolemasta ovat vahvasti liioiteltuja.

Zäp
Seuraa 
Viestejä2315
lokki
Reiska
Eikö tuo radioaktiivisuus laimene merssä hyvin äkkiä nii mitättömäks, ettei sillä ole merkitystä? Sen lisäks et vesi eristää säteilyä varsin tehokkaasti, niin ne haitallisimmat säteilyn muodot häviää varsin nopsaa.

Keskimäärin kyllä. Tässä kuitenkin unohdetaan, että sitä eliötä, joka saa kehoonsa kuuman hiukkasen ei yhtään helpota, että viereinen eliö ei sitä saanut, vai että toinen kuuman hiukkasen saanut eliö on niin ja niin kaukana. Laimeneminen ei poista radioaktiivisuutta, vaan levittää sen laajemmalle.Kuumalla hiukkasella tarkoitetaan polttoaineesta mekaanisesti irronnutta mikroskooppista partikkelia, joka sisältää kokoonsa nähden suuren määrän radioaktiivisuutta. Tällaisia hiukkasia vapautui Tshernobylin onnettomuuden yhteydessä, kun polttoaine hajosi räjähdysmäisesti ja reaktori paloi taivasalla monta päivää. Fukushimassa radioaktiivisuuden vapautuminen polttoaineesta on tapahtunut pääasiassa kaasuuntumalla. Kulkeutuessaan viileämpään ilmaan, polttoaineesta kaasumaisena irronneet fissiotuotteet kuten kesium, strontium ja jodi jäähtyvät ja muodostavat aerosoleja, joiden hiukkaskoko on selvästi Tshernobylin "kuumia hiukkasia" pienempi. Tästä syystä aktiivisuus myös vastaavasti laimenee aivan eri tavalla.

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
TieKu
Ketjun otsikko on siinä mielessä väärä, koska Suomen ulkopuolella lienee muitakin maita kuin Japani.Valinta oli tarkoituksellinen, sillä tähän mennessä ydinonnettomuudet ovat tapahtuneet Suomen ulkopuolella ja olemassa on jo oma keskustelunsa ydinvoimaan liittyvistä asioista Suomessa. Alla Wikipediasta ydinturvallisuuteen ja säteilyyn liittyviä onnettomuuksia maailmalta:

http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_and_radiation_accidents
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_nuclear_power_accidents_by_country
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_civilian_radiation_accidents

JoukoA
Seuraa 
Viestejä622
kfa
TieKu
Ketjun otsikko on siinä mielessä väärä, koska Suomen ulkopuolella lienee muitakin maita kuin Japani.Valinta oli tarkoituksellinen, sillä tähän mennessä ydinonnettomuudet ovat tapahtuneet Suomen ulkopuolella ja olemassa on jo oma keskustelunsa ydinvoimaan liittyvistä asioista Suomessa. Alla Wikipediasta ydinturvallisuuteen ja säteilyyn liittyviä onnettomuuksia maailmalta:

http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_and_radiation_accidents
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_nuclear_power_accidents_by_country
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_civilian_radiation_accidents[/quote]


Siihen on muutama hyvä syy:
Suomi ei ole ydinasevalta.
Suomen uraani valuu mereen - osa juodaan.
STUK on lajissaan maailman YKKÖNEN.

Kiikkustuoliskeptikko

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5077
JoukoA

Siihen on muutama hyvä syy:
Suomi ei ole ydinasevalta.
Suomen uraani valuu mereen - osa juodaan.
STUK on lajissaan maailman YKKÖNEN.Suomella on ydinasioissa vientivaltti - pääjohtajat !

Kansainvälisen atomienergiakomission johtoon apulaispääjohtajaksi on noussut STUK:in pääjohtaja Tero Varjoranta, aiemmin hommassa on toiminut Olli Heinonen.

STUKin pääjohtaja Jukka Laaksonen on Rusatom Overseasin varajohtaja, joka aloitti nykyisen isäntänsä kehumisen jo ennen palkanmaksajan vaihtumista.

Odottelemme Petteri Tiippanan siirtymistä glöpaaliin tehtäviin.

Suomalaisille antaa lisäuskottavuutta vakavien ydinonnettomuuksien puute maassamme toistaiseksi, se lisää painoarvoa. Toivotaan, että tilanne jatkuu.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
JoukoA
Siihen on muutama hyvä syy:
Suomi ei ole ydinasevalta.
Suomen uraani valuu mereen - osa juodaan.
STUK on lajissaan maailman YKKÖNEN.Minäkin osaan Suomi-ilmiön sanat ulkoa. Taisi olla kaksi vuotta Harrisburgin jälkeen ja kuusi vuotta ennen Tshernobyliä.
http://www.youtube.com/watch?v=0Fx0TBYMH_k

On täydellisiä,
joka nippeli ja rööri.

-- --

Tshernobylin vaikutuksista välittömän lähialueen mäntyjen kasvuun on tullut julkaisu. Tässä on siis katseltu sisimmän ja pahiten laskemaan saaneen 30 km säteeltä mutta ei pystyyn kuolleen ja haudatun "punaisen metsän" alueelta. Suurten säteilyannosten vaikutuksia puustoon on tutkittu ennenkin ulkoisen gammalähteen avulla (USA) mutta tässä annosta aiheuttavat alfa- ja beetasäteilevät isotoopit päätyivät puuainekseen sisälle. Uutinen päivätty 9.8.2013 ja artikkelista näkyy maksumuurin vuoksi vain abstrakti.

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-23619870

Uutisessa tietenkin Yablokovin vertaisarvioimattoman artikkelin "Chernobyl: Consequences of the Catastrophe for People and the Environment" kansikuva.

kfa
Seuraa 
Viestejä2517

Osia Fukushiman evakuointialueesta aletaan ottaa uudelleen käyttöön. Varsinaisen 20 km turvavyöhykkeen ulkopuolella on useita alueita, joille tuuli kuljetti laskeumaa. Kawamatan kaupungin alueella on säteilytaso laskenut niin, että vuotuinen annos alueella ilman suojavarusteita työtä tekeville jää virallisen rajan 20 mSv alle muutamaa hotspottia lukuunottamatta. Tämän vuoksi alueella aloitetaan dekontaminaatiotyöt. Yöpyminen alueella on edelleen kiellettyä.

http://www.world-nuclear-news.org/RS-Fu ... 08134.html

Aiemmin heinäkuussa oli toinen uutinen liittyen Fukushiman alueen laskeumaan:
http://www.world-nuclear-news.org/RS_Co ... 06131.html

Kuvan kartassa näkyy se, miten metrin korkeudesta mitattu säteilytaso on alueella muuttunut ajan kuluessa.

kfa
Osia Fukushiman evakuointialueesta aletaan ottaa uudelleen käyttöön. Varsinaisen 20 km turvavyöhykkeen ulkopuolella on useita alueita, joille tuuli kuljetti laskeumaa. Kawamatan kaupungin alueella on säteilytaso laskenut niin, että vuotuinen annos alueella ilman suojavarusteita työtä tekeville jää virallisen rajan 20 mSv alle muutamaa hotspottia lukuunottamatta. Tämän vuoksi alueella aloitetaan dekontaminaatiotyöt. Yöpyminen alueella on edelleen kiellettyä.
Tuo 20mSv:n raja on ehdottomasti liian korkea koko väestölle. Mm sikiöiden kohdalla tiedetään varmuudella, että merkittäviä muutoksia tapahtuu jo 10mSv:n annoksella(Stuk) ja ICRP:n suositus koko väestölle on vain 1mSv. Tserrnobylissä pyrittiin evakuoimaan, jos odotettu elinikäinen lisäannos tulisi olemaan yli 70mSV (sovellettu ICRP:n suosituksesta) mutta tässä ei kaiketi onnistuttu.

Näinonnäreet
Seuraa 
Viestejä1217

Tuo kartta-animaatio osoittaa, että laskeumasta aiheutuva säteily pienenee aika nopeasti luonnostaan. Johtuu kai maaperästä, johon radioaktiiviset aineet painuvat paljon nopeammin kuin Tshernobyl-laskeuma Suomen maaperässä.

20 mSv vuodessa raja koskee lähinnä kai puhdistustyöntekijöitä ja työntekijöitä, jotka kunnostavat alueen infrastruktuuria. Muutenkin nuo rajat ovat vapaaehtoisia niin että en usko raskaana olevien tai edes hedelmöittämiskykyisten naisten muuttavan noin saastuneelle alueelle.

Zäp
Seuraa 
Viestejä2315
konsta
kfa
Osia Fukushiman evakuointialueesta aletaan ottaa uudelleen käyttöön. Varsinaisen 20 km turvavyöhykkeen ulkopuolella on useita alueita, joille tuuli kuljetti laskeumaa. Kawamatan kaupungin alueella on säteilytaso laskenut niin, että vuotuinen annos alueella ilman suojavarusteita työtä tekeville jää virallisen rajan 20 mSv alle muutamaa hotspottia lukuunottamatta. Tämän vuoksi alueella aloitetaan dekontaminaatiotyöt. Yöpyminen alueella on edelleen kiellettyä.
Tuo 20mSv:n raja on ehdottomasti liian korkea koko väestölle. Mm sikiöiden kohdalla tiedetään varmuudella, että merkittäviä muutoksia tapahtuu jo 10mSv:n annoksella(Stuk) ja ICRP:n suositus koko väestölle on vain 1mSv. Tserrnobylissä pyrittiin evakuoimaan, jos odotettu elinikäinen lisäannos tulisi olemaan yli 70mSV (sovellettu ICRP:n suosituksesta) mutta tässä ei kaiketi onnistuttu.Eikös tuossa ollutkin ihan selkeästi kyse siitä että säteilytason putoaminen tuolle tasolle mahdollistaa dekontaminaatiotöiden aloittamisen? Eli kun suojavarusteita ei enää tarvita, puhdistustyöt pääsevät tehokkaasti vauhtiin. Väestön muuttaminen takaisin alueelle tulee kyseeseen vasta sitten kun vuosiannos saadaan väestölle asetetun rajan alapuolelle.

Zäp
Väestön muuttaminen takaisin alueelle tulee kyseeseen vasta sitten kun vuosiannos saadaan väestölle asetetun rajan alapuolelle.Väestön asutukselle asetettu raja on juuri tuo 20mSv/v Fukushimassa. Eli törkeästi liikaa.

subarctic
Seuraa 
Viestejä348
konsta
Mm sikiöiden kohdalla tiedetään varmuudella, että merkittäviä muutoksia tapahtuu jo 10mSv:n annoksella(Stuk)Eli kuka noin sanoo, oikein varmuudella, ja missä noin sanotaan?

"(Stuk)" ei ole lähde.

konsta

Väestön asutukselle asetettu raja on juuri tuo 20mSv/v Fukushimassa. Eli törkeästi liikaa.
Ja kuka noin sitten sanoo? Konsta itse omana lähteenään?

Suomi uudelleen itsenäiseksi: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/11

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081
konsta
Zäp
Väestön muuttaminen takaisin alueelle tulee kyseeseen vasta sitten kun vuosiannos saadaan väestölle asetetun rajan alapuolelle.Väestön asutukselle asetettu raja on juuri tuo 20mSv/v Fukushimassa. Eli törkeästi liikaa.Paljonko taustasäteily on esim. Tampereen seudulla?

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat