Seuraa 
Viestejä45973

Syvästi dementoituneen kuvataiteilijan toimiessa erityisosaamisensa alalla, harjoittaessa siis taidetta, hänen toiminnassaan ja käyttäytymisessään ei juurikaan ole merkkejä dementiasta. Esimerkiksi muusikon kohdalla on samoin. Myös kaksikielisten kognitiivinen kyky on dementian iskiessä suurempi kuin yksikielisten. Näin raportoi sciencedaily:

http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 194449.htm

Tutkijat korostavat ylläsanotusta syystä taideaineiden tärkeyttä jo varhaisvuosina. On kuitenkin oletettavissa, että muutkin hyvin harjoitellut erityiskyvyt säilyvät pitempään kuin yleinen tila antaisi ymmärtää. Tämä on tosin vain oma arveluni.

Niinpä esimerkiksi jonkin vaativan ammatin, kuten vaikkapa sepän, taidot uskoakseni säilyisivät muuten dementoituneella henkilöllä. Myös esim. matemaatikko voisi vastaavassa tilanteessa ajatella ja puhua selkeästi matematiikasta.

Eräs kollega kertoi kerran vanhasta äidistään, jonka muisti oli likimain mennyttä, mutta jos tuli kysymys suomen kieliopista tms., tietoa tuli kuin pyssyn suusta; henkilö oli entinen suomen kielen lehtori.

Ylläsanottu ilmiö voisi olla huomion arvoinen myös hoitolassa - varmaan sitä hyödynnetäänkin.

Kommentit (8)

eteenpäin
Jeps jeps. Tässä samansorttinen esimerkki dementoituneesta musiikkimiehestä
http://www.youtube.com/watch?v=NKDXuCE7LeQ[/quote]


Tosi vaikuttavaa. Ja siinä nähtiin myös kuuluisa Oliver Sacks.

Miten sitten tietoisuuden kannalta ilmiö selittyy? Yksi mahdollisuus on, että erityistaitojen vaatima hermoverkko on vahvempi kuin muut hermoyhteydet tai erityistaitojen vaatima hermoverkko toimii hiljalleen päivittäin pysyen siten paremmassa kunnossa.

Itse veikkaisin kuitenkin erityistaitojen perustuvan geenien säätelyjärjestelmään, joka on erityistaitoa harjoitettaessa tullut geenien monistumisen kautta vahvemmaksi kuin muut geeni- ja säätelyalueet, ja sen "voima" riittää pakottamaan myös hermosolut tulittamaan erityisalueen vaatimalla tavalla. Tietoisuus kumminkin olisi, sijaitsisi, näissä geenien säätelyalueissa ja niihin liittyneissä proteiineissa. Hermotulitus vain palvelisi tätä tapahtumaa ja sen etäisempiä vaikutuksia.

Jonkinmoista tukea genomiselle (oikeastaan genomikollektiiviselle) tietoisuudelle saattaa mielestäni antaa hermosoluttomien eläinten kuten piilevien aistikyvyn sijaitseminen piilevän genomissa ja siihen liittyneissä proteiineissa. Tukea antaa ehkä sekin, että DNA on informaationvarastointikyvyltään ylivoimaisesti suurin elimistön osa.

Mutta luultavimmin olen kuitenkin väärässä..

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kutunluu
Seuraa 
Viestejä761

Tämänpäiväinen hesari:

Nainen kuulee unohtamansa laulut musikaalisissa hallusinaatioissa

Tutkijat kuvaavat neurologian alan lehdessä erikoisen musikaalisen hallusinaation tapauksen.

Tapaus herättää kysymyksiä siitä, millä tavalla muistot todella tallentuvat, ja miten ne unohdetaan.

Tapausselostuksessa on kyse noin 60-vuotiaasta amerikkalaisnaisesta, jonka kuulo oli vakavasti heikentynyt. Eräänä iltana hän oli yhtäkkiä alkanut kuulla musiikkia, aivan kuin se olisi tullut radiosta hänen päänsä takaa. Muutaman päivän sisällä musiikki soi hänen päässään lähes taukoamatta.

Nainen itse ei tunnistanut kaikkea musiikkia,, mutta kun hän lauloi tai hyräili melodioita miehelleen, hänen miehensä tunnisti ne. Ne olivat yleisesti radiossa kuultuja populaarimusiikin kappaleita.

Musikaaliset hallusinaatiot eivät ole tavattoman harvinaisia. Niitä esiintyy erityisesti kuulon heiketessä, ja valtaosa tapauksista on diagnosoitu naisilla. Nyt kuvattu tapaus on kuitenkin ensimmäinen, jossa potilas itse ei tunnista musiikkia, mutta ihmiset hänen ympäristössään tunnistavat sen.

Havainto voi aiheuttaa keskustelua muistin mekanismeista. Yleisesti ajatellaan, että muistot eivät tallennu aivoihin kuten dokumentit arkistoon, vaan ne kootaan ja tulkitaan uudestaan joka kerta, kun muisto palautetaan mieleen.

Naisen tapauksessa laulut olivat kuitenkin olemassa hänen muistissaan, ilman että hän oli niistä tietoinen tai edes tunnisti niitä, ja hän pääsi niihin käsiksi vain hallusinaatioissa.

Tapaus julkaistiin Frontiers in Neurology -tiedesarjassa.


Kenties pakkaa sekoittava yksittäistapaus kyseessä?

Sitten pieni kysymys: Voiko raajojen hermosto muistaa liikeratoja ilman aivojen aktivaatiota? Siis voiko lihasmuisti olla lihasmuistia?

Kutunluu
Sitten pieni kysymys: Voiko raajojen hermosto muistaa liikeratoja ilman aivojen aktivaatiota? Siis voiko lihasmuisti olla lihasmuistia?



Ainakin kana pystyy lentämään jonkin matkaa pää katkaistuna. Torakka taas voi elää aivottomana (päättömänä) kolmekin päivää kuollen lopulta nälkään.

Kun en tiedä tämän ilmiön mekanismia, tulee mieleen vain, että jonkin asteista liiketietoa tai -muistia tai niiden fragmentteja voi olla virrannut aivoista eläimen kehon solujen genomeihin sen vielä ollessa ehyt. Tämä huomautus liittyi edellä kannattamaani aivojen genomikollektiivin ideaan tietoisuuden asuinpaikkana, mihin kylläkään ei kukaan toinen usko.

Kirjekuori
Seuraa 
Viestejä2144
P.S.V.
Tämä huomautus liittyi edellä kannattamaani aivojen genomikollektiivin ideaan tietoisuuden asuinpaikkana, mihin kylläkään ei kukaan toinen usko.

Kyllä minä voin siihen osaltaan uskoa, kuitenkin siten että tietoisuus ei rajaudu vain genomiin(kaan). [Ja siten, että geenit eivät varsinaisesti synnytä tietoisuutta itseään, vaikka ison joukon vaikutelmia ja dispositioita ne tietoisuudessa synnyttävätkin.]

Reiska
Seuraa 
Viestejä5957
Max Kalba
Kutunluu

Kenties pakkaa sekoittava yksittäistapaus kyseessä?




Kyllähän ne on hypnoosissa saaneet ihmisestä ulos aika yksityiskohtaista unohdettua dataa.



Hypnoosissa annetaan aina tarkkoja vastauksia, riippumatta siitä onko ne tosia vai ei, eli mielikuvitus iskee mukaan paikkaamaan aukkoja.

Mutta eikö muusikona ja maalarin työt ole aika paljon kiinni motoriikasta? Ymmärtääkseni dementia ei vaikuta moisiin osa-alueisiin, vaan työmuistiin, minkä takia uuden oppiminen ja "tämän päivä" tapahtumien järjestykseen laittaminen ei tahdo onnistua?

Per se

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat